Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 8. 3. 2010 | 1 komentář
Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank
V letošní anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek zvítězil poplatek za vklad hotovosti na přepážce banky na vlastní účet. Poplatek dnes běžně účtují čtyři české banky, narazit na něj mohou i klienti GE Money Bank.

Letošním vítězem ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek se stal poplatek za vklad hotovosti na přepážce banky na vlastní účet. Setkat se s ním běžně mohou klienti Raiffeisenbank, ČSOB, České spořitelny a Poštovní spořitelny. Nejvíce si této služby cení v Raiffeisebank, kde klientovi naúčtují deset korun za jeden vklad. O korunu méně zaplatí zákazníci v ČSOB. V České spořitelně stojí vklad osm korun. Stejnou sumu zaplatí od 1. dubna i klienti Poštovní spořitelny. Do té doby tato banka bude zvýhodňovat vklad prostřednictvím Maxkarty, který přijde na šest korun.

Kolik zaplatíte za vklad hotovosti na svůj účet

BankaCena za jeden vklad v Kč
Raiffeisenbank10,-
ČSOB9,-
Česká spořitelna8,-
Poštovní spořitelna6,- (Maxkartou)

8,- (dokladem nebo na ústní pokyn)

8,- (jednotná cena od 1. 4. 2010)
GE Money Bank0,- (1. vklad v měsíci)

6,- (každý další vklad v měsíci a všechny vklady majitelů účtu Genius)
Komerční banka0,-
UniCredit Bank0,-
Citibank0,-
LBBW0,-
VolksbankV sazebníku nelze najít
mBankSlužbu neposkytuje
Zdroj: Sazebníky bank

Na letošní nejabsurdnější bankovní poplatek mohou narazit i zákazníci GE Money Bank. Majitelé konta Genius zaplatí za každý vklad šest korun. Klienti s ostatními účty mají první vklad hotovosti v měsíci zdarma, za každý další zaplatí také šest korun.

U ostatních bank klienti za vklad peněz na vlastní účet nezaplatí nic. Výjimkou je mBank, která tuto službu neposkytuje, protože nemá klasické pobočky. Vklad na účet tak je možné jedině přes jinou banku. U Volksbank není možné cenu vkladu ze sazebníku zjistit, uvedeny jsou jen příplatky za vklady většího počtu bankovek a mincí. Mluvčí banky Lucie Hálová ovšem ujišťuje, že do částky půl milionu korun je vklad zdarma.

Poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet zvítězil už v prvním kole hlasování, kdy získal skoro tolik hlasů jako poplatky na druhém až pátém místě dohromady. Ve finálovém kole pro něj hlasovalo 11 516 (44 %) účastníků ankety. „Je vidět, že bankovní klienti jsou ve svém pohledu na poplatky zcela konzistentní. Tento poplatek patří do řady těch, které klienti dlouhodobě kritizují – bankovní poplatky za příjem peněz na účet, a to jakýmkoliv kanálem. Hned v prvním ročníku ankety zvítězil poplatek za příchozí platbu a loni to byl poplatek za nadměrný vklad. Například poplatek za vklad na účet na přepážce třetí osobou hlasujícím vůbec nevadí. Tento poplatek se objevil před dvěma roky a naprosto propadl, když skončil ani ne se 2 procenty hlasů na 12. místě", říká Patrik Nacher provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com, který anketu pořádal.

Výsledky letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek

1. Poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet(11 516 hlasů) 44,31 %
2. Poplatek za připsání úroku(5 245 hlasů) 20,18 %
3. Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou(3 156 hlasů) 12,14 %
4. Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat(3 123 hlasů) 12,02 %
5. Poplatek za předčasně splacený úvěr(2 951 hlasů) 11,35 %
Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

V 1. ročníku suverénně zvítězil poplatek za příchozí platbu. Bankyho už ve většině případů neúčtují. Ve 2. ročníku vyhrál poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Ten banky účtují stále, nicméně v rámci balíčků umožňují několik výběrů zdarma. Ve 3. ročníku zvítězil poplatek za vedení běžného účtu. A loni to byl poplatek za nadměrný vklad. „Pro 5. ročník ankety jsme nezařadili vítěze předchozích čtyř ročníků, aby měly šanci vyhrát i jiné absurdní poplatky. Anketa by kromě zjištění postojů klientů bank měla do jisté míry vyvinout tlak na banky v souvislosti s výší bankovních poplatků,“ dodává Nacher.

V prvním kole hlasovalo celkem 38 986 lidí. Z Česka přišlo 38 394 hlasů a ze Slovenska jen 592. Ve finálovém kole se ankety zúčastnilo rekordních 25 991 respondentů (z ČR hlasovalo 25 516 lidí, ze Slovenska přišlo pouhých 475 hlasů). Pořadí na prvních místech bylo v Česku a na Slovensku shodné. Celkem v 5. ročníku hlasovalo 64 977 bankovních klientů, což je nejvíce v dosavadní historii této ankety.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Favorit na absurditu roku: poplatek za vklad na vlastní účet

2. 2. 2010 | Jan Stuchlík

Favorit na absurditu roku: poplatek za vklad na vlastní účet

V pondělí odstartovalo finálové hlasování letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Nejvíce hlasů získal v prvním nominačním kole poplatek za vklad hotovosti na vlastní účet.... celý článek

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

24. 2. 2009 | Patrik Nacher

Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

Řada klientů bank o něm nemá ani tušení, někteří nevěří, že existuje. Řeč je o favoritovi letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek – poplatku za nadměrný vklad hotovosti na... celý článek

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

První kolo ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek spěje ke konci. Server bankovnipoplatky.com se proto zeptal samotných bank, které poplatky považují za nesmyslné.

I za chybu banky se platí

9. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

I za chybu banky se platí

Absurdních bankovních poplatků je zjevně stále dost. Od 1. října lze nominovat adepty na letošní titul nejabsurdnější bankovní poplatek. Za necelé dva týdny klienti upozornili několik... celý článek

Partners Financial Services