Hledáte nejlepší úročení svých peněz? Bankbook vám pomůže, zázraky ale nečekejte

František Mašek | rubrika: Co se děje | 22. 9. 2010 | 1 komentář
Hledáte nejlepší úročení svých peněz? Bankbook vám pomůže, zázraky ale nečekejte
Kdo chce co nejlépe zúročit peníze na termínovaném vkladu či spořicím účtu bank a kampeliček, má nově možnost porovnat jejich nabídky při internetové aukci na serveru Bankbook. Lepší úroky, než banky dosud nabízejí, ale nečekejte.

České domácnosti přicházejí podle Michaela Christensena z firmy Sardis o 12 miliard korun ročně. O tolik víc by podle něj získali, kdyby neměli uloženo 600 miliard korun na běžných účtechs téměř nulovou úrokovou sazbou, ale na termínovaných vkladech či spořicích účtech banknebo kampeliček s dvouprocentním úrokem. Někteří mají peníze na běžných účtech z lenosti, jiní hlavně kvůli nedostatku času, který jim neumožňuje porovnat si nabídky různých bank. Ty bývají vázány na řadu podmínek – minimální vklad aj.

Společnost Sardis s ručením omezeným nyní zájemcům umožňuje, aby se na serveru www.bankbook.cz zúčastnili internetových aukcí, na nichž mohou získat nejlépe úročený termínovaný vkladči spořicí účet. Pro řadu Čechů bude bezplatná služba, k níž firma podle ČNBnepotřebuje licenci, jistě zajímavá. Kdo již ale má peníze na vybraném spořicím účtu či termínovaném vkladu, neměl by si dělat iluze, že na tom musí vydělat. Bankbook může být daleko zajímavější pro banky, jimž může sloužit jako nadháněč nových klientů.

Přístup do systému Bankbook je podmíněn registrací a vyplněním řady dat. Klient sice nevyplňuje citlivé údaje, jako jsou datum narození, rodné číslo, nebo číslo občanského průkazu, při registraci však musí uvést jméno, příjmení a adresu a dát souhlas se zpracováním osobních údajů. Společnost pak tato data poskytuje bankám. Těžko lze tedy předpokládat, že pokud si klient vybere nějakou z nabídek bank a získá nový spořicí účet či termínovaný vklad třeba u jiné banky, než má dosud, nebude po něm tato bankovní instituce požadovat zmíněná osobní data.

Internetová aukce přes Bankbook je tedy sice zadarmo, je to ale vždy něco za něco. V prezentaci firmy Sardis se ostatně uvádí jako jedna z výhod pro banky akvizice nových klientů pro následný křížový prodej. Je tedy možné očekávat, že kromě spořicího účtu či termínovaného vkladu budou novým klientům banky nabízet také pojištění, hypotéky, stavební spoření, podílové fondyči jiné investicenebo produkty. Bankám může Bankbook posloužit také k prodloužení doby vkladů.

Samotná aukce úroků probíhá ve čtyřech krocích, od registrace, přes poptávku, nabídku bank či spořitelních družstev (kampeliček), která přijde do dvou hodin, po její případné přijetí a uzavření smlouvy. Bankbook nabízí nejen porovnání nabídek vkladův korunách, ale také v eurech, dolarech či rublech.

Provozovatelé tohoto systému přitom upozorňují, že Bankbook sám o sobě nikomu nezaručí, že získá nejlepší nabídku na trhu. To vždy záleží na nabídce bank nebo jiných finančních institucí. Nelze také zřejmě očekávat, že by noví klienti bank získali lepší podmínky, než jaké dosud tyto finanční instituce nabízejí stávajícím zákazníkům. Mohou se ale pokusit, aby jim byly prodlouženy výhodnější podmínky, které jim byly nabídnuty při některé z akčních nabídek.   

Snad přitom konkurence a lepší možnost porovnání nabídek jednotlivých bank či kampeliček (vždy si je třeba dát velký pozor na to, zda není poskytnutí určitého úroku vázáno na splnění některých podmínek, hlavně  minimální vklad) přiměje banky ke zvýšení úroků. Lze jen doufat, že to naopak nepřinese opačný efekt, tedy uzavření skryté kartelové dohody, která by úroky, poskytované v ČR naopak snížila. Na vklady na účtech se samozřejmě vztahuje pojištění z Fondu pojištění vkladů.  

V Bankbooku, který není určen jen soukromým osobám, je v současnosti možné využít nabídky některé ze čtyř bank – Axa, Evropsko-ruské banky, ING a J&T Bank, ale také spořicího družstva Aresa a záložny Creditas. Podle Petra Kursy ze společnosti Sardis mají o vstup do tohoto systému zájem také další banky nebo jiné finanční subjekty. Některé vyčkávají, jak bude systém fungovat.

Podobné internetové aukce úroků jsou k dispozici také v jiných státech, například ve Velké Británii, USA a v některých skandinávských zemích. V Dánsku například podle Christensena zprostředkuje v současnosti systém www.mybanker.dk transakce za 600 milionů eur měsíčně. Klienti měli původně zájem hlavně o měsíční termínované vklady či další produkty na tak krátkou dobu. V současné době preferují půlroční. Jak dodal Kursa, představuje to několikaprocentní podíl na trhu. V Bankbooku si je možné vylicitovat i úroky u pětiletého termínovaného vkladu. Pokud ho Češi využijí, budou asi většinou - s ohledem na daleko kratší investiční horizont, nemluvě o inflaci – preferovat produkty, určené na daleko kratší dobu.

Snažili jste se někdy v bance vylicitovat lepší úroky pro své vklady? Myslíte si, že je v tomto směru Bankbook skutečně přínosem? Napište nám, co si o tom myslíte!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

21. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 3 komentáře

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

Banky se snaží odrazovat klienty od návštěvy poboček vysokými cenami za osobní služby bankéřů. Přesto skoro polovina bankovních klientů transakce na pobočkách vyžaduje. Přicházejí tak... celý článek

Nejlevnější účet pro internet 2010: vítězství mBank a obří skok Poštovní spořitelny

16. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 22 komentářů

Nejlevnější účet pro internet 2010: vítězství mBank a obří skok Poštovní spořitelny

Nejlevnějším účtem pro klienty, kteří všechny transakce uskuteční přes internetové bankovnictví, zůstává mKonto od mBank. Zjistil to průzkum sazebníků bank, který provedly servery Peníze.cz... celý článek

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

15. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 37 komentářů

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

Už potřetí prošly servery Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com sazebníky bank, aby našly nejlevnější běžný účet pro průměrného klienta českých bank. Letos poprvé zvítězila Fio banka s Běžným... celý článek

Jak se dá i za účet zdarma platit desítky korun za měsíc

20. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Jak se dá i za účet zdarma platit desítky korun za měsíc

Výše bankovních poplatků často nezáleží na tom, jak je banka drahá, ale jak moc klienti využívají jejich služeb. Typický je například zbytečně vysoký počet výběrů z bankomatů, který... celý článek

Partners Financial Services