Rovné příležitosti jako konkurenční výhoda

Rovné příležitosti jako konkurenční výhoda
Proč se rovné příležitosti vyplatí? Mnohé studie ukazují, že firmy, které nediskriminují a poskytují rovné příležitosti ženám a mužům, podporují politiku sladění osobního a pracovního života nebo vytvářejí rozmanité pracovní týmy, disponují konkurenční výhodou.

Americká společnost Catalyst, která se mimo jiné věnuje tématu „ženy v řídících pozicích“ představila výsledky výzkumu, který sledoval, zda souvisí komerční úspěch firmy právě s počtem žen v jejím vedení. Ukázalo se, že skupina firem s nejvyšším zastoupením žen v top managementu vykazovala lepší finanční výkonnost než skupina firem s nižším poměrem žen v řídících pozicích. Celkový výnos akcií byl u první zmíněné skupiny o 34 procent vyšší než u firem, kde byly počty žen ve vedení nejnižší.

Výzkum v žádném případě netvrdí, že existuje přímá úměra mezi ženami v řídících pozicích a ziskovostí firem. Ukazuje ale, že firmy, které mají více žen v řídících pozicích, dokáží aktivněji řešit slaďování osobního a pracovního života. Získávají tím rovněž motivované zaměstnance, jejich produktivita roste a v neposlední řadě přitahují i více zákazníků a zákaznic.

Jak jsem již zmínila ve svém předchozím sloupku Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace, ženy reprezentují málo využívaný potenciál dovedností. V současnosti mezi absolvujícími vysokých škol ženy převažují, ale tento fakt se zatím neodráží ani v jejich platovém ohodnocení ani v pozici na trhu práce. Mnoho firem stále raději zaměstná muže s horší kvalifikací, nežli ženu, u které předpokládá větší zatížení péčí o rodinu. Existují už ale případové studie, které dokazují, že náklady na opatření umožňující (nejen) ženám slaďovat osobní a pracovní život jsou menší než zisk, který ve formě úspor a zvýšené produktivity práce přinesou. Systematické sledování konceptu rovných příležitostí ve firmě tak ve svém důsledku přináší lepší využití lidského kapitálu, vede k vyšší ziskovosti organizace a dává jí náskok před konkurencí.

Německá organizace Audit und Beruf se dlouhodobě věnuje výzkumu, jakým způsobem mohou k zisku firmy přispět její vlastní zařízení péče o děti. Formou případových studií představuje konkrétní společnosti, které nabízejí péči o děti v nutných případech, tedy když normální hlídání selže. Z šetření vyplývá, že náklady, které firmy do těchto zařízení vložily, jsou nižší než výdaje spojené s absencí zaměstnaných, kteří by jinak nepřišli do práce, protože by museli zůstat doma s dítětem.

Ve firemním prostředí jsou základním měřítkem náklady a zisky. Porovnejme touto optikou výsledky výzkumů, které jsou realizovány u nás i v zahraničí: Zaměstnanci a zaměstnankyně, kteří mohou efektivně slaďovat osobní a pracovní život, jsou méně stresovaní a nemocní. Umožňuje-li zaměstnavatel práci z domova, zaměstnaní méně využívají například takzvaného institutu ošetřování člen a rodiny (OČR). Mohou totiž pracovat, i když jsou jejich rodinní příslušníci nemocní.

Možnosti pro sladění osobního a pracovního života a nediskriminace také podstatně více přispívají k udržení loajality zaměstnaných. Naopak nežádoucí fluktuace pracovníků s sebou zbytečně přináší další zvýšené náklady na nábor a zaškolení. Vhodně zvolená a organizačně zvládnutá podpora rodičům tedy sice pro firmy znamená investici, z dlouhodobého hlediska však může přinést výrazné úspory. Diskriminující zaměstnavatel naopak riskuje soudní řízení nebo stížnosti k institucím dohlížejícím na uplatňování rovných šancí.

Prosazování konceptu rovných příležitosti ve firmě rovněž zlepšuje její image. V současnosti, když máme tolik rozdílných produktů, se řada zákazníků a zákaznic rozhoduje i podle toho, jak je jim která značka sympatická. Naopak organizace, které jsou známé diskriminačními postupy vůči svým zaměstnaným, mohou snadněji ztratit důvěru investorů, akcionářů, personálu i zákaznictva.

Společnostem v České republice se zdá investice do rovných příležitostí příliš vysoká, zajímá je krátkodobý zisk. Zbývá jen doufat, že se tento trend jednou změní a společnosti se zaměří více na dlouhodobý zisk a prestiž.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Jaké máte zkušenosti se zaměstnavateli, kteří částečně umožňují zaměstnancům práci z domova či třeba zakládají firemní školky? Znáte takové firmy? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace

15. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 14 komentářů

Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace

Češi často diskriminaci podle pohlaví zpochybňují. S některou formou znevýhodňování kvůli pohlaví se přitom už ve svém pracovním životě setkalo mnoho českých žen a mužů. Bránit se jí... celý článek

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

8. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 15 komentářů

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

Tradiční rozdělení rolí otce jako živitele a matky jako pečovatelky přináší ekonomice nemalé ztráty. Přitom by pro začátek stačilo, aby stát umožnil a podporoval větší zapojení otců... celý článek

Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí

1. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 16 komentářů

Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí

Premiér Mirek Topolánek si pochvaloval, jak dubnové hodnocení OECD podporuje reformní snažení jeho vlády. Některé pasáže zprávy ovšem vyzývají vládu ke změnám, k nimž se kabinet zatím... celý článek

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

17. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 37 komentářů

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

Ženy berou asi o 25 procent nižší mzdy než muži. Protože nemají stejný přístup do řídících pozic a protože zaměstnání, ve kterých jsou více zastoupeny, jsou méně placená. Navíc mají... celý článek

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

28. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

Trhem povinného ručení v Česku hned tak něco nepohne. Nováčci se proti obrům prosazují těžce. Zvláště, když zbraně pro lov klientů mají všechny pojišťovny v podstatě stejné. Mezi ty... celý článek

Partners Financial Services