Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí

Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí
Premiér Mirek Topolánek si pochvaloval, jak dubnové hodnocení OECD podporuje reformní snažení jeho vlády. Některé pasáže zprávy ovšem vyzývají vládu ke změnám, k nimž se kabinet zatím zjevně nechystá.

Dubnová zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) obsahuje části, které se týkají sladění pracovního a rodinného života. Tedy oblasti, v níž Česko za světem zatím stále pokulhává. Na rozdíl od pochvalných pasáží zprávy, kterými se česká vláda chlubila, návrhy, jak umožnit matkám a otcům pracovat a zároveň se plnohodnotně starat o děti, poněkud zapadly.

I když vláda představila systém třírychlostního čerpání rodičovského příspěvku, její postoj k možnostem slaďování osobního a pracovního života (a tím i k emancipaci žen) je spíše konzervativní. Čerpání dvouleté varianty není systémově podporováno. Dvouletou variantu mohou podle nynějších pravidel čerpat pouze ženy s výdělkem vyšším než 16 700 Kč hrubého, což možná v Praze není problém, ale v regionech se o takovém příjmu řadě žen ani nesní. Navíc chybí zařízení péče o děti do tří let. (Více v článku Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté)

Vraťme se však ke zprávě a k tomu o čem se veřejně příliš nemluví. OECD předkládá vládě několik doporučení, jak řešit nedostatek pracovních sil na trhu práce. Konstatuje, že tříletá rodičovská dovolená je příliš dlouhá, nejlepší by byla kombinace mateřské a otcovské dovolené v délce dvou let, případně kratší. Jenže rodičovskou dovolenou není možné zkracovat, dokud nebudeme mít dostatek zařízení péče o dětido tří let. Zpráva toto téma neopomíjí: „Mnohem větší úsilí by mělo být věnováno podpoře zařízení péče o děti.“ K tomu doporučuje „podpořit péči o děti mladší tří let (před nástupem do mateřské školy) prostřednictvím existujících struktur, například stimulovat městské a obecní úřady k tomu, aby nabízely zařízení péče o děti. Rodičovské příspěvky mohou být nahrazeny – částečně nebo plně – poukázkami, určenými k úhradě obecních nebo soukromých zařízení péče o děti.“

Anketa

Kdo by měl zřizovat jesle a školky?

Experti OECD jdou v návrzích ještě dál. Podle nich je „tříletý systém rodičovské dovolené příliš dlouhý i s ohledem na zdravý vývoj dítěte. Proto by vládním cílem měla být kombinovaná mateřská a otcovská dovolená v délce dvou let nebo kratší. A to navzdory tomu, že zkracování rodičovské dovolené se zdá být v současné době nevhodné, protože česká vláda je přesvědčena, že systém ztělesňuje společenské výhody péče o děti, která je zajišťována rodiči. Panuje přesvědčení, že upřednostňování této péče vychází z negativní zkušenosti s kolektivní péčí o děti před rokem 1989. K tomu jsou odborníky zdůrazňovány výsledky výzkumů, které obhajují rodičovskou péči o děti,“ tvrdí zpráva. OECD zdůrazňuje, že dlouhá doba mimo pracovní trh má negativní vliv na kariéru rodičů a rodinné příjmy, a tím může poškozovat i děti.

Česká republika ale na tato doporučení neslyší. Jeslí stále ubývá a zatím to nevypadá, že by se chystala jejich systematická podpora. Naopak, Ministerstvo zdravotnictví, které je má ve své gesci, se o ně nejen nestará, ale snaží se je ze své agendy vyškrtnout. To zní celkem rozumě, vzhledem k tomu, že do jeslí chodí děti zdravé. Kdo se ale postará o to, aby v České republice úplně nezanikly?

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Mělo by Česko poslouchat doporuční organizací jako OECD, nebo jde jen o rádoby chytré rady? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2008 8:35, XXL

Neukamenuje vás snad nikdo :) píšete naprostou pravdu kterou se tu bojí politici přiznat.

Prostě dnes se chce po pracujících aby vydělávali na sebe+na stát a dluhy+na veřejné zdravotnictví (černá díra)+na současné důchodce+na svůj důchod+na své děti. Tohle je neudržitelný systém který nikdy v minulosti nebyl.

Vždy platilo děti jsou naše budoucnost tzn. buď budu mít děti které jsou můj důchod nebo si na důchod našetřím sám a bez dětí oboje najednou prostě nejde.

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2008 19:28, Pavel

Jarmilo, omlouvám se, ale nejradši bych vás fakt sežral. To, že nemáme děti, je hlavně naše rozhodnutí, ať je ten náš stát sebehorší. Lidi se vymlouvají na školky, malé platy, špatné zákony, ale stejně se tady máme teď nejlépe za poslední 4 miliardy let. Takže to bude spíš v našich hodnotách.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

24. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 4 komentáře

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

Jak je možné sladit rodinný a pracovní život? Důležitá je kombinace dostatečné nabídky zařízení péče o děti ve spojení s flexibilními formami práce. Mezi ty patří např. částečné úvazky.... celý článek

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

17. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 37 komentářů

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

Ženy berou asi o 25 procent nižší mzdy než muži. Protože nemají stejný přístup do řídících pozic a protože zaměstnání, ve kterých jsou více zastoupeny, jsou méně placená. Navíc mají... celý článek

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

10. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 19 komentářů

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

Zavedení dvouleté rodičovské dovolené s vyšším rodičovským příspěvkem vypadá na první pohled jako dobrý nápad. Jenže ženy, kterým dítě nepohlídají rodiče či placená chůva, si dvouletou... celý článek

Partners Financial Services