Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace

Diskriminace není abstraktní, ale reálná životní situace
Češi často diskriminaci podle pohlaví zpochybňují. S některou formou znevýhodňování kvůli pohlaví se přitom už ve svém pracovním životě setkalo mnoho českých žen a mužů. Bránit se jí je ale těžké.

V českém firemním prostředí prý diskriminace na základě pohlaví neexistuje, jak se často domnívá řada lidí. Bohužel opak je pravdou. Na základě pohlaví jsou ve většině případů diskriminovány ženy. Ani muži, kteří jí čelí, ale nejsou výjimkou. Začíná to diskriminačními inzeráty na pracovní pozice. V novinách je pak možné třeba číst: „Hledáme ředitele“, „hledáme asistentku“. Případně: „přijmeme kolegu do mladého dynamického kolektivu“? Padesátiletá žena či muž, se na toto místo jen tak asi nepřihlásí.

Další prostor pro diskriminační jednání tvoří přijímací pohovor. Ačkoli by otázky, které přímo nesouvisí s výkonem povolání, neměly být vůbec pokládány, současná realita je bohužel právě opačná. Diskriminací třeba je, pokud se zaměstnavatel ptá, zda má dotyčná či dotyčný děti, případně kolik, a kdo je hlídá, či zda děti plánuje, je vdaná nebo ženatý. Těmto otázkám čelí v drtivé většině pouze ženy, u nichž zaměstnavatel automaticky předpokládá, že jejich prioritou je či bude rodina a péče o ni.

Kdo se nenechá odradit diskriminační inzercí a zvládne i často důmyslně skryté nástrahy přijímacího pohovoru, zdaleka nemá vyhráno. Diskriminace se objevuje i v průběhu zaměstnání. Existují různé platy pro ženy a pro muže na stejných pozicích (většinou v neprospěch žen). Ženy jsou častěji znevýhodňovány zejména při odměnách, které nejsou složkou měsíční mzdy. Bývají diskriminovány při rozdělování prémií nebo jim nejsou poskytnuty funkční požitky, jako je například služební automobil.

Při vzdělávacích kurzech jsou často upřednostňováni muži nebo mladší zaměstnanci, což brzdí, či úplně znemožňuje kariérní postup ostatním. Ženy či starší pracovníci pak proto ani nemají stejný přístup k řídícím pozicím.

Naopak mužům se zase mnohdy brání v odchodu na rodičovskou dovolenou. Případně také nemohou využívat výhod, které zaměstnavatel jinak poskytuje pracujícím matkám pro sladění osobního a pracovního života. V neposlední řadě je důležité zmínit, že za diskriminaci v průběhu zaměstnání se považuje i sexuální obtěžování na pracovišti. A to je v České republice často zlehčovaný problém. Výzkum Sociologického ústavu Akademie věd přitom ukázal, že 13,2 procent žen se osobně setkalo se sexuálním obtěžováním.

Jak je vidět, současná situace není zdaleka tak příznivá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jak je tedy možné se diskriminaci bránit? Dostávají se takové případy vůbec k soudu? Jen velmi zřídka. Diskriminované osoby se obávají další stigmatizace. Soudní případy, které se v českém prostředí objevily, nedopadly většinou ve prospěch osoby potencionálně diskriminované. To je samozřejmě pro ostatní potencionálně diskriminované značně demotivující. Navíc se také stává, že osoba, která se přihlásila jako diskriminovaná, bývá postihována právě proto, že bránila svá práva. Diskriminace tedy jako kdyby neexistovala.

Na závěr zůstává otázka, proč nediskriminovat? Odpověď je jasná - je to nemorální a nezákonné. Dají se ale najít i jiné, velmi racionální důvody. Ženy v České republice tvoří 52,1 procenta studujících magisterských programů vysokých škol a zaměstnavatel, který nedává stejnou možnost ženám jako mužům, ztrácí velkou část potenciálu pracovní síly. Pokud navíc firma podporuje slaďování osobního a pracovního života svých zaměstnaných, získává jejich loajalitu a těží z rostoucí produktivity práce.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Setkali jste se vy osobně s diskriminací kvůli pohlaví nebo se sexuálním obtěžováním na pracovišti? Podělte se o názor

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 7. 2008 11:18, toNic

Teda takhle po ranu takovy clanek ... to je fakt hlina. Zivot neni a nebude jednoduchy a mnoho lidi to zrejme nechape. Prace je dost, staci neohrnovat nos a nechtit byt hned reditelem planety. K inzerci typu - "přijmeme kolegu do mladého dynamického kolektivu" vazena, prosim necht si to padesatnik zkusi, taky jsme ve firme takoveho meli. Na svoji praci nestacil a to ji nemel nijak moc. Spis bych rekl nemel skoro zadnou a ani tu trosku nezvladal. Kdyz ji zvladne, prosim neni problem. A pak prijde clovek jako vy a bude kricet neco o diskriminaci ... kde ja tohle uz slysel ... uz vim, stejne se krici ohledne urcity skupiny nasich spoluobcanu. Vazena, nehledejte problemy kde nejsou, nevytvarejte si pro sebe praci tim, ze bude proti sobe stvat lidi, uvedomte si, ze vase skvela cinnost muze vv zaveru skodit vic nez diskriminace, ktera tu byla driv nez vy a podivejte, vsichni jeste zijeme

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 7. 2008 11:11, bredy.jinak.cz

Ono se jim stýská po éře komunistické... kdy dělnice pracovali ve slévárnách a na soustruzích. Tehdy se myslím kritizovalo spíš opak, že ženy nemohou dělat práci mužů.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

8. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 15 komentářů

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

Tradiční rozdělení rolí otce jako živitele a matky jako pečovatelky přináší ekonomice nemalé ztráty. Přitom by pro začátek stačilo, aby stát umožnil a podporoval větší zapojení otců... celý článek

Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí

1. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 16 komentářů

Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí

Premiér Mirek Topolánek si pochvaloval, jak dubnové hodnocení OECD podporuje reformní snažení jeho vlády. Některé pasáže zprávy ovšem vyzývají vládu ke změnám, k nimž se kabinet zatím... celý článek

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

24. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 4 komentáře

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

Jak je možné sladit rodinný a pracovní život? Důležitá je kombinace dostatečné nabídky zařízení péče o děti ve spojení s flexibilními formami práce. Mezi ty patří např. částečné úvazky.... celý článek

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

17. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 37 komentářů

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

Ženy berou asi o 25 procent nižší mzdy než muži. Protože nemají stejný přístup do řídících pozic a protože zaměstnání, ve kterých jsou více zastoupeny, jsou méně placená. Navíc mají... celý článek

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

10. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 19 komentářů

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

Zavedení dvouleté rodičovské dovolené s vyšším rodičovským příspěvkem vypadá na první pohled jako dobrý nápad. Jenže ženy, kterým dítě nepohlídají rodiče či placená chůva, si dvouletou... celý článek

Partners Financial Services