Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega
Ženy berou asi o 25 procent nižší mzdy než muži. Protože nemají stejný přístup do řídících pozic a protože zaměstnání, ve kterých jsou více zastoupeny, jsou méně placená. Navíc mají méně peněz i na stejných pozicích, jaké zastávají i muži.

Ženy jsou na trhu práce diskriminovány několika způsoby. Přímo do očí bijící jsou ovšem nerovnosti ve mzdách. Podívejme se třeba na pozici učitelky v mateřské škole, nebo IT specialistu. Všichni víme, kdo z těchto dvou má větší plat. Asi se dá polemizovat o tom, zda je IT specialista pro společnost hodnotnější než učitelka v mateřské škole. Nicméně společenská hodnota vykonávané práce je téma na širší diskuzi.

Ještě nepochopitelnější je, že nerovnosti ve mzdách se objevují i tehdy, pokud muž a žena pracují v jedné firmě na stejné pozici. Zde už je diskriminace evidentní. Výzkum CERGE ukázal, že rozdíl hodinových mezd mezi muži a ženami na stejné pozici ve stejné firmě je okolo 11 až 12 procent.

Nerovné odměňování zakazuje jak česká, tak evropská legislativa. Tuzemské soudy ale v případech diskriminace národní, ani unijní zákonnou úpravu příliš nerespektují. Názorně to ilustruje případ ekonomky makléřské firmy, která podala žalobu na svého zaměstnavatele, protože pobírala nižší mzdu než její předchůdce (muž). Za pět let činil rozdíl mezi její mzdou a mzdou jejího předchůdce 900 tisíc korun. Firma nepopírala fakt, že bývalý ekonom pobíral vyšší mzdu. Soud ale žalobkyni za pravdu nedal, neboť přestože šlo o stejnou pozici, práce nebyla, dle názoru soudu, vykonávána stejně.

Podle Českého statistického úřadu jsou nejvyšší rozdíly právě ve mzdách na nejvyšších pozicích. Ženy na pozicích vedoucích a řídících pracovnic berou 67,6 procenta mzdy svých mužských kolegů. Ženy zkrátka vydělávají méně, a to bez ohledu na zkušenosti, znalosti a dosažené vzdělání.

Proč firmy a instituce hodnotí ženy a muže jinak? Pokud se zeptáte zástupců a zástupkyň zaměstnavatelů, zda mají stejné mzdy pro ženy a muže, odpoví vám, že nehodnotí podle pohlaví, ale podle výkonu. Nechce se věřit tomu, že by ženy byly tak málo výkonné. Spíše zde skrytě působí genderové stereotypy, o kterých zaměstnavatel možná ani vědomě neuvažuje. Příklady jsou ale časté a stále se opakují: muž dostane pracovní auto, žena ne. Mužovi je častěji zvyšována mzda, protože je automaticky považován za hlavního živitele rodiny, který to přece potřebuje víc, než žena, jejíž hlavní prioritou je starost o děti.

Co s tím? Přijít na to, že váš kolega bere vyšší plat než vy, není jednoduché. U mnoha firem musí zaměstnanci již při náboru podepsat smlouvu, že nebudou nikomu sdělovat svůj plat. Proto si tuto informaci kolegové a kolegyně většinou nesdělují, a pokud ano a různé výdělky zjistí, tak si na ně raději nestěžují. Platová transparentnost se příliš nepěstuje. Bez ní se ale nespravedlnost ve mzdách bude dát jen těžko napravit.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Setkali jste se s platovou diskriminací? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2008 16:14, cosmoskaa

vidite a mne jako zene prijde jednodussi vydelat ty penize :o) zkuste si nekdy starat se cely den o pujcene dite, anatoz o to vase...co bych dala za to kdyby manzel rodil za mne.... takhle to budu muset nekdy udelat ja...

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2008 8:38, Rada

Jeden příkládek z praxe. Kolegyně Petra (jmenovala se jinak) byla každý rok měsíc na dovolené (tak jako každý jiný u nás ve firmě) a zhruba dva měsíce na nemocenské a OČR. Měla jedno dítě. Nedávno otěhotněla. Šla na rizikové těhotenství (celkově tedy bude doma asi tak tři a půl roku). Během této doby musel zajistit zaměstnavatel náhradu (tzn. někoho zaučit a pokud jej po skončení kolegyně mateřské neupotřebí, bude jej muset propustit). Že se toho za tři a půl roku hodně změní a že toho kolegyně hodně zapomene je asi jasné. A že se dvěma dětmi nebude doma méně často než když měla jedno je asi také jasné.
Btw. kdo bude v budoucnu platit prvních 14 dní rizikového těhotenství a OČR? Bude to zaměstnavatel stejně jako u nemocenské?

A teď otázky na závěr - měla by Petra dostávat stejný plat jako Petr (Petr odvádí práci stejně kvalitně a ve stejném množství jako Petra). Je Petra pro zaměstnavatele stejně přínosná jako Petr? Měl by zaměstnavatel fungovat jako sociální ústav nebo jako subjekt snažící se dosáhnout (co nejvyššího) zisku? Víte že podnikání je soustavná činnost provozovaná za účelem zisku? (přibližně takto definuje podnikání obchodní zákoník).

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

10. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 19 komentářů

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

Zavedení dvouleté rodičovské dovolené s vyšším rodičovským příspěvkem vypadá na první pohled jako dobrý nápad. Jenže ženy, kterým dítě nepohlídají rodiče či placená chůva, si dvouletou... celý článek

Partners Financial Services