Jak sehnat a zaměstnat brigádníky

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 22. 7. 2008 | 5 komentářů
Jak sehnat a zaměstnat brigádníky
S hledáním brigádníků může firmám pomoci agentura. Za to si ale účtuje provizi a brigádník je o to dražší. Přebírá však odpovědnost za škody, které brigádník může firmě způsobit. Pracovní smlouvu s agenturou je lepší uzavřít vždy písemně a na dobu neurčitou.

Dovolené jsou v plném proudu a většině firem chybějí lidé. Nejjednodušší cesta, jak hledat brigádníky je internet. Na stránkách www.jobs.cz a www.prace.cz a dalších si podnikatelé mohou zadat až tři inzeráty denně zcela zdarma s platností na jeden týden. Veškerou agendu spojenou s výběrem a přijetím si pak ale musí obstarat sami.

Čas může ušetřit specializovaná agentura, která by měla mít povolení od ministerstva práce a sociálních věcí. Firma agentuře zadá následující údaje: kolik lidí a na jak dlouho potřebuje, jaké by měli mít vzdělání a zkušenosti, jaká bude jejich pracovní doba a místo pracoviště. „Nemusí tedy vyřizovat telefonáty zájemců, ztrácet čas osobními pohovory a sepisováním smluv,“ říká Daniela Hamplová z Axial Personnel Agency. „Každá agentura navíc disponuje vlastní databází uchazečů a proto může nabídnout požadovaný počet brigádníků většinou i okamžitě,“ dodává.

Objednání brigádníků přes agenturu má i další výhodu. Agentura totiž na sebe bere povinnosti zaměstnavatele, což znamená, že za brigádníka platí sociální a zdravotní pojištění, odvádí daň a vyplácí ho. Navíc ručí i za případné škody, které brigádník může během práce firmě způsobit. Samozřejmě, tato služba ale není zadarmo.

Podle Hamplové to v praxi vypadá následovně: Provize se pohybuje od 10 do 25 procent z hodinových mzdových nákladů na jednoho pracovníka. Jestliže agentura firmě účtuje například 120 korun za hodinu práce brigádníka, včetně povinných odvodů, jeho hrubá mzda činí cca 70 korun za hodinu. Od zájemců, kterým agentura zprostředkovala práci, již žádný poplatek nevybírá.

Užitečné rady a odkazy pro zaměstnavatele

  • využívejte pouze specializované agentury registrované u MPSV, což lze ověřit na MPSV
  • určitým vodítkem, které agentuře svěřit vyhledání brigádníků, může být i její členství v některé z asociací pracovních agentur: APA (Asociace pracovních agentur) nebo APPS (Asociace poskytovatelů personálních služeb). Agentury sdružené v těchto asociacích se zavazují plnit veškeré zákonné podmínky a morální kodex.
  • u DPP smíte zaměstnat brigádníka maximálně na 150 hodin v jednom kalendářním roce a nemusíte za něj odvádět zdravotní a sociální pojištění
  • DPČ můžete uzavřít maximálně na 52 týdnů, pracovník smí za sjednanou dobu odpracovat v průměru 20 hodin týdně a zaměstnavatel je povinen za něj pojištění odvádět
  • v obou případech odvádíte daň z příjmu ve výši 15 % (v roce 2009 to bude 12,5 %)
  • uzavřete-li smlouvu na dobu určitou, vzniká zaměstnanci pracovní poměr se všemi právy a povinnostmi vyplývajícími ze Zákoníku práce
  • inzeráty můžete zadávat zdarma na www.jobs.cz, www.prace.cz a www.jobpilot.cz

Výše provize, kterou si agentury za své služby účtují, se obvykle odvíjí i od počtu brigádníků na dané zakázce a hodin, které odpracují. „Přihlíží se i k tomu, jak je pracné vyhledat pro danou práci potřebné lidi a nakolik je celý proces administrativně náročný,“ dodává Petra Ciferská z personální agentury Trenkwalder.

Agenturní zaměstnávání má však i své nevýhody. Lidé, které dodá agentura, nemusí firmě zcela vyhovovat, brigádníci bývají někdy nespolehliví a při dlouhodobějších projektech a střídání brigádníků tím rostou firmě náklady na opakované zaškolování na jednom postu.

Nejvíce nabídek mají pracovní agentury v tuto chvíli od firem, které shánějí brigádníky na výpomoc v supermarketech, ať už za pokladnou nebo při vybalování a doplňování zboží. Zájem je také o sezónní pracovníky na pomocné manipulační práce a manuální práce ve výrobních provozech. Z kancelářských prací jde nejčastěji o záskoky za zaměstnance, kteří mají dovolenou, například za recepční, asistentky nebo pracovníky zadávající data.

Brigádníky však nehledají jen supermarkety či stavební a výrobní podniky, ale i firmy, které poskytují odborné služby. „Zajišťují pro nás pochůzky, doručují písemnosti na podatelny soudů, katastrálního úřadu, nechávají ověřovat listiny u notářů. Dále najdou brigádníci uplatnění i v administrativě pro jednotlivé advokáty a koncipienty. Tato práce už ale předpokládá určité znalosti a schopnosti, a proto si na ni vybíráme pracovníky především mezi studenty vysokých škol,“ popisuje Věra Tetauerová z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Sezónní pracovníky mohou firmy i organizace zaměstnat buď na základě dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ). Lépe je však uzavřít smlouvu na dobu neurčitou (viz box). Je-li uzavřená na dobu určitou, vzniká totiž zaměstnanci pracovní poměr se všemi právy a povinnostmi vyplývajícími ze Zákoníku práce. „Dohoda o pracovní činnosti musí být ze zákona uzavřená vždy písemně. Dohodu o provedení práce je možné uzavřít sice i ústně, přesto je lépe, aby obě strany trvaly na uzavření písemné dohody, ve které bude práce včetně odměny přesně stanovená. V případě soudních sporů se úsní dohody prokazují jen těžko,“ radí René Kuchár, zakladatel společnosti Agentura STUDENT.

Jaké jsou vaše zkušenosti s hledáním brigádníků? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I brigádník by měl trvat na písemné smlouvě

1. 4. 2008 | Táňa Chadrabová | 7 komentářů

I brigádník by měl trvat na písemné smlouvě

Studenti, kteří si chtějí během léta přivydělat, by už měli začít shánět brigádu. Lépe placená místa v Česku jsou většinou rozebrána do konce dubna. Nejvyšší čas je i na shánění sezónní... celý článek

Pozor na záludnosti pracovních smluv na dobu určitou

27. 11. 2007 | Táňa Chadrabová | 35 komentářů

Pozor na záludnosti pracovních smluv na dobu určitou

Pracovní smlouva na dobu určitou se po dvou letech může na přání zaměstnance změnit na neurčitý pracovní poměr. To ovšem neplatí pro pracovníky, kteří zaskakují třeba za ženy, které... celý článek

Daňová a jiná úskalí letních brigád

13. 7. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Daňová a jiná úskalí letních brigád

Letní prázdniny jsou ideální dobou pro studenty, kteří si chtějí přivydělat na brigádách. Při nástupu do práce si však musí dávat pozor na to, jaký typ smlouvy s ním firma uzavírá,... celý článek

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

Partners Financial Services