I brigádník by měl trvat na písemné smlouvě

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 1. 4. 2008 | 7 komentářů
I brigádník by měl trvat na písemné smlouvě
Studenti, kteří si chtějí během léta přivydělat, by už měli začít shánět brigádu. Lépe placená místa v Česku jsou většinou rozebrána do konce dubna. Nejvyšší čas je i na shánění sezónní práce v zahraničí. Poradíme, na co si dát pozor.

Jak si sehnat práci a nenaletět jako parta pražských gymnazistů? Ti se nechali nalákat vidinou slušného výdělku, nabízeného jedním internetovým serverem. Přistoupili pouze na ústní dohodu bez pracovní smlouvy. Po třech měsících nezahlédli ani korunu, zaměstnavatel jim totiž oznámil, že je v platební neschopnosti. S penězi se proto museli rozloučit.

Než nastoupíte na brigádu!

  • vyhněte se inzerátům vylepeným u stanic MHD
  • trvejte na písemné pracovní smlouvě se zaměstnavatelem
  • zkontrolujte pečlivě, zda smlouva obsahuje místo výkonu pracovní činnosti, výši odměny za práci a datum začátku a ukončení pracovní činnosti
  • u brigády v rodině (doučování, hlídání dětí, úklid) si písemně sjednejte přesný rozsah práce a hodinovou mzdu
  • u agentury si zjistěte předem poplatky za zprostředkování práce
  • nesplní-li zprostředkovatelská agentura předem sjednané podmínky, od smlouvy odstupte

Není to případ ojedinělý. Někteří zaměstnavatelé, ve snaze vyhnout se administrativě, dávají přednost ústní dohodě. Jestliže nechcete skončit, jako výše uvedení studenti, pamatujte, že taková smlouva se dá uzavřít maximálně na měsíc a měla by mít stejné náležitosti jako smlouva písemná. „Student by se měl vždy dozvědět, jakou práci bude vykonávat, kde a odkdy. Také u ústní dohody je potřeba, aby s jejím obsahem souhlasily obě strany. Ovšem i tak se potom obtížně dokazuje, co bylo dohodnuto, pokud jedna strana dohodu nesplní,“ říká právník Libor Hůla. Výhodnější je proto podle něj  vždy uzavřít písemně pracovní poměr na dobu určitou či dohodu o provedení práce či pracovní činnosti.

„Smlouvu by měl mít brigádník v ruce už při nástupu do práce, aby přesně věděl, co bude dělat a za kolik,“ vysvětluje Hůla. Pokud písemně uzavřená smlouva obsahuje všechny náležitosti a zaměstnavatel ji nedodrží, má brigádník možnost si stěžovat na kontrolním odboru úřadu práce, případně se soudit.

Mezi nejčastější způsoby, jak najít letní brigádu, patří například vyhledání konkrétního typu práce na některém z internetových pracovních serverů, registrace u studentské pracovní agentury, inzeráty v novinách a časopisech, vývěsky v budovách vysokých škol nebo kolejí či osobní návštěva firmy, ve které by chtěl student pracovat.

U studentských pracovních agentur, které mají prezentaci na internetu, stačí do formuláře vložit životopis. Pokud některá firma o vás projeví zájem, agentura vás vyzve k osobní návštěvě. K té potřebujte občanský průkaz a potvrzení o studiu, abyste mohli uplatnit slevu na dani z titulu studia, případně výpis z trestního rejstříku. Jestliže jste rozhodnuti nastoupit, dostanete od agentury formulář výkazu práce. Zaměstnavatel vám jej potvrdí po ukončení brigády a vy se s ním dostavíte zpět do agentury. U většiny agentur je nutné přinést výkaz nejpozději do pěti pracovních dnů. Každá agentura má ale tuto dobu stanovenu jinak a seznámí vás s ní při podpisu smlouvy.

Po skončení brigády dostanete od agentury výplatu, buď v hotovosti, nebo převodem na účet (zejména u dlouhodobějších brigád). Za zprostředkování práce a s ní spojenou administrativu si agentury určují buď pevný poplatek při podpisu smlouvy, nebo určité procento z výdělku.

Práci na internetu nalezne téměř každý. Brigády zde inzerují nejen firmy a agentury, ale i soukromé osoby nebo domácnosti. Hodně nabídek bývá například ve službách, zdravotnictví či administrativě, kde studenti většinou „zaskakují“ za pracovníky na dovolené.

Tak lze najít třeba i brigádu, díky které si rozšíříte svou praxi pro budoucí zaměstnání. Když hledáte zaměstnání po síti, máte také většinou možnost dozvědět se něco o firmě, která si inzerát zadala. A to ještě před tím, než na inzerát odpovíte. Obvykle zde totiž bývá odkaz na vizitku firmy, která v krátkosti popisuje, čím se společnost zabývá.

Druhou možností je zadat si svůj inzerát, kde uvedete vzdělání, zkušenosti, praxi a o jakou práci byste měli zájem. Vyplatí si zřídit si vlastní webovou stránku, kde uvedete všechna důležitá fakta o sobě i představy o hledané brigádě. Na vlastní internetové stránce můžete nabízet například doučování, tlumočení, pomoc při úklidu nebo hlídání dětí či služby webmastera.

Pozor by si měli studenti dát na nabídku hrubého výdělku. Mnozí zaměstnavatelé nabízejí hrubou mzdu s tím, že o daně se má postarat student sám. Danění by mělo být starostí zaměstnavatele či zprostředkovatelské agentury. Zdaňování příjmů studentů v rámci brigád je u zaměstnavatele obdobné jako u ostatních zaměstnanců. Studenti si navíc mohou uplatnit slevu na dani na studium. V případě, že student nepodepíše prohlášení k dani u zaměstnavatele, je jeho příjem do maximální výše 5 000 Kč za měsíc zdaňován srážkovou daní 15 % (při použití této daně je daňová povinnost pracovníka-studenta vyrovnána). Nad 5 000 Kč je vypočtena zálohová daň ve výši 15 %. Navíc v tomto případě se nepřihlíží k měsíční slevě na dani!

Pokud student prohlášení podepíše, spočítá mu firma klasickou zálohu na daň s uplatněním slev na dani jako za poplatníka, tak za studenta.

Uzavírali jste někdy smlouvu se zaměstnavatelem jen ústně? Jaké jsou vaše zkušenosti či názor na tyto smlouvy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2008 9:30, Martina

Ono i se smlouvou nemusíte mít dobré zkušenosti. Studuji na peďáku a loni jsem si našla brigádu u rodiny - vyzvedávání dítěte ze školky, chodila jsem s ním do sportovního oddílu atd. To jsem měla ve smlouvě, ale pozor: měla jsem tam i to, že budu vykonávat drobné práce, které s péčí o dítě souvisí. Ze začítku bylo všechno v pohodě, ale pak po mně matka chtěla, abych myla nádobí, prala dětské prádlo, uklízela dětský pokoj atd. Takže - když smlouva, tak jedině do detailu vymezené povinnosti.

+47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novinka pro mladé: osm hodin práce denně

25. 9. 2007 | Táňa Chadrabová

Novinka pro mladé: osm hodin práce denně

Novela zákoníku práce se dostala na stůl poslancům. Do hry o konečnou podobu tohoto zákona ještě může vstoupit Ústavní soud.

Daňová a jiná úskalí letních brigád

13. 7. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Daňová a jiná úskalí letních brigád

Letní prázdniny jsou ideální dobou pro studenty, kteří si chtějí přivydělat na brigádách. Při nástupu do práce si však musí dávat pozor na to, jaký typ smlouvy s ním firma uzavírá,... celý článek

Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů

26. 6. 2007 | Milan K. Osvaag

Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů

Firmy chtějí čím dál víc najímat pracovníky na sezónní práce. Čechům se však do krátkodobých kontraktů moc nechce. Na vině jsou i komplikované zákony. Jejich místa tak obsazují Slováci,... celý článek

Letní brigády: co je důležité vědět

28. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Letní brigády: co je důležité vědět

Studentům za několik dní nastane čas odpočinku, který ovšem řada z nich využívá také k vylepšení své finanční situace. Co se získáním brigády souvisí po pracovně-právní stránce? Jak... celý článek

Bez Peněz na brigádu nelez!

11. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Bez Peněz na brigádu nelez!

Prázdniny se kvapem blíží a s nimi také studentské brigády. Jaký úvazek se studentům a jejich zaměstnavatelům nejvíce vyplatí? Kdo a kdy nemusí platit sociální a zdravotní pojištění?... celý článek

Partners Financial Services