Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 26. 4. 2011 | 12 komentářů
Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho
Jaro je vždy pro řadu lidí impulzem pro přemýšlení o novém bydlení. Letos však hypoteční sezónu už o dva měsíce dříve odstartovaly vládní plány na navyšování daní a rušení daňových odpočtů. Každý si tak velmi rychle spočítal, že masivní zvýšení DPH jeho nový byt či dům výrazně prodraží.

Vládě se pohodlná cesta zvyšování daní místo škrtání výdajů evidentně zalíbila. S pořízením bydlení je tedy třeba spěchat – kdo ví, jaké další daňové změny se mohou ve Sněmovně objevit na podzim.

Podpora bydlení je podpora odpovědných

Na hypoteční trh má vedle zvýšení DPH velký dopad i navrhované zrušení daňových odpočtů u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Uvidíme, zda odpočty nakonec přežijí, protože proti návrhu ministra financí se postavila dokonce i jeho vlastní strana. A není se co divit, protože na rozdíl od „daňověoptimalizačních“ výjimek typu stravenek či režijních jízdenek, které lidem pouze snižují daně, ale k ničemu pozitivnímu je nemotivují, mají daňové odpočty z úvěrů na bydlení ekonomický i společenský smysl. Podobně jako odpočty za děti nebo za příspěvky na charitu odměňují odpočty z úvěrů na bydlení ty, kteří se chovají odpovědně a investují do sebe a do svých rodin.

Navržené zm ěny, které ovlivní ceny nového bydlení:

  • DPH u novostaveb bytů do 120 m² a domů do 350 m² vzroste o 7,5 %.
  • Zrušení možnosti odečíst si z daní úroky úvěrů ze stavebního spoření a hypotéky.

A o kolik může nové bydlení podražit? Tým Peníze.cz postavil kalkulačku, která vám dopady změn vyčíslí.

Novinka mezi kalkulačkami na Peníze.cz: unikátní srovnání, kdy se vyplatí hypotéka a kdy úvěr ze stavebního spoření.

Neodolatelně nízké sazby hypoték

Anketa

Má stát zvýhodňovat bydlení ve vlastním?

Nejistota okolo budoucích podmínek přesvědčila nejen spoustu lidí k tomu, aby si hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření vzali co nejrychleji, ale motivovala i některé banky k tomu, aby si zkusily ukousnout větší kus hypotečního koláče. Poslední dva měsíce tak přichází jedna speciální akce za druhou. Na konci zimy jsme ještě valili oči na hypotéku se sazbou tři procenta, nyní nejprve přišly hypotéky s baťovskou sazbou 2,99 % a ve snaze urvat tržní podíl bez ohledu na ziskovost se dokonce na trhu objevila nabídka hypotéky za 2,5 %.

Neodolatelné jsou však tyto sazby jen na první pohled, nabídky mají spoustu „ale“ a banky sázejí na to, že lidé, zaslepení nízkou sazbou na billboardu nebo v televizní reklamě, nebudou přemýšlet a hlavně – nebudou počítat. Všechny tyto kouzelné nabídky jsou hypotéky s pohyblivou sazbou, jejich skutečný úrok se odvíjí od úroků na bankovním trhu. A vzhledem k nevyhnutelnému zvyšování úrokových sazeb to znamená jediné – nízká splátka vydrží jen pár měsíců a pak bude hůř. Kdo má napjatý rozpočet a sází na dlouhodobě nízkou splátku, dostane se velmi rychle do problémů.

Levná hypotéka se vám nejspíš prodraží

Vedle rádoby nízké splátky hypotéky ovšem klienty, kteří kývnou na tyto lákavé nabídky, čeká ještě několik dalších výdajů. Především je to povinné pojištění schopnosti splácet, za které klient zaplatí klidně i pět procent své měsíční splátky. A také povinný účet u dané banky. Zatímco někde je k dispozici účet zdarma nebo maximálně do sta korun měsíčně, u jedné z lákavých „hypoték v akci“ musíte povinně využívat geniální zlatý účet za 499 Kč za měsíc. Povinné pojištění a účet, který nepotřebujete, dokážou průměrnou hypotéku prodražit téměř o deset procent.

Takže ano – pokud chcete nové bydlení, je kvůli změnám DPH rozumné spěchat. Ale pokud chcete i hypotéku, tak rozhodně nespěchejte zase tolik a připomeňte si napřed jednoduché pravidlo – příliš nízká sazba znamená, že na vás banka vydělá jinde. Takže pečlivě počítejte a ptejte se na podmínky, ušetříte dost peněz.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2011 20:21, eďa

Spočítat se dá všechno. Vždy půjde ale jen o teorii. Raděj se nauč vidět- (zřít energii plynoucí vesmírem), ty se jen díváš a tak zabředáš v gravitačním poli -hmota tě uchvátila. Zvedni křídla a leť !

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2011 12:20, eďa

Nepotřebuji peníze - ani hromadit ani utrácet. Zajímají mě jiné poklady a umění, které ovšem nepocházejí z tohoto světa - řekněme, že jsou transcendentálního charakteru, když už se ptáte a s tím jsou spojené i jisté schopnosti, než jen přihlouplé světské hromadění majetku a dalších nesmyslů. Jen považte, že si do zásvětí neodnesete ani lžičku od kávy.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

25. 3. 2011 | Daniel Kotula | 14 komentářů

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

Co udělá s nemovitostním trhem synergický efekt současných změn? Výstavba nových bytů (do 120 m²) a domů (do 350 m²): DPH vzroste o 7,5 %. Odpočty úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního... celý článek

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

24. 3. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? Pokud projde navrhované zrušení daňových odpočtů u úvěrů na bydlení, hypoteční úvěry od příštího roku možná podraží. Realitní trh ale nečeká podle... celý článek

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

21. 3. 2011 | František Mašek | 13 komentářů

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun.... celý článek

Navržená reforma: trest za odpovědnost

19. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Navržená reforma: trest za odpovědnost

Vláda, která měla být vládou rozpočtové odpovědnosti, a tedy zejména vládou snižování výdajů, se změnila ve vládu zvyšování daní a rostoucího přerozdělování. Ještě horší ale je, že... celý článek

Partners Financial Services