Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 22. 3. 2011 | 29 komentářů
Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?
Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená. Zvážili reformátoři například dopad, jaký bude mít zrušení možnosti odečíst si úroky z hypoték a stavebních spoření?

Konec minulého týdne přinesl další díl zvláštního představení na téma ekonomických reforem. Podstatou prezentované daňové reformy bohužel není žádná zásadní změna systému, která by podpořila českou ekonomiku, ale jen přesouvání peněz z jedné škatulky do druhé. Pokud je tato změna určena k tomu, aby se lidé naučili lépe počítat a přemýšlet nad svými penězi, tak to možná bude fungovat – ale ve většině zemí se na podporu finanční gramotnosti používají levnější programy.

Dobré zprávy: OSVČ získají, výběr daní bude jednodušší

Ale začněme nejprve pochvalou. Pokud se ještě někde nezmění parametry, jsou navržené změny dobrou zprávou pro drobné podnikatele, kteří by měli státu nově odvádět 32 procent svého hrubého zisku, zatímco dnes odvádějí 36,35 procenta. A určitě je dobré, že ministr Kalousek jasně upozorňuje, že si podnikatelé mohou moci zvýšit odvody pojistného na důchodové pojištění nad minimální výši 6,5 procenta – a že pokud to neudělají, budou v budoucnu pobírat jen minimální důchod. Dnes totiž většina živnostníků pouze minimalizuje své odvody a není jí jasné, jaké negativní dopady to na ně může po odchodu do důchodu mít.

Ještě větší pochvalu by si zasloužilo Jednotné inkasní místo – tedy jedno místo pro odvod daně z příjmu, sociální daně a zdravotního pojištění. Tedy pokud opravdu vznikne, neboť o jednotném inkasním místě se mluví už zhruba pět let a jeho fungování zatím zůstává pořád jen na papíře. Otázkou také je, jakými pravidly se bude nová instituce řídit, neboť finanční úřady, správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny mají různé úřední postupy a pravidla – a aby jednotné inkasní místo fungovalo, budou se vedle formulářů muset sjednotit právě i postupy a procesy a vytvořit nové informační systémy. A bude velmi zajímavé sledovat, jestli to bude možné za necelé dva roky zvládnout…

Výjimky z rušení výjimek: podle jakého klíče?

Anketa

Jako ve škole. Jakou známku byste dali návrhu daňové reformy?

Velké otazníky naopak vyvolává jiná část změn, a to rušení různých výjimek. Podobně jako u důchodové reformy a s ní spojeného zvyšování daní jsme se zatím dočkali pouze obecných hesel bez jakékoliv analýzy dopadů. Zbytečné výjimky se jistě mají rušit, ale podle jakého klíče ministr financí rozhodl některé z nich zachovat a jiné zrušit? Mají ty zrušené příliš malý a neprokazatelný efekt? Nebo se jen hledají další cesty, jak navýšit příjmy státního rozpočtu, aby vláda nemusela tak moc škrtat ve výdajích?

Hypotéky a stavební spoření: ne každý škrt je výhra

Vezměme si jako příklad návrh na zrušení možnosti odečíst si zaplacené úroky z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Zavedení této možnosti mělo podpořit vlastnické bydlení, navíc je výjimka konstruována tak, že pomáhá především v prvních letech hypotéky, kdy jsou rodinné rozpočty mladých rodin nejnapjatější (protože v prvních letech se splácí více úroků než jistiny, a částka k odpočtu je tak vyšší). Vzhledem k tomu, že u letos uzavřených hypoték bude strop odpočtu poloviční a úplně zrušen má být až u hypoték uzavřených od roku 2012, vzrostou příjmy státu maximálně o desítky, možná stovku milionů. Ale o kolik stát přijde tím, že si hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření vezme méně lidí, že se bude méně stavět a méně investovat do dlouhodobého zabezpečení vlastní budoucnosti?

Připravit podobné analýzy není úplně jednoduché, ale ministerstvo financí vždy mělo dost zkušených ekonomů, kteří by měli být schopni navrhované změny podložit důvěryhodnými čísly. Proč je tedy nezveřejní?

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2011 11:09

Souhlas. Posuzovat výhodnost nájemního versus vlastnického bydlení je značně komplikované a v diskuzi se vždy objeví matráci. Tedy lidé, kteří budou dokolečka vykřikovat své mantry: "raději budu bydlet ve vlastním, než abych vyhazoval peníze za nájem", "za 20 let budu aspoň něco vlastnit".

Faktorů pro srování je mnoho a v diskuzích je typické, že diskutující mantrák uvede jedinou konkrétní případovou studii (tu svoji), ve které navíc vynáší do nebes výhody své volby a zatracuje ty ostatní. Přece veřejně nepřizná, že udělal chyby, nebo, že by snad mohla existovat srovnatelná alternativa. :-)

Zvláští argumentační kapitolou je "POCIT NĚCO VLASTNIT". Jako by to bylo to nejdůležitější a nejzásadnější na světě. Když si chci osladit čaj, přece si hned nebudu kupovat cukrovar. Tady mají mantráci zásadní psychický blok: "za dvacet let to splatím a bude to moje". Ale co bude moje za 20 let? Prostě 20 let stará nemovitost, která bude akorát tak zralá na větší investice. Takže konečně je hypo splacená a co teď má takový člověk našetřeno na nová okna, možná kotel, i ta fasáda by něco chtěla, ...).

Závěr. Vždy se u těchto debat bavím tím, jak jsou lidi zaslepení a donekonečna obhajují tu svoji volbu. :-)

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 3. 2011 7:18, Fany

Přesně tak. Autor nezapře šéfa finančních bouchačů.
Co se týče navrhované reformy, tak je tam mnoho věcí, o kterých by bylo dobré ještě diskutovat. Jako třeba možnost odpočtu od základu daně u placeného pojištění OSVČ, jak to bude s limitem u DPP a tak dál. To, co uvedl autor, není podstatné.
A co se týče neustálého ataku na vlastní bydlení, tak to už je až směšné. Jakoby nájemní bydlení neexistovalo...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

21. 3. 2011 | František Mašek | 16 komentářů

Daňová reforma: budeme si všichni skutečně „rovni“?

Návrh daňové reformy odborníci zatím opatrně chválí. Oceňují snahu škrtat výjimky a zjednodušovat systém. Jiní varují – zejména ty, kteří uvažují o koupi domu či bytu. Reforma jim ji... celý článek

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

18. 3. 2011 | František Mašek | 27 komentářů

Jakpak nám asi dneska Kalousek zreformuje daně?

Diskuse o penzijní reformě a správné výši DPH jsou zbytečné – stačí radikálně snížit daň na pivo, cigarety a nezdravé potraviny a vše se vyřeší! Podobný námět v návrhu daňové reformy,... celý článek

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

7. 2. 2011 | Jiří Šedivý | 21 komentářů

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

Mají diskutované úpravy stavební spoření zefektivnit, či zlikvidovat? Avizované úpravy stavební spoření ruší. Likvidují totiž klíčové prvky jeho podstaty, píše tajemník Asociace českých... celý článek

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

1. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 30 komentářů

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

Pokud chce stát zlepšit a zlevnit systém stavebního spoření, jsou snížení státní podpory a otevření trhu větší konkurenci přesně těmi potřebnými kroky. Pokud se ale ministerstvo financí... celý článek

Partners Financial Services