Čekáte, že vám vrátí daňový přeplatek? Ještě si počkáte

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 27. 3. 2011 | 6 komentářů
Čekáte, že vám vrátí daňový přeplatek? Ještě si počkáte
Pospíšili jste si letos s daňovým přiznáním, abyste přeplatek na daních z příjmů dostali co nejdříve? I kdybyste přiznání podali už v únoru, dočkáte se peněz možná až na začátku května.

Lidé, kteří využijí třeba odpočet zaplacených úroků z hypotéky a k tomu slevu na manželku, mohou přitom běžně dostat zpátky i přes 30 tisíc korun.

Podle zákona má finanční úřad na vrácení přeplatku třicet dnů od dne jeho vzniku. Proč se jej tedy lidé, kteří přiznání podali během února, nedočkají už nyní?

Rozhodující je až konec března

Třicetidenní lhůta se totiž začíná počítat až od začátku dubna – tedy od okamžiku, kdy končí uzávěrka pro podání daňového přiznání. Teprve tímto datem oficiálně vzniká přeplatek. Všichni, kdo podali přiznání třeba na konci února, tak požádali o vrácení přeplatku ještě před jeho faktickým vznikem.

Až do 1. dubna totiž lidé mohou bez postihu podat opravné přiznání. Finanční úřady proto čekají na „definitivní“ přiznání, nechtějí vycházet z verze, kterou možná poplatník ještě opraví. Docházelo by ke zmatkům a nutnosti vracet vrácený přeplatek.

„Ve standardním případě tedy vzniká přeplatek 2. dubna a třicetidenní lhůta pro jeho vrácení začíná běžet 3. dubna,“ potvrzuje Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí.

Měsíc růžového formuláře

K mediálnímu folklóru konce měsíce března patří záběry front na poštách. Češi podávají na poslední chvíli daňové přiznání. Co na tom, že naprostá většina pošt v žádném obležení posledních pár let nebyla...

Letos ovšem tradice dost možná skončí – zprávy o tom, jak státní podnik posiluje služby na vybraných pobočkách, možná zůstanou zastíněné kritikou za ne zcela zvládnuté sčítání lidu. A navíc u daní už nepůjde o konec března, ale o začátek dubna. Více v článku Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc.

Z ankety u zmíněného článku ovšem vyplývá, že dobrých 40 % z nás se skutečně ještě s růžovým formulářem nepopralo. Peníze.cz pro ně přichystaly všechno potřebné:

V permanenci je samozřejmě také naše Daňová poradna s Veronikou Najmanovou ze společnosti Harnol & Partners.

Nic zásadního na tomto pravidlu nezměnilo ani nahrazení dřívějšího zákona o správě daní a poplatků novým daňovým řádem, účinným od ledna 2011, pouze lhůta pro podání přiznání se mírně prodloužila.

Za den vrácení přeplatku se navíc považuje den, kdy došlo k odepsání částky z účtu finančního úřadu – nikoliv den, kdy se objeví na vašem účtu. V praxi tak můžete na peníze čekat třeba až do 5. května.

Automaticky nic nepřijde

Nezapomeňte také, že o vrácení případného přeplatku musíte výslovně požádat. Na konci daňového přiznání tedy zaškrtněte příslušnou kolonku. Můžete se rozhodnout, jestli chcete peníze poslat na bankovní účet či složenkou. O přeplatek nicméně můžete požádat i zpětně (do šesti let).

Jestliže ale máte nedoplatek na jiném druhu daně, použije finanční úřad váš přeplatek nejdříve na jeho zaplacení.

Podle zákona vracejí úřady jen přeplatky vyšší než 100 korun – tato hranice se od roku 2011 zvýšila na dvojnásobek z původních 50 korun. Přeplatky se však sčítají, takže k naplnění této hranice může dojít i později – o peníze tak většinou nepřijdete.

Ti, kteří podali přiznání už v lednu, to paradoxně mají ještě komplikovanější. Podle zákona totiž platí, že nevznikne-li přeplatek do 60 dnů ode dne podání žádosti (o vrácení), musí ji úřad zamítnout. Zájemce pak tedy musí podat novou žádost tak, aby mu šedesátidenní lhůta neskončila dřív než na začátku dubna

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2011 7:50, mm

Tady je krásně vidět ta rovnost před zákonem. Daň je zaplacená až se peníze připíšou na účet finančního úřadu, ale přeplatek je vrácen odepsáním z účtu finančního úřadu a nikoliv připsáním na účet daňového poplatníka jak by analogicky být mělo.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2011 17:03, petr

V soukromém právu (a nejen podle mě), např. obchodním či občanském. Viz kterákoliv učebnice teorie práva.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

15. 3. 2011 | Veronika Najmanová | 10 komentářů

Daně hromadného ničení: Jaké vám hrozí sankce a pokuty?

Kdo pracuje, je po zásluze potrestán daněmi. Kdo daně neplatí, je potrestán. Kdo je platí pozdě, je rovněž potrestán. A to není všechno, potrestáni můžete být i za „nesplnění povinností... celý článek

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

11. 3. 2011 | František Mašek

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

Správně si poradit s přehledem příjmů a výdajů pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení je snazší než dobře vyplnit daňové přiznání. I u nich je však potřeba dát si... celý článek

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

25. 2. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Daně 2010: Neplatíte víc, než skutečně musíte?

Většina daňových odpočtů či slev, které můžete využít při vyúčtování daně z příjmů fyzických osob za rok 2010, zůstává prakticky stejná jako loni. Platí to i o té nejdůležitější, která... celý článek

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

11. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Daně 2010: Od letoška máte na zaplacení několik dnů navíc

Češi, kteří často platí daně na poslední chvíli, mají letos několik dnů k dobru. Daňové přiznání je třeba odevzdat a daně uhradit do 1. dubna. Pokutu za pozdní platbu však zaplatí až... celý článek

Partners Financial Services