Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

Daniel Kotula | rubrika: Co se děje | 25. 3. 2011 | 14 komentářů
Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?
Co udělá s nemovitostním trhem synergický efekt současných změn? Výstavba nových bytů (do 120 m²) a domů (do 350 m²): DPH vzroste o 7,5 %. Odpočty úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření: u smluv uzavřených od r. 2012 nebudou možné. Regulované nájemné: napřesrok už končí opravdu všude. A inflace samozřejmě nikdy nespí.

V blízké budoucnosti nás čeká několik změn, které mohou mít vliv na ceny nemovitostí. Vyplatí se nákup dnes, nebo je lepší si ještě počkat? Jednoznačná odpověď určitě neexistuje, rozeberme si ale přesto jednotlivé faktory a zkusme usoudit, jakým směrem se ceny rezidenčních nemovitostí budou posunovat.

Sjednocení sazeb DPH

Ránu pro developery znamená návrh ministerstva financí a sjednocení sazby DPH na 17,5 % z původních dvou sazeb, 10 % (pro většinu nově postavených bytů a domků) a 20 % (pro byty nad 120 m2 a domy nad 350 m2). Již tak těžko prodejné byty v novostavbách by návrh podražil o dalších 7,5 procenta. Podle několika průzkumů je v Praze 8–10 tisíc neprodaných nových bytů. Při současné slabé poptávce, kdy jsou poptávajícím nabízeny téměř na potkání statisícové slevy, si lze jen obtížně představit, že developeři mohou ceny bytů zvýšit. Nejpravděpodobnější scénář je tedy další snížení cen novostaveb, aby se vyrovnalo sjednocení DPH.

O autorovi

Daniel Kotula
je profesionálem v oblasti nemovitostí, působí jako makléř v RE/MAX Real Estate Group.
Pro Peníze.cz vede Realitní poradnu, v níž pravidelně odpovídá na vaše dotazy.

Články Daniela Kotuly na Peníze.cz.

Zrušení státní podpory hypoték

Součástí daňové reformy má být úplné zrušení možnosti odečíst si z daňového základu úroky hypotéky uzavřené po 1. 1. 2012, příjemné každoroční vylepšení rodinných rozpočtů tak končí. Tento rok (pokud změny projdou) si budeme moci vzít naposledy zvýhodněný hypoteční úvěr, namísto maximálně 300 tisíc si však budeme moci odečíst maximálně 150 tisíc korun. Krátkodobě může tato změna znamenat vyšší poptávku po nemovitostech, ti co plánují brzy bydlet ve svém, své rozhodování uspíší a nemovitost koupí již letos. Dlouhodobě to však poptávku po nemovitostech utlumí.

Kalkulačka: jak podraží hypotéky

Dopady probíhajících i plánovaných změn na cenu hypoték orientačně spočítá nová kalkulačka serveru Peníze.cz. Najdete ji u článku Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, jak reforma zdraží nové bydlení.

Nic ovšem není jisté, dokud reformy nejsou schválené a uzákoněné. O osudu daňové reformy, již v paragrafované podobě, se má rozhodovat v dubnu.

A vlastně ani potom není nic jisté – věděli jste, že čeští zákonodárci každý rok sáhnou do 80 % zákonů? Nebo že živnostenský zákon se za necelých dvacet let své existence novelizoval stodevětkrát? Více v článku Kláry Samkové České zákonodárství v permanentní revoluci.

Deregulace nájemního bydlení

Výhody z nízkých regulovaných nájmů tento a příští rok pro mnohé nájemníky končí, budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Nemovitosti v regulovaném nájmu jsou však často v žalostném stavu, proto je otázka, zda budou moci majitelé vyšroubovat cenu, aniž by riskovali odchod nájemníka do jiné, kvalitativně lepší nemovitosti.

Deregulace bude znamenat zvýšení fluktuace na trhu nájemního bydlení, nájemníci dosud zvyklí bydlet v regulovaném budou hledat bydlení za tržní ceny. Je pravděpodobné, že méně kvalitní nemovitosti původně v regulovaném nájmu budou prázdné a jejich nabídkové ceny nájmů budou muset jít níže, než majitelé předpokládali. Deregulace je šance pro majitele udržovaných nemovitostí za rozumnou tržní cenu. Zatímco nyní mohli mít problém s pronájmem, po dokončení deregulace získají nové zákazníky. Na cenu nemovitostí však deregulace nebude mít výrazný vliv.

Vyšší meziroční inflace

Všechno zdražuje. Benzín, potraviny, elektřina, teplo, plyn a další komodity. Stát si také vezme své – sjednocení DPH zdraží měsíční chod domácnosti minimálně o stokoruny, spíš více. Naše náklady zcela jistě výrazně vzrostou, příjmy však zůstanou na původní úrovni. Po zaplacení všech nutných nákladů nám zbude méně peněz než dříve, tlak na rodinné a osobní rozpočty nebude přát myšlenkám na nový domov, raději zůstaneme v nájemním nebo vlastním, ač v současnosti nevyhovujícím bydlení.

Spěchat není kam

Je zřejmé, že v současnosti je poptávka po nemovitostech výrazně slabší než v minulosti, přičemž nabídka nemovitostí je více než dostatečná. Můžeme usoudit, že tlak na snížení nabídkových cen nemovitostí bude i nadále pokračovat a v kombinaci s nadcházejícími změnami bude trend snižování cen v tomto a příštím roce spíše pokračovat. Koupi bych proto neuspěchal, je relativně dost času na výběr pro nás vhodné nemovitosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2011 8:28, rejpal

Dobrý článek, ale k věci, které jsou za rohem a nejsou ještě vidět. Pokud stát odčerpe více peněz dnes, tak zítra vybere na daních méně než dnes, cca o 1/4. Daňově podřízne spotřebu - "beránka otřes se". Výpadek daní bude kompenzovat větším a rychleji a také dražším zadlužením do bodu, mezi tím příjdou noví politici, až mu nikdo nebude chtít půjčit. Obrátí se tedy na poslední záchranu MMF. A ten řekne, půjčíme Vám, ale ořezáte soc. výdaje o 80% a zvednete daně o 100%. Sněmovna to do jednoho týdne schválí.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2011 17:36, chk

trochu bych to poupravil. vase uvaha vubec neni spatna, nicmene bych se dival jeste na dalsi krok dopredu. ti duchodci se budou z center stehovat na predmesti nebo do levnejsich lokalit. takze zde je to 1:1 co se tyka nabidky/poptavky. faze cislo 2 bude, ze vysoke neregulovane najmy povedou ke zvysene poptavce po vlastnim bydleni, nebot se uz najmy nebudou vyplacet. to bude mit dvoji efekt. postupne snizovani neregulovanych najmu kvuli snizujici se poptavce, a zrejme poptavku po novem bydleni. na jakych urovnich se setkaji rovnovazne ceny obou skupin bude velmi zajimave, cisla muze kazdy dnes jen tezko odhadovat, domnivam se:)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

24. 3. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? Pokud projde navrhované zrušení daňových odpočtů u úvěrů na bydlení, hypoteční úvěry od příštího roku možná podraží. Realitní trh ale nečeká podle... celý článek

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

21. 3. 2011 | František Mašek | 13 komentářů

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun.... celý článek

Navržená reforma: trest za odpovědnost

19. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Navržená reforma: trest za odpovědnost

Vláda, která měla být vládou rozpočtové odpovědnosti, a tedy zejména vládou snižování výdajů, se změnila ve vládu zvyšování daní a rostoucího přerozdělování. Ještě horší ale je, že... celý článek

Partners Financial Services