Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 28. 3. 2011 | 17 komentářů
Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!
Počet příležitostí, jak získat dům či byt levněji než při běžné koupi, se zvyšuje. Stačí si vybrat z rostoucího počtu dražeb, které někdy bývají spojeny s exekucí. Přečtěte si, jak postupovat a na co si dát pozor.

Hledáte levnější byt v Praze, chalupu ve středních Čechách či na Moravě nebo pozemky na venkově? Zajímavou příležitost představují dražby a exekuce, jejichž počet stále roste. Řada lidí nemá totiž kvůli ztrátě zaměstnání peníze na splácení úvěrů. Pokud máte na podobný obchod náturu, víte, jak postupovat?

Není dražba jako dražba

Než začnete hledat potřebné informace, je si třeba uvědomit rozdíl mezi typy dražeb. Při dobrovolné dražbě může dlužník, likvidátor či správce konkurzní podstaty, z jehož popudu se dražba koná, určit libovolnou vyvolávací cenu nemovitosti či jiného majetku. Za kolik bude vydražen, závisí pak na zájmu o nemovitost.

Národ dlužníků: bohatý výběr

  • V roce 2009 bylo podle Exekutorské komory ukončeno 178 233 ze 760 923 (!) nařízených exekucí.
  • Ve 44 198 případech byly zastaveny, zbývajících 133 518 skončilo vymožením pohledávky či dluhu.
  • Proběhlo 8 067 dražeb, 6 358 se týkalo nemovitostí.
  • Data za rok 2010 zatím nejsou známa, nezdá se ale pravděpodobné, že se situace lepší. Kdo chce tedy něco získat v dražbě, má určitě z čeho vybírat.

Na rozdíl od dobrovolné dražby se dražby nedobrovolné nesmí zúčastnit dlužník, jeho manžel či manželka ani za ně nesmí dražit nikdo jiný. Jak uvedl právník Sdružení obrany spotřebitelů Praha a Středočeský kraj Miroslav Huml, u nedobrovolných dražeb se obecně začíná dražit na třetině tržní ceny, stanovené soudním znalcem, u nemovitostí pak na dvou třetinách této hodnoty. Za kolik se nemovitost vydraží, závisí na zájmu. Když je dražba neúspěšná, opakuje se a vyvolávací cena klesá. Zvlášť atraktivní tedy mohou být právě opakované dražby.

Kde hledat informace

Informace o dobrovolných dražbách nemovitostí najdete na nástěnce či webu místního či městského úřadu, o exekucích na soudech, ale i na specializovaných webech. Server Exekutorské komory eviduje téměř 1,65 milionu exekucí. Za registraci ovšem zaplatíte 240 korun a každý elektronický údaj stojí 60 korun. Zdarma je pak web www.portaldrazeb.cz, který rovněž patří pod Exekutorskou komoru a na nějž řada exekutorů umisťuje reklamy na plánované dražby nemovitostí v exekuci.

Významným zdrojem informací o dražbách, ale třeba i o prodejích majetku státu, je www.centralniadresa.cz. K dispozici je zdarma, stejně jako server www.drazby.org s aktuálními informacemi ze soudů. Než začnete využívat tento web, musíte se zaregistrovat. Registrace není nutná ke vstupu na server www.e-aukce.com, kde je kromě dražeb seznam veřejných zakázek, výběrových řízení nebo přímých prodejů. V internetových vyhledávačích najdete i jiné „dražební weby“.

Pozor na dražební vyhlášku

Vše podstatné najdete v dražební vyhlášce, která musí být zveřejněna nejméně 30 dnů před dražbou. Obsahuje místo a datum dražby, popis nemovitosti, kdy si ji lze prohlédnout, zda se draží celá, nebo její část. Informuje i o předkupním právu, závazcích, jako třeba nájemní smlouvě, věcném břemeni či zástavách a o tom, zda po úspěšné dražbě zanikají.

Raději si ale ověřte, zda to odpovídá skutečnosti a také, zda se dražba opravdu uskuteční.

V dražební vyhlášce najdete i nejnižší podání (vyvolávací cenu), cenu stanovenou soudním znalcem, minimální výši příhozu a výši dražební jistoty, kterou musí složit zájemce o dražbu. Když nebude na dražebníkově účtu v den dražby, nemůže se zájemce dražby zúčastnit. Pokud v ní neuspěje, dostane jistotu zpět. Provizi v řádu procent, u nedobrovolných dražeb může činit až 10 %, hradí navrhovatel dražby.

Dražební jistota nesmí podle obchodního ředitele firmy Naxos Libora Nevšímala přesáhnout 30 % z nejnižšího podání, její výše je omezena 1 500 000 korun, zvýšenou případně o desetinu z částky, přesahující 5 milionů korun.

Anketa

Uvažovali jste někdy o získání nemovitosti v dražbě?

Před zahájením dražby se musí její účastník prokázat občanským průkazem, doložit, že uhradil dražební jistotu a uvést číslo účtu, kam chce vrátit peníze, když v dražbě neuspěje. Kdo zastupuje právnickou osobu, musí mít výpis z obchodního rejstříku nebo jeho ověřenou kopií a plnou moc či ověřenou kopií.

Nabývací právo k nemovitosti přechází na nového majitele tzv. udělením příklepu. Dražebník informuje o výsledcích dražby její účastníky, toho, jehož nemovitost se vydražila, případně další osoby, stanovené zákonem.

Po přechodu vlastnického práva (usnesení o příklepu) zašle dražebník na katastrální úřad žádost o zápis vlastnického práva novému majiteli.

Pozor na včasnou úhradu ceny

Nevšímal pokládá dražby za nejtransparentnější a nejbezpečnější působ nabytí majetku. Je si však třeba dát pozor na včasné vyřízení předkupních práv, po dražbě na úhradu ceny ve stanoveném termínu. Kdo vydraží nemovitost, musí také do 90 dnů zaplatit daň z převodu nemovitostí.

U dobrovolných dražeb je třeba uhradit cenu nemovitosti (doplatit dražební jistotu) během 10–90 dnů. Když se draží věc tvořící součást majetkové podstaty v rámci insolvenčního řízení či konkurzní podstaty v rámci konkurzu, je to 30–90 dnů, u nedobrovolné dražby 30 dnů.

Když přejde vlastnictví nemovitosti na někoho jiného, ztrácí bývalý vlastník právo jejího užívání. Pokud to nerespektuje, lze se bránit podáním žaloby na vyklizení domu či bytu. Snad to ale, pokud se vám podařilo úspěšně vydražit nějakou nemovitost, nebudete potřebovat...

Krok za krokem

Jak postupovat při dražbě nemovitosti

  • Vytipujte si na webu vybranou nemovitost
  • Zjistěte si, zda jde o dobrovolnou či nedobrovolnou dražbu
  • Projděte si dražební vyhlášku, ověřte si hlavně, zda se prodává celá nemovitost či její část, jak je to s předkupním právem, věcnými břemeny a zástavami aj.
  • Zvažte, zda transakci uskutečnit sami nebo přes právníka, případně realitní kancelář
  • Ověřte si, zda se bude dražba skutečně konat
  • Složte dražební jistotu na účet dražebníka, aby ji měl v den dražby
  • Doplaťte včas zbytek kupní ceny (bez dražební jistoty)
  • Nezapomeňte uhradit do 90 dnů daň z převodu nemovitostí

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+77
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2013 9:00, Anežka

Dobrý den, zajímali jsme se také o nucenou dražbu jedné nemovitosti. Zpočátku jsme si mysleli, že jediným velkým problémem bude sehnat příslušný obnos. Ale s postupem doby jsme zjistili, že peníze jsou až na " x-tém" místě. V dané nemovitosti bydlí stále její původní majitel a ten nám na férovku řekl, že danou nemovitost nevydražíme a že pokud by mu někdo sebral střechu nad hlavou, že by se dalo o vystěhování mluvit , ovšem ne v žádném šibeničním termínu.
Nejsem v tomto oboru přípiš zběhlá, ale dotklo se mě to sebrání střechy nad hlavou - vždyť exekuce není přece ze dne na den. A pak ta černota tohoto konání - na internetu je toho spousta. Všichni se tváří, jak jsou poctiví a pak se tady dozvíte,co se děje za "zvěrstva". Pokud vydražíte nemovitost, musíte SAMI za původním majitelem dojít a donutit ho, aby se vystěhoval.Když by to ten zadlužený odmítl, musíte ho dát k soudu a to se může táhnout i rok. Ve vaší nemovitosti bude dále bydlet a vy lítáte po úřadech.Nebo nemůžete dělat vůbec nic ,když vám v době, než si nemovitost převezmete, byt zdevastuje, zapálí,.... K čemu jsou tedy tyto dražby? Je to špína, proti zdravému rozumu...... :(

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2011 21:48, ivostanislav

Exekuce, nucené dražby a podobné instituty jsou největší demokratické svinstvo, zisk pro svině. Pokud máme, jak je nám opakovaně vtloukáno do hlav, svobodu mimo jiné i v podnikání.
Protože, pokud by byla svoboda, odpovědnost za obchod by nesli všichni zúčastnění stejným dílem. Tak tomu ale není ani náhodou. Na konci každého obchodu je vždycky ten poslední blbec, který všechno zaplatí a to i v případě je-li obchod jednostranný. Naši zákonodárci v oblasti znevýhodnění koncového uživatele jsou asi světové jedničky.

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

25. 3. 2011 | Daniel Kotula | 14 komentářů

Růst DPH, konec podpory hypoték, deregulace: je čas koupit vlastní bydlení?

Co udělá s nemovitostním trhem synergický efekt současných změn? Výstavba nových bytů (do 120 m²) a domů (do 350 m²): DPH vzroste o 7,5 %. Odpočty úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního... celý článek

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

24. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Petra Kozlová: Žijeme všichni v Dluholandu?

Míra nesplácených bankovních spotřebitelských půjček podle statistik ČNB každým rokem výrazně stoupá. Dluhy českých domácností již dokonce přesáhly bilion korun. To, že se lidé stále... celý článek

Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?

17. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Zachraň, co můžeš! Nedraží vám střechu nad hlavou?

Nedobrovolných dražeb, stejně jako exekucí, přibývá. Zabránit prodeji vlastního majetku přitom není snadné. Kdo ale nestrká před problémy hlavu do písku, může na poslední chvíli najít... celý článek

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

5. 11. 2010 | Tomáš Fránek | 14 komentářů

Pozor na exekuce majetku, o nichž jste neměli tušení

Nezaplacení pokuty v tramvaji může přijít velmi draho. Zejména když si některé úřady silně zjednodušují nalezení dlužníků. Často tak zbytečně hrozí i exekuce.

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

17. 3. 2010 | František Mašek | 53 komentářů

Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit

Počet dlužníků v Česku roste, mnozí neplatí dluhy a výzvy k jejich úhradě ignorují. Při vymáhání dluhů si přesto nemůže kdokoli hrát na exekutora, používat fyzické či psychické násilí,... celý článek

Partners Financial Services