Realitky připravily mapu se skutečnými cenami nemovitostí

Realitky připravily mapu se skutečnými cenami nemovitostí
Koupě či prodej nemovitostí může být od příštího týdne snazší. Na webu, který připravuje Asociace realitních kanceláří, si bude moci zájemce od pondělí 4. dubna zjistit její orientační cenu. Mapa má zatím pokrývat více než polovinu území státu, později celou republiku.

Také jste prodávali byt jako pan Václav? Pak máte nejspíš řadu nezapomenutelných zážitků. Václav chtěl prodat své 1+1 na specializovaném webu přímo, bez realitní kanceláře. Ozývaly se mu však hlavně – realitky. Některé si dokonce jeho inzerát drze přivlastnily a nabízely ho na svém webu, za cenu, k níž si obvykle přirazily provizi. Část jich po Václavově naléhání inzerát stáhla, u jiných neuspěl.

Inzeráty často o cenách realit lžou

Kromě poznání, že náš realitní trh připomíná zápas ve volném stylu, plyne z Václavova příběhu ještě jedna věc: pokud budete pátrat po cenách nemovitostí, neorientujte se podle inzerátů realitních kanceláří. Že ceny na nich uváděné neodpovídají skutečné ceně realit, potvrzuje i prezident Asociace realitních kanceláří (ARK) Jaroslav Novotný: „Víme, že se prodávají levněji, než kolik uvádějí inzeráty. Někdy i o desítky procent.“ A jeho asociace, jak dodává, v tomto stavu vidí problém, který hodlá řešit. Cenovou mapou realit.

Realitní kanceláře v ČR

Přes realitní kanceláře se u nás podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného uskuteční asi polovina obchodů s nemovitostmi. V zahraničí je to o něco více, v USA téměř 100 %.

V ČR bylo kdysi registrováno přes 30 tisíc realitních kanceláří. Jejich nynější počet není možné přesně stanovit, aktivně však podle Novotného na nemovitostním trhu působí asi dva až tři tisíce realitních kanceláří, zhruba dvě stě z nich je členem Asociace realitních kanceláří. Kromě ní existují i další profesní sdružení.

Ceny nemovitostí: tvrdá data

Kromě inzerátů realitek samozřejmě existují i jiné potenciální zdroje informací o cenách nemovitostí, možnosti jejich praktického využití jsou však pramalé: čtvrtletní přehledy statistického úřadu totiž vycházejí opět z velké části z inzerovaných cen, výstupy tvořené z cen reálných jsou zase k dispozici až s ročním či ještě delším odstupem. Aktuální data o prodejích nemovitostí sice mají finanční úřady, respektive ministerstvo financí – to je však vázáno mlčenlivostí.

Očima profesionála

Daniel Kotula je profesionálem v oblasti nemovitostí, působí jako makléř v RE/MAX Real Estate Group. Pro Peníze.cz vede Realitní poradnu, v níž pravidelně odpovídá na vaše dotazy. Co by podle něj mohla mapa cen nemovitostí přinést realitnímu trhu?

Cenové mapy jistě mohou přinést zpřehlednění. Není výjimkou, že nabídkové ceny nemovitostí se od tržní hodnoty liší o 5–10 procent, někdy i o více.

Pokud se do projektu zapojí hlavní realitní kanceláře v ČR, poskytnou reálná data, ceny nemovitostí se budou na mapě měnit podle aktuální situace na trhu, pak cenová mapa přinese skutečné projasnění trhu nemovitostí a může být dobrou pomůckou pro všechny, jak stanovit optimální cenu nemovitosti.

Asociace realitních kanceláří tedy ve spolupráci s firmou Gekon a serverem reality.cz připravila web www.cenovamapa.eu, na kterém bude od pondělí 4. dubna možné zjišťovat ceny domů, bytů a pozemků v konkrétních lokalitách. Půjde o orientační údaje za metr čtvereční – bez zohlednění faktorů typu například kam má byt okna, zda je v přízemí či ve vyšších patrech a podobně. Budou však vycházet z reálných, uskutečněných prodejů – data o nich budou do systému vkládat samy realitní kanceláře. Z těchto údajů pochopitelně nesmí být zřejmé, o kterou konkrétní nemovitost přesně jde.

Cenová mapa pokryje zatím něco přes polovinu republiky, postupně se má její dosah rozšířit na celé Česko.

Přístup na server má být zpočátku zdarma. Postupně však má být dostupnost dat omezována. Volně přístupná pak zůstane jen nejzákladnější verze, za podrobnější informace už si bude třeba připlatit.

Chystá se i mapa nájemného: bude lepší než ta ministerská?

V budoucnu se chce server zaměřit i na orientační ceny nájmů. Svou mapu chce vypracovat jiným způsobem, než vznikala cenová mapa obvyklých nájmů, kterou připravilo v souvislosti s deregulací nájemného ministerstvo pro místní rozvoj. Ta zatím vzniká jen z posudků soudních znalců, do budoucna má vycházet i ze skutečně sjednaných nájmů. Kdy se toho dočkáme, je těžko soudit – zatím se totiž podařilo zpracovat pouhou desetinu jejího předpokládaného rozsahu. Asociace realitních kanceláří hodlá naproti tomu spolupracovat při zjišťování ceny nájemného s Komorou znalců a odhadců nemovitostí.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2011 18:30, Roman

K čemu je Vám nyní mapa skutečných cen nemovitostí. Současný realitní trh je v podstatě skleněná koule a předpovídat jeho další vývoj je bezpochyby dosti odvážné. Ano objeví se i dobré zprávy i signály, že situace se zlepšuje, ale všichni dobře víme kdo za tím stojí. Běžte ven a ptejte se kupujících kolik Vám nabídnou, kolik ve skutečnosti za nemovitost zaplatí. Tady se tvoří cenové mapy. Je třeba si uvědomit, že trh jaký jsme zde měli před cca 2 lety je již nenávratně pryč a tento stav se určitě nevrátí. Ty cenové mapy bych určitě odložil, protože ten kdo nyní určuje podmínky a ceny jsou pouze kupující a dát jim další nástroj vidím jako obrovské šlápnutí vedle.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

28. 3. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Jak koupit byt či dům hluboko pod tržní cenou? Využijte dražbu majetku zabaveného exekutory!

Počet příležitostí, jak získat dům či byt levněji než při běžné koupi, se zvyšuje. Stačí si vybrat z rostoucího počtu dražeb, které někdy bývají spojeny s exekucí. Přečtěte si, jak... celý článek

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

24. 3. 2011 | František Mašek | 2 komentáře

Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? Pokud projde navrhované zrušení daňových odpočtů u úvěrů na bydlení, hypoteční úvěry od příštího roku možná podraží. Realitní trh ale nečeká podle... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

9. 3. 2011 | Daniel Kotula | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

Nemovitost nekupujete každý den. Už proto, že je to vždycky pořádná investice. A čím víc peněz je ve hře, tím víc můžete prohrát, když si nedáte pozor. Nepodceňte žádný z klíčových... celý článek

Deregulace nájmů: cenová mapa je polovičatá, soudy asi nehrozí

1. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Deregulace nájmů: cenová mapa je polovičatá, soudy asi nehrozí

Dlouho očekávaná cenová mapa ministerstva pro místní rozvoj zatím umožňuje stanovit jen cenu desetiny nemovitostí s deregulovanými nájmy. Zdá se nicméně, že soudy o výši nájemného... celý článek

Partners Financial Services