Deregulace nájmů: cenová mapa je polovičatá, soudy asi nehrozí

František Mašek | rubrika: Co se děje | 1. 3. 2011 | 1 komentář
Deregulace nájmů: cenová mapa je polovičatá, soudy asi nehrozí
Dlouho očekávaná cenová mapa ministerstva pro místní rozvoj zatím umožňuje stanovit jen cenu desetiny nemovitostí s deregulovanými nájmy. Zdá se nicméně, že soudy o výši nájemného zatím příliš nehrozí.

Pravidla pro deregulaci nájemného, k níž došlo v řadě měst a obcí od letošního ledna, mají konečně jasnější kontury. Poslanci nejprve minulý týden schválili novelu občanského zákoníku, která řeší situaci po uvolnění nájmů v řadě českých měst a obcí kromě Prahy, velkých středočeských měst a krajských měst s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem. Včera pak ministerstvo pro místní rozvoj informovalo o cenové mapě, která může být vodítkem při výpočtu uvolněného nájemného. Zatím kryje jen 64 měst a obcí, tedy desetinu z 639 měst a obcí nad 2000 obyvatel, jichž se deregulace nájmů týká.

Jak sdělil serveru Peníze.cz Pavel Rakouš z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR),  novelu občanského zákoníku, schválenou poslanci, má za dva týdny projednat Senát a lze očekávat, že ji vrátí poslanecké sněmovně. Pokud pak poslanci senátory podle očekávání přehlasují, mohl by novelu podepsat prezident Václav Klaus v dubnu. Zákon má ale odloženou účinnost a měl by pak platit až od podzimu.

Nájemník má podle této právní normy dva měsíce na to, aby potvrdil, že souhlasí s návrhem majitele bytu či nemovitosti na nové nájemné. Když ji nevyužije, může  pronajímatel do tří měsíců požádat soud, aby stanovil novou výši nájemného. Nejspíš využije soudního znalce, orientačním vodítkem ale může být i cenová mapa MMR.

Anketa

Pomůže cenová mapa MMR odstranit spory mezi majiteli nemovitostí a nájemníky?

Šéf Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD) Tomislav Šimeček přitom uvedl, že on ani poslanec Stanislav Křeček, který hájí zájmy nájemníků, zatím nevědí o jediném chystaném soudním sporu o výši nájemného. Šimeček doporučuje, aby se majitelé nemovitostí snažili s nájemníky dohodnout a soud využili až v krajním případě.

Půjde to i bez cenové mapy?

V tom, že cenová mapa MMR zatím kryje tržní nájemné jen asi v desetině měst a obcí, jichž se deregulace nájmů týká, nevidí Šimeček žádný problém. Jak upozorňuje, delší dobu jsou již k dispozici data Institutu regionálních informací (IRI), z nichž je možné zjistit cenu nemovitostí prakticky v celé ČR.

Jsou však za mírný poplatek, zatímco cenová mapa nájemného pro MMR rovněž od IRI, kterou najdete na www.mmr.cz/mapanajemneho, je zdarma.

Ceny nemovitostí ve zmiňovaných 64 městech a obcích vycházejí z tzv. standardizovaného bytu o velikosti 65 metrů čtverečních. Výši nájemného přitom ovlivňuje staří a technický stav domu, technologie jeho výstavby, technický stav a velikost bytu, ve městech nad 10 tisíc obyvatel hraje roli také poloha domu. Ceny mají být stanoveny ve třech kategoriích: panel, cihla a ostatní.

Podle náměstka Ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse mají být data o všech 639 obcích, jichž se regulace nájmů týká, kompletní během jednoho až dvou let. MMR přitom upozorňuje, že cenová mapa vznikla nad rámec jejích povinností, s cílem pomoci nájemníkům, kteří musí nově platit tržní nájemné.  

Zmíněná cenová mapa obsahuje čtyři položky. Kromě cen, stanovených na základě posudku soudního znalce (což je oněch citovaných 64 položek), jsou to nájemné volně smluvně sjednané, nájemné smluvně deregulované a nájemné v obecních bytech. Vzhledem ke komplikovanosti projektu ale zatím bylo podle MMR možné zjistit ceny bytů jen na základě údajů od soudních znalců.

Výběr měst a obcí, kde byly zveřejněny, je náhodný, v databázi najdete informace o cenách bytů v Jihočeském, Jihomoravském, Libereckém, Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji a na Vysočině. Ostatní kraje zde zatím zcela chybí. 

Deregulace nájmů se podle MMR týká asi 410 tisíc bytů, většina z nich však patří obcím. Ministerstvo nově vydává ve spolupráci se Sdružením nájemníků a Občanským sdružením majitelů domů a bytů, příručku pro ty, kteří mají platit tržní nájemné. Zjistí z nich, co je čeká, ale také třeba, jak si ověřit, zda neplatí příliš velký nájem.

Nemáte nárok na příspěvek na bydlení?

Jak upozornil Kalous, náklady některých domácností spojené s bydlením mohou po deregulaci nájmů přesáhnout 30 % jejich disponibilních příjmů. Rodina pak má nárok na státní sociální podporu, vyplácenou formou příspěvku na bydlení.  V Praze platí toto pravidlo při překročení 35 % disponibilních příjmů. A pokud to nestačí, je možné požádat stát o pomoc v hmotné nouzi ve formě doplatku na bydlení. Kdo se ocitne v této situaci, měl by se obrátit na místně příslušný úřad práce se žádostí o vyplácení příspěvku na bydlení nebo na obecní úřad, kde může žádat o doplatek na bydlení.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Je konec regulace nájmů důvodem ke koupi nemovitosti?

3. 2. 2011 | Aleš Müller | 9 komentářů

Je konec regulace nájmů důvodem ke koupi nemovitosti?

Od 1. ledna tohoto roku je již v naprosté většině českých obcí deregulované nájemné. Statisíce nájemníků podepsaly nové nájemní smlouvy s upravenou výší nájmu, tisíce zatím vyčkávají... celý článek

Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

21. 12. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Deregulace nájemného: Víte, za kolik budete bydlet?

Nájemné v řadě českých měst a obcí již nebude od ledna regulováno. Legislativa, která řeší, co dál, ale bude platit nejdříve koncem 1. čtvrtletí 2011, zhruba ve stejné době, kdy má... celý článek

Deregulace nájemného: V případě potíží pomůžeme, slibuje ministerstvo pro místní rozvoj

1. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Deregulace nájemného: V případě potíží pomůžeme, slibuje ministerstvo pro místní rozvoj

Počátkem roku přestane být v řadě měst a obcí regulováno nájemné. Ministerstvo pro místní rozvoj věří, že ve většině případů nijak dramaticky nevzroste a nečeká ani řadu soudních sporů.... celý článek

Deregulace nájmů: čeká nás příměří, nebo vlna soudních sporů?

24. 11. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Deregulace nájmů: čeká nás příměří, nebo vlna soudních sporů?

Blížící se konec deregulace nájmů vyvolává obavy z neomezeného růstu jejich cen. Podle šéfa Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí Tomislav Šimeček to však nehrozí.... celý článek

Deregulace nájmů: čeká nás „stěhování národů“?

12. 11. 2010 | František Mašek | 25 komentářů

Deregulace nájmů: čeká nás „stěhování národů“?

Přestože ve většině měst a obcí letos končí deregulace nájmů, novela občanského zákoníku, která řeší, co dál, má být přijata až počátkem příštího roku. K dispozici letos nebude ani... celý článek

Partners Financial Services