Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení

František Mašek | rubrika: Co se děje | 24. 3. 2011 | 2 komentáře
Podtrženo. Sečteno. Kalkulačka vám řekne, o kolik reformy zdraží nové bydlení
Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? Pokud projde navrhované zrušení daňových odpočtů u úvěrů na bydlení, hypoteční úvěry od příštího roku možná podraží. Realitní trh ale nečeká podle odborníků žádná katastrofa. Ceny nemovitostí totiž ovlivňuje řada faktorů, nikoliv jen daňové odpočty a růst DPH.

Kdo plánuje koupi vlastního domu či bytu na úvěr, měl by si pospíšit. Návrh reformy daní mimo jiné počítá se snížením a poté zrušením daňových odpočtů u úroků z hypoték a úvěrů na stavební spoření. U smluv uzavřených ještě letos by měl maximální odpočet úroků klesnout na 150 tisíc korun, příští rok by tato výhoda zcela padla. Nákup nemovitosti na úvěr by pak byl i o stovky tisíc korun dražší. Jak to bude, si však nikdo netroufá odhadnout – po rošádách s DPH, které mohou rovněž ovlivnit cenu nemovitostí, odborníci s prognózami šetří.

„Po zrušení daňových odpočtů úroků z hypoték a zvýšení DPH u staveb a bytů pro sociální bydlení by bylo vlastní bydlení pro mnoho lidí nedosažitelné,“ upozorňuje Veronika Najmanová ze společnosti Harnol & Partners, zabývající se daňovým a účetním poradenstvím. Podporu vlastního bydlení pomocí odpočtů nepokládá za nesystémovou, za problematické označila naopak zachování podpory na stavební spoření, které pak lze použít na cokoliv.

Poptávka po bydlení i úroky hypoték klesly

Podle dat ministerstva pro místní rozvoj bylo loni v ČR poskytnuto 50 775 hypotečních úvěrů, o 14,8 % více než v roce 2009. Jejich objem proti roku 2009 stoupl o 10,9 miliardy na 84,8 miliardy korun.

Průměrná hodnota úroků s různou délkou fixace činila letos v únoru podle serveru Hypoindex 4,26 % a byla neznatelně vyšší než v lednu. Před rokem to bylo v průměru 5,37 %. Průměrná velikost hypotéky činí asi 1,7 milionu korun.

Porostou prodeje o dvacet procent?

Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí? „Ceny těch nových by mohly být letos stabilní, prodeje ale mohou meziročně vzrůst asi o 20 %,“ řekl serveru Peníze.cz Jiří Vajner, obchodní ředitel Central Group, největší deveolperské firmy v ČR.

V příštím roce lze ale podle Vajnera očekávat propad zájmu o hypotéky. Snížení poptávky by bylo možné zabránit jen tím, že na sebe daňové zatížení vezme developer. Mnozí se však prý již nyní pohybují na hranici nákladových cen, takže to není příliš reálné.

Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného klesla u nás kvůli finanční krizi v roce 2009 poptávka po nemovitostech o 30–40 %, jen velmi zvolna roste a na původní úroveň se již zřejmě nikdy nedostane. Dolů šly i ceny zahajovaných projektů, marže dodavatelů i developerů jsou minimální (odhaduje je maximálně na 10 %). Jakékoliv daňové zatížení se tedy promítne do cen, těžko prý může být kompenzováno snížením ziskovosti.

Na ceny nemovitostí budou mít ale podle Novotného rozhodující vliv jiné faktory než zvyšování DPH a rušení daňových odpočtů. Stěžejní je vývoj ekonomiky, nálada ve společnosti a s tím spojené pesimistické či optimistické úvahy spotřebitelů.

Banky: hypoteční úvěry nezdraží?

Pro spotřebitele je samozřejmě důležité, za kolik získá hypotéku či další úvěr na bydlení. Jak uvedla zástupkyně výkonného ředitele Komerční banky pro marketing a business development Monika Truchlíková, nabízí banka klientům, kteří si nedokážou letos vybrat vhodnou nemovitost takzvanou KB Hypotéku Dopředu.

Klíčové otázky

Rozhodujete se zda koupit nemovitost?
Při rozmýšlení vám mohou pomoci servisní články z Peníze.cz. Z poslední doby vybíráme:

A na další otázky jsou připraveni odpovídat odborníci v našich poradnách:

Díky ní si klienti mohou zafixovat podmínky hypotečního úvěru včetně úrokové sazby až na devět měsíců. Během nich se jim může podařit koupit vhodnou nemovitost nebo sehnat dodavatele, který jim ji postaví či zrekonstruuje. Podobnou službu nabízejí i některé konkurenční finanční instituce.

Také Truchlíková upozorňuje, že zvýšení DPH a zrušení daňových odpočtů na úvěry na bydlení není jediným faktorem, který může letos zvýšit poptávku po nemovitostech a hypotékách. K většímu zájmu o hypotéky přispívají i nízké úroky a klesající obava klientů z další ekonomické krize či růstu nezaměstnanosti.

Zdražení hypoték kvůli zvýšení poptávky ale Truchlíková rozhodně nečeká. Výše úrokových sazeb podle ní spíše závisí na vývoji úroků na mezibankovním trhu, případně na rizikovosti tohoto produktu.

Hypotéka umožňuje pořídit si vlastní bydlení a je atraktivní i bez daňových výhod. Ani v příštím roce nás tedy prý nečeká „soumrak na trhu hypoték“. Změna daňových odpočtů nebude mít přitom podle Truchlíkové žádný vliv na posuzování bonity klienta, a nijak tedy neovlivní dostupnost hypoték.

Vyšší DPH se dotkne jen cen některých staveb

„Chystané změny se dotknou jen části realitního trhu – novostaveb, developerských projektů a individuální výstavby. Klienti budou zřejmě chtít využít výhodných podmínek, hlavně u novostaveb,“ uvedla mluvčí Hypoteční banky Rita Gabrielová.

I když je, jak tvrdí, těžké předvídat finální podobu změn daní, na cenu hypotečních úvěrů by neměla mít přímý vliv. Současný vývoj hypotečního trhu přitom podle Gabrielové ukazuje, že má řada klientů dál velkou chuť bydlet ve vlastním.

Stát podle návrhu ministerstva financí na zrušení daňových odpočtů na úvěry na bydlení vydělá pět miliard korun. Není ale tato cena příliš vysoká?

Nepůjdou přesto ceny nahoru?

Anketa

Co říkáte navrhovanému rušení možnosti daňového odpočtu úroků z úvěrů na bydlení?

Petr Borkovec ze společnosti Partners naopak soudí, že reforma penzí a daní v navrhované podobě může ceny nemovitostí výrazně zdvihnout. Navýšení sazby DPH o čtyři procenta v příštím roce, respektive o 7,5 procenta od roku 2013, by tak mohlo znamenat, že nový dům či byt, který by letos stál tři miliony, by tak byl v roce 2013 o 225 tisíc korun dražší.

I plánované zrušení daňových odpočtů u úroků z úvěrů na vlastní bydlení (hypotečních a úvěrů ze stavebního spoření), s nímž počítá návrh daňové reformy, podle něj může dům či byt prodražit. Kdo má nebo si vezme tento úvěr letos, bude moci dál využít daňový odpočet, i když nikoliv jako dosud až do 300 tisíc, ale jen do 150 tisíc korun. Toto zvýhodnění bude moci využít i v dalších letech, a to i v případech, kdyby svůj úvěr refinancoval. U úvěrů získaných od ledna 2012 již ale nebude moci využít žádné daňové odpočty. U hypotéky ve výši 2,5 milionu korun na 30 let úročené čtyři procenty ročně tak je podle Borkovce rozdíl 91 tisíc za prvních pět let a za celých 30 let 340 tisíc korun. A to za předpokladu, že se sazba daně z příjmu ani další pravidla nezmění, což není pravděpodobné.

Jak by to mohlo být, pokud se nezmění navrhované parametry, si můžete vypočíst na naší kalkulačce.

O kolik se vám prodraží hypotéka po daňové reformě a sjednocení DPH?

%
%
let
%

Návod na pilotáž kalkulačky

Výše záměru udává kupní cenu nemovitosti.

Volnými prostředky se myslí naspořená částka, kterou použijete na realizaci koupi nemovitosti.

Datum realizace udává den, kdy si nemovitost na hypoteční úvěr pořídíte. Toto datum je přitom klíčové pro správnou funkčnost kalkulačky. Ovlivňuje jednak výši DPH:

  • pokud si nastavíte datum realizace před 1. 1. 2012, zaplatíte státu na DPH 10 % z ceny nemovitosti,
  • pokud si nastavíte datum realizace mezi 1. 1. 2012 a 1. 1. 2013, zaplatíte státu na DPH 14 % z ceny nemovitosti
  • pokud si nastavíte datum realizace po 1. 1. 2013, zaplatíte státu na DPH 17,5 % z ceny nemovitosti,

zároveň ovlivňuje také maximální výši úroků , které si můžete odečíst z daní:

  • pokud si nastavíte datum realizace před 1. 1. 2012 (a počítáte, že návrh nevstoupí v platnost), vyplňte do políčka Max. odečitatelné úroky částku 300 000 korun,
  • pokud si nastavíte datum realizace před 1. 1. 2012 (a kalkulujete s tím, že návrh vstoupí v platnost), vyplňte do políčka Max. odečitatelné úroky částku 150 000 korun,
  • pokud si nastavíte datum realizace po 1. 1. 2012, vyplňte do políčka Max. odečitatelné úroky částku 0 korun.

Chcete-li zjistit, jak výpočet ovlivní rozdílná inflace a také jak se kvůli inflaci „znehodnotí“ vaše hypotéka (kolik celkem reálně zaplatíte), pracujete s kolonkou Inflace.

Kolonka Daň z příjmu vám zase umožní připravit se na změnu v její výši. Po schválení Kalouskova návrhu totiž dojde k jejímu zvýšení z 15 procent na 19 procent.

Maximální odečitatelné úroky udávají, jakou maximální výši úroku si budete moci odepsat z daní. Pokud si nastavíte datum realizace před 1. 1. 2012 (a návrh nevstoupí v platnost), vyplňte do políčka Max. odečitatelné úroky částku 300 000 korun. Jestliže si nastavíte datum realizace před 1. 1. 2012 (a kalkulujete s tím, že návrh již vstoupil v platnost), vyplňte do políčka Max. odečitatelné úroky částku 150 000 korun. Pokud si nastavíte datum realizace po 1. 1. 2012, vyplňte do políčka Max. odečitatelné úroky částku 0 korun. Pozor! U nižších hypoték se nemusí projevit rozdíl mezi úrokovým odpočtem ve výši 150 000 a 300 000 korun ročně!

Délka splácení udává, kolik let plánujete hypotéku splácet.

Úroková sazba pak určuje, jak bude vaše hypotéka úročena po celou dobu svého trvání.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

22. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 29 komentářů

Daňová reforma: vyplatí se nám nepodporovat mladé?

Ministerstvo financí představilo plán na reformu daňového systému. Jde o změnu, jež mnohé narovnává a zjednodušuje, nedá se však říci, že je to změna zásadní – a především promyšlená.... celý článek

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

21. 3. 2011 | František Mašek | 13 komentářů

Kalkulačka: Kolik budete brát po daňové reformě?

Reálné příjmy zaměstnanců by se po chystané daňové reformě příliš změnit neměly. Vyjdeme-li z návrhu Ministerstva financí, činí u většiny z nich rozdíl nejvýše několik stovek korun.... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

9. 3. 2011 | Daniel Kotula | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

Nemovitost nekupujete každý den. Už proto, že je to vždycky pořádná investice. A čím víc peněz je ve hře, tím víc můžete prohrát, když si nedáte pozor. Nepodceňte žádný z klíčových... celý článek

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

7. 2. 2011 | Jiří Šedivý | 21 komentářů

Hodláme stavební spoření změnit, nebo rovnou zrušit?

Mají diskutované úpravy stavební spoření zefektivnit, či zlikvidovat? Avizované úpravy stavební spoření ruší. Likvidují totiž klíčové prvky jeho podstaty, píše tajemník Asociace českých... celý článek

Partners Financial Services