Tomáš Prouza: Místo dividendy ČEZu zaplatí reformu vyšší DPH

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 8. 3. 2011 | 20 komentářů
Tomáš Prouza: Místo dividendy ČEZu zaplatí reformu vyšší DPH
Říká se, že předvolební sliby nemají ani hodnotu papíru, na kterém jsou vytištěny. Typickým příkladem jsou sliby vládních stran o tom, že nepřipustí zvyšování daní a že náklady na důchodovou reformu vláda uhradí z dividend ČEZu a privatizace státního majetku.

Místo toho vláda pod záminkou důchodové reformy připravila zvýšení DPH, navíc třikrát vyšší, než bude na výpadek příjmů průběžného penzijního systému potřeba. Ano, vyšší příjmy státního rozpočtu se samozřejmě hodí a je pochopitelné, že vláda ve snaze vylepšit smutnou bilanci státního rozpočtu sáhla po tomto klasickém triku (i když dnes už na něj naletí opravdu jen málokdo).

Jen je škoda, že vláda zapomněla na dvě věci. Především jde o plamenné sliby, jak bude šetřit a škrtat výdaje. Jenže jak je vidět, škrtání je sice mediálně zajímavé první měsíc vládnutí, ale ve skutečnosti jako dlouhodobá strategie příliš bolí. A tak raději vláda sáhne po zvýšení daní, protože rozdávat je mnohem příjemnější než škrtat.

Druhou věcí, nad kterou se tiše zavřela voda, je konec konzervativního plánování státního rozpočtu. Přehnaný optimismus v očekávaném růstu ekonomiky znamená, že za první dva měsíce jsou příjmy státního rozpočtu nižší, zatímco výdaje jsou vyšší než před rokem. Jde samozřejmě jen o první dva měsíce v roce, ale snaha o co nejrychlejší navýšení DPH je zřejmě jedinou cestou, jak dodržet naplánovaný schodek státního rozpočtu.

Anketa

Který nový titul byste nejraději viděli ve svém portfoliu?

Mnohem důležitější ale je otázka, proč vláda nevyužívá zdroje, které má k dispozici. Jen dividenda z ČEZu do státní pokladny přinese 17–20 miliard korun, záleží pouze na tom, jak důrazně si stát o peníze z dividendy řekne a kolik peněz bude ČEZu ochoten nechat na další investice. Mimochodem, je velmi zajímavé, že minulý týden zveřejněné hospodářské výsledky neobsahovaly informaci o navrhované dividendě, takže se zdá, že boj mezi tábory „teď hned každou korunu“ a „dejme ČEZu prostor pro další investice“ stále ještě zuří a vláda se není schopna dohodnout.

Ovšem i při minimální dividendě by sám ČEZ zvládl pokrýt výpadky v průběžném penzijním systému ještě řadu let. A to jsou zde přitom ještě další možné příjmy. Každý rozumný investor by ve svém portfoliu rád viděl například velmi ziskové ČEPRO, z pohledu stability kursu a možné dividendy velmi zajímavý defenzivní titul. Podobně by se jen zaprášilo po akciích Letiště Praha (ovšem bez obtěžující zátěže ČSA) nebo ČEPS. Pokud by vláda dokázala přijít s vhodnou privatizační strategií, mohla být důchodová reforma mnohem odvážnější – a na sazby DPH by se nemuselo sáhnout. Jenže proč plnit předvolební sliby, když existuje pohodlnější cesta?

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2011 11:14, David Musil

Naprosto s tímto článkem souhlasím.
Nejsem ekonom, ale jsem si jistý, že pokud by se vláda obrátila na odborníky, našly by se i další možnosti, jak ušetřit, ale i získat další prostředky do státního rozpočtu bez dalšího zvyšování daní (daňové úniky, přebujelá administrativa a státní správa, korupce ve státní správě, neprůhledné a předražené státní zakázky atd. - na to naši politici opět nějak pozapomněli).
Pokud jde o narůstající státní dluh, tak bych navrhoval poněkud razantnější řešení: Státní dluh musel někdo způsobit a nebyli to obyčejní daňoví poplatníci. Dovolím si tvrdit, že to byli všichni členové vlády a parlamentu za posledních 20 let! Je naprosto zřejmé, že státní dluh vznikal nejen špatným hospodařením všech předchozích vlád, ale naprosto bezostyšným rozkrádáním a obohacováním se jak samotných politiků (viz. např. Standa Gross apod.) nebo zprostředkovaně přej jejich rodinné příslušníky a kamarády vlastnící firmy profitující z tučných státních zakázek.
Věřím, že spousta případů rozkrádání státního majetku by se i dnes dala prokázat a postihnout. Takovým ptáčkům vč. rodinných příslušníků bych zkonfiskoval veškerý majetek a získané prostředky by zcela jistě pokryly celý státní dluh.
Bohužel, toto asi nikoho nenapadne, a i kdyby, tak to určitě vládou ani parlamentem neprojde. Nejspíš by se to totiž týkalo značné části naší současné (nejen) politické elity...

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2011 12:42, chk

nesouhlasim, temer se vsim.
1) gross si nenakradl ze statniho rozpoctu. na to prosim nezapominat!
2) jestlize je kolem 90% vydaju z rozpoctu mandatornich, pak skutecne nezbyva hledat uspory jinde nez tam. to znamena davky, podpora, platy statnich zamestnancu, atd.
3) jestlize nejakej politik tvrdi, ze utahne penzijni reformu z dividendy CEZu, vlatne lze, ale jen napul. ono je totiz ve vysledku jedno, z ktere kapsy penize na reformu vezme. jestli z leve (CEZ) nebo z prave (DPH), protoze i dividenda CEZ je soucasti statniho rozpoctu. pokud tedy vezmu CEZu vetsi dividendu, a dam ji budto na reformu (Kalousek), nebo duchodcum ve forme 13. platu (Pablbroubek), stale vlastne zvysuju schodek rozpoctu. tudy cesta nevede.
4)pravda, statni dluh zpusobily vlady predesle, ale ne tim, ze si ty penize ulily, nybrz tim, ze je populisticky nacpaly svym volicum do kapsy, aby je projedli...

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

2. 3. 2011 | Pavel Kohout | 41 komentářů

Důchodová reforma představuje krůček k lepšímu světu

Penzijní reforma navrhovaná současnou vládou bývá kritizována jako polovičaté řešení. Ve skutečnosti je to řešení méně než poloviční, ale jde o krok správným směrem. Nesmělý, ale přece... celý článek

Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu

1. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 19 komentářů

Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu

Do startu důchodové reformy zbývají ještě skoro dva roky, ale vládě se během týdne úspěšně podařilo zklamat a naštvat i ty, kteří by jinak reformu ze všech sil podporovali.

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

22. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

Zatímco někteří slaví, že po letech diskusí konečně máme na stole větší úpravu penzijního systému (i když do skutečné reformy mají navržené změny ještě hodně daleko), jiní se ptají,... celý článek

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Česká ekonomika: chce to červenou tužku a dietu. Nic víc!

16. 9. 2010 | Pavel Kohout | 5 komentářů

Česká ekonomika: chce to červenou tužku a dietu. Nic víc!

Růst ekonomiky je v krátkém období předurčen faktory, které nelze ovlivnit. V dlouhém období ovšem hraje zásadní roli finanční stabilita a důvěryhodnost dané země.

Partners Financial Services