Aktuality | Jiří Hovorka | 14. 12. 2020 | 10 komentářů
Vláda rozhodla, že Česko od pátku přejde do čtvrtého stupně protiepidemickéhosystému PES. Opět tak dojde ke zpřísnění opatření. Restaurace znovu zavřou a budou moci fungovat jen na rozvoz a přes výdejová okénka. Zavřít musí od pátku i hotely s povolenými výjimkami.
Aktuality | Jiří Hovorka | 4. 1. 2021 | 5 komentářů
Vládou uzavřené provozovny dostanou od státu kompenzaci 400 korun za den a zaměstnance. Nový program nazvaný Covid Gastro a uzavřené provozovny dnes schválila vláda.
Aktuality | Jiří Hovorka | 23. 9. 2020 | 12 komentářů
Restaurace a další stravovací zařízení budou muset zavírat v deset hodin večer. Omezí se také počet povolených osob na hromadných akcích. Nová opatření, které reagují na nárůst počet nakažených koronavirem z posledních dnů, představil ministr zdravotnictví Roman Prymula.
Aktuality | Petr Kučera | 27. 11. 2020 | 7 komentářů
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Ukázal to průzkum Plzeňského Prazdroje na vzorku 8200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva.
Když se řekne | Tomáš Vlk | 10. 6. 2016
Povinnost elektronicky evidovat tržby bude beze sporu jednou z největších změn v soukromém sektoru za posledních několik let. Až na výjimky se dotkne všech podnikatelů přijímajících hotovost nebo její ekvivalent. Co si od e-tržeb (EET) slibuje vláda, na co se musí připravit podnikatelé a jak pocítí zavedení e-tržeb běžní zákazníci?
Aktuality | Jiří Hovorka | 7. 12. 2020 | 11 komentářů
Od středy opět zpřísní některá omezení týkající se restaurací nebo venkovních trhů. V reakci na současný vývoj šíření epidemie koronaviru o tom dnes rozhodla vláda.
Aktuality | Petr Kučera | 16. 9. 2020 | 3 komentáře
Ministerstvo zdravotnictví zpřísňuje pravidla pro konání vnitřních hromadných akcí. Reaguje tak na rostoucí počet nákazy Covid-19.
Aktuality | Petr Kučera | 4. 5. 2020 | 2 komentáře
Společnost Uber Eats v úterý 3. června ukončí provoz v Česku. Během měsíce skončí také v Rumunsku, na Ukrajině, v Egyptě, Hondurasu, Saúdské Arábii a Uruguayi. Firma dnes oznámila, že na těchto trzích nevidí jasnou cestu k tomu, aby se stala jedničkou nebo dvojkou v rozvozu jídla.
Když se řekne | Vlasta Holéciová | 1. 9. 2016 | 3 komentáře
Elektronická evidence tržeb (tzv. e-tržby) je skutečností a je nutné se na ni dobře připravit. Shrnuli jsme pro vás, která fáze zavádění elektronické evidence tržeb se vás týká a k jakým datům musíte tržby za různé produkty a služby elektronicky evidovat.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 19. 4. 2012 | 5 komentářů
„Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum,“ nabádá nás ostravský bard Jarek Nohavica. Češi jeho rad nedbají a jako lvi se rvou o nejvyšší světové příčky v pijanství. Na dno jaké sklenky se díváte nejraději vy? Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“ je tu! Nebo je libo něco ostřejšího?
Co si o tom myslíte | redakce Peníze.CZ | 14. 10. 2010 | 17 komentářů
Tažení proti kuřákům v Evropě pokračuje. Po zákazu kouření v restauracích hodlá totiž Evropská komise předložit návrh, podle kterého by si již nebylo možné v členských zemích Evropské unie zapálit ani na všech veřejných místech.
Co si o tom myslíte | redakce Peníze.CZ | 12. 3. 2009 | 15 komentářů
Evropské vlády se dohodly, že na restaurace se nebude vztahovat základní sazba DPH, ale pouze sazba snížená. Ceny to ovšem nejspíš nesníží. Komu tedy změna v DPH pomůže? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.
Co se děje | Ondřej Tůma | 17. 3. 2016 | 12 komentářů
Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.
Komiks | redakce Peníze.CZ | 2. 12. 2012 | 2 komentáře
Dobrou chuť, pokud právě obědváte. Zvlášť jestli to není doma.
Aktuality | Jiří Hovorka | 28. 5. 2021 | 11 komentářů
Od pondělí 31. května se otevřou dosud uzavřené restaurace, vnitřní bazény, koupaliště, wellness zařízení, bary, herny či kasina. Návštěvníci budou muset mít doklad o negativním testu, aspoň první dávce očkování nebo o prodělaném covidu.
Aktuality | Petr Kučera | 14. 5. 2021 | 11 komentářů
Personál restaurací nebude muset kontrolovat, zda hosté splňují podmínky pro vstup na zahrádku. Zodpovědnost za jejich splnění bude na zákaznících. Vyplývá to z konečných podmínek pro otevření restauračních zahrádek od pondělí 17. května, které dnes schválila vláda.
Aktuality | Petr Kučera | 24. 2. 2020 | 4 komentáře
Tři čtvrtiny lidí (74 procent), kteří teď dostávají stravenky, by raději přešly na peněžní stravenkový paušál. Čtyři pětiny z nich by přitom své stravovací návyky nezměnily. Uvedli to v průzkumu, který na reprezentativním vzorku zaměstnanců udělala agentura Median pro ministerstvo financí.
Aktuality | Petr Kučera | 19. 5. 2021 | 6 komentářů
Přišel čas se rozvolnit a nasát trochu pohody. Připijte si s námi a se svými přáteli na zdraví, šťastná shledání a nové plány, vzkazuje Air Bank klientům. Na první útratu, kterou zaplatí její kartou, přispěje 35 korunami.
Aktuality | Petr Kučera | 17. 5. 2021 | 2 komentáře
Od pondělí 24. května mohou znovu fungovat ubytovací zařízení i pro rekreační účely, tedy nejen pro pracovní cesty. Po jednání vlády to dnes oznámil její místopředseda Karel Havlíček.
Aktuality | Petr Kučera | 9. 3. 2021 | 2 komentáře
Vláda v pondělí schválila dva nové kompenzační programy pro podnikatele. Nazvala je Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Zájemci si mezi nimi mohou vybrat ten, který je pro ně výhodnější – nelze čerpat oba současně.
Co si o tom myslíte | Petra Dlouhá | 20. 9. 2012 | 18 komentářů
Lid zlobí se převelice, že zavládla prohibice. Občan křičí, že se mu to příčí. Pijanům nervy povolují: co si to politici dovolují? Inu – jenom to, co musí: snížit, ač vás to dusí, snížit šance nemalé, že vzbudíte se v penále.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 26. 4. 2011 | 11 komentářů
V listopadu loňského roku odvolal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ústřední ředitelku České obchodní inspekce Janu Příhodovou. Nový ředitel ČOI Jan Štěpánek poskytl serveru Peníze.cz exkluzivní rozhovor, ve kterém mluvil nejen o svých plánech, ale i o tom, proč v řadě oblastí nelze publikovat kompletní seznamy hříšníků jako například u čerpacích stanic.
Rozhovor | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 7. 3. 2015 | 7 komentářů
„Chceme, aby si naši zákazníci kromě plné tašky odnášeli i příběh o tom, co kupují,“ popisuje Luděk Chini jednu z myšlenek, na které stojí síť obchodů a restaurací s kvalitními potravinami My Food Market.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 15. 6. 2013
V pokračování rozhovoru s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu bude řeč o českém učňovském školství, stravování ve školních jídelnách a natáčení internetového pořadu Peklo na talíři.
Rozhovor | Ondřej Tůma | 17. 3. 2012 | 2 komentáře
Pokračování exkluzivního rozhovoru ze zákulisí slevového byznysu. Ředitel slevového agregátoru Skrz.cz prozrazuje, kolik peněz (a za co) Češi utratí na slevových serverech a uvádí na pravou míru klišé o stovkách slevových serverů.
Rozhovor | Michal Kašpárek | 9. 2. 2013 | 10 komentářů
Majitelé baru sídlícího v netradičních prostorách banky mluví o neštěstí cenových válek, o štěstí s prohibicí i o tom, jestli někdy na place potřebovali baseballku.
Aktuality | Jiří Hovorka | 17. 6. 2020 | 1 komentář
Mobilní aplikace Qerko, která umožňuje platbu v restauracích pomocí QR kódu a funguje od začátku roku 2019, registruje přes 20 tisíc uživatelů. Denně aplikaci využívá až 430 lidí a to především v době obědů, kdy obsluha v restauracích špatně stíhá. Aplikaci nyní používá přes 230 restaurací napříč republikou, nejvíce restaurací se zatím zapojilo v Praze – přes 130.
Aktuálně.cz | Jiří Hovorka | 4. 12. 2016 | 15 komentářů
Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.
Aktuálně.cz | Radek Pecák | 9. 8. 2015 | 13 komentářů
Pivovary se obávají velkého zavírání hospod. Zákazníky lákají na nové druhy piv, ale třeba i exkluzivní sportovní přenosy.
Očima expertů | Ondřej Tůma | 6. 1. 2012 | 25 komentářů
Komplikují vám ve vaší oblíbené restauraci život kuřáci? Brzo budou mít možná s kouřením šlus. Přečtěte si, jaký názor na protikuřácký zákon mají právník Tomáš Sokol, ekonom Lukáš Kovnada, šéf svobodných Petr Mach, žurnalista Miroslav Motejlek a další osobnosti.