Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

Lid zlobí se převelice, že zavládla prohibice. Občan křičí, že se mu to příčí. Pijanům nervy povolují: co si to politici dovolují? Inu – jenom to, co musí: snížit, ač vás to dusí, snížit šance nemalé, že vzbudíte se v penále.
Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

► Mrtví

Do okamžiku uveřejnění tohoto článku, čili přesně 00.05 hodin, v Česku zemřelo na následky požití methanolu v pančovaném alkoholu dvacet tři lidí. Ti z vás, kteří čtou později, už dost možná vědí, že toto číslo nebylo konečné.

► Češi

Spousta lidí, kterým si ministr zdravotnictví dovolil sáhnout na jejich sklenku, se náhle probudila z agonie, v níž vězela dlouhé roky až po kolena. A začali se dožadovat svých elementárních svobod a brojit proti nepřípustné regulaci. Jen škoda, že se nedokážeme tak zásadně a principiálně vymezit i jindy. Škoda, že většinu času držíme hubu a krok a vůči společenským problémům, otázkám svobody a občanské společnosti jsme lhostejní. Že nám musí od pusy odervat sklenku, abychom si začali tříbit názory.

► Peníze

Státní rozpočet kvůli výpadku na daních údajně přichází až o dvacet pět milionů denně – první týden prohibice tedy stát vyjde na sto sedmdesát pět milionů. Účet jistě Miroslav Kalousek vystaví nám všem.

Mluviti zlato

Minulý týden jsme psali o seznamech neplatičů DPH. Mohly by vzniknout na začátku příštího roku a podnikatelé by je pak měli pilně sledovat. Pokud by obchodovali s někým, kdo na seznamu figuruje, rázem by ručili za jeho platební morálku. Nezaplacenou daň by pěkně hradili za něj. Jak případně poznamenává v diskuzi pod článkem petan, možná není daleko doba, kdy si úředníci dají nohy na stůl a občané si všechno budou muset zúřadovat sami.

Autorům všech příspěvků do diskuze děkujeme, za ten nej- jsme ale zvolili ten, který se omezil na Dobrý den. nechci být sprostá! My si toho vážíme, máme za to, že vnitřní boj, který pisatelka prožila, musel být těžký a vyčerpávající. Mít na Emanuelu, která ho vybojovala, adresu, pošleme jí hodnotnou knížku.

 

Restaurace a bary prý denně přicházejí celkově až o dvě stě milionů korun. Což tedy na Čechy a jejich játra vrhá zajímavé světlo... Nicméně poctiví podnikatelé zcela oprávněně hájí svůj byznys. Jsou obětí uplatnění kolektivní viny. Drobní hospodští bědují a bojí se o přežití svého podniku. Stali se obětí tsunami, kterou nezavinili, ani nepřivolali – a stejně přišla a smetla je.

► Úřady, inspektoři a policisté

Tvrdí, že dělají, co můžou, a s největším možným nasazením pátrají po zdroji alkoholu zabijáku. Spekulace o větších a menších rybách, které mají policisté v síti či na mušce, čile proudí éterem. Ale ve výsledku je všem jasné, že přetrvává chaos, který nedává žádnou záruku, že se lavinu otrav podaří rychle nadobro zastavit.

► Heger

Na pranýři všeobecného vzteku i kreativních vtipů, se kterými Češi jako obvykle rychle přispěchali, se ocitl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Nevinně. Se situací v oblasti výroby a prodeje alkoholu nemá mnoho společného, nepatří do gesce jeho ministerstva. Jen chtě nechtě v nastalé situaci musí kočírovat zdravotní rizika.

► Chytráci

Spotřební daň přestala téct. Rozpočte, plač!

Letos se z litru čistého lihu platí spotřební daň 285 korun. Pokud tedy kupujete čtyřicetiprocentní pálenku v půllitrové lahvi, z celkové ceny dělá spotřební daň 57 korun. Samozřejmě pokud chcete znát kompletní zdanění alkoholu, nezapomeňte připočítat dvacetiprocentní DPH. Nyní se vyrojili nejrůznější experti, kteří počítají, že suchý režim znamená pro stát snížení příjmů tu o osmnáct, tu o pětadvacet milionů korun. 

Propojeno: Zdaněné neřesti

Náklonnost k alkoholu ovšem není zdaleka jediná radost, za kterou si stát – ačkoli ji neposkytuje – nechává dobře platit. Dalšími požitky, za které se draho platí, jsou kouření a řízení automobilu.

Pořád ale jsou dobré věci, za které se platí tak nějak normálně. To ovšem nemusí trvat věčně:

Experti už dali k dispozici své pohledy na věc. Václav Klaus junior, syn slavného profesora, národu objasňuje, že ve skutečnosti nezabíjí metanol, ale vysoké daně. S týmž názorem se záhy pyšní i kdekterý „mediální ekonom“ a nakonec vše potvrdí souhlasným pokýváním i profesor sám. A něco na tom ostatně je: čím víc stát zdaňuje a přiškrcuje, tím víc podněcuje k hledání postraních cestiček. Dál už se ovšem Klausovi juniorovi dá přitakat těžko:„Zakážeme zítra auta, provazy na oběšení, cigarety a bůček? Tento článek však nechci věnovat prohibici, ani ministru Hegerovi, který se v řešení problémů shlédl v přitroublém sebestředném králi z pohádky Sůl nad zlato,“ rýpe na svém blogu.

Také kolibřík Pavel Bém, původním povoláním lékař, prohibici sestřelil a diagnostikoval problém s precizností sobě vlastní: metylalkohol už podle něj přiotrávil i českou ekonomiku a svobodu. „Pokud je skutečně možné, že ti, kteří jdou na skleničku, riskují, že dostanou panáka šmrncnutého polským ostřikovačem oken, je něco velmi otráveného ve státě českém,“ konstatuje lékař znalý Hamleta ve svém komentáři. Prohibici hodnotí jako viktoriánské opatření vlády, která vstoupí do dějin jen tímto krokem – zvláštní, že byl s tak neschopnou sebrankou ještě nedávno v jednom šiku. Celá situace je podle něj důsledkem „laxnosti státu, který nemá výrobu a prodej alkoholu pod kontrolou, na což odborníci upozorňují už léta“. Poslední věta se mu povedla, s tou musíme souhlasit. Jen škoda, že to nevymyslel – to přece už vědí úplně všichni. A dvojnásobná škoda, že se o napravení situace jakožto odborník na závislosti v parlamentu sám nezasadil – když věděl, jak je zle.

Když přijde tsunami, spoléhat na zdravý rozum nestačí

Když se přižene tsunami, můžeme sice uvažovat o tom, že hlavní příčinou je globální oteplování, a vytknout vládě, že proti němu nedělala dost, ale stejně bude třeba především rychlostí blesku z ohrožené oblasti všechny evakuovat – o všem ostatním si můžeme popovídat potom.

Totéž platí pro metanolovou tsunami v Česku. Vytýkat ministrovi Hegerovi, že bezprecedentně zasahuje do našich osobních svobod – protože místo toho, aby jednoduše vyšetřil, ze kterého směru přesně se na naši ves tsunami řítí, a postavil jí hráz, nás drze vytrhne z našich domovů a lifruje do evakuačních autobusů – je padlé na hlavu.

Anketa

Prohibice je...

Ale samozřejmě – mohl také prohibici nevyhlásit. Mohl zkrátka jen důsledně informovat občany o tom, jaká jsou rizika, a přiznat jim, jaká je situace: nevíme toho dost, metanol může být kdekoli a v čemkoli, každá láhev, kterou si odteď otevřete, může být vaše poslední. Znamenalo by to dát lidem možnost informované volby a spoléhat na jejich zdravý rozum – což bývá hodně ožehavá hra. Obětí by dost možná bylo ještě víc. I v éře internetu a všeprostupných médií musíme navíc připustit, že se k někomu varovná zpráva nedostane – nebo ji nepochopí.

Ti, kteří všech pět pohromadě mají, by si po obdržení takové informace, svou skleničku „něčeho tvrdšího“ na nějakou dobu odepřeli. A hle – rázem bychom tu měli stejné devastační dopady na byznys lihovarů, prodejců alkoholu, barů, restaurací i malých náleven. Pokud tedy mají Češi všech pět pohromadě. Prosperovaly by jen nálevny, které mají za štamgasty sebevrahy.

Ministr Heger zjevně všech pět pohromadě má. A tak vyhlásil (částečnou a časově omezenou) prohibici. Nesnaží se nás napravovat, umravňovat ani odrazovat od pití, jen chce zabránit tomu, aby umírali další lidé. Všeobecně omílaná přirovnání k prohibici ve Spojených státech a Sovětském svazu („historie nás několikrát poučila o tom, že prohibice je živnou půdou pro černý trh s alkoholem,“ píše například výše zmíněný kolibřík), jsou tedy úplně mimo mísu.

Co potom? O to tady běží

Otázkou do diskuze je: Co potom? Co dělat, až ničivé akutní dopady metanolové tsunami odezní a zavládne tišivé bezvětří.

Pak přijde čas, abychom vybrousili své postoje a názory, abychom hájili principy a zásady, abychom zakládali facebookové diskuze i občanské iniciativy, abychom křičeli – a tlačili na politiky, aby rozbujelý černý trh s alkoholem dokázali vrátit do mantinelů, jež nás nebudou ohrožovat na životě.

Nebo se jen všichni spokojeně vrátíme ke své sklence?

Co si o prohibici myslíte vy? Své postřehy a názory pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme dárkem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

24. 9. 2012 21:49 | Optimista

Ale když stát nevybere spotřební daň z nějakého zboží typu lihovina, tak ty ušetřené peníze zůstanou těm lidem a ti si za ně mohou pořídit něco dalšího, z čeho zase třeba zaplatí DPH. Zkrátka občanům alkoholikům(?) zůstane díky této prohibici víc peněz, o kterých mohou sami rozhodovat a stejně je nakonec za něco utratí (třeba za PHM, tabákové výrobky, ..?) a stát z toho nějaké daně vybere. Sice se to nevybere tak snadno a rychle, jako kdyby se to propilo, ale na druhou stranu to může podpořit užitečnější výrobky či služby než je pouhá spotřeba lihovin.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2012 20:13 | Realista

Ne. Za běžné zboží má jen DPH. Za alkáč má DPH a spotřební daně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2012 18:20 | Optimista

Co když stát o žádné daně kvůli prohibici nepřichází? Pokud lidé utratí své peníze za něco jiného než za lihoviny, tak to možná stát vybere na daních za jiné zboží. Tzn. sice na prohibici možná prodělávají likérky, bary či restaurace, ale ty peníze, které by teď někteří lidé propili, se asi neztratí. Buď je lidé utratí za něco jiného (snad užitečnějšího) nebo je teď uspoří a utratí později. Což je asi dlouhodobě výhodnější než nějaké okamžité příjmy z lihových daní a následné léčení alkoholiků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 9. 2012 9:19 | jezevec

super nápad. o kolik bude dražší falešný kolek z nové šarže? o korunu? se ziskem na flašce ve výši nejméně stokoruny? srnky by neměly komentovat chlast.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 21:42 | bambi

Prohibice a ověření původu lihu ze kterého jsou kořalky tuzemského původu vyrobeny je asi jedinou cestou jak vyřadit z oběhu ty, které jsou pančované metylem. Prohibice postihující kvalitní dovážené lihoviny je nesmysl!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 21:32 | Johny

20%ní prohibice je zcela zbytečné opatření. Vše je jen důsledkem toho, jak je dlouhodobě podceňována a rozvracena (ze strany vlády) kontrolní práce státních orgánů. Však slyším mnoho lidí, jak celníci jen pruděj a zbytečně papírujou...no evidentně vědí proč, ale bohužel nemohou být u všeho. Nelegální obchody s čímkoliv prostě na 0 nedokáže nikdo vychytat. Trefně to napsal francouzský deník: důsledek 2 faktorů - velkého zdanění a propouštění a šetření výdajů u kontrolních orgánů. Nakonec se najde nějaký obětní beránek, který jako hromosvod svede hněv všech, nařízení se zruší a vše pojede dál, nelegální pančovaný chlast tu dál bude a kolkované padělky taky - je jen otázkou, jak moc tvrdě bude stát postupovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 18:09 | lentik

A čemu se vlastně divíme? Jak vyplývá na povrch, Vietnamci vykupují okolkované lahve... ať se na mne nikdo nezlobí, ale proč a kdo jim ty lahve prodává? Bezdomovci, lidi bez práce, aby si přivydělali nějakou korunu? Jsou normální? Jak je možné, že methanol je k dispozici? Vždyť musí být evidence všeho, tak snad i toho, odkud je, kdo ho kolik kde má... Proč není nikde oficiální seznam lahví, ze kterých se lidé otrávili? Ano, ublížilo by to některým výrobcům, ale ne všem a hlavně by bylo aspoň trochu jasné, zda se jedná o "vykoupené" lahve - když bude každá jiná a nebo o výrobní série, pokud se prokáže, že jednoho druhu s jednou etiketou je vícero.
Jen tak polemizuji.... zvažuje se zákaz exportu...není to tak dávno, co se provalila posypová sůl v jídle z Polska, různě nakažené další potraviny nejen z Polska a kde byla EU tehdy? Proč tehdy nepadaly okamžité zákazy na vývozy z oněch zemí nebo alespoň, proč vláda neuvalila zákaz dovozu k nám? Vždyť jsme bývaly soběstačnou zemí, myslím, že bychom ustáli i nějaké to omezení dovozu, aspoň by byla práce pro náš lid.
Korupce, kterou je prorostlá celá naše společnost snad brzy padne, jelikož už i ty úplatky jsou nesnesitelně vysoké, takže se už ani nedají "tutlat"... Ach jo, děti, promiňte, že vás máme... ale snad ten bordel dáte do pořádku
Dnes dávali Televarieté, byla tam krásná myšlenka...
Bohdalka: Když se dřív řeklo "oni", všichni věděli, o kom se mluví. Dřív bylo vše zakázané a kolik bylo vtipů, všichni věděli, co chtějí. Dnes, když se všechno může, vtipy vymizely, byť lidi můžou vše, nedělají nic, jak je to možné?
Dvořák: To máte jako s dětma, celý den jim říkáte, nesmíš tohle a tohle, nedělej to, či ono, musíš takhle.... řekněte jim: dnes můžeš dělat vše... uvidíte, že se zarazí a nebudou dělat vůůbec nic, minimálně dvacet let.....
no, tak bylo to natočeno před 20 lety, snad se ledy pohnou....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 14:21

Citace / 20.09.2012 08:20

To jsou olly dvě věci. Proč se tak chlastá, to nechám někomu jinému. Proč se vyplatí falešnej alkohol? Protože daň uvalená na ten legální je brutální.


Jestli se nepletu, tak to dělá cca 10 miliard ročně. Je-li pravda, že náklady (zejména na zdravotní péči, inv. důchody, sociální služby a pod.) tuto částku převyšují, tak nevidím příliš smysluplné daň snížit (aby se to někomu nevyplatilo pančovat) a současně ale požádat občany, aby tyto náklady hradili konzumentům ze svých daní. Je-li to ovšem pravda, že náklady jsou opravdu vyšší...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 14:03 | jezevec

A ještě jeden dotaz, všem likérkám a palírnám a stáčírnám - kde, pravím KDE, kde zústala česká vychcanost a švejkovina? Kde je 19% Prohibiční Fernet? Kde je 19% Hegerův Tuzemský Inflační? Kde je 19% Becherovka, přerazítkovaná jako říšské známky? Kde je 19% Slivovice, vulgo zvaná (na počest populárního zákonodárce) Šťastné Chcanky? Kde je 19% vodka AlCapone? JAK TO že toho nebylo tři dny po prohibici plný trh? Jsou všichni na hlavu, nebo je jednodušší skučet nad ztrátama? Vždyt ty flašky by získaly historickou hodnotu, spoustu lidí by si je koupili jen na památku! A v podstatě každý turista.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 13:53 | jezevec

Neměl by se směšovat alkohol nelegální, superlevný, s falešnými kolky a podvrženými vignětami - a alkohol střihnutý metanolem. Toho prvního je v republice asi tak 30% trhu, a je už desítky let kvalitativně i chuťově bezvadný, a prost metylalkoholu. Naopak ten druhý, to je průser - a pozor - může se objevit i v kolkovaných lahvích renomovaných výrobců, prodávaných za plnou cenu v uvěřitelných provozovnách. Takže z tohoto úhlu pohledu prohibici chápu.
Méně už způsob, jak se s ní pracuje dál. Proč se zakázal plošně alkohol i ten z dovozu, když pančování bylo nalezeno u českých vignět? Proč se nezakázal dovoz chlastu ze země původu metylu, z Polska, dokud nebylo jasné kde došlo k namíchání? Proč není legálně prodávaný metyl značkován a barven podobně jako topná nafta? Proč se smí v kterékoliv zemi EU koupit česká lihovina a dovézt zpět do vlasti? Proč se v letadlech i v tech českých smí chlastat cokoliv, ale NE ve vzdušném prostoru ČR? Proč se druhý den po vyhlášení prohibice neudělaly testy ve všech legálních likerkách, a neotestovaly se nestočené barely a neuvolnily k prodeji?
Mimochodem - je mi líto tech lidí, co na to umřeli a oslepli. Viděno kontextem jejich rodin je to tragédie. Ovšem viděno statistikou mrtvých, je to jeden-dva víkendy na českých silnicích - a zakazuje někdo řídit auto?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 12:59 | Josef

Strašně se mi líbí komentáře typu: Když lidi musí chlastat, protože mají málo peněz.... raději se uchlastat, než třít bídu s nouzí v penzi...nebude náhodou ta bída způsobená tím, že dotyčný je schopen 95 procent z toho mála, co dostává utratit za ten chlast?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 11:07 | Vláďa

V tomto státě je lepší se uchlastat k smrti, než na stará kolena živořit po celoživotní dřině z penze. Stejně všechny náklady spojené s prohibicí zaplatíme rukou společnou a nerozdílnou. No a jaký bude výsledek? Chlastat se bude stále, pančování alkoholu bude pokračovat, občas někdo oslepne nebo umře. Vždyť výše 1400% spotřební daně na alkohol je jistý zdroj příjmů pro státní kasu a rozhodující faktor. A co člověk? Nic. Lidí je dost!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 9:42

Máte recht. Vydělávat na slabostech občanů je státní hnus.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 8:20

To jsou olly dvě věci. Proč se tak chlastá, to nechám někomu jinému. Proč se vyplatí falešnej alkohol? Protože daň uvalená na ten legální je brutální.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 8:02 | Tarzan

I kdyby byla na všechen alkohol tak mi to je jedno , nepiji.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 18 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Směs do ostřikovačů zabíjí leckde. Český případ by však byl výjimečný

18. 9. 2012 | Luboš Palata | 6 komentářů

Směs do ostřikovačů zabíjí leckde. Český případ by však byl výjimečný

Jedna z policejních verzí pracuje s možností, že metylalkohol, který má v Česku na svědomí dvě desítky mrtvých, pocházel z kapaliny do ostřikovačů z Polska. A Poláci by mohli vyprávět... celý článek

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

18. 9. 2012 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Největší politický komediant posledních několika dní. Hlasujte!

„Nedávné dny poskytly tolik materiálu, že vybrat nejlepší politickou frašku minulého týdne je naprosto nemožné. Bohužel,“ říká Tomáš Prouza a navrhuje tři horké kandidáty. Hlasujte... celý článek

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

17. 7. 2012 | Aleš Drobek | 2 komentáře

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

Druhý červencový týden sněmovna schválila další zvýšení daní u tabáku a tabákových výrobků. Průměrná cena krabičky cigaret by se tak od příštího roku měla vyšplhat na osmdesát korun. celý článek

Aleš Tůma: Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

21. 3. 2011 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Aleš Tůma: Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

Dalo se to čekat – při každé katastrofě se objeví někdo, kdo začne tvrdit, že destrukce je vlastně pro ekonomiku dobrá. V případě Japonska „experti“ nečekali ani na konec otřesů.

Partners Financial Services