Ano prohibici! Co si o tom myslíte?

Lid zlobí se převelice, že zavládla prohibice. Občan křičí, že se mu to příčí. Pijanům nervy povolují: co si to politici dovolují? Inu – jenom to, co musí: snížit, ač vás to dusí, snížit šance nemalé, že vzbudíte se v penále.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2012 13:53, jezevec

Neměl by se směšovat alkohol nelegální, superlevný, s falešnými kolky a podvrženými vignětami - a alkohol střihnutý metanolem. Toho prvního je v republice asi tak 30% trhu, a je už desítky let kvalitativně i chuťově bezvadný, a prost metylalkoholu. Naopak ten druhý, to je průser - a pozor - může se objevit i v kolkovaných lahvích renomovaných výrobců, prodávaných za plnou cenu v uvěřitelných provozovnách. Takže z tohoto úhlu pohledu prohibici chápu.
Méně už způsob, jak se s ní pracuje dál. Proč se zakázal plošně alkohol i ten z dovozu, když pančování bylo nalezeno u českých vignět? Proč se nezakázal dovoz chlastu ze země původu metylu, z Polska, dokud nebylo jasné kde došlo k namíchání? Proč není legálně prodávaný metyl značkován a barven podobně jako topná nafta? Proč se smí v kterékoliv zemi EU koupit česká lihovina a dovézt zpět do vlasti? Proč se v letadlech i v tech českých smí chlastat cokoliv, ale NE ve vzdušném prostoru ČR? Proč se druhý den po vyhlášení prohibice neudělaly testy ve všech legálních likerkách, a neotestovaly se nestočené barely a neuvolnily k prodeji?
Mimochodem - je mi líto tech lidí, co na to umřeli a oslepli. Viděno kontextem jejich rodin je to tragédie. Ovšem viděno statistikou mrtvých, je to jeden-dva víkendy na českých silnicích - a zakazuje někdo řídit auto?

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

24. 9. 2012 21:49 | Optimista

Ale když stát nevybere spotřební daň z nějakého zboží typu lihovina, tak ty ušetřené peníze zůstanou těm lidem a ti si za ně mohou pořídit něco dalšího, z čeho zase třeba zaplatí DPH. Zkrátka občanům alkoholikům(?) zůstane díky této prohibici víc peněz, o kterých mohou sami rozhodovat a stejně je nakonec za něco utratí (třeba za PHM, tabákové výrobky, ..?) a stát z toho nějaké daně vybere. Sice se to nevybere tak snadno a rychle, jako kdyby se to propilo, ale na druhou stranu to může podpořit užitečnější výrobky či služby než je pouhá spotřeba lihovin.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2012 20:13 | Realista

Ne. Za běžné zboží má jen DPH. Za alkáč má DPH a spotřební daně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 9. 2012 18:20 | Optimista

Co když stát o žádné daně kvůli prohibici nepřichází? Pokud lidé utratí své peníze za něco jiného než za lihoviny, tak to možná stát vybere na daních za jiné zboží. Tzn. sice na prohibici možná prodělávají likérky, bary či restaurace, ale ty peníze, které by teď někteří lidé propili, se asi neztratí. Buď je lidé utratí za něco jiného (snad užitečnějšího) nebo je teď uspoří a utratí později. Což je asi dlouhodobě výhodnější než nějaké okamžité příjmy z lihových daní a následné léčení alkoholiků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 9. 2012 9:19 | jezevec

super nápad. o kolik bude dražší falešný kolek z nové šarže? o korunu? se ziskem na flašce ve výši nejméně stokoruny? srnky by neměly komentovat chlast.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 21:42 | bambi

Prohibice a ověření původu lihu ze kterého jsou kořalky tuzemského původu vyrobeny je asi jedinou cestou jak vyřadit z oběhu ty, které jsou pančované metylem. Prohibice postihující kvalitní dovážené lihoviny je nesmysl!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 21:32 | Johny

20%ní prohibice je zcela zbytečné opatření. Vše je jen důsledkem toho, jak je dlouhodobě podceňována a rozvracena (ze strany vlády) kontrolní práce státních orgánů. Však slyším mnoho lidí, jak celníci jen pruděj a zbytečně papírujou...no evidentně vědí proč, ale bohužel nemohou být u všeho. Nelegální obchody s čímkoliv prostě na 0 nedokáže nikdo vychytat. Trefně to napsal francouzský deník: důsledek 2 faktorů - velkého zdanění a propouštění a šetření výdajů u kontrolních orgánů. Nakonec se najde nějaký obětní beránek, který jako hromosvod svede hněv všech, nařízení se zruší a vše pojede dál, nelegální pančovaný chlast tu dál bude a kolkované padělky taky - je jen otázkou, jak moc tvrdě bude stát postupovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 18:09 | lentik

A čemu se vlastně divíme? Jak vyplývá na povrch, Vietnamci vykupují okolkované lahve... ať se na mne nikdo nezlobí, ale proč a kdo jim ty lahve prodává? Bezdomovci, lidi bez práce, aby si přivydělali nějakou korunu? Jsou normální? Jak je možné, že methanol je k dispozici? Vždyť musí být evidence všeho, tak snad i toho, odkud je, kdo ho kolik kde má... Proč není nikde oficiální seznam lahví, ze kterých se lidé otrávili? Ano, ublížilo by to některým výrobcům, ale ne všem a hlavně by bylo aspoň trochu jasné, zda se jedná o "vykoupené" lahve - když bude každá jiná a nebo o výrobní série, pokud se prokáže, že jednoho druhu s jednou etiketou je vícero. Jen tak polemizuji.... zvažuje se zákaz exportu...není to tak dávno, co se provalila posypová sůl v jídle z Polska, různě nakažené další potraviny nejen z Polska a kde byla EU tehdy? Proč tehdy nepadaly okamžité zákazy na vývozy z oněch zemí nebo alespoň, proč vláda neuvalila zákaz dovozu k nám? Vždyť jsme bývaly soběstačnou zemí, myslím, že bychom ustáli i nějaké to omezení dovozu, aspoň by byla práce pro náš lid. Korupce, kterou je prorostlá celá naše společnost snad brzy padne, jelikož už i ty úplatky jsou nesnesitelně vysoké, takže se už ani nedají "tutlat"... Ach jo, děti, promiňte, že vás máme... ale snad ten bordel dáte do pořádku Dnes dávali Televarieté, byla tam krásná myšlenka... Bohdalka: Když se dřív řeklo "oni", všichni věděli, o kom se mluví. Dřív bylo vše zakázané a kolik bylo vtipů, všichni věděli, co chtějí. Dnes, když se všechno může, vtipy vymizely, byť lidi můžou vše, nedělají nic, jak je to možné? Dvořák: To máte jako s dětma, celý den jim říkáte, nesmíš tohle a tohle, nedělej to, či ono, musíš takhle.... řekněte jim: dnes můžeš dělat vše... uvidíte, že se zarazí a nebudou dělat vůůbec nic, minimálně dvacet let..... no, tak bylo to natočeno před 20 lety, snad se ledy pohnou....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 14:21

Citace / 20.09.2012 08:20

To jsou olly dvě věci. Proč se tak chlastá, to nechám někomu jinému. Proč se vyplatí falešnej alkohol? Protože daň uvalená na ten legální je brutální.

Jestli se nepletu, tak to dělá cca 10 miliard ročně. Je-li pravda, že náklady (zejména na zdravotní péči, inv. důchody, sociální služby a pod.) tuto částku převyšují, tak nevidím příliš smysluplné daň snížit (aby se to někomu nevyplatilo pančovat) a současně ale požádat občany, aby tyto náklady hradili konzumentům ze svých daní. Je-li to ovšem pravda, že náklady jsou opravdu vyšší...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 14:03 | jezevec

A ještě jeden dotaz, všem likérkám a palírnám a stáčírnám - kde, pravím KDE, kde zústala česká vychcanost a švejkovina? Kde je 19% Prohibiční Fernet? Kde je 19% Hegerův Tuzemský Inflační? Kde je 19% Becherovka, přerazítkovaná jako říšské známky? Kde je 19% Slivovice, vulgo zvaná (na počest populárního zákonodárce) Šťastné Chcanky? Kde je 19% vodka AlCapone? JAK TO že toho nebylo tři dny po prohibici plný trh? Jsou všichni na hlavu, nebo je jednodušší skučet nad ztrátama? Vždyt ty flašky by získaly historickou hodnotu, spoustu lidí by si je koupili jen na památku! A v podstatě každý turista.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 13:53 | jezevec

Neměl by se směšovat alkohol nelegální, superlevný, s falešnými kolky a podvrženými vignětami - a alkohol střihnutý metanolem. Toho prvního je v republice asi tak 30% trhu, a je už desítky let kvalitativně i chuťově bezvadný, a prost metylalkoholu. Naopak ten druhý, to je průser - a pozor - může se objevit i v kolkovaných lahvích renomovaných výrobců, prodávaných za plnou cenu v uvěřitelných provozovnách. Takže z tohoto úhlu pohledu prohibici chápu. Méně už způsob, jak se s ní pracuje dál. Proč se zakázal plošně alkohol i ten z dovozu, když pančování bylo nalezeno u českých vignět? Proč se nezakázal dovoz chlastu ze země původu metylu, z Polska, dokud nebylo jasné kde došlo k namíchání? Proč není legálně prodávaný metyl značkován a barven podobně jako topná nafta? Proč se smí v kterékoliv zemi EU koupit česká lihovina a dovézt zpět do vlasti? Proč se v letadlech i v tech českých smí chlastat cokoliv, ale NE ve vzdušném prostoru ČR? Proč se druhý den po vyhlášení prohibice neudělaly testy ve všech legálních likerkách, a neotestovaly se nestočené barely a neuvolnily k prodeji? Mimochodem - je mi líto tech lidí, co na to umřeli a oslepli. Viděno kontextem jejich rodin je to tragédie. Ovšem viděno statistikou mrtvých, je to jeden-dva víkendy na českých silnicích - a zakazuje někdo řídit auto?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 12:59 | Josef

Strašně se mi líbí komentáře typu: Když lidi musí chlastat, protože mají málo peněz.... raději se uchlastat, než třít bídu s nouzí v penzi...nebude náhodou ta bída způsobená tím, že dotyčný je schopen 95 procent z toho mála, co dostává utratit za ten chlast?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 11:07 | Vláďa

V tomto státě je lepší se uchlastat k smrti, než na stará kolena živořit po celoživotní dřině z penze. Stejně všechny náklady spojené s prohibicí zaplatíme rukou společnou a nerozdílnou. No a jaký bude výsledek? Chlastat se bude stále, pančování alkoholu bude pokračovat, občas někdo oslepne nebo umře. Vždyť výše 1400% spotřební daně na alkohol je jistý zdroj příjmů pro státní kasu a rozhodující faktor. A co člověk? Nic. Lidí je dost!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 9:42

Máte recht. Vydělávat na slabostech občanů je státní hnus.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 8:20

To jsou olly dvě věci. Proč se tak chlastá, to nechám někomu jinému. Proč se vyplatí falešnej alkohol? Protože daň uvalená na ten legální je brutální.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 8:02 | Tarzan

I kdyby byla na všechen alkohol tak mi to je jedno , nepiji.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 7:42 | Petr

To je snad jasné a není třeba hlubokých rozborů. Chlastá se proto, neboť to lidem dělá dobře. A chlastá se tolik proto, neboť to byla relativně levná záležitost a i přes zdražování je setrvačnost obrovská.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2012 7:18 | Libor

Prohibice jako prostředek v nouzi a ve světle ztráty životů ano. Ale měla už skončit! Spíše mne zaráží fakt, že "pančování" bují asi pěkně dlouho a nemalé úniky daní zas tak nikoho netrápí - mám na mysli policii + celníky + berňáky atp. Věřím, že jsou země, které mají tuto oblast "zmáknutou" a kde by bylo možné se přiučit. A nemám na mysli země s obrovskými spotřebními daněmi či skoro prohibiční.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2012 5:59 | olly

Jaké jsou příčiny, proč se v ČR tak chlastá a výrobcům pančovaného alkoholu se tedy tato činnost vyplatí, bude někdo zjišťovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ladislav Jakl

bývalý tajemník prezidenta

Miloš Endrle

podnikatel, Geewa

Ladislav Jakl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Miloš Endrle
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services