Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Kdo vydělá na snížení DPH v restauracích?

Kdo vydělá na snížení DPH v restauracích?
Evropské vlády se dohodly, že na restaurace se nebude vztahovat základní sazba DPH, ale pouze sazba snížená. Ceny to ovšem nejspíš nesníží. Komu tedy změna v DPH pomůže? Napište, co si o tom myslíte, a přečtěte si mínění ostatních.

Užitečnost Evropské unie řadě Evropanů uniká. Teď dostali konkrétní důkaz, že k něčemu dobrá je. V restauracích se za jídlo a pití už nebude odvádět základní, vyšší, sazba daně z přidané hodnoty, ale sazba snížená. Rozhodli o tom unijní ministři financí. Pro Čechy to znamená posun z devatenácti procent na devět procent. Případné naděje na zlevnění jsou ovšem předčasné.

Restauratéři i ministerstvo financípředpokládají, že ceny zůstanou stejné a majitelé restaurací použijí ušetřené peníze jako polštář pro snazší přežití recese a pro zachování pracovních míst. To by ovšem znamenalo, že ministerstvo i majitelé restaurací počítají s tím, že nynější hospodářský útlum bude pokračovat i příští rok. Změna v daních totiž začne platit nejdřív od roku 2010. V tomto kontextu snížení daní jako moc dobrá zpráva nepůsobí.

Je podle vás v českých restauracích draho? Měly by se změny v DPH promítnout i do snížení cen? Jak jste se službami českých restaurací spokojeni?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

-3
Ano
Ne

Přidat nový příspěvek

Diskuze na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuze, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.

Diskuze

2. 6. 2009 20:20 | Petr

Takže teď ten zákon o snížení DPH mají ve sněmovně jako 97. bod. Schůze začíná 9.6. 09. Pokud ho projednají a schválí, tak musí ještě do druhého čtení atd... Už nám asi nezbývá nic jiného, než čekat...
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

20. 5. 2009 9:37 | Petra

Taky by mě zajímalo, jak to vlastně dopadlo.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

18. 5. 2009 18:45 | Petr

Jsem na tom úplně stejně, jediné co jsem vyčetl je, že sněmovna návrh ani neprojednala...
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Pavel 13. 05. 2009 20:03)

13. 5. 2009 20:03 | Pavel

Přátelé má někdo informaci kdy má dojít k nějakému jedná ní o snížení DPH v restauracích, neustále hledám na netu nějaký článek a nikde nic!
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

31. 3. 2009 16:26 | Johny

Mluvit o tom, jestli je v českých restauracích draho(pokud nebudu do českých restaurací počítat některé tzv.elitní restaurace povyšující se Michelinskými hvězdičkami) je přinejmenším hloupé a drzé. Jsem z Moravy a vedu již léta pivnici v pronájmu a situace je, ač veškeré náklady neustále rostou, čím dál horší. Samozřejmě šťastlivci jsou ti, kteří již svou hospůdku vlastní, ale ti co platí nehorázné nájmy svým pronajímatelům.kteří povětšinou nedodržují zákony tím, že do pronajatých prostor sami neinvestují ani korunu a všechno nechávají jen na hospodských, kteří přece musí všechno zvládnout. Jenomže většina hospodských na začátku sama zcela určitě investovala nemalé peníze a teď by někteří v téhle době možná svou živnost raději i položili, nemohou tak učinit vzhledem ke svým dluhům, které se jen těžce splácejí. Slavní pronajímatelé nejsou ochotni povětšinou ustoupit, raději si najdou jiného nájemce, takže to pak v řadě restaurací vypadá tak, jak to opravdu vypadá. Jistě mi tuto záležitost většina normálních a poctivých hospodských potvrdí, dobře ví o čem mluvím. Ceny by měly být vzhledem k nákupům a hlavně příšerné režii, která většinou zdaleka překračuje hodnoty nákupů zboží, minimálně o 100% vyšší. Nelze ani uvažovat přece o tom, že když se pomůže snížením sazby DPH, že by snad hospodští mohli snížit cenu piva, to si opravdu může myslet jen člověk s velmi nízkou inteligencí. Je jasné, že kdyby se hospodským žilo alespoň o 50% lépe, zcela určitě by se u všech poctvivých,kteří si váží svých štamgastů , zlepšily i veškeré služby, které by sami hospodští chtěli vylepšit, ale prostě si to nemohou dovolit. Ať žije české pivo a pravé vepřové hody.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+2
Líbí
Nelíbí

18. 3. 2009 9:40 | Jan

Snížení sazby DPH velice pomůže restauracím v současné situaci.Nejedná se o snižování cen jak už tady někdo uvedl, ale o udržení pracovních míst a udržení samotných restaurací.Myslím že mluvím za většinu restaurátorů a hoteliérů.A pokud se někomu zdá že restaurace v jeho okolí je drahá tak musí najít jinou a ať tam nechodí.Podle mého názoru je cena jídel spojená s kvalitou, prostředím, lokalitou.A každý má na výběr.Vždy a všude se najde nějaká černá ovce.České pohostinství se za poslední roky posunulo znatelně ku předu. Průměrné platy v ČR nejsou tak nízké a v srovnání z evropskými státy jsou naše restaurace min. o 100%levnější. Fandím všem hospodským, restauratérům ať tyto těžké časy přežijí a hůř být už snad nemůže.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+3
Líbí
Nelíbí

16. 3. 2009 19:48 | Březina Leo

zvyšování DPH u restaurací bylo krátkozraké, zablokovalo to investování do modernizace technického zázemí, naplnování zvýšených hygienických požadavků, omezení personalní práce a samotný pohyb cen. Snížení DPH v době finanční krize umožní stabilizovat zaměstnance, investovat a upravit rozsah cen jídel směrem dolů. Tím se majitelům a provozovatelům uvolní ruce což může mít i značný národohospodářský význam.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+3
Líbí
Nelíbí

12. 3. 2009 22:51

Buď piš jako Čech nebo zalez do hospody a chlastej. Možná to bude užitečnější.ty hrubky jsou šílené. Běž vrátit vysvědčení a omluv se školníkovi.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

-4
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu ( 12. 03. 2009 12:25)

12. 3. 2009 16:37 | john

No chtěl bych Vás vidět. Takových jako vy znám spousty.Jen chytraci a to do slova. Každý má svůj názor,ale jděte si to vyskoušet. Moc by mě zajímalo,jak by jste se poprali s následujícím: vysoké nájmy,ceny surovin,super ceny energii!!!!!!!!!!!,kvalita a velký výběr personálu,velká konkurence,nepřetržitý provoz a mnoho dalšího. Ha ,ha meníčkáři,tak Ti jsou nejlepší a určitě Vás dobře uživí!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+6
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Tom 12. 03. 2009 12:31)

12. 3. 2009 12:31 | Tom

Restaurace zdražovaly, ale ne skokově. Udělaly to chytře. Začaly pomalu zdražovat už v lednu či únoru a postupně o DPH zdražily. Byl jsem tehdy zvědav, co udělají, a tak jsem to sledoval.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu ( 12. 03. 2009 12:25)

12. 3. 2009 12:25

Reakce Vladimíra Skalického je naprosto přesná. Restaurace po zvíšní DPH nezdražovaly, z důvodů boje o trh. Ovšem to mělo za následek minimální zisky a ukončení investic do zažízení a takřka žádný růst mezd. Takže klvalitní číšnickou profesi provádí nekvalifiovaní a bohužel pro obchod nevhodní zaměstnanci. K cenám v restauracích jsou více než nízké. Okolní Evropa mívá minimální rabat 400%. Což by u guláše bylo okolo 200.- Kč. I přesto si myslím, že naše restaurace co se týče higieny ve srovní se zahraničím jsou na vyskoé úrovni.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Vladislav Skalicky 12. 03. 2009 04:19)

12. 3. 2009 9:04 | Lída

Podle mě v restauracích draho není. Nebo spíše jak ve kterých. U nás v Olomouci jsou ceny přiměřeny kvalitám služeb. Nemyslím si, že by se snížení DPH promítlo v cenách restaurací, ceny se zvyšují ne snižují!!! A se službami v restauracích jsem spokojená. Samozřejmě, že se vždy najde někdo "protivný", tím pádem se to odrazí na výši zpropitného!! Jsem zvyklá nechávat zpropitné vždy, protože jsem sama v restauracích pracovala, takže vím o čem to všechno je...
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

12. 3. 2009 8:04 | Jan

Putykáři jsou neomalení a s hosty v mnoha případech jednají tak,že jsou tam hosti pro putykáře a né jako hosti,jídlo mnohokrát neodpovídá jak kvalitou tak množství o ceně ani nemluvě !!!!!!!!!!!! Pokud je personál jen trochu na úrovni,tak jsem ochoten dát i zpropitné což je ovšem velice málo kdy !!!!!!!!!!!!!!!§
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

-1
Líbí
Nelíbí

12. 3. 2009 6:00 | Štěpánka

Začnu s poslední otázkou. Většina českých restourací je z mého pohledu nepoužitelná tj. nekvalitní. Většina restaurací (včetně firemních kantýn) se zaměřila na vaření jídel, které budou lidem chutnat. Co toto jídlo dělá postupně se zdravím a vitalitou lidí neřeší. A pro lidi, kteří pro léčbu svých nemocí potřebují méně populární jídla restaurace obvykle vůbec nejsou. Jsou jen dvě jídelny kam chodím a jejich ceny jsou příjemné. V plzeňské dostanu hlavní jídlo vždy do 50Kč a v pražské do 90Kč. A co se týče DPH, DPH je prostě pro firmy jedna z nákladových položek a nelze očekávat, že když se mi nějaká nákladová položka sníží, tak se sníží ceny. Záleží i na tom, jak se mění ostatní náklady a jak se vyvíjí poptávka a tím i příjmy.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

-4
Líbí
Nelíbí

12. 3. 2009 4:19 | Vladislav Skalicky

většina restaurací zřejmě ceny nezmění. Domnívám se že bude následující důvod. V minulosti v roce 2004 kdy ČSSD vláda zvýšila DPH z 5% na 19% z prodeje jídel se prapodivného důvodu ceny nehnuly. S údivem jsem periodicky sledoval ceny v okolí mé vlastní restaurace ABA v Žitné 4, Praha kdy konečně stoupnou ceny . Byl jsem u ohromen že se vůbec nezvýšily. Trh a konkurence to prostě nedovolily. Můj provozní - letitý harcovník pan Porochnavý zvýšení cen odporoval. vysvětlil že si to nemůžeme dovolit proto že kdybychom zvýšili , tak oněch 160 -180 poledních strávníků by přeběhlo jinam a my bychom ztratili trh a režie by se o moc stejně nesnížila. Ve skutečnosti tato změna znamenala že majitelé restaurací byli donuceni krátit daně aby vůbec přežili. Já ceny nakonec upravil , trh jsem pomalu začal ztrácet a zrušil jsem nakonec obědy nakonec restauraci raději pronajal. Jsem naprosto přesvědčen že současní restauratéři si oddechnou že již nebudou muset být nuceni státem tolik zkreslovat tržby . Stejně si myslím že české restaurace v porovnání s cizinou podávají většinou skvělou službu , hygienické standarty jsou nepoměrně vysoké ,a ceny nízké. Važme si že je máme , než dopadneme jako v USA či UK kde tyto služby jso vytlačovány řetězci typu KFC, Mac Donald, Wimpy s katastrofálním druhem tukových bomb které z nás vytvoří obézní a nezdravou populaci.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+26
Líbí
Nelíbí

Zobrazeno všech 15 komentářů

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Oblíbená témata

DPH, EU, restaurace

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Přímé daně, Veřejná emise, Likvidita, start-up, eet, fintech, lime, andrej babiš, Jeremy Grantham, dědění ze zákona, energetická koncepce, neplatiči, Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, rozpočtové výdaje, porod, KID, trenér, evropský fond

4C40689, 4P75572, 1U56446, 1SY3450, 0B00000

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK