Očima expertů: Mělo by se zakázat kouření v restauracích?

Komplikují vám ve vaší oblíbené restauraci život kuřáci? Brzo budou mít možná s kouřením šlus. Přečtěte si, jaký názor na protikuřácký zákon mají právník Tomáš Sokol, ekonom Lukáš Kovnada, šéf svobodných Petr Mach, žurnalista Miroslav Motejlek a další osobnosti.
Očima expertů: Mělo by se zakázat kouření v restauracích?

Šéf zdravotního výboru poslanecké sněmovny Boris Štastný (ODS) chce co nejdřív prosadit novelu zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Schválení této novely, v médiích často z pochopitelných důvodů označované jako protikuřácký zákon, by mělo znamenat, že lidem do osmnácti let bude zapovězen vstup do prostor, kde se smí kouřit, tedy i do restaurací. Od roku 2014 by se pak mělo zakázat kouření ve všech restauracích a barech úplně. Většina restauratérů tak bude možná brzy stát před složitou otázkou, zda mít podnik, do kterého nesmí mládež (a tím pádem ani rodiny s dětmi), nebo ve své restauraci kouření zcela zakázat. V roce 2014 už nebudou mít v případě úspěchu návrhu novely na výběr vůbec.

Většina lidí je pro zákaz kouření v restauracích

Varování? Výhružka? Nechutnost?

Toto jsou dva z devíti varovných obrázků, které od podzimu zdobí krabičky amerických amerik. K dalším patří srovnání zdravých a prodehtovaných plic, mrtvola po pitvě s nahrubo sešitým hrudníkem a nápisem „Kouření vás může zabít“ ...

 

Obrázky zvětšíte kliknutím. Ale nemusíte! Zdroj: US Food and Drug Administration

Ptali jsme se vás, jestli jste pro to, aby se takové odstrašují výjevy na cigeretách povinně obejvovaly. Jak čtenářské hlasování dopadlo, se dozvíte u článku, který hledá odpověď na otázku, jestli stát na kouření vydělává, nebo se nás o tom jen snaží přesvědčit tabákové firmy:

Protikuřácký zákon má podle průzkumů veřejného mínění mezi obyvateli České republiky velkou podporu. Většina lidí je pro úplné zakázání kouření v restauračních zařízeních. Najdou se ale také názory, podle kterých je tato restrikce nepřípustná. Například senátor za ODS Jaroslav Kubera týdeníku Respekt řekl: „Zákaz kouření považuji za omezování osobní svobody. Chápu, že pan Boris Šťastný coby předkladatel novely má toto téma, stejně jako někteří mají téma korupce, a že vždy najde dost ochotných posluchačů. Tito lidé ovšem nebojují za ochranu nekuřáků, oni bojují proti kouření, to je ten nedostatek.“ Někteří z poslanců, kteří jsou proti úplnému zákazu kouření, se dokonce opírají o analýzu, podle níž se kuřáci státu vyplatí, protože zaplatí na spotřební dani a DPH víc peněz, než pak státní pokladnu stojí jejich léčba. Odborníci však podobné úvahy považují za zcela absurdní.

Co na to majitelé restaurací?

Z protikuřáckého zákona mají strach i restauratéři a hospodští. Mnoho z nich má za to, že pokud bude v jejich podniku zakázáno kouřit, podstatně jim ubude hostů a sníží se jim tržby. Podobné obavy ale měli i majitelé hospod a barů například ve Velké Británii a Irsku, kde bylo omezení již zavedeno. Jejich návštěvníci si však brzy zvykli na to, že pokud mají chuť na cigaretu, tak si zkrátka zajdou ven před restauraci – jejich počet nijak radikálně neklesl.

Jak to vidí námi oslovené osobnosti? Souhlasí s úplným zákazem kouření v restauracích, se kterým od roku 2014 počítá návrh protikuřáckého zákona?

JAN PROCHÁZKA

ekonom, hlavní analytik Cyrrus

Jan PROCHÁZKA
+22
+
-

S úplným zákazem kouření souhlasím, ale jsem mírný pesimista. Když vzpomenu všechny snahy, které tady byly, a jak špatně to dopadlo, tak se děsím. Ale nynější razantní změna v Maďarsku možná dává určitou šanci, že si nebudeme muset počkat až na transpozici „antikuřáckého“ práva z EU. Je to jedna ze zbraní státu, která může zabrat. Spotřební daně a jejich zvyšování zjevně nefungují a jsou spíše vyváženy pašováním než snížením počtu kouřících.

DAVID ONDRÁČKA

ředitel české pobočky Transparency International

David Ondráčka – Transparency International
-10
+
-

Ne, jsem proti úplnému zákazu a této restrikci. Myslím, že by měla být ponechána možnost vybrat si kuřáckou či nekuřáckou hospodu a provozovatel by měl vymezit část restaurace bez cigaret.

TOMÁŠ SOKOL

advokát

Tomáš Sokol
+29
+
-

Nesouhlasím, ale nejspíše mi to nebude nic platné. Svobodné společnosti by podle mě nejvíc odpovídala úprava, která by ponechávala na majiteli restaurace, jestli bude kuřácká či nekuřácká. Bylo by taky jen na něm, jestli do ní, zejména v případě té kuřácké, sežene personál. A zda mu budou chodit hosti. Jenže žijeme ve světě, v němž je většina skálopevně přesvědčena, že lidstvo je třeba hnát do ráje klackem.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
+51
+
-

Jako nekuřáka by mě to samozřejmě potěšilo. Jako člověka mě mrzí, že i na takové věci musí existovat zákony. Copak lidé nechápou základní pojetí svobody – že si mohu dělat, co chci, ale tak abych tím neubližoval druhým?

PETR MACH

ekonom

Petr Mach
+26
+
-

Jsem proti zákonům-zákazům. Dnes už se nekouří v letadlech ani kinech a není na to potřeba žádný zákon. Přibývá i nekuřáckých restaurací, ve většině firem jsou už kuřáci vykazováni na dvůr. Prostě stále více lidí vyžaduje nekuřácké prostředí a jde to i bez zákona. Jsem pro to, aby když někdo bude chtít provozovat kuřáckou hospodu, měl tu možnost. Není správné dvěma dospělým lidem, kuřákovi, který chce jít do hospody, a hospodskému, který chce obsloužit kuřáka, zakazovat, aby si vyhověli.

MIROSLAV MOTEJLEK

žurnalista, provozovatel www.motejlek.com

Miroslav Motejlek
+48
+
-

Absolutně souhlasím s úplným zákazem kouření v restauracích.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura
+49
+
-

Jsem proti omezování svobody podnikání. Právo rozhodovat o tom, zda se v podniku kouří či ne by měl mít majitel. Je to jeho podnikatelský záměr, za jeho peníze, nikoliv za veřejné peníze. Když už chce stát regulovat, měl by to být kompromis – v barech, nonstopech, pivnicích, kde se nevaří, by se kouření mohlo povolit. Když kuřáky vyženeme na ulici, tak budou kouřit tam – a to je daleko horší, protože na ulici se jim rodiny s dětmi a nekuřáci nevyhnou. A nejsem naivní ani v tom, že lidi odnaučíme kouřit úplně. Proto si myslím, ač nekuřák, že by kuřáci měli dostat šanci si někde dát drink a cigaretu. Můžu si vybrat, jestli do kuřáckého baru půjdu či ne. Na zahrádkách nebo na chodníku se ale kuřákům nevyhnu. Takže raději bych zakázal kouření na chodníku a kuřáky nahnal do označených hospod.

LUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

+3
+
-

Nesouhlasím. I když jako nekuřák bych mohl být pro. Vadí mi, že zákonná norma nahrazuje tržní mechanismus, což se někdy v budoucnu může projevit v jiné sféře, kde už se to mě bude přímo dotýkat. Už dnes existují zcela přirozeně, bez nařízení shora, restaurace, jejichž majitelé se svobodně rozhodli, že nechtějí, aby se v jejich podniku kouřilo. Tím se „trefují“ do preferencí antikuřáků či třeba lidí, kteří se vracejí z plesu, hodili se „do gala“ a nechtějí načichnout; ti, kteří si hodlají u piva zapálit, zkrátka zajdou jinam. Jak vidno, vše lze řešit tržní cestou, aniž by stát dále rozšiřoval pole své působnosti.

Jaký je váš názor? Byli byste pro úplný zákaz kouření v restauracích, barech a hospodách?

Anketa

Řekl to někdo za vás?

Jménem vašeho zdraví – půjdete s námi!

Podle nového zákona o zdravotních službách má vzniknout národní zdravotní registr. Kromě podrobných údajů o zdraví a nemocech do něj budou muset lékaři zaznamenávat také spoustu dalších intimních údajů – včetně rodinné anamnézy přes několik generací. Jinak jim hrozí pokuty. Vybudování registru stát přijde na tři sta milionů korun.

Národní špehounský registr? Ptali jsme se Co si o tom myslíte

Jménem vašeho zdraví – ten bůček si dojezte, ale zaplatíte pokutu!

Dánsko zavedlo tukovou daň, Maďarsko hranolkovou – co čeká nás? Nápady už by byly.

Jsou daně na nezdravé potraviny opravdu snahou dohnat lid klackem do ráje a ku zdraví, nebo jde o to někde ho oškubat? Ptali jsme se Co si o tom myslíte

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 1. 2012 22:27, miro

Každý kuřák se ohání svými právy na svobodnou volbu,práva činit si se svým zdravím co chce.A já jako nekuřák snad nemám právo na čistý vzduch,na nezapáchající prostředí?Mám snad taky svá práva.Demokracie a svoboda neznamená že si každý může dělat to své,ale jeho práva končí tam,kde začínají práva druhého.Proto chci uplatnit své právo na čistý vzduch a prostředí.A to se vztahuje i na retaurace které nejsou soukromým prostorem,ale chce li někdo podnikat v tomto oboru,musí se smířit s tím ,že jeho restaurace je veřejným prostorem,kde lze zákonem zajistit práva ostatních lidí.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 1. 2012 4:43, Mirek

Bylo zde uvedeno několik názorů expertů na to, zda zakázat kouření plošně. Je zde několik nesouhlasných názorů které vychází z předpokladu, že host si již dnes může vybrat, zda jít do kuřácké nebo nekuřácké restaurace (David Ondráčka, Petr Mach, Tomio Okamura, Lukáš Kovanda). Je vidět, že tito "experti" jsou tak trochu vytrženi z reality. Jejich názor o svobodném rozhodnutí zákazníka může možná platit v Praze, Brně a jiných velkých městech. Ale co na vesnicích? Ano, i tam si můžu vybrat. Zajedu si zkrátka do 20 km vzdáleného většího města.
Další zvláštní pojem, který zazněl, je, zakázat kouření pouze tam, kde se vaří. Hospodský, který bude nabízet teplé párky přece nevaří, on jenom ohřívá. Ale podává jídlo. Takže mu řekneme: "Chceš mít kuřáckou hospodu? Nesmíš párky nabízet." A bude zase křik o omezování podnikání.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

22. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi?... celý článek

Internetové obchody s tabákem a alkoholem jsou pro děti pořád otevřené

18. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Internetové obchody s tabákem a alkoholem jsou pro děti pořád otevřené

Díra jako vrata! „Protikuřácký zákon“ platí už rok. Mimo jiné měl být pojistkou proti tomu, aby si děti kupovaly tabák a alkohol přes internet. Nefunguje tak. E-shopům sice slibuje... celý článek

Zákaz kouření

31. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zákaz kouření

Z ekonomických tezí Miloše Zemana asi nejdéle přežije (teď i díky nám) sentence: „Dobrý vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku.“ Věci veřejné se málem zasloužily... celý článek

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce II.

28. 7. 2010 | Václav Valášek | 6 komentářů

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce II.

Šetřit se dá i bez velkého utahování opasků, které by vám snížilo životní úroveň. Tady je dalších pět rad, jak s určitým nadhledem ušetřit dost peněz.

Partners Financial Services