Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 17. 3. 2016 | 12 komentářů
Dnes čtěte: Kdo půjde první na řadu. Jak poznáte, jestli se vás EET týká. Jakým způsobem a do kdy se podnikatelé do systému musí přihlásit. Kde můžete (přesněji: budete snad moct) najít všechny potřebné informace.
Elektronická evidence tržeb: Jak se připravit

Poslanecká sněmovna přes protesty opozice schválila 10. února zákon o elektronické evidenci tržeb, včera jí dal bez průtahů zelenou Senát. Zbývá tedy už jen podpis prezidenta a show může začít – dnem D bude podle všeho 1. listopad.

Povinnost evidovat tržby se bude týkat podnikatelů a živnostníků, kteří za své zboží nebo služby přijímají platby v hotovosti, debetními a kreditními kartami, případně stravenkami a dalšími poukázkami.

První na ráně

Elektronická evidence tržeb se bude spouštět postupně ve čtyřech etapách. První z nich podle všeho odstartuje letos v listopadu (sedm měsíců od chvíle, kdy vyjde příslušný zákon) a bude se týkat podnikatelů, kteří nabízejí „stravovací a ubytovací služby“. O tři měsíce později se zapojí i maloobchod a velkoobchod. Za další rok se přidají všichni ostatní podnikatelé s výjimkou řemeslníků, kteří dostanou ještě čtvrt roku navíc.

Klíčové pro určení, v jaké etapě musí podnikatelé začít tržby on-line evidovat, je kód CZ-NACE. Jde o standardní klasifikaci ekonomických činností podle Evropské unie, u nás ji má pod palcem Český statistický úřad. První vlna evidence tržeb platí pro kódové označení CZ-NACE 55 a 56. To je podnikání v oboru ubytování, stravování a pohostinství. Kromě hotelů, restaurací a barů půjde například o ubytovny, kempy, stánky s občerstvením, školní jídelny nebo poskytovatele cateringových služeb. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR by se mělo do první etapy EET zapojit zhruba šedesát tisíc podnikatelských subjektů.

Kdo je tu jednička

Proč jdou první na řadu hospody a hotely? Prý právě tady se nejčastěji zatajují tržby, krátí daně a podobně. Čeští hoteliéři a hospodští to ovšem odmítají. „Šedá ekonomika v Česku není vyšší než například v sousedním Německu (odhad je 15 %), přičemž pohostinství a ubytovací služby nejsou hlavním zdrojem šedé ekonomiky, jak se v médiích často uvádí,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Kdo vám poradí

Finanční správa nám potvrdila, že nebude poplatníky na povinnost evidovat tržby poplatníky individuálně upozorňovat. Každý podnikatel si musí svou povinnost zapojit se do EET pohlídat sám.

EET poradna

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

Pokud si chcete ověřit, jaký kód CZ-NACE má vaše podnikání, navštivte na webu Registr ekonomických subjektů Českého statistického úřadu. Stačit vám bude vaše IČO. Pokud by ve vás přesto zůstaly pochybnosti, od kdy – případně jestli vůbec – musíte tržby evidovat, poradí vám váš finanční úřad. Má to ale dva háčky: jednak to nejspíš bude až od srpna, a jednak se za závazné posouzení bude úřadu platit tisíc korun.

Ministerstvo financí zatím o vývoji elektronické evidence tržeb informuje na webu Finanční správy. Nejde ale zrovna o zdroj nabitý aktuálními informacemi. Samostatný oficiální portál pro EET se prý teprve chystá. „V současné době se připravuje web, na kterém budou moci poplatníci získat více informací, týkajících se evidence tržeb, včetně odpovědí na nejčastější dotazy veřejnosti. Připravují se i informační kampaně, směřující k prezentaci projektu elektronické evidence tržeb pro veřejnost i podnikatele,“ uvedla pro portál Peníze.cz mluvčí Finanční správy Petra Petlachová s tím, že přesné datum spuštění zatím není známo. Praktičtější informace k EET se tak nyní dozvíte především na speciálním webu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Jak se poprvé přihlásit

Každý podnikatel, kterého se EET týká, se musí před přijetím první evidované tržby registrovat do systému Finanční správy. K přístupu na portál správce daně bude potřebovat autentizační údaje, získá je elektronicky prostřednictvím datové schránky nebo osobně na kterémkoli finančním úřadu. Pokud zákon o evidenci tržeb vyjde ve sbírce zákonů ještě tento měsíc, mělo by být možné žádat o autentizační údaje a registrovat od 1. srpna.

Anketa

Podaří se chytrým hlavičkám EET přečurat?

Dobrovolníci a odvážlivci budou moci systém zhruba měsíc před ostrým startem otestovat, státní správa proto upozorňuje, že podnikatelé, kteří se nestihnout včas přihlásit, nemůžou později počítat s žádnými úlevami. „Jestliže dojde k porušení zákonem stanovených povinností a naplnění skutkové podstaty správního deliktu, není v takových případech přípustné upuštění od potrestání. Opačné jednání správního orgánu by bylo zcela v rozporu se zákonem a s koncepcí správního trestání a mohlo by vést u poplatníků k opakovanému porušování stanovených povinností. Při určování výše sankce bude vždy přihlíženo ke konkrétním okolnostem případu,“ vysvětluje mluvčí Finanční správy Petlachová. Za porušení povinností vyplývajících ze zákona o evidenci tržeb může podnikatel dostat pokutu až 500 tisíc korun.

Kompletní informace k technickému řešení EET by mělo Ministerstvo financí zveřejnit v průběhu dubna. Otázkám, jaké přístroje a softwarové programy budou na trhu k dispozici, zda budou kompatibilní se stávajícími pokladními systémy a na kolik vlastně technické provedení EET jednotlivé podnikatele přijde, se budeme v nejbližší době věnovat v dalších článcích v sekci Elektronická evidence tržeb.

EET na Peníze.cz

Argumenty pro evidenci tržeb i proti ní, ale také popis jejího fungování a možných dopadů najdete na Peníze.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2016 10:24, Meischnneider

Kdyby konečně začal stát plnit své povinnosti řádného hospodáře a zavřel Babiše, který na něm parazituje /podvody s dotacemi, čapí hnízdo, atd/, tak by EET nebyla ani nutná, jelikž by ve státní kase zůstalo více financí...

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

10. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Technici se chystají na evidenci tržeb. Budou stroje a software včas?

Jaké mouchy má technická specifikace elektronické evidence tržeb? Stihne se všechno včas? S čím budou v praxi největší problémy? Ptali jsme se IT odborníků, vývojářů a výrobců pokladních... celý článek

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

11. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 64 komentářů

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické... celý článek

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

9. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Aleš Michl: Zbytečný rozruch kolem evidence tržeb, Google s Facebookem na nás vědí víc

Při tradičním novoročním běžeckém rozhovoru jsme si s ekonomem a poradcem ministra financí Alešem Michlem povídali o letošních vyhlídkách české ekonomiky a také o tom, jak a kde na... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

16. 6. 2015 | Ondřej Lichnovský | 10 komentářů

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

Minulý týden jsme přinesli rozhovor se Simonou Hornochovou, náměstkyní ministra Babiše a jeho pravou rukou pro zavádění elektronické evidence tržeb. Dnes přinášíme „protipohled“ Ondřeje... celý článek

Partners Financial Services