Na přiznání důchodu si počkáte. Nestíháme, hlásí úřad

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 12. 4. 2023 | 1 komentář
Na přiznání důchodu si počkáte. Nestíháme, hlásí úřad

Zdroj: Shutterstock

Ani tři měsíce, které má Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) podle zákona na vyřízení žádosti o přiznání důchodu, nestačí. Průměrná doba řízení v současnosti dosahuje 99 dnů, informoval úřad. A situace se letos jen tak nezlepší, naznačuje.

Důvodem je prý vysoký počet podaných žádostí o předčasný důchod v závěru loňského roku. K tomu, že jejich podání ještě v roce 2022 je výhodné, přitom seniory vyzývalo samo ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které správa sociálního zabezpečení spadá.

Zatímco jindy přijde na úřad v průměru 200 tisíc nových žádostí o přiznání důchodu, jen za poslední čtvrtletí loňského roku jich bylo 96 778. „To je oproti stejnému období roku 2021 více než dvojnásobek. Za celý rok bylo podáno 249 526 žádostí, z toho více než 80 tisíc žádostí o předčasný starobní důchod. To představuje extrémní zátěž,“ říká ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

„Tato bezprecedentní situace zatížila systém zcela nestandardním způsobem. Velká část žadatelů o předčasný starobní důchod nepožadovala jeho výplatu. To však neznamená, že zpracování těchto žádostí je jednodušší. Zpravidla je totiž nutné po provedení posouzení nároku na dávku vyhotovit dvě rozhodnutí. Jedno, kterým je důchod přiznán, a následně druhé, kterým je uvolněna výplata a přepočteno krácení, poté co žadatel ukončí zaměstnání. Do období na přelomu roku se navíc koncentrovalo i podávání žádostí o takzvané výchovné, kterých ČSSZ obdržela přibližně 40 tisíc,“ vysvětluje Boháček.

„V důsledku výše uvedených skutečností se prodloužila doba zpracování podávaných žádostí. Zákon stanoví pro řízení o žádosti o důchod lhůtu 90 dní s tím, že se prodlužuje o dobu případného prošetřování rozhodných skutečností. V současné době průměrná doba řízení překračuje zákonnou lhůtu, neboť činí 99 dnů,“ dodává šéf správy sociálního zabezpečení.

Na konci roku úřad „v očekávání komplikované situace přijal organizačně personální opatření za účelem posílení personálních kapacit pro rozhodování o dávkách důchodového pojištění“. Zdůrazňuje však, že se jedná o vysoce specializovanou činnost vyžadující detailní zaškolení, proto se posílení pozitivně projeví s určitým časovým zpožděním.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

„Výkon agendy je v současné době personálně posílen, což se projevuje v měsíčním součtu vyřizovaných případů. V březnu 2023 bylo zpracováno více než 22 tisíc žádostí, zatímco v únoru to bylo 15 tisíc žádostí. Stabilizaci lze očekávat do konce prvního pololetí roku 2023, situaci však poznamená zátěž spojená s další mimořádnou valorizací, která se dotkne všech 2,8 milionu příjemců důchodu,“ říká Boháček. Jak se bohužel několikrát ukázalo při výpočtu exekučních srážek z důchodů, ČSSZ potřebuje pro zpracování valorizace výrazně delší předstih, než bychom v roce 2023 čekali.

Žadatelům o důchod, kteří zatím neobdrželi rozhodnutí, a od podání žádosti uplynulo více jak 90 dní, ČSSZ doporučuje, aby přistupovali k urgenci zejména v případech, kdy požadovali důchod i jeho výplatu. Tyto žádosti pak budou zpracovány přednostně.

Lidem, kteří se do důchodu v letošním roce chystají, pak ČSSZ doporučuje, aby maximálně využili možnost podat žádost o přiznání důchodu až čtyři měsíce předem. Tím lze zajistit plynulý přechod k finančnímu zabezpečení formou důchodu namísto výplaty ze zaměstnání.

ČSSZ se omlouvá za případné komplikace spojené s dlouhou dobou řízení a ujišťuje, že zaměstnanci dělají maximum proto, aby se situace co nejdříve stabilizovala.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services