DUEL: Piráti vs. OSA. Odměna autorům, nebo výpalné?

Příští rok se má za užití muziky platit až o polovinu víc než letos. Jak se dělí peníze vybírané autorskými svazy? Proč platíme preventivně i za prázdné nosiče? V duelu proti sobě stojí pirátský předseda Ivan Bartoš a předseda představenstva OSA Roman Strejček.
DUEL: Piráti vs. OSA. Odměna autorům, nebo výpalné?

Nápad hudebních autorských svazů zvýšit od příštího roku poplatek za veřejné užití hudebního díla, za rádia a televize v provozovnách a podobně skokově až o padesát procent vzbudil letos na značnou pozornost. Lví podíl na tom mají protesty starostů i podnikatelů, zejména tedy hospodských a hoteliérů.

A než pozornost stačila opadnout, byla tu další idea. V Česku se platí poplatek za každé paměťové médium – co kdyby ho někdo použil ke kopírování a užívání hudebního výrobku… Zákon ovšem vznikl v době předsmartphonové. Chytré telefony tedy na seznamu zpoplatněných výrobků nejsou. Protože ale můžou mimo jiné výborně sloužit k uchovávání reprodukci hudby, je možné, že brzy budete mít nový mobil o pár desítek korun dražší.

Streamovaná revoluce

Hudební průmysl stíhá revoluce za revolucí. Sotva se začal nějak sžívat s poměry, které nastolilo snadné kopírování a stahování z webu, už mění pravidla hry streamování. A máme tu další souboj o to, kdo si kolik natrhá z melounů, které v šoubyznysu pořád ještě jsou.

O melouny boj

Nápady na zdražování se líbily také v Dilli, organizaci, která má chránit práva spisovatelů a dramatiků. Ta by chtěla zvednout podobně konstruovaný paušální poplatek za kopírku (zatímco ale u prázdných datových nosičů platí obchodník jednorázově za každý prodaný kus, u kopírek platí provozovatel kopírovacích služeb za stroj a rok). Kromě toho by ráda zvýšila poplatek za půjčování knih z padesátníku na dvě koruny.

Příslušná novela autorského zákona prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně, zákonodárci ji ale ověsili značným množstvím pozměňovacích návrhů, z nichž řada se snaží zvyšování sazebníkových cen zastavit nebo omezit, případně pro ně pro příště stanovit přísnější pravidla.

Plať!

Podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak – pokuty.

Hospoda, holič, obchod... Zadarmo muziku nepustíš. OSA číhá

Je to dobře pochopitelné mimo jiné kvůli tomu, jak velkým plátcem je stát – například Ministerstvo kultury, které platí za veřejné knihovny padesátník za každé vypůjčení knížky. Zdražení na dvě koruny by znamenalo tuto část rozpočtu násobit čtyřmi, z desítek milionů by se rázem staly stovky…

Než se poslanci dostanou ke třetímu čtení, rozhodli jsme se ponouknout k otevřenému střetu nad některými obecnějšími otázkami fungování a vymáhání autorského práva zástupce dvou protilehlých táborů, totiž Pirátské strany a nejznámějšího správce kolektivních práv autorů, Ochranného svazu autorského pro práva k dílům hudebním, známého pod zkratkou OSA.

Piráti do souboje nominovali svého předsedu Ivana Bartoše, proti kterému Ochranný svaz autorský vysílá předsedu svého představenstva Romana Strejčka.

Ivan Bartoš

Ivan Bartoš

Roman Strejček

Roman Strejček

Česko a stahování muziky z internetu: Jak jsme na tom ve srovnání s jinými zeměmi?

+489
+
-

Ivan Bartoš

Je nutné neustále opravovat vylhané PR zájmových organizací. Stahování muziky i filmů je v České republice naprosto legální. Přesto podíl lidí, kteří si audiovizuální díla online kupují, každým rokem rapidně narůstá.

-222
+
-

Roman Strejček

Dnes je nabídka streamovacích služeb a prodeje hudby srovnatelná se zahraničím. iTunes, Spotify a další vycházejí vstříc novému způsobu konzumace hudby mladou generací. Pokud jde o stahování hudby z nelegálních zdrojů, chování Čechů se neliší od chování obyvatel v jiných evropských zemích.


Proč by se v Česku (ne)měly zvyšovat licenční odměny kolektivním správcům autorských děl?

+408
+
-

Ivan Bartoš

Na živnostníky, obce a další se nakládá stále větší břemeno – zákazy, hlášení, EET – a kolektivní správci chtějí na vybíraných poplatcích o polovinu víc. Každý obchodní vztah je založen na férovém vyjednávání o ceně. Tohle je jednostranný diktát kolektivních správců, navíc garantovaný zákonem. Tento systém chceme změnit, cestu ukazuje například YouTube.

-317
+
-

Roman Strejček

Licenční odměny nepatří kolektivním správcům. Každá koruna, která přijde do OSA, je honorářem autora. Vloni jsme vyplatili honoráře víc než 122 tisícům autorů z celého světa. V porovnání se zahraničím byly sazby za práva autorů hudby v Česku historicky podhodnoceny. To ale nelze říci o všech profesích.


Je spravedlivý současný systém dělení výnosů z poplatků za užití hudebních děl mezi interprety?

+341
+
-

Ivan Bartoš

Není. Předseda OSA Strejček v médiích tvrdí, že je OSA transparentní. Veškerá čísla jsou však zkreslená a účelově prezentovaná. Přerozděluje se podle nejhranějších rádiových hitů. Jaké jsou odměny a kdo je dostává, OSA tají. Inkasuje z neživé produkce i za nezastupované autory. Přivlastňuje si odměnu za cizí díla. O spravedlnosti nemůže být řeč.

-242
+
-

Roman Strejček

Jsem přesvědčen, že tvorba autorů, kteří jsou na samém počátku řetězce, je v mnoha segmentech významně podhodnocena. Zcela neadekvátní je dělení výnosů z internetu. Dnes praktikovaný obchodní model streamovacích služeb je zajímavý pro nahrávací společnosti, již méně pro autory a interprety.


Je v kolektivní správě a vymáhání autorských práv vidět za posledních dvacet let nějaký vývoj? Dá se popsat a charakterizovat, jestli k lepšímu, nebo k horšímu?

+287
+
-

Ivan Bartoš

Vývoj je jednoznačně k horšímu. Nároky na výši poplatku rostou a OSA může jejich zvyšování díky svému monopolnímu postavení podporovanému státem svévolně diktovat nebo dokonce vynalézat nové typy poplatků.

-220
+
-

Roman Strejček

Autoři si více váží své tvorby a zajímají se o svá práva. V tom spatřuji významný posun k lepšímu. Počet námi zastupovaných autorů se za necelých deset let téměř zdvojnásobil. Nová směrnice o kolektivní správě jasně definuje povinnosti správců, což, věřím, posílí důvěryhodnost kolektivní správy.


Je správné vybírat poplatky za prázdné nosiče? Existuje statistika, kolik se jich je skutečně využije na kopírování muziky?

+359
+
-

Ivan Bartoš

Správné to určitě není. Piráti se s OSA za nezákonný výběr soudí. Vloni jsme za možnost kopírovat zaplatili 72 milionů korun a příští rok to může být o dalších sto milionů víc. Presumpce viny nemůže platit. Výmluva na zahraniční legislativu je alibismus. Pekařovi za rohlík, který si nekoupím, neplatím jenom proto, že mám pusu.

-323
+
-

Roman Strejček

Dle mého názoru, ano. Studie publikovaná European Union Intellectual Property Office mapující návyky generace ve věku 15–24 let ve 28 zemích Evropské unie potvrzuje, že stahování z nelegálních zdrojů na prázdná média je stále aktuální. 85 procent respondentů cíleně touto formou vyhledává filmy a 56 procent hudbu.


Bere si OSA ze spravovaných peněz na svůj provoz a na odměny svých lidí přiměřenou sumu?

+419
+
-

Ivan Bartoš

Náklady na provoz jsou nehorázné. OSA je ospravedlňuje zpracovanými daty, ale to není měřítko. Z vybrané miliardy jde na provoz 134 milionů, z toho na mzdy 70 milionů, průměrný superhrubý plat je tak kolem 45 tisíc. Za přepisování písniček v excelových tabulkách, řízení převodů peněz mezi bankami a buzeraci živnostníků to není špatné.

-355
+
-

Roman Strejček

Autoři sami kontrolují a schvalují hospodaření OSA. Vzhledem k obsáhlosti agendy a povinnostem OSA plnit standardy kvality definované mezinárodními smlouvami, považuji průměrnou režii OSA 14,72 procenta za přiměřenou. Například vloni prošlo rozúčtováním OSA více jak 1,7 miliardy užití hudebních děl.

Jeden na jednoho

Další duely na Peníze.cz

Kalousek × Babiš kvůli EET

Souboj titánů. O evidenci tržeb a jejím smyslu…

Tříska × Ježek: Znovu do kuponovky? S Klausem?

Tátové kuponové privatizace Dušan Tříska a Tomáš Ježek. Šli by do toho znovu? A s Klausem?

Středula × Dlouhý: Mají zaměstnanci důstojné podmínky?

Za Josefa Středuly se z odborů stala neoficiální vládní strana, říká Vladimír Dlouhý, předseda Hospodářské komory.

Sokol × Hamerský: Právo na důstojnou smrt

Jan Sokol a Milan Hamerský. Kdybyste dovolil, já teď umřu. Eutanazie.

Kubera × Kindl: Zákaz kouření. A všude!

Senátor Jaroslav Kubera pálí jednu od druhé, právník Tomáš Kindl bojuje za právo nečichat cizí kouře.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+141
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2016 15:08, Zvedni Zadek

Pokud chcete vidět diskutovat Romana Strejčka a Ivana Bartoše naživo, tak máte příležitost v pondělí 28.11.
Akce se koná v pražském klubu Rock Cafe od 19:00.
Více na FB https://www.facebook.com/events/1820821358201650/

+63
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hospodští, holiči, prodejci, pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá

12. 9. 2016 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Hospodští, holiči, prodejci, pouštíte hudbu? Zadarmo ne. OSA číhá

Každý podnikatel, který v provozovně pouští hudbu, a nedělá to čistě pro svou potřebu, musí platit kolektivnímu správci autorských práv, v Česku organizacím OSA a Intergram. Jinak hrozí... celý článek

Právo na důstojnou smrt

23. 6. 2016 | Gabriel Pleska, Ondřej Tůma | 22 komentářů

Právo na důstojnou smrt

Většina lidí si přeje zemřít v požehnaném věku, v míru a bez utrpení. Jenže to se nepodaří každému. Někdy umírání bolí a bolí dlouho, může ho provázet ztráta důstojnosti. Nový zákon... celý článek

Očima expertů: Zabíjí stahování muziku?

17. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Očima expertů: Zabíjí stahování muziku?

Proč si v obchodech kupovat cédéčka, když jde hudbu jednoduše stáhnout? Jenže zatímco někdo za songy na internetu platí, jiní je stahují – proti vůli autorů a interpretů – zdarma. Přijdou... celý článek

Byrokracie na pranýři: Pokuta za písničku na přání zůstane. Co zmizelo?

15. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Byrokracie na pranýři: Pokuta za písničku na přání zůstane. Co zmizelo?

Na pranýř s byrokratickým nesmyslem! Když se zdá, že se zákonodárcem nehne ani pár volů, natož aby sám přišel k zdravému rozumu, zbývá poslední řešení: veřejná potupa. Hlasování o největší... celý článek

Partners Financial Services