Byrokracie na pranýři: Pokuta za písničku na přání zůstane. Co zmizelo?

Na pranýř s byrokratickým nesmyslem! Když se zdá, že se zákonodárcem nehne ani pár volů, natož aby sám přišel k zdravému rozumu, zbývá poslední řešení: veřejná potupa. Hlasování o největší byrokratickou absurditu letos vyhrála pokuta za písničku na přání. Které nesmysly se takhle podařilo odstranit a na které by si bylo záhodno posvítit dál? Co si o tom myslíte?
Byrokracie na pranýři: Pokuta za písničku na přání zůstane. Co zmizelo?

Poslední výsledky jsou čerstvé, absurdita roku se vyhlašovala minulý týden. Dnes jde vlastně už o téměř tradiční (anti)cenu, udělovanou Hospodářskými novinami (letos ve spolupráci s firmou Communa); smyslem je poukázat na největší byrokratické nesmysly (a tudíž trable), spojené s podnikáním v Česku. Ukazuje se, že veřejný pranýř dokáže věci prospět. Část byrokratických paskvilů, které kralovaly předchozím ročníkům, se podařilo odstranit. S jinými musíme žít dál. Letos to na valný úspěch nevypadá: Ministerstvo kultury, které má věc v gesci, už dalo na srozuměnou, že se nic měnit nebude – vítězná absurdita letošního ročníku bude žít dál.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Ryšávková, P. Benátčanová, D. Prudíková, F. Korbel: Nový občanský zákoník úplně pro všechny

Získejte ucelený přehled novinek, které přináší nový občanský zákoník! Srozumitelně a jasně pro každého občana-neprávníka! Praktické zaměření této knihy a její popularizační charakter podtrhuje doplnění kapitol ilustracemi. Naleznete u svého knihkupce nebo na www.grada.cz.

Písnička na přání se může prodražit

Jde o nařízení, podle kterého musí hudebníci minimálně dvacet dní před vystoupením poslat pořadateli akce seznam písní, které zazní. Pořadatel koncertu, večírku, diskotéky nebo třeba veselky pak musí deset dnů před konáním akce poslat ochranářům autorských práv (OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním) přesný seznam přehrávaných děl. Dodání těchto údajů je podle Ministerstva kultury potřebné k tomu, aby mohl kolektivní správce (OSA) správně vyúčtovat výši autorských odměn. Za neúplný a pozdě zaslaný seznam může podle vyhlašovatelů soutěže Absurdita roku hrozit pokuta. Operátorka z klientského centra Ochranného svazu autorského údajně agentuře Communa sdělila, že pokud pořadatel včas neoznámí produkci, je licenční smlouva vystavena ve dvojnásobku autorské odměny.

Ministerstvo kultury i předseda představenstva Ochranného svazu Roman Strejček ovšem tvrdí, že lhůty nejsou sankcionovány – lidé jsou prý motivováni hlásit seznam písní včas spíš formou slev. Není ale ve výsledku totéž dostat pokutu za to, že jste kompletní seznam songů neodevzdali včas, jako nedostat slevu, která je běžná, když stanovené lhůty dodržíte? V každém případě to znamená, že předem neohlášená písnička, kterou kapela zahraje na přání (nebo z jiného náhlého popudu), může koncert prodražit: za dopředu nenahlášené kousky se totiž platí vyšší (čili nezlevněná) cena. A platit se bude dál – ministerstvo pravidla měnit nechce.

Některé byrokratické nesmysly – a vítěze minulých ročníků Absurdity roku – se už podařilo z českého právního řádu vyštípat. Hlasujte s námi o největší paskvil, po jehož zmizení se vám opravdu ulevilo.

+23
+
-

Co se podařilo zlomit: brigáda bez prohlídky

Vítěznou absurditou roku 2012 se stalo pravidlo, podle něhož museli zaměstnavatelé, kteří přijímali brigádníka „na dohodu“, zajistit a zaplatit danému pracantovi vstupní lékařskou prohlídku. Za porušení pravidla jim hrozila až dvoumilionová pokuta. Lékařská prohlídka musela proběhnout stůj co stůj – i kdyby se jednalo jen o jednodenní brigádu. Dnes už se vstupní prohlídky při práci na dohodu vyžadují jen u speciálních a rizikových činností.

+18
+
-

Co se podařilo zlomit: ubylo běhání

V roce 2011 v anketě zvítězila absurdita, podle které musel podnikatel při zakládání společnosti přinést rejstříkovému soudu výpis z rejstříku trestů, který má soud přístupný on-line. Co je na tom bylo absurdního, asi netřeba dlouze vysvětlovat. Od roku 2012 si soud zajišťuje výpis z evidence rejstříku trestů sám. Tak vida.

Podobně to probíhalo o rok dřív – v roce 2010 bylo vyhlášeno absurditou roku následující: když si vás pozvala sociálka ke kontrole pojistného na sociální zabezpečení, museli jste jí přinést výpis z obchodního rejstříku – i když je snadno přístupný on-line. Dnes už si sociálka výpis zajistí sama.

+17
+
-

Co se podařilo zlomit: zrcadlo už jen nepovinně

Skutečně kuriózní byla absurdita roku 2009. Tehdejší vyhláška totiž nařizovala provozovatelům fyzioterapeutických ordinací mít v ordinaci (kromě jiného): velké zrcadlo, ledničku a dvě nášlapné váhy. Smysl těchto opatření nám není znám. Každopádně aktuálně účinná vyhláška alespoň zrcadlo vypustila.

+21
+
-

Co se podařilo zlomit: se zeminou už se nemusí na skládku

V roce 2008 byla vyhlášena za absurditu roku povinnost, podle které museli podnikatelé nakládat se zeminou (a to i ekologicky zcela čistou zeminou) vytěženou během stavby jako s odpadem. V praxi to znamenalo, že zeminu museli nechat odvézt na skládku a zaplatit za ni skládkovné. K převozu zeminy navíc potřebovali povolení pro zacházení s odpady, jinak museli zajistit odvoz specializovanou firmou. Povinnost nakládat se zeminou jako s odpadem zmizela ze zákona v roce 2010.

+16
+
-

Co se podařilo zlomit: výjezdy už se hlásit nemusí

Historicky prvním vítězem ankety o největší absurditu roku z roku 2007 byla povinnost, podle které museli podnikatelé, kteří se chystali vyjet na pouť, výstavu nebo prodejní prezentaci, tento výjezd nahlásit tři dny předem živnostenskému úřadu v místě své trvalé provozovny. V roce 2008 byla povinnost ze zákona odstraněna.

Co si o tom myslíte vy? Jaký další paskvil v českém právním řádu si podle vás o nějakou tu anticenu a především o zrušení pořádně koleduje? Jaké pravidlo a nařízení komplikuje život vám? Jaké vám nejvíc pije krev? A jak se vám vůbec nápad – bránit se podobným paskvilům veřejným pranýřováním a udělováním anticen zamlouvá? Cokoli vás k tématu napadne, pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek jako obvykle odměníme knížkou. Tak nám na sebe nezapomeňte nechat mail – ať se můžeme dohodnout, kam vám dárek zašleme. 

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Posledně – kvůli volným čtvrtkům už je to delší dobu – jsme v rubrice Co si o tom myslíte? mluvili o vládním plánu na podporu rodin a ku zachování populace: 

Tedy – vládní plán je to prvé, nižší daně se zdály vhodnější nám. A taky vám. V diskuzi víceméně panovala vzácná shoda: Jednorázová dávka může někoho potěšit, sociálně slabší, kterým je určena, zejména, podporu rodin ani porodnosti ale v žádném případě nepředstavuje. Dejte daňové úlevy, pokud to myslíte vážně. Zhruba tak by se názor většiny z vás dal shrnout. Knížku za příspěvek do debaty bychom chtěli poslat Marky, která kromě jiného píše: „Osobně jsem si na tu situaci, kdy budu na rodičovské léta šetřila, ale vím, že spousta žen toto vůbec neřeší a spoléhá jen na pomoc státu. Porodné se mi i na první dítě zcela vyhnulo, protože naše příjmy přesahovaly danou hranici a to se ani neřadíme k střední vrstvě této společnosti. Takže této vládě vzkazuji, pokud si nezačnete vážit rodin, jejichž rodiče pracují, nemůžete trvdit, že pomáháte rodinám, potom se zase jedná výhradně o program pro sociálně slabé...“

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

27. 6. 2014 14:08 | Vladimír Jirásek

Dobrý den,
stav k 1.1. se rozumí stavem zapsaným, a jestliže na katastr dáváte smlouvu například 10.12.2013 a zapíší Vám ji 4.1.2014, potom jste k 1.1.2014 veden jako vlastník. Nemá na to vliv, že právní účinky nastaly již 10.12.2013.

Dále - máte povinnost hlásit prodej nemovitosti. Daň z nabytí nemovitých věcí / daň z převodu nemovitosti není daň z nemovitosti. Jsou to dvě různé daně evidované v různých evidencích. Proto je Vaše povinnost toto oznámit a registrační oddělení udělá příslušnou změnu v evidenci daně z nemovitostí. Referent již potom najde v databázi nového vlastníka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2014 10:42 | Pavel

Ano. Jenže rodiče už k 1. lednu tu nemovitost nevlastnili, jak bylo řádně vyplněno v přiznání k dani z převodu nemovitosti. Koneckonců, kdyby ji vlastnili ještě po 1. lednu, psal bych tady o dani z nabytí nemovitosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 5. 2014 21:49

Tedy dovolávat se něčí gramotnosti takhle neandtrálsky negramotnou promluvou, to je síla. Ale co byste chtěli od alkoholika.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2014 17:22 | JirkaZ

Daň z nemovitostí se vyměřuje na zdaňovací období podle stavu k 1. lednu roku, na který je daň vyměřována.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2014 14:33 | jezevec

onehdá moji firmu poctil CSU s asi 50-stránkovým dotazníkem. vrátil jsem jim ho s komentářem, že nemám žádné zaměstnance dostatečně kvalifikované na takovou práci, že tomu prostě nerozumím a at si vyberou někoho jiného, navíc že mnoho údajů vůbec nemám k dispozici v tom formátu který požadují. paní mi odpověděla, že jim stačí když jim pošlu uzávěrku, že si to vyplní sami. a skutečně to tak proběhlo.
což je zajímavé. protože znám hrůzostrašné historky o problémech s tímto superdotazníkem, nad kterým jiní podnikatelé strávili hodiny a hodiny. pokud je CSU schopen si ten dotazník vyplit sám a z údajů které pak povinně posílám do veřejně přístupné sbírky listin na rejstříkový soud - proč tedy statistický úřad chce duplicitní vyplňovaní toho, co už má k dispozici?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 5. 2014 12:52 | MUDr Stehlík Josef

článek nestojí za nic ,jako vaše redakce,jste aši všichni novodobí vysokoškoláci to znamená porevoluční ,pologramotní "intelektuálové!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 5. 2014 12:38 | Ruda

Zdravím.Když Vám dojde balíček ze státu mimo eu,a přesto, že je v kategorii bez cla i bez DPH, tak jestliže bude náhodně zkontrolován, tak Vám naúčtují na poště 120 poplatek cca 95 Kč.Za to, že ho zkontrolovali.Říkáme tomu "Poštovní výpalné".To je jako kdyby Vás zastavila policie a řekla:Máte všechno v pořádku, ale když už jsme Vás zastavili, dáte nám stovku za to, že jsme si Vás vybrali. Ruda
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2014 11:55 | Pavel

Daň z převodu nemovitosti (nově daň z nabytí nemovitosti).

Začátkem roku jsem pro rodiče vyplňoval formulář daně z převodu nemovitosti. Do toho formuláře jsem jenom opisoval udaje z katastru nemovitostí, kupní smlouvy, jejíž kopie je také v katastru nemovitostí a obchodního rejstříku (kupujícím byla právnická osoba). V celém formuláři nebyl jeden jediný údaj, který nešlo nalézt ve státem spravovaných databázích či z dat v něm jednoznačně odvodit. Proč nemůže katastr dát echo berňáku o převodu nemovitostí, berňák si dát vše potřebné sum dohromady a poslat složenku s vyměřenou daní?

Ale to to ještě mělo pokračování. I když rodiče už nemovitost nevlastnili, přišla jim opět složenka na zaplacení daně z nemovitosti. Když volali na berňák, proč jim to poslali, tak dostali vynadáno, že jim nenahlásili převod. Přitom na tom berňáku už přes dva měsíce měli přiznání k dani z převodu nemovitostí - jaké další oznámení ještě potřebují?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění pohledávek: Obrana proti neplatícím zákazníkům

26. 4. 2014 | Martin Vlnas | 4 komentáře

Pojištění pohledávek: Obrana proti neplatícím zákazníkům

Máte skvělý podnikatelský nápad, uvedete ho v život, dřete jak koně, všechno promyšlené a propočítané. O vaše služby nebo zboží je zájem. A přece skončíte. Z jediného důvodu: nedostanete... celý článek

Plýtvání. Miliardami i talenty

14. 4. 2014 | Pavel Kohout | 8 komentářů

Plýtvání. Miliardami i talenty

Náš stát funguje na úrovni subsaharské Afriky. Nezbývá mu než vsadit na rozvoj talentů.

Jak na zápis do obchodního rejstříku. Návod a formuláře

4. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Jak na zápis do obchodního rejstříku. Návod a formuláře

Chcete začít podnikat? Pokud zakládáte obchodní společnost, nezapomeňte na zápis do obchodního rejstříku. A připravte se na pořádnou porci papírování. Přinášíme podrobný přehled, jak... celý článek

Radši vyhořet než se stěhovat. Co obnáší změna trvalého bydliště?

15. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Radši vyhořet než se stěhovat. Co obnáší změna trvalého bydliště?

Ne nadarmo se říká – lepší vyhořet než se stěhovat. S vybalením poslední krabice útrapy nekončí. Ještě vás čeká rodeo na úředním šimlovi. Kde všude musíte změnu trvalého bydliště hlásit,... celý článek

Proč nepodnikat

4. 2. 2013 | Jan Frýdek | 7 komentářů

Proč nepodnikat

Už je to nějaký pátek, co Peníze.cz publikovaly seriál Začínáme podnikat z pera aktivního podnikatele Michala Chlebouna. Někteří možná naše tipy využili a podle praktických instrukcí... celý článek

Partners Financial Services