Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 23. 1. 2009 | 16 komentářů
Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře
Možnost uložit si dokumenty či jiné důležité věci v bezpečnostní schránce už v Česku nabízí řada bank. Služba to není drahá a dá se využít i jen na jeden měsíc. Zařízení schránky ale nelze nechat na poslední chvíli před dovolenou. Sejfy nejsou všude a bývají docela vytížené.

Bezpečně doma uložitněkteré ceniny, starožitné drobnosti, šperkyči zásadní dokumenty nebývá vždy snadné. Ne každý má doma kvalitní trezor. Přitom některé věci jako třeba kupní smlouva k nemovitosti či rodinné šperky jsou víceméně nenahraditelné. Řešením může být pronájem bezpečnostní schránky v bance. Cena pronájmu se pohybuje v řádu několika desítek až stovek korun měsíčně. Tuto službu v Česku dnes nabízí většina menších i větších bank. Ani u těch velkých ovšem nemají bezpečnostní schránky na každé pobočce.

Umístění bezpečnostních schránek v bankovní pobočce musí podle Martiny Lambert z banky LBBW splňovat přísná kritéria nejen stavební a technická, ale i podmínky stanovené pojišťovnami. Rozhodující je například přístupnost schránek, jejich ochrana, velikost sejfů či možnosti diskrétní zóny.

Největší tuzemské banky mají poboček s bezpečnostními schránkami v Česku stovky. Nejvíce jich je u České spořitelny a Komerční banky. Menší banky tuto službu nabízejí jen na několika málo místech, především v největších městech. Kupříkladu Volksbankmá bezpečnostní schránky v šesti městech, vedle hlavního města a Brna je lze využívat v Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Zlíně. S nepořízenou odejdou jen klienti GE Money Banka mBank, které bezpečnostní schránky nenabízejí vůbec a v dohledné době je ani neplánují zavádět.

Jak funguje bezpečnostní schránka v bance

Klient v bance vyplní speciální formulář, respektive smlouvu o pronájmu, prokáže se identifikačním dokladem a získá klíč k bezpečnostní schránce. V případě jeho ztracení zaplatí za duplikát i několik tisíc korun.

Při ukládání/vyzvedávání cenností z bankovního sejfu v Komerční bance:

Pracovník banky otevírá spolu s klientem konkrétní schránku - každý otevírá svůj zámek. Klient pracovníka banky opět přivolá pro uzamčení své schránky. Banka respektuje soukromí klienta při manipulaci s obsahem schránky. Má však právo kdykoliv při této manipulaci obsah zkontrolovat, a to v situaci, kdy má podezření, že klient používá schránku k úschově předmětů, které jsou smluvně vyloučené.

Obsluha bezpečnostní schránky v České spořitelně:

V prostoru, kde jsou umístěny bezpečnostní schránky, klient zůstane vždy sám, tedy vkládá nebo vyjímá obsah bezpečnostní schránky bez přítomnosti pracovníka banky. Banka využívá následující přístupy ke schránce:

a) obslužný, kdy pracovník banky umožní přístup ke schránce pomocí druhého klíče

b) samoobslužný, kdy klient sám bez přítomnosti pracovníka za pomoci magnetické karty, číselného kódu a mechanického klíče od schránky má přístup k pronajaté schránce

Zdroj: Banky

Informace o dostupnosti schránek v jednotlivých bankáchnebývá běžně k dispozici, a to ani na webových stránkách, ani na letácích k nabízeným produktům. To platí o ČSOB. Prý proto, že pronájem bezpečnostních schránek je v kompetenci poboček. Vedení každé z nich si podle specialistky externí komunikace banky Ireny Zatloukalové samostatně vyhodnocuje zájem o službu a rozhoduje se také, zda ji bude vzhledem k prostorovým možnostem nabízet. Nejrychlejším způsobem, jak zjistit možnosti pronájmu bezpečnostní schránky v bance v blízkosti bydliště, je podle Zatloukalové přímý dotaz v konkrétní pobočce.

Ve Volksbank umožňují klientům nahlédnout do přehledu míst s bezpečnostními sejfy na všech pobočkách, případně se lze dotázat i na bezplatné telefonní lince. V Komerční bance má informaci o pobočkách s bezpečnostními schránkami každý poradce.

Kdo se poohlíží po bezpečnostní schránce v bance, nemusí se omezovat jen na „svou“ banku. Některé, jako například Komerční banka, Česká spořitelna či Volksbank, tuto službu nabízí bez ohledu na to, zda je zájemce klientem. Rozdíl je v prokazování totožnosti. Klientům banky stačí občanský průkaz, ostatní musí mít doklady dva.

Bezpečnostní schránky bývají poměrně vytížené a zájem o ně je víceméně stabilní. Největší výkyv zájmu představoval v poslední době začátek globální finanční krize. Potvrzují to shodně mluvčí bank, které bankovní sejfy klientům v Česku pronajímají více než desítku let a mají dlouhodobé srovnání trendů (UniCreditBank i Raiffeisenbank). „Tehdy jsme opravdu zaznamenali zvýšení poptávky. Stávalo se, že si lidé do bezpečnostních schránek přinášeli veškeré své úspory vybrané z bankovních účtůjiných bank,“ líčí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbanka dodává: „Při případném krachu banky si klient může vybrat celý obsah schránky a není limitován pojištěním vkladů. K nárůstu poptávky proto docházelo především před navýšením pojištění vkladů v ČR.“ Uložení do bankovního sejfu podle Kofroně využívá část klientů celoročně, část nárazově například při odjezdu na dovolenou. Podle Tomáše Pavlíka z UniCredit Bank získaly bezpečnostní schránky v poslední době značnou oblibu ve skupině takzvaných svobodných povolání.

U kterých bank je možné využívat bezpečnostní schránky

BankaMají bezpečnostní schránky?
CitibankNabízí v investičním centru, ale jen pro VIP klientelu s kontem Citogold.
Česká spořitelnaAno – cca 180 poboček v ČR
FIONenabízí a neuvažuje o zavedení služby
ČSOBAno – v 87 pobočkách ve větších městech nad 50 tisíc obyvatel
GE Money BankNenabízí a neuvažuje o zavedení služby
Komerční bankaAno – na 162 pobočkách v ČR
LBBWNabízí v Praze a ve větších městech (Brno, Hr.Králové…)
mBankNenabízí a neuvažuje o zavedení služby
OberbankAno - nabízí ve všech svých filiálkách
Poštovní spořitelnaAno – ve finančních centrech v Brně a Olomouci
RaiffeisenbankAno – zhruba ve třetině poboček.
UniCredit BankAno - na všech hlavních pobočkách v krajských městech
VolksbankAno – V Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích a ve Zlíně
Zdroj: Banky

Cena za pronájem bezpečnostní schránky se někdy liší i mezi pobočkami jedné banky. Odvíjí se od velikosti schránky a délky pronájmu, někdy i od výše, do které je obsah schránky pojištěný. Řádově to jsou desetikoruny měsíčně za ty nejmenší schránky, stovky za ty největší. Volksbank v Praze nabízí malé schránky od 30 korun na měsíc, velké za 119 korun. Nejmenší boxy v Komerční bance, což jsou kovové schránky ve velikosti A4, ročně přijdou bez 19 procent DPH na 1020 korun, největší v objemu 50 tisíc krychlových centimetrů stojí 4080 bez DPH. Oba typy jsou za tuto ceno pojištěny na 1 milion korun. Kdo by chtěl mít obsah schránky pojištěný na 10 milionů korun, zaplatí trojnásobek ceny. Tyto pojistné limity ale neplatí pro všechny banky. Například sejfy v UniCreditBankjsou pojištěné maximálně na 200 či 500 tisíc korun. „V případě, že dojde k poškození schránky (například při povodni) či ztrátě jejího obsahu, odpovídá za to banka, která je povinná uhradit klientovi způsobenou škodu v plné výši,“ upozorňuje Martina Lambert z LBBW Bank. Některé banky také vyžadují po klientech zálohu za klíč k sejfu. V Komerční bance ji hradí pouze cizinci, a to ve výši předpokládaných nákladů na odvrtání zámku v případě, že by klient při ukončení smlouvy klíč nevrátil.

Do schránky v bance mohou klienti ukládat pouze cennosti, listiny či například šperky. Vyloučeny jsou podle Lambert zbraně, střelivo či hořlavé látky nebo věci podléhající zkáze. Pracovníci banky nekontrolují, co si kdo ukládá do schránky. V případě podezření, že klient schránku používá k úschově předmětů, které jsou smluvně vyloučené, má ale podle Moniky Klucové pracovník právo při manipulaci klienta se schránkou obsah kontrolovat.

Kdo by si myslel, že vybírat obsah schránky může kdokoli kdo má klíč, je na omylu. Klíč nestačí, dotyčný musí mít ještě v bance uložený podpisový vzor nebo specifickou plnou moc, univerzální nedostačuje. Pro výběr z bezpečnostní schránky je třeba, aby v plné moci bylo přesně řečeno, že se vztahuje i na výběr z bezpečnostní schránky, případně kolikrát lze takový výběr uskutečnit.

Který způsob bezpečného uložení dokumentů a cenností doporučujete vy? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+87
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2009 9:18, Jirka

V ČSOB jsem měl schránku 7 let. Ke konci roku 2008 jsem od nich dostal dopis, že jí mám do 14 dní po obdržení oznámení vyklidit nebo že mi jí za přítomnosti notáře sami otevřou a vyklidí - nechyběl samozřejmě popis toho, kolik mě to bude stát. Dopis byl zřejmě sepsaný jejich právním oddělením a byl dost arogantní, takže jsem si připadal jako neplatič a póvl.
V dopise nebyl uveden důvod, proč bych jí měl vyklidit, protože ve smlouvě o užívání schránky tahle podmínka není. Když jsem se byl zeptat na důvod, abych se ujistil, že opravdu nic nedlužím, bylo mi sděleno, že pro využívání schránky bude potřeba mít v ČSOB běžný účet.
Tak se ptám: to nemůže banka, které jsem 7 let platil za schránku, poslat upozornění, že se změnili podmínky pro užívání a že mi nabízi možnost zřízení běžného účtu? To musí hned vyhrožovat násilným otevřením schránky?
P.S. ČSOB zapoměla, že už nejsme v socialismu a je tu výběr jiných bank a tak jsem vybral věci ze schránky a šel jinam. Když se neumí ČSOB chovat ke klientů slušně, tak nemohla ani nic jiného čekat.

+116
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2009 6:53, Jaromír Adámek

"Přitom některé věci jako třeba kupní smlouva k nemovitosti či rodinné šperky jsou víceméně nenahraditelné."


Proč zrovna do banky?


Smlouvy běžně ukládám v kopii v jiné lokaci. Než mít trable s vedením a placením schránky (či arogancí banky, jak se zde píše, typu vykliďte do 14ti dní :) LOL), lepší je spolehnout se na kamarády a rodinu (ve stylu já jim, a oni zase mě), kteří jsou více spolehliví!


Navíc není nic jednoduššího, než si udělat úředně ověřenou kopii od nemovitosti. Není nutné mít jen jeden originál a ten dávat zrovna do banky, to není rozumné, a ještě platit za uložení.


A šperky v bance? Tak ty už se můžou rovnou prodat, protože jakmile je dá člověk do banky, tak už je nikdy nebude nosit. Podle mě jsou šperky doplněk oděvu, neuznávám je jako "investici".

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké účty banky doporučily důchodcům

20. 1. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Jaké účty banky doporučily důchodcům

V uplynulých několika dnech naše spolupracovnice obešla v rámci mystery shoppingu účtů pro seniory pobočky tuzemských šesti bank. Přinášíme přehled toho, co jí v bankách doporučili. celý článek

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

9. 9. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Co si ujasnit před zabezpečováním bytu

Dobře zabezpečit domácnost proti různým rizikům už dnes není takový problém. Mezi jednotlivými typy zabezpečování ovšem není snadné se orientovat. Zdaleka ne vždy je třeba mít ten nejdražší... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Cennosti v bezpečí

28. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Cennosti v bezpečí

Bojíte se zlodějů či jen chcete mít dobře uloženy důležité dokumenty? Zkuste navštívit pobočku vaší banky, možná tam pro vás mají řešení – bezpečnostní schránku.

Partners Financial Services