Stavební spořitelny letos očekávají slibný rok

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 5. 2. 2009
Stavební spořitelny letos očekávají slibný rok
Stavební spoření je stále oblíbený finanční produkt, který má snad každý druhý obyvatel České republiky. V posledních letech začali někteří klienti dávat přednost „štědřejším“ spořícím účtům. Jejich sazby ovšem nyní klesají, což je ve prospěch stavebního spoření. Prognózy na letošek tak vypadají příznivě.

Zájem o stavební spořeníi v době finanční krizepodle stavebních spořitelen neupadne. Výrazně k tomuto stavu přispívá současná nejistota ve finančním světě, kdy drobní střadatelé hledají záruku alespoň nějakého zhodnocení s maximálním zabezpečením. To jim stavební spořitelny nabízejí. Získávají tak relativně levný zdroj peněz, ze kterých pak poskytují peníze na úvěry dalším členům stavebních spořitelen. Dokud mají tyto vnitřní zdroje, ušetří na drahých zdrojích peněz odjinud, a tím brání dalšímu zdražování vlastních úvěrů. Loňský rok se stavebním spořitelnámvydařil a podle vyjádření některých jejich zástupců by i letošek měl být pro ně docela slibný, a to navzdory krizi.

V uplynulém roce stavební spořitelny půjčily klientům na bydlení necelých 75 miliard korun. To bylo meziročně o 1,5 procenta více než v předchozím roce. Rostl i celkový počet nově uzavřených smluv. Spolu s těmi, u nichž se navyšovala cílová částka, jich bylo více než jeden milion. „ Objem poskytnutých úvěrů byl i v roce 2008rekordní. Výsledky celého finančního trhu poznamenala krize, o to více je pro nás tento rekord, byť nevelký, potěšením a důkazem stability celého systému,“ říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelenJiří Šedivý. Pro vývoj v letošním roce jsou ovšem podle něj zhruba stejně reálné dvě varianty scénáře.

Úvěry stavebních pořitelen 2008

Buď podle Šedivého poroste zájem o půjčky na bydlenía opravy kvůli stabilním úvěrovým podmínkám stavebních spořitelen a špatnému stavu bytového fondu, kdy řada rekonstrukcí už nesnese odkladu. Tyto úvěry zpravidla nepředstavují takové riziko a zatížení pro domácnosti jako například hypotéky. Nebo se naopak úvěrové obchody nebudou dařit v důsledku menší ochoty a schopnosti obyvatelstva se zadlužovat. Tuto variantu může navíc podpořit i další růst nezaměstnanosti, snížení důvěry ve finanční instituce a jiné případné negativní scénáře vývoje ekonomiky. „Která ze dvou uvedených variant převládne, ta ovlivní celkový vývoj úvěrových obchodů stavebního spoření v roce 2009,“ konstatuje Šedivý, podle něhož je ovšem třeba počítat také s tím, že pesimismus spotřebitelů může zasáhnout i stavební spoření.

V tuzemských stavebních spořitelnách evidentně více věří optimistickému scénáři. „V roce 2009 se v České republice ekonomická krize masivně projeví. Pokud jde o stavební spoření, jsou ovšem předpoklady velmi pozitivní. Vysoká atraktivnost stavebního spoření, které představuje stabilní systém s garantovanými sazbami, se i v podmínkách ekonomické krize a nadále klesajících úroků ještě zvýší,“ domnívá se Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny. Jeho slova potvrzuje průzkum agentury SC&C za rok 2008. Celkem 73 procent obyvatel České republiky je podle výzkumníků přesvědčeno, že z finančních produktů na českém trhu je nejbezpečnější stavební spoření. Letošní rok tak bude podle Trávníčka pro stavební spořitelny zajímavý: „Snížená dostupnost hypotečních úvěrů a pevný úrok, přivede spořitelnám i ty klienty, kteří do té doby chápali stavební spořitelny jen jako zajímavou investici, nikoliv jako partnera k financování bydlení. Zájem o stavební spoření i úvěry proto bude trvat, předpokládáme ale snížení dynamiky vývoje.“

Aktuálně z ministerstva

Za rok 2008 přibylo na účtech stavebních spořitelen dalších necelých 20 miliard korun a celkový objem naspořený na účtech stavebních spořitelen se poprvé v historii dostal na 400 miliard korun. Je to zhruba třetina všech naspořených peněz a peněz na účtech obyvatel v České republice (cca 1280 miliard korun). Na růstu všech typů vkladů obyvatel má v loňském roce zásadní vliv právě stavební spoření. Při pohledu na úbytek vkladů na eurových účtech je evidentní, že stavební spořitelny s korunovými účty jsou jednoznačně považovány obyvatelstvem za nejbezpečnější úložku. V objemu úvěrů ze stavebního spoření je zaznamenán mírný nárůst v roce 2008 a to zejména u překlenovacích úvěrů.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Loňský úspěch stavebních spořitelen pokračuje podle ředitele Modré pyramidyAndré Légera především díky nastavení a kvalitám celého systému stavebního spoření. „Systém stavebního spoření tak, jak je nastaven, má dobré podmínky, aby nebyl krizí příliš zasažen,“ domnívá se Léger. Ačkoli vývoj pro nadcházející období je podle něj velice těžké předvídat, dá se očekávat, že lidé budou více spořit a budou opatrnější už kvůli nejistotě například ze ztráty zaměstnání. „Lidé budou více věnovat prostředky na modernizaci bydlení než na koupi nového bytu nebo domu, a to i v případě, že ceny nemovitostí se budou snižovat,“ usuzuje Léger.

Stavební spoření má v Česku dlouholetou tradici jako výhodný způsob ukládání peněz. Přispívá k tomu i skutečnost, že se ke stavebnímu spoření vyplácí jedna z nejvyšších státních podpor ve střední Evropě. V době vysokých úroků na spořících účtech a termínovaných vkladech, ale část klientů úspory přesouvá do bank. Nyní, kdy tyto sazby každý měsíc klesají, začíná být pro některé lidi stavební spoření zase zajímavější. Zda letos stavební spořitelny nejen kvůli tomu dokážou přetáhnout do svých řad více spořílků, ukážou až souhrnné výsledky.

Jak hodnotíte v této době investici do stavebního spoření? Doporučujete ji nebo naopak vidíte na trhu lepší možnosti? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

15. 12. 2008 | Věra Tůmová

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

Kvůli krizi se mění v poslední době leccos. Tuzemské banky zatím stále uklidňují klienty skvělými výsledky a stabilitou, díky které je prý krize nezasahuje. Přesto i banky v Česku v... celý článek

Drahé „výhodné“ úvěry ze stavebního spoření

30. 7. 2008 | Věra Tůmová | 22 komentářů

Drahé „výhodné“ úvěry ze stavebního spoření

Stavební spořitelny se stále více ucházejí o klienty hypotečních bank. Nabízejí jim třeba refinancování jejich úvěrů, a to za údajně lepších podmínek a s nižší úrokovou sazbou. Z našeho... celý článek

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

25. 7. 2008 | Věra Tůmová | 10 komentářů

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

Současné úrokové sazby hypoték motivují stále více lidí, kteří už hypotéku mají, k jejímu refinancování. Ke konci fixace se ptají u konkurence a čím dál častěji i ve stavebních spořitelnách.... celý článek

Stavební spoření šlape na paty hypotékám

7. 7. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Stavební spoření šlape na paty hypotékám

Stavební spořitelny se snaží ukousnout stále větší koláč z úvěrů na bydlení. Přicházejí proto na trh s produkty, které dokážou obstojně konkurovat hypotékám. Nákup nemovitosti tak stále... celý článek

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

13. 11. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

Stavební spořitelny poskytují stále více úvěrů. Celkem jejich služeb v Česku k letošku využívá zhruba 5,77 milionů lidí. Přesto počet smluv ve fázi spoření mírně klesá.

Partners Financial Services