Kdy se zvýší příspěvek na péči? Ceny rostly, pomoc ne

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 18. 10. 2023 | 1 komentář
Před víc než rokem začalo ministerstvo sociálních věcí chystat novelu, která zvedne příspěvek na péči a nastaví pravidla jeho dalšího zvyšování. Místo ní teď politici jednají o novele další. Zatím se nedohodli.
Kdy se zvýší příspěvek na péči? Ceny rostly, pomoc ne

Zdroj: Pleska / Midjourney

Příspěvek na péči je sociální dávka určená lidem, kteří se o sebe kvůli zdravotnímu stavu nedokážou sami postarat a potřebují péči někoho jiného. Částečnou nebo úplnou.

Podle toho, jakou míru péče člověk potřebuje, zařazuje se do jednoho ze čtyř stupňů závislosti. V každém z nich má nárok na jinou výši příspěvku – co je k zařazení do kterého stupně závislosti „potřeba splnit“, jsme podrobně popsali v samostatném článku.

Příspěvek má sloužit na úhradu služeb pečovatele, pečovatelského zařízení nebo třeba pro blízkou osobu, která kvůli pečování nemůže vydělávat tolik, kolik by jinak mohla, nebo nevydělává vůbec.

Péči o 70 procent lidí, kteří si sami nedokážou zajistit základní životní potřeby, zajišťuje právě rodina, říká Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením. 

Celkem příspěvek na péči pobírá přes 370 tisíc lidí.

Pět let nerostl. Na rozdíl od inflace

Příspěvek na péči se naposledy zvedal v roce 2018 – když pomineme novelu zákona o sociálních službách, která od roku 2022 zvedla příspěvky pro lidem, o které se pečuje v ústavech, na úroveň příspěvků pro lidi s péčí domácí.

Od té doby ovšem zásadně klesla kupní síla koruny. Co byste v srpnu 2018 koupili za pětitisícovku, za to byste v srpnu 2023 dali přes sedm tisíc korun.

Ceny pečovatelských služeb ale neklesaly. Naopak. Několikrát stouply.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v první polovině letošního roku připravilo další novelu zákona o sociálních službách. V něm ale navrhovalo jen zvýšení příspěvku na péči pro dospělé v prvním stupni závislosti – z 880 na 2000 korun. Návrh se ale nakonec ani nedostal do Sněmovny.

Zkontrolujte si životní pojištění! Ušetříte.

Chci zrevidovat pojistku

Do minuty porovnáme nabídku 5 životních pojišťoven a najdeme ty nejvýhodnější podmínky. Pro vás, partnera i děti.

  • Chci pojistit sebe
  • Chci pojistit děti
  • Chci pojistit rodinu
  • Chci zkontrolovat pojistku

V září ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo bez dalších podrobností, že příspěvek na péči má být vyšší od poloviny příštího roku. „Jednání ohledně zvýšení příspěvku na péči probíhá už zhruba rok. Na základě koaličních jednání se našla shoda a ke zvýšení by mělo dojít v polovině roku 2024,“ napsalo v tiskové zprávě.

Kdy se bude zvyšovat příspěvek na péči?

Jenže teď to se zvýšením příspěvku v roce 2024 tak jasně nevypadá. Jednání o případném zvýšení příspěvku na péči se vedou, jejich výsledek je ale ve hvězdách. O schválení případné novely nemluvě.

„Zvýšení příspěvku na péči se stále diskutuje, a proto není možné být v tuto chvíli více konkrétní,“ řekl webu Peníze.cz Jakub Augusta z tiskového odboru ministerstva sociálních věcí. „Co se týká novely zákona o sociálních službách, její účinnost je plánována od ledna 2025, přičemž zvýšením příspěvku na péči se novela zákona o sociálních službách nezabývá,“ dodal.

Jenže právě zákon o sociálních službách výši příspěvků stanovuje.

„Podle našich posledních informací by o způsobu, výši a času valorizace příspěvku měla rozhodnout vládní koalice do Vánoc,“ říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Vzhledem k inflaci a růstu životních nákladů je pro radu odkládání valorizace nepřijatelné. Vypracovala vlastní návrh, který chce dostat do Sněmovny a pro jeho rychlé projednání vyvěsila internetovou petici.

Peníze vyplácené měsíčně na příspěvek na péčiData MPSV, graf Peníze.cz

Graf zvětšíte klikem

Výdaje na příspěvek na péči jsou teď něco přes tři miliardy měsíčně, pro celý letošní rok se dají odhadnout na zhruba 37 miliard. Národní rada osob se zdravotním postižením odhaduje, že kdyby její návrhy prošly,  vzrostou roční náklady o dalších pět miliard. A tam je možná zakopaný pes. Stát slíbil šetřit.

Výše příspěvku na péči a návrh Národní rady osob se zdravotním postižením na jeho zvýšení

Stupeň závislosti

I.
lehká závislost

II.
středně těžká závislost

III.
těžká závislost

IV.
úplná závislost

Mladší 18 let
Výše příspěvku

3300 Kč

6600 Kč

13 900 Kč

19 200 Kč

Návrh NRZP

+ 10 %
tj. 3630 Kč

+ 10 %
tj. 7260 Kč

+ 10 %
tj. 15 290 Kč

+ 10 %
tj. 21 120 Kč

Starší 18 let
Výše příspěvku

880 Kč

4400 Kč

12 800 Kč

19 200 Kč

Návrh NRZP

2000 Kč

6400 Kč

+ 10 %
tj. 14 080 Kč

+ 10 %
tj. 21 200 Kč

Nárok na další zvýšení příspěvku o 2000 korun mají nezaopatřené děti do 18 let a rodiče, kteří pečují o nezaopatřené dítě do 18 let, jejichž příjem (a osob společně posuzovaných) je nižší než dvojnásobek životního minima.

Bude automatická valorizace příspěvku na péči?

Ministr Marian Jurečka několikrát mluvil o tom, že by chtěl zavést u příspěvku automatický valorizační mechanismus. Aby se zvyšoval bez nutnosti novelizování zákona a bez politických diskuzí. „Souhlasíme s pravidelnou valorizací příspěvku na péči s ohledem na inflaci a zdražování služeb,“ říká Václav Krása.

Valorizační mechanismus byl ostatně součástí chystané – a stažené – novely zákona o sociálních službách. Valorizace příspěvku měla být podobná principu valorizace penzí. Podle informací z ministerstva sociálních věcí se také o případném automatickém navyšování příspěvku dál jedná.

Doplatek na péči. Tajemná dávka s půlročním zpožděním

V září ministerstvo sociálních věcí oznámilo také plánované zavedení nové dávky – doplatku k příspěvku na péči: „Tento doplatek bude určen pro ty příjemce příspěvku na péči, pro něž je jeho stávající výše objektivně nedostatečná. Podobu tohoto doplatku ministerstvo v tuto chvíli finalizuje,“ napsalo v září.

„O doplatku na péči víme z posledních jednání pracovní komise pro přípravu novely zákona o sociálních službách, jejíž jsme členy,“ říká Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením. „Zatím známe pouze název, ale vůbec netušíme, o co má jít. Osobně to považuji za zvláštní a nedůvěryhodné. To by znamenalo další administrativu, další posuzování, kdo má nárok na doplatek a kdo nemá nárok na doplatek a další ‚buzeraci‘ lidí.“

Podle původních plánů ministerstva měl doplatek fungovat od poloviny roku 2024. To už ale neplatí. „Takzvaný doplatek na péči je jednou z diskutovaných oblastí v rámci novely zákona o sociálních službách, jejíž účinnost je plánována od ledna 2025,“ říká Jakub Augusta z tiskového odboru ministerstva. Pokud tedy nová dávka bude, tak nejdřív o půl roku později, než se plánovalo.

O tom, jak bude vypadat, jsme se nic nedozvěděli ani teď. „V současné době probíhají setkání s aktéry, v rámci nichž jsou jednotlivé návrhy změn diskutovány, případně upravovány v závislosti na zpětné vazbě zúčastněných. Navrhovaná změna tak nemusí být konečná, a proto v tuto chvíli není možné být více konkrétní,“ říká Augusta.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services