Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 7. 5. 2024 | 2 komentáře
Okamžité platby v eurech spouští už třetí banka. Transakci nabízí zdarma

Zdroj: Shutterstock

Fio banka se jako třetí banka na českém trhu zapojuje do systému okamžitých plateb v eurech. Jejich odesílání i přijímání je zdarma, s výjimkou odchozí platby do zemí mimo Evropskou unii. U těch bude poplatek 200 korun. 

„Kromě okamžitých plateb v českých korunách mohou klienti odesílat i přijímat bez zbytečných odkladů také eura. Okamžitý platební styk je možný s bankami, které tyto platby také podporují, tedy nejen s bankami na Slovensku, ale i po celé Evropě,“ uvádí mluvčí banky Jakub Heřmánek.  

Okamžité europlatby klientům přináší možnost: 

  • odeslání a přijetí během několika sekund,
  • možnost provádět okamžité platby v EUR 24 hodin denně, 7 dní v týdnu,
  • odeslání a přijetí zcela zdarma,
  • jednoduché zadání v Internetbankingu i Smartbankingu.

Výše okamžité platby v eurech je u Fio banky ale omezená. „Jako okamžitou je možné odeslat jednorázovou platbu v eurech v objemu do 4000 EUR, a to pouze do bank, které podporují příjem takových plateb. Celkový denní limit pro každého klienta je 16 000 EUR,“ doplňuje Heřmánek.  

Jak provést platbu v eurech ve Fio bance? U odchozí platby zvolí klient v internetbankingu „Poslat peníze - Europlatba“, ve Smartbanking „Příkaz k úhradě - Převod Eurozóna“. Do formuláře napíše částku, typ a datum platby, IBAN a vyplní zbývající políčka. 

Ukažte se!

Zdroj: Shutterstock

Každá země eurozóny si nechává razit svoji variantu mincí, některé mají í víc variant. Zkuste, kolik jich poznáte! 

Poznáte, čí je to euro? Velký kvíz plný peněz

U příchozí platby klient musí předat protistraně číslo účtu ve formátu IBAN. To nalezne v internetbankingu v sekci „Informace o účtu“. Ve Smartbanking v sekci „Účty“, kde si nejdříve zobrazí pohyby na účtu a poté v horní liště klikne na „Detailu účtu“. 

Okamžité SEPA platby v eurech v Česku poskytují zatím dvě klasické banky. Od druhé poloviny roku 2020 je umožňuje tuzemská Oberbank (prostřednictvím své rakouské centrály), loni v květnu se přidala J&T Banka. V lednu 2022 oznámila start okamžitých SEPA plateb také nebankovní společnost Fairplay Pay. Pro české klienty jsou dostupné i v aplikacích Revolut a Wise.

Postupně se budou muset přidávat i další banky. Evropská komise a Rada totiž chtějí zrychlit převody eur pro lidi a podniky v Evropské unii a v dalších zemích Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Island a Lichtenštejnsko). Okamžité SEPA platby tak budou povinné. 

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro24,710-0,01 Kč
Americký dolar22,791+0,05 Kč
Britská libra28,835+0,04 Kč
Švýcarský frank25,074-0,10 Kč
Turecká lira70,641+0,01 Kč

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services