Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.

František Mašek | rubrika: Co se děje | 8. 12. 2010 | 8 komentářů
Jste bez práce? Hledejte ji v průmyslových podnicích.
Česká ekonomika roste, na nižší míře nezaměstnanosti to ale zatím příliš znát není. Nelze dokonce vyloučit, že se ještě zvýší. Výjimkou je zpracovatelský průmysl. Zaměstnavatelé v dalších devíti sektorech, sledovaných firmou Manpower, ale chtějí spíše propouštět.

České hospodářství oživujemíra nezaměstnanosti však zůstává vysoká a zatím není jisté, že se to v dohledné době změní. Potvrzuje to i vývoj indexu trhu práce, který publikuje společnost Manpower. Zatímco čtyři procenta zaměstnavatelů hodlají v 1. čtvrtletí příštího roku zvýšit počet pracovníků, 9 % chystá opačný krok. Žádné změny nečeká 82 % zaměstnavatelů. Zmíněný index tak vykazuje hodnotu -5 %.

V Čechách je tento index v 1. čtvrtletí 2011 rovněž na -5 %, což je o tři procenta výše, než v předchozím výhledu na čtvrté čtvrtletí 2010, na Moravě -13 % (o čtvrtletí dříve to bylo -4 %). Hůře je na tom i Praha, kde má být počet přijímaných a propouštěných pracovníkův období od ledna do března příštího roku stejný a bude tak na nule. Zmíněný index tedy klesl o osm procentních bodů.

Práci je možné najít především ve zpracovatelském průmyslu - počet nově přijatých zaměstnanců má být o pět procent vyšší než propouštěných. Zaměstnavatelé ve zbývajících devíti sektorech, které index Manpowermonitoruje, jsou ovšem daleko pesimističtí: ve všech převažuje počet propouštěných pracovníků nad přijímanými. Nejhůře na tom má být cestovní ruch (ubytování a stravování), v němž hodlají zaměstnavatelé propustit o 22 procent více zaměstnanců, než nově nabírat, v odvětví zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu je hodnota tohoto indexu -20 %.

Porovnání jednotlivých odvětví v rámci České republiky


Reprezentativní vzorek 750 zaměstnavatelů v ČR, z něhož citovaný indikátor vychází, nabízí zajímavý pohled na český pracovní trh, tentokrát je však třeba více než jindy vzít v úvahu sezónnost některých sektorů, což platí především pro oblast cestovního ruchu, zemědělství, nebo stavebnictví.

Jak rovněž připomněla generální ředitelka společnosti Manpower pro Českou republiku a Slovensko Jaroslava Rezlerová, zpracovatelský průmysl zaměstnává více než 40 procent celkového počtu pracovních sil v Česku. Údaje o vývoji nezaměstnanostiv ČR za první čtvrtletí příštího roku tak mohou být nakonec příznivější, než naznačuje zmiňovaný index. Dnes, tedy 8. prosince, budou publikovány data o situaci na trhu práce v ČR za letošní třetí čtvrtletí.

Česko patří mezi sedm z 21 sledovaných evropských zemí, v nichž má index práce Manpower pro první čtvrtletí 2011 zápornou hodnotu. Zatímco v Rakousku je rovněž v minusu a dosahuje -7 procent, v Německu naopak činí + 7 procent, v Maďarsku je to +1 procento a v Polsku +5 procent. Data ze Slovenska nejsou k dispozici.

Ostatní kontinenty a subkontinenty vykazují daleko příznivější výsledky než Evropa. Platí to především pro Asii a Pacifik v čele s Indií (+41 %), Čínou (+38 %) a Tchaj-wanem (+32 %). V USA činí tento ukazatel +4 procenta proti 9 procentům, zaznamenaným o čtvrtletí dříve.

Vývoj české ekonomikyje v nemalé míře závislý na situaci Německa, které je naším největším obchodním partnerem. Jak sdělil serveru Peníze.cz Vilém Semerák z nezávislého analytického centra (think tank) Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu(IDEA), vývoj českého průmyslu je podle některých dostupných údajů za německým opožděn přibližně o měsíc, zatímco hospodářství ČR za ekonomikou našeho západního souseda o čtvrt až půl roku. Odrazí se tedy předpokládaný příznivý vývoj Německa v postupném poklesu nezaměstnanosti v české ekonomice?

Pokud má pravdu studie poradenské společnosti Roland Berger, která hodnotí situaci a vyhlídky střední a východní Evropy, nemůžeme rozhodně čekat žádné zázraky. Přední čeští manažeři, které RB oslovil, totiž nepředpokládají, že by u nás vznikl větší  počet nových pracovních míst a spíše počítají s tím, že bude stagnovat. Tomu odpovídá také další předpověď téže společnosti, podle které budou středoevropské ekonomiky, včetně české, stále více taženy především inovacemi, a nikoliv jako dosud „továrnami“, které dokázaly vstřebat daleko větší počet pracovních sil.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2010 12:46, Pavel

Nu, ono jde o to, jak dlouho to straseni tim socialismem vydrzi. Rikejte to tomu pulmilionu lidi, o kterych jsem presvedcen, ze by urcite par set tisic praci chtelo. Ono lizatko socialistickych jistot uz zachutnalo i treba v USA, kde se prace v podniku se statnimi zarukami povazuje za terno. Mimochodem i ja bych chtel zpet socialismus. Jako ucitel mam z toho kapitalismu stejne hovnajz a tam by me bylo lip. A ono nas bude pribyvat. A pristi rok uz to bude dost procent. Ale to si holt lidi musi uvedomit, proc litali tehdy v tom listopadu na Narodni. Jam tam nebyl, videl jsem to v telce a uz tehdy mi bylo jasne, ze z toho kouka v dlouhodobem horizontu akorat hlad a bida. Pro obycejne lidi. A jak je videt, UZ JE TO TADY!

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 12. 2010 13:11, Petr

Co asi tak čekalo socialismus po 40 letech v roce 1990, kdyby nešli komouši od vesla? Akorát ten tvůj hlad a bída.

To, že ses stal učitelem byla TVOJE DOBROVOLNÁ volba. O ěkolství, stejně jako o zdravotnictví, je obecně známo, že je DLOUHÁ DESTEILETÍ podfinancováno a platy tam nejsou nic moc. I když u učitelů při přepočtu peněz na odpracované hodiny to není vůbec špatné. A i když se započítává ona slavná "příprava" a "opravy písemek". Jesltiže sis tedy DOBROVOLNĚ vybral učitelství, pak nechápu, že se DIVÍŠ tomu, že situace skutečně je taková, jak ji VŠICHNI inteligentní lidé znají!

Doporučuji přečist: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010112804

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

26. 11. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

Svět, a hlavně malé země, jako Česká republika, čelí po finanční krizi a globální recesi řadě výzev. Česko však na ně není podle účastníků 1. ekonomické konference Rádia Česko příliš... celý článek

Jaký bude svět, Evropa a ČR v roce 2030?

15. 11. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jaký bude svět, Evropa a ČR v roce 2030?

Varovné prognózy vznikají proto, aby se nesplnily. Jaký osud budou mít scénáře vývoje světa, Evropy a ČR do roku 2030, prezentované Střediskem bezpečnostní politiky při Univerzitě Karlově?... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

14. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

Česko udělalo v rozvoji ekonomiky velký krok dopředu, nyní jsme ale na rozcestí. Bez dlouhodobé vize, co dál a konsensu rozhodujících politických stran to nepůjde, říká šéf evropské... celý článek

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

15. 9. 2009 | Jan Stuchlík

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila... celý článek

Partners Financial Services