Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 26. 11. 2010 | 4 komentáře
Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?
Svět, a hlavně malé země, jako Česká republika, čelí po finanční krizi a globální recesi řadě výzev. Česko však na ně není podle účastníků 1. ekonomické konference Rádia Česko příliš připraveno.

Podoba světa se rychle mění. Zatímco USA a Západ ztrácejí i v důsledku finanční krizea globální recesedominantní roli, rozvíjející se země v čele s Čínou a Indií agresivně pronikají na vyspělé i jiné rozvíjející se trhy, hlavně do subsaharské Afriky. Přicházející změny se silně dotknou malých zemí, včetně ČR, která na ně není příliš připravena. K tomuto závěru dospěla řada účastníků 1. ekonomické konference Rádio Česko „Malá země, velká výzva: Česko a svět po krizi.“

Svět je na křižovatce

Profesor City University Roger Tooze na konferenci konstatoval, že „přichází posun od unipolárního k multipolárnímu geopolitickému systému. Ve světě probíhá boj o moc. Jde o to, kdo definuje pravidla. “ V době brettonwoodských dohod, kdy vznikl na konci 2. světové války současný měnový systém, to byly USA, Velká Británie a Evropa. USA a Čína, jichž se boj o moc v prvé řadě týká, nemají ale podle Toozeho dostatek vzájemného pochopení.

Nadnárodní společnosti nyní míří směrem na Východ, což může způsobit zemím ve střední a východní Evropě, jejichž ekonomika rostla díky přímým zahraničním investicím, vážné potíže. Tooze kritizoval nedostatečné vedení evropských institucíi národních vlád. Evropská měnová politika je podle jeho slov diktována zájmy německých voličů.

V současné nejisté době připomněl slova Charlese Darwina, podle něhož nepřežije nejsilnější nebo nejinteligentnější druh, ale ten, který se dokáže nejlépe přizpůsobit změnám.

Pokud jde o adaptaci na nové podmínky, mají Češi velmi dobré šance, řekl s ohledem na historii naší země ekonomický konzultant a člen Národní ekonomické rády vlády Miroslav Zámečník.

Svět podle Zámečníka registruje silný zájem čínských a indických koncernů o země jako je Indonésie a hlavně subsaharskou Afriku. Čínské zboží je levné, což Afričanům vyhovuje. České technologie střední úrovně, jsou drahé, přijdeme tak zřejmě v případě těchto technologií o veškeré trhy.

Česko by se mělo zaměřit na země, k nimž má historické vazby. Jednu z příležitostí představuje Vietnam, snad i Střední Asie, částečně Blízký východ a severní Afrika.

Bude válka o pracovní místa?

„Státy a nadnárodní společnosti jsou protivníky, situace je ale nutí, aby se chovali jako spojenci. Mají ovšem často odlišné cíle. Čeká nás 3. světová válka o udržení a vybudování pracovních míst?,“ zeptal se na konferenci bývalý šéf malodoboleslavské škody a dnešní ekonomický konzultant Vratislav Kulhánek.

Analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank se obává, že česká ekonomikaporoste v příštích 10 letech zhruba o třetinu pomaleji, což může zvednout míru nezaměstnanosti, na jakou jsme zvyklí, až na dvojnásobek. Nevidí přitom sektor, který by generoval pracovní místa. Veřejný sektor ani průmysl to zřejmě nebudou.

Podle Tomáše Karáska z Asociace pro mezinárodní otázky ukázaly události z 11. září 2001, jak může malá skupinka lidí ovlivnit dění ve světě. Stát tedy leckdy přestává být aktérem, který určuje další vývoj. Karásek vidí problém v tom, že víme, jak se může stát chovat. Pokud tedy přestává mít hlavní slovo, může být další dění velmi nepředvídatelné.

Dá se v této situaci najít nějaký recept pro ČR? Jak již bylo řečeno, Zámečník doporučuje zaměřit se na země, k nimž má Česko historické vazby. Jako jeden ze vzorů bývá někdy citováno Finsko. Myšlenka, že bychom mohli rozvíjet jeden či několik vybraných oborů, jako Finové, se podle Kulhánka poprvé objevila někdy v roce 1990. Nic takového se však nestalo, a pokud by dnes byl nějaký takový obor vybrán, může to přinést výsledky tak za 10 let.

Honorární konzul Singapuru Martin Plachý poukázal na příklad této země. Singapuru se podařilo – díky presumpci viny – odstranit korupci, rychle roste, má efektivní státní správu, v níž pracují ti nejlepší a dlouhodobě plánuje, minimálně na 10 let.

Náměstek ředitele Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická studia Peter Havlik by odstranění korupce, stejně jako zvyšování výdajů na výzkum a vývoj i vzdělání uvítal, nedomnívá se ale, že je pro Česko Singapur vzorem. Vadí mu, že tam 45 let vládne jedna politická strana, Češi mají navíc jinou povahu než Číňané, takže by asi na podobné kroky vlády, jaké uskutečnila ta singapurská, reagovali jinak.

Michael Romancov z Metropolitní univerzity upozornil, že ČR má jako země bez přístupu k moři určitou nevýhodu. Většina z nich, kromě Švýcarska, Rakouska a v globálním kontextu i ČR, je chudá. Státy bez přístupu k moři podle některých odhadů ztrácejí 1-5 % hrubého domácího produktu.

ČR by ale neměla zůstat ostrůvkem v evropském moři. Představuje pro ni podle Romancova nutnost spolupracovat, třeba se skřípěním zubů, se sousedy v rámci Evropské unie, které je největším a nejsilnějším integrační seskupení na světě, nikoliv ovšem supervelmocí, ale supermarketem.

Máte vlastní konkrétní vizi, na co by se měla ČR zaměřit? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

22. 11. 2010 | Arsen Lazarevič | 15 komentářů

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled... celý článek

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

2. 9. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

Plošné škrty rozpočtových výdajů jsou nutné, jde však o provizorium, shodují se odborníci, které oslovil server peníze.cz. Nejde jen o disciplínu státních institucí a zejména politiků,... celý článek

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

21. 6. 2010 | Pavel Kohout | 4 komentáře

Kohout: Co bude s Českem, až se zhroutí Belgie

Česko se nemůže dál zadlužovat. Krize ukázala, že dluhové břemeno nevydržely ani země, které byly zadlužené méně než Česko.

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

15. 9. 2009 | Jan Stuchlík

Rok v krizi aneb podívejte se, jak svět prošel recesí

Černé září 2008 uvrhlo svět do jedné z nejhorších finančních krizí. Krachy a zestátní velkých bank a pojišťoven v USA krizi odstartovalo. Světové burzy se propadly, cena zlata vystřelila... celý článek

Partners Financial Services