Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 14. 6. 2016 | 21 komentářů
Přišli jste o práci a jinou nemáte? Poradíme, jak a kde žádat o podporu v nezaměstnanosti. A kdy na úřad práce zamířit, abyste nepřišli o peníze.
Žádáme o podporu v nezaměstnanosti: Krok za krokem

Kdo chce čerpat podporu v nezaměstnanosti, musí se přihlásit do evidence uchazečů o zaměstnání – bez toho, že se ucházíte o práci, podporu čerpat nejde.

Evidence na pracáku je ale dobrovolná, nikdo vám ji nenařizuje. Klidně můžete být nezaměstnaní a na úřadu práce se nehlásit, přijdete ale o výhody, včetně podpory v nezaměstnanosti. Jako zájemce o zaměstnání se můžete přihlásit kdykoli, třeba už ve výpovědní době; když se naskytne vhodná pozice, úřad práce vám dá vědět. Do evidence uchazečů o zaměstnání smíte až po konci pracovního poměru.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Hlídejte termín, ať nepřijdete o peníze

První cesta člověka, který chce čerpat podporu v nezaměstnanosti, vede na úřad práce v místě jeho trvalého bydliště (další schůzky, po registraci, už si případně můžete dohodnout na jiném úřadu práce, podle toho, kde se obvykle zdržujete).

Jestli se na pracáku registrovat chcete, vyplatí se to udělat včas. Když se dostavíte do tří pracovních dnů po ukončení předchozího zaměstnání, budete do evidence zařazení už ode dne následujícího po konci zaměstnání a od té chvíle vám také může být přiznaná podpora. Když o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání požádáte později, budete zařazeni teprve dnem, kdy jste podali žádost. Registrovat se včas se vyplatí i kvůli zdravotnímu pojištění, které na rozdíl od sociálního pojištění musejí odvádět i osoby bez zdanitelných příjmů. Za člověka v evidenci úřadu práce zdravotní pojištění platí stát; když evidence bezprostředně naváže na zaměstnání, nebudete muset zdravotní pojištění doplácet.

Příklad: Pracovní poměr skončí 30. června 2016. Jestli chcete, aby evidence na úřadu práce plynule navázala na zaměstnání, zajděte na úřad práce nejpozději do 5. července (2. a 3. červenec totiž letos vychází na sobotu a neděli). V evidenci úřadu práce pak budete vedeni už od prvního července.

Pojištění v době evidence na úřadu práce

Po dobu evidence na úřadu práce za vás, jakožto uchazeče o zaměstnání, platí zdravotní pojištění stát. Náhradní doba důchodového pojištění, která se započítává do potřebných let pojištění na důchod, se započítává za období, po které vám náležela podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci. Dále pak v rozsahu nejvýše tří let také po dobu, ve které vám podpora nenáležela – tato doba se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod. Doba, po kterou vám podpora nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítá nejvýše v rozsahu jednoho roku.

Anketa

Jak dlouho jste nejvíc byli v evidenci Úřadu práce?

Zvlášť spěchejte po rodičovské

Jedna skupina nezaměstnaných by si měla na úřad práce pospíšit obzvlášť. Pokud se po rodičovské dovolené krátce vrátíte do zaměstnání, ale váš pracovní poměr záhy skončí – což se, ruku na srdce, po rodičovské stává často – s registrací na pracáku neotálejte. Pokud jste byli před posledním zaměstnáním na rodičovské a nepřihlásíte se úřadu práce do tří dnů od skončení pracovního poměru, jako poslední zaměstnání se započítá péče o dítě do čtyř let. Když se přihlásíte do tří dnů, evidence na úřadu práce přímo naváže na zaměstnání a podpora se vypočítá z vaší průměrné mzdy. U lidí, kteří třídenní lhůtu propásnou, se bere za to, že dobu bezprostředně před zařazením do evidence strávili opět péčí o dítě, tedy náhradní dobou zaměstnání. Podpora se pak počítá z průměrné mzdy v národním hospodářství a dosáhne jen přibližně tří tisíc měsíčně.

Další užitečné rady pro rodiče v článku:

Jak se zaregistrovat

Na úřadu práce v místě svého trvalého bydliště podejte žádost o zprostředkování zaměstnání a žádost o podporu v nezaměstnanosti. Formuláře jsou k dispozici na úřadech práce. Kdo chce šetřit čas, může si formuláře vytisknout a vyplnit už doma. Případně vyplnit elektronickou verzi žádosti o zprostředkování zaměstnání – výhodou je, že uvedená data pak můžete automaticky použít také v žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Když elektronické formuláře vyplníte správně, při tisku se na formuláři vytiskne čárový kód. Na pracák každopádně s oběma žádostmi musíte osobně.

Propojeno!

Máme doma maroda

Dítě nebo vážně nemocný partner. Rodiče, kteří se o sebe nezvládají starat. Stát pomůže prostřednictvím příspěvku na péči, ze kterého má nemocný pokrýt náklady na pečovatele. Tím může být – a často bývá – i někdo z rodiny. Co dělat, když volba padne na vás a vy budete muset nechat práce?

Výpověď kvůli péči o blízkého. Platit zdravotní a sociální pojištění?

Co nezapomenout doma

S sebou vezměte občanský průkaz nebo jiný doklad, kterým prokážete totožnost a místo trvalého pobytu. V případě, že jste dřív pracovali, přineste potvrzení o ukončení pracovního poměru (například výpověď nebo dohodu). Bývalí zaměstnanci dále budou potřebovat zápočtový list a potvrzení o výši průměrného měsíčního čistého výdělku nebo evidenční list důchodového pojištění. Jestli zápočtový a evidenční list nemáte, můžete případně na webu Ministerstva práce a sociálních věcí stáhnout formulář potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti a nechat si ho od zaměstnavatele potvrdit.

Jestli jste ukončili podnikání, vezměte s sebou potvrzení o přerušení či ukončení živnosti, které vám vystaví na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

Jestli hledáte práci po skončení rodičovské dovolené, péče o osobu blízkou nebo pobírání plného invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně, budete potřebovat potvrzení o ukončené náhradní době.

Nejvyšší dosažené vzdělání doložíte vysokoškolským diplomem, maturitním vysvědčením nebo výučním listem. 

Všechny doklady, kromě průkazu totožnosti, můžete dodat až dodatečně, při dalších návštěvách úřadu práce, jejich absence nebrání v tom, abyste podali žádost o zprostředkování zaměstnání, do evidence vás ale zařadí až po jejich předložení.

Papíry, papíry

Jaké doklady budu potřebovat

Každý:

  • platný průkaz totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas) nebo platný náhradní doklad (například řidičský průkaz)

Absolvent po ukončení studia:

  • doklad o nejvyšším ukončeném vzdělání

Po ukončení zaměstnání:

  • potvrzení o ukončení pracovněprávního vztahu (např. dohoda, výpověď)
  • zápočtový list
  • potvrzení o výši průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního ukončeného zaměstnání
  • potvrzení od zaměstnavatele o vyplacení odstupného (bylo-li vyplaceno)
  • potvrzení o výkonu činnosti (v případě, že máte nějaký doplňkový příjem, například dohodu, částečný pracovní úvazek), tedy tzv. nekolidujícího zaměstnání
  • evidenční list důchodového pojištění nebo potvrzení doby důchodového pojištění
  • doklad o zdravotním znevýhodnění nebo o invaliditě, případně o jiném zdravotním omezení, ke kterému je nutné přihlížet při výběru vhodného zaměstnání

Po skončení podnikání:

  • potvrzení OSSZ o účasti na důchodovém pojištění

Po ukončení rodičovské dovolené:

  • rodný list dítěte

Po ukončení péče o osobu blízkou:

  • potvrzení ÚP ČR o době péče o závislou osobu

Po odejmutí invalidního důchodu 3. stupně:

  • rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu 3. stupně a přiznání invalidity 3. stupně z ČSSZ
  • rozhodnutí o odejmutí nebo změně invalidního důchodu a invalidity 3. stupně z ČSSZ

Zdroj: Úřad práce ČR 

Podat žádost o zprostředkování zaměstnání a podporu v nezaměstnanosti samozřejmě ještě neznamená, že ji dostanete. Podrobný přehled o tom, komu vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti, v jaké výši a jak dlouho ji můžete čerpat – včetně kalkulačky, která podporu v nezaměstnanosti vypočítá – Peníze.cz přinesly před časem: 

Podpora v nezaměstnanosti a odstupné

Jestli jste v posledním zaměstnání dostali odstupné, odbytné nebo odchodné, podpora v nezaměstnanosti se vám začne vyplácet až po konci jejich čerpání – přesněji po uplynutí doby, která se určí podle počtu násobků průměrného výdělku, ze kterých byla výše odstupného odvozená. Například: jestli jste dostali dva platy, podporu můžete čerpat až od třetího měsíce. Doba čerpání podpory se tím ale nekrátí. 

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2016

výdělků
let

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+257
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2017 22:14, Patrik

Dobrý den,
několik let jsem pracoval v zahraničí (7let), poté jsem se vrátil a řádně registroval na UP, kde jsem pobíral dávky po dobu 3 měsíců - dávky mi byly vypláceny ze zahraničí, ale evidován jsem byl v ČR (spíš formalita při kontrole). Sehnal jsem si práci, ale dnes mi bylo řečeno, že mám skončit (ve zkušební době). Byl jsem zaměstnaný přes měsíc. Chtěl bych se zeptat, pokud znovu půjdu na UP, budou mi vlastně něco vyplácet (tedy už za ČR), i když jsem byl zaměstnaný pouze tak krátkou dobu a před tím jsem vlastně pracoval mimo ČR nebo co mám v tomto případě dělat.?.
Děkuji

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2019 6:52, Kamil

mám dotazy ohledně podpory mám nárok na podporu v nezaměstnanosti když jsem pracoval Od 1.3.2018 do 28.2.2019 a hned 1.3.2019 jsem nastoupil do jiné práce kde jsem podal výpověď ale musel jsem odejít dřív než jsem měl výpovědní lhůta 2 měsíce takMi zaměstnavatel dál hrubé porušení pracovní smlouvy tak bych se chtěl zeptat jestli budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti když jsem v minulém zaměstnání neporušil nic a byla mi pracovní smlouva skončena normálně děkuji za odpověď

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste. A na pracáku si můžete přivydělat víc

5. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 48 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste.  A na pracáku si můžete přivydělat víc

Jste bez práce? Máme pro vás podrobný přehled o pravidlech podpory v nezaměstnanosti v roce 2016. Dozvíte se, kolik dostanete. Víme, jaká jsou pravidla pro expodnikatele, matky a otce... celý článek

Výpověď pro nadbytečnost: Kdy je oprávněná, kdy ne. A jak se bránit

5. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Výpověď pro nadbytečnost: Kdy je oprávněná, kdy ne. A jak se bránit

Výpověď pro nadbytečnost můžete dostat jen z důvodů vymezených zákonem. Když šéf zkouší kličky a hledá způsob, jak se vás elegantně zbavit, nenechte si to líbit. Máme pro vás příklady... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: (Ne)dostáváme výpověď. Odstupné

27. 1. 2014 | Jiří Lojda | 12 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: (Ne)dostáváme výpověď. Odstupné

V minulém díle našeho nového seriálu nás vyhazovali z práce. Nemilé. Dnes se podíváme na několik málo situací, kdy nás vyhodit nemůžou. A na odstupné, které nám případný vyhazov může... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Výpověď. Mávejte rukama, poletíte!

21. 1. 2014 | Jiří Lojda | 9 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Výpověď. Mávejte rukama, poletíte!

V předchozích dílech našeho nového seriálu jsme mluvili o případech, kdy se zaměstnanec rozhodne, že mu bez stávající práce bude líp. Bohužel existují na světě také případy opačné:... celý článek

Tak tady už mě nikdo neuvidí: Končíme v práci

6. 1. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Tak tady už mě nikdo neuvidí: Končíme v práci

Asi každý čas od času pocítí potřebu změnit vzduch a najít si novou práci. A ať už později budeme hodnotit svou „pracovní migraci“ jako šťastný odlet vlaštovky do teplých krajin, nebo... celý článek

Partners Financial Services