Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 6. 2. 2024
Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější: stoupá cena akcií i dluhopisů. A s nimi i výnosy podílových fondů.
Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Zdroj: Shutterstock

Amerika v závěru roku překvapila snad i sama sebe. Hrubý domácí produkt USA rostl ve čtvrtém čtvrtletí tempem 3,3 procenta. Mohla za to domácí osobní spotřeba, fiskální výdaje i zahraniční obchod. Jádrová inflace postupně klesala až na dvě procenta – a tak už se nedá opravdu čekat nic jiného než to, že centrální banka sníží úroky.

Recese je méně pravděpodobná, i když rizika jsou tu samozřejmě vždycky. To nejhmatatelnější s sebou nesou blížící se prezidentské volby. Můžou rozdat úplně nově karty jak ve Spojených státech, tak i ve světové politice.

V Evropě je hospodářská situace složitější. Inflace v eurozóně rostla v prosinci ze 2,4 procenta na 2,9 procenta a napětí zůstává i na trhu práce. Ani stav průmyslu není nejlepší. Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová několikrát opakovala, že rozhodnutí o úrokových sazbách bude reakcí až na data, která teprve přijdou.

Prozatím ale přesto evropské akcie letos porážejí americké indexy. U dluhopisů je situace opačná a neochota Evropské centrální banky uvolnit měnovou politiku jejich cenu mírně snižovala.

Z českých investorů mají výhodu ti, kteří diverzifikovali a nakupovali akcie v zahraničí. To je teď chrání před oslabením koruny. Česká národní banka začala se snižováním úroků, koruna tedy pro zahraniční investory ztrácí přitažlivost a zbavují se jí a oslabují její hodnotu.

Celkově akcie v lednu držely růstový trend. Růstu už ale nemá takovou ostrou razanci. I když – záleží také, na jaký region nebo sektor se investor soustředí: překvapením je nekončící růst cen technologických akcií a pokračující sestup čínského akciového trhu.

I pražská burza zahájila rok 2,5procentním růstem. A to přesto, že akcie ČEZu klesla o 8,5 procenta pod hladinu 880 korun – reagovala na silný pokles cen povolenek i ceny elektřiny a když se k tomu přidá negativní dopad daně z mimořádného zisku, je to mix, který tlačí cenu dolů.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Partners indexy akciových fondů

 

PIF-AK
fondy investující do akcií vyspělých zemí

PIF-SPEC
fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

leden 2024

2,0 %

-0,3 %

od začátku roku

2,0 %

-0,3 %

poslední rok

14,3 %

13,4 %

poslední 3 roky

25,8 %

14,8 %

posledních 5 let

53,8 %

31,7 %

posledních 10 let

93,2 %

52,3 %

počet fondů

38

14

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice (index PIF-AK) se pohybovala v lednu okolo dvou procent. Za posledních 12 měsíců jsou investoři v plusu v průměru o 14,3 procenta, ukazují data Partners indexu fondů za leden.

Skupina speciálně zaměřených akciových fondů, které se soustředí buď na konkrétní regiony či sektory – index PIF SPEC – vykázala na začátku roku na rozdíl od fondů zaměřených na hlavní trhy zápornou průměrnou výkonnost minus 0,3 procenta. Hlavním důvodem odlišné výkonnosti této skupiny fondů je pokles cen akcií v Číně, které nezastavil ani obrovský fiskální impuls na podporu ekonomiky.

Partners indexy dluhopisových fondů

 

PIF-DLUH
fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy

PIF-HY
fondy s investicemi do rizikových a spekulativních dluhopisů 

leden 2024

0,5 %

0,7 %

od začátku roku

0,5 %

0,7 %

poslední rok

7,9 %

9,2 %

poslední 3 roky

4,0 %

5,7 %

posledních 5 let

7,7 %

15,3 %

posledních 10 let

10,0 %

24,9 %

počet fondů

18

22

Výnosy českých státních dluhopisů klesaly, respektive jejich ceny rostly především z důvodu překvapivě holubičích vyjádření centrálních bankéřů. Vyšší poptávka po dlouhodobých dluhopisech s nadprůměrným výnosem táhla ceny dluhopisových fondů výš.

Situace s nastavením sazeb v České republice je nyní velice dynamická. Investoři teď očekávají, že ve čtvrtek Česká národní banka sníží svoji základní sazbu o 0,5procentního bodu na 6,25 procenta. Osobně se domnívám, že meziroční inflace za leden se dotkne tří procent a Česko bude mít náhle nižší inflaci než eurozóna.

Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů za poslední měsíc bylo 0,5 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou konzervativní fondy o 7,9 procenta výš. Konzervativní investoři používající kvalitní dluhopisové fondy se můžou těšit z reálného zhodnocení svých konzervativních rezerv – respektive zhodnocení fondů je teď vyšší než meziroční inflace, která dosáhla v roce 2023 úrovně 6,9 procenta.

Rizikovější dluhopisy díky pozitivní náladě na akciových trzích a poklesu rizikových přirážek skončily v lednu s pozitivním zhodnocením 0,7 procenta. Meziročně jsou výše o 9,2 procenta.

Partners index smíšených fondů – PIF-MIX

leden 2024

0,8 %

od začátku roku

0,8 %

poslední rok

8,8 %

poslední 3 roky

9,4 %

posledních 5 let

18,5 %

posledních 10 let

27,4 %

počet fondů

50

Smíšené fondy v souladu s cenami akcií a dluhopisů připsaly klientům kladné zhodnocení. Jejich průměrná hodnota vzrostla meziměsíčně o 3,2 procenta a meziročně jsou 11 procent v zisku.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services