Velký investiční seriál: Peníze nejsou cíl, říká šéf největšího webu o penězích

Daniel Tácha | rubrika: Seriál | 13. 1. 2015 | 12 komentářů
Martin Vlnas je mladý, úspěšný a zatím ještě svobodný muž. Jako jednatel a ředitel serverů Peníze.cz a Finmag se navíc pohybuje ve světě financí. Platí v jeho případě pravidlo o kovářově kobyle? Martin, který loni oslavil třicítku, začal investovat před víc než čtyřmi roky, v době, kdy už odeznívala finanční krize, ale ceny akcií byly ještě stále relativně dole.
Velký investiční seriál: Peníze nejsou cíl, říká šéf největšího webu o penězích

Ne vždycky byla Martinova finanční rozhodnutí tak prozíravá jako to pustit se do investování v momentě, kdy mnozí jiní z finančních trhů v panice utíkali. Během studií byl jeho nejvěrnějším finančním kamarádem kontokorentní úvěr. „Se spolužáky ze školy jsme to dělali tak, že když se přiblížilo datum splatnosti kontokorentů jednoho z nás, vyhlásili jsme stav nouze a přeposlali všechny zůstatky na daný kontokorent, abychom ho alespoň jednou do roka dostali do černých čísel a koupili si další rok neřešení,“ vzpomíná.

Školní radosti ale rychle vystřídaly radosti pracovní. Sice už nebylo tolik času na zábavu, s pravidelným příjmem na druhou stranu odpadly trable s kontokorentem. „Proč jsem se rozhodl začít investovat? Asi proto, že jsem byl z kontokorentní minulosti zvyklý, že peníze se musejí neustále točit,“ vysvětluje mi s nadsázkou Martin.

Vůbec první portfolio mu před necelými pěti roky sestavil investiční poradce Jan Traxler. Pravidelnou měsíční investici ve výši 2500 korun rozdělili do pěti podílových fondů. Investiční horizont stanovili na pět let. To, co Martin do fondů za tu dobu nainvestuje, a to, co mu fondy případně zhodnotí, mělo posloužit jako základ pro hypotéku.

„Nedával jsem žádný jednorázový vklad, chtěl jsem investovat pravidelně. Do každého z fondů tak šla pětistovka měsíčně. S nastavením investiční strategie jsme tehdy docela bojovali, protože jsem chtěl investovat maximálně dynamicky, což mi Honza správně rozmlouval, protože pětiletý investiční horizont není na dynamické investice zrovna ideální. Teď už to vím, ale tehdy jsem se bránil zuby nehty,“ říká Martin, podle kterého si dynamická investiční strategie žádá mnohem delší investiční horizont. Nakonec našli kompromis. Investování podřídili poněkud riskantnější variantě vyvážené investiční strategie.

Nevíte, kde začít?

Kde ale hledat podílové fondy, které vám poslouží přesně podle vašich představ? Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu

800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Texty o financích

K řízení webů Peníze.cz a Finmag a vůbec k psaní o financích se Martin dostal náhodou. Ještě při studiích politologie, sociologie a mediálních studií na FSS MU v Brně se seznámil s tehdejším redaktorem časopisu Reflex Janem Zvelebilem, který v týdeníku vedl rubriku Vandr. Do té psávali lidé se zkušenostmi s životem v zahraničí. A Martin zkušenosti měl. Rok studoval na univerzitě Sungkyunkwan v jihokorejském Soulu.

„Honza Zvelebil mě propojil s Honzou Majerem, který spoluzakládal poradenskou společnost Partners, kde měl na starosti komunikaci a vydávání časopisu a webu Finmag. A právě pro Finmag jsem začal psát popularizační články o světě peněz. Pořád to ale byla spíš taková směska politologie, sociologie a mladického nadšení, že moje myšlenky budou všechny bavit stejně jako moje kamarády,“ vzpomíná Martin, jehož původní idea ale byla, že se spíš uplatní jako zahraniční zpravodaj. Víc než psát o penězích chtěl jako reportér běhat po světě.

„No, nestalo se. Servisní psaní o penězích a finančních produktech, na které později došlo také, zpočátku připomínalo spíše krutou zákopovou válku. Ale nakonec jsem servis udolal, a dokonce ho začal mít rád. Uvědomil jsem si, že skutečně dobrý finančně edukativní text může lidem pomoci mnohem víc než reportáž z utečeneckého tábora v Indii,“ říká Martin.

I když o financích píše doteď, moc času mu na to nezbývá. Z pozice redaktora se postupem vypracoval na pozici ředitele, který se stará o několik finančních webů, časopis a další internetové projekty.

„Peníze.cz i Finmag šlapou dobře. Každý rok něco vyděláme. Na Peníze.cz se měsíčně podívá bezmála milion lidí. Což je skvělé číslo. A myslím si, že i inzerenti si u nás přijdou na své, protože se jim vedle solidních podmínek snažíme nabídnout i perfektní servis a řešení na míru,“ pochvaluje si Martin, který zdůrazňuje i výjimečnost mediálního projektu, na kterém se podílí. „Na rozdíl od jiných finančních webů, servery Peníze.cz a Finmag vyčuhují jak svou kvalitou, tak tím, že mohou prostřednictvím dalších specializovaných médií inzerentům nabídnout i přímé oslovení tisíců finančních poradců společnosti Partners,“ dodává.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Vývoj portfolia

Původně investovaných 2500 korun měsíčně nebylo podle Martina Vlnase na pořádné investování do pěti fondů po dobu pěti let dost. Rozhodl se tedy po čase svou pravidelnou investici zvýšit. „Začal jsem do fondů posílat pět tisíc měsíčně a zhruba před dvěma roky jsem zvýšil měsíční investici na rovných deset tisíc korun. S pomocí poradců z Partners jsem v průběhu času změnil i část fondů, do kterých jsem investoval,“ říká Martin.

Stále se ale snažil investici maximálně diverzifikovat. V portfoliu měl akcie malých a středních firem, firem z rozvíjejících se trhů, americké i evropské akcie, komodity a dluhopisy. Hlídal si i měnové riziko – některé fondy byly korunové, jiné dolarové či eurové. Nákup jednotlivých podílových listů probíhal prostřednictvím investiční společnosti Conseq.

Výnosy jím zvolených fondů byly dle jeho slov „slušné“. Fondy mu investované peníze zhodnocovaly o zhruba sedm až osm procent ročně, což je podle jeho názoru na pětiletém horizontu docela solidní výnos. I když je třeba si uvědomit, že do fondů vstoupil v relativně příznivém čase. Svou roli tak hrálo i štěstí.  

„Pokud se mne ptáte na to, jestli bych na své investici něco změnil, asi bych od začátku investoval více peněz. Jenomže tehdy jsem se s investováním teprve seznamoval, nevěřil mu“ říká Martin, který v současnosti vybral z fondů takřka všechny své investované peníze, protože portfolio splnilo svůj účel – posloužilo jako základ pro sjednání hypotéky.

Martin je rád, že to dopadlo zrovna tak, protože si ještě před výběrem peněz pohrával s myšlenkou, že by v investování pokračoval dál. A dokonce měl i takzvaně zaručený investiční tip, do čeho by měl peníze vložit. „Známý mi vehementně doporučoval akcie Teska, že prý jsou velmi podhodnocené. Bylo velké štěstí, že jsem na něj nedal, protože to není tak dávno, kdy se přišlo na to, že Tesco falšuje účetní uzávěrky, což jeho akcie poslalo ještě více dolů, než byly v momentě, kdy bych je kupoval,“ tvrdí a jeho slova poukazují na to, že diverzifikace rizika není v investování prázdný pojem. 

Na Martinově příkladu je možné ilustrovat několik správných postupů při správě peněz. Nejdůležitější princip investování je – myslet. Myslet dopředu. Už jako relativně mladý člověk si dokázal představit, že za několik let bude dost pravděpodobně chtít kupovat vlastní bydlení. Tomu přizpůsobil investiční horizont, tedy dobu, na kterou chtěl investovat. A dokonce si nechal poradit a revidoval i svou původně zamýšlenou strategii. Je samozřejmě možné, že by mu doba přála a agresivnějším investováním by vydělal víc, jenže na kdyby se nehraje.

Správně si taky uvědomoval, že je lepší začít dřív něž později. A že lepší je investovat málo než neinvestovat vůbec. Rozumná byla také volba pravidelného investování – lepší investovat trochu pravidelně než doufat, že jednou budete mít na investice balík. Od začátku byla Martinovi jasná zásada nedávat všechna vejce do jednoho košíku. Držel se jí dvojnásob, jednak tím, že investoval do pěti věcí, jednak tím, že těch pět věcí byly otevřené podílové fondy, protože ty jsou diverzifikované ze své podstaty.

Obchodování a alternativní investice

Martin Vlnas má práci, která ho baví, přítelkyni a psa. A to mu prý prozatím stačí. K investování se však chce vrátit. Pohrává si dokonce i s myšlenkou, že by investoval na vlastní triko prostřednictvím brokera. „Fondy beru jako samozřejmost. V budoucnu bych si chtěl ale i vyzkoušet i konkrétní akciové tituly. Vím, že je to třeba mnohem větší obezřetnosti než s investicemi do fondů, ale vždy by šlo jen o velmi malou část portfolia. Příběh s Tescem byl dostatečným varováním,“ říká.    

Docela jistě se podle svých slov také vyhne Forexu či komplikovaným finančním derivátům. „Poker mám rád, ale zahraju si ho radši v hospodě,“ vysvětluje Martin, jehož záliba v kartách má hlubší kořeny. Je totiž nadšeným fandou do sběratelské karetní hry Magic: The Gathering, kterou v roce 1993 začala v USA vydávat firma  Wizards of the Coast.

„Tyhle karty jsem hrál už na gymnáziu, udělal jsem i jejich sbírku, kterou jsem pak prodal za pět tisíc korun, což pro mne tehdy byly více než nezanedbatelné peníze. Kdybych ale počkal a prodal je dnes, možná bych kvůli hypotéce nemusel vybírat peníze ze svého fondového portfolia. Některé karty udělaly za těch zhruba 15 let i tisíciprocentní zhodnocení,“ říká Martin.  

Anketa

V kolika letech jste prvně investovali?

Vztah k penězům

Peníze Martin vnímá jako prostředek, který mu umožňuje žít život podle jeho představ. Stejně tak investování. Jeho slova potvrzuje i to, že ačkoli se pohybuje ve světě financí, stále zůstává v roli novináře. „Mě pořád více baví poslouchat než mluvit. Chytřejších, vzdělanějších a zkušenějších lidí je všude kolem spousta. Navíc pro každý segment finančního trhu je nutné být specialistou. Já jako novinář, který se financemi zabývá, se z popisu práce obecně orientuji ve všech segmentech, ale za specialistu se v čemkoliv se rozhodně nepovažuji,“ tvrdí. Přesto je přesvědčený o tom, že portfolio finančních produktů by dnes už dokázal navrhnout i sám. „Rozhodně bych si ho ale nechal zkontrolovat odborníky,“ říká.

Dodává také, že se na něj jako na finančního odborníka obrací mnoho známých a kamarádů s žádostí o radu.

„Obvykle jim doporučím poradce Partners, protože vím, jak moc je nevděčné radit lidem s penězi. Vidím to i na práci našich webů, i když se snažíme být maximálně srozumitelní, finanční gramotnost se v České republice zlepšuje jen velmi pomalu. Jakkoli se to lepší a lepší,“ říká.

On sám kromě investování do fondů si z finančních produktů zvolil ještě doplňkové penzijní spoření, stavební spoření a platí si i životní pojistku, kterou má nastavenou na krytí hlavních životních rizik, jako je smrt, trvalé následky nebo invalidita.

„Pojistku jsem si určitě nenastavoval tak, abych na ní něco vydělal, ale abych měl jistotu, že nezůstanu na holičkách, pokud by se – nedejbože – stalo něco hodně nepříjemného,“ uzavírá Martin Vlnas.

Jaké jsou vaše investiční cíle? Chcete si vydělat na stáří? Na bydlení? Na cesty? Na školné? Podělte se s námi o svůj příběh v debatě pod článkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2015 13:45, Investor

Božínku, toto chce někomu radit. O peníze nejde? O co tedy?

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

2. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

Ekonomů, finančních analytiků, podnikatelů a investorů se v pokračování pravidelné ankety ptáme, kam by v letošním roce vložili své peníze. Přečtěte si jejich investiční tipy.

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

29. 12. 2014 | Jan Traxler | 10 komentářů

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

Nastává čas plánování, ale taky bilancování. Než se pustíme do předpovědí na příští rok, je na místě se ohlédnout a zhodnotit, jak moc se naplnila naše očekávání v roce letošním.

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

23. 12. 2014 | Daniel Tácha | 35 komentářů

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

Když si vezmete hypotéku, počítáte s tím, že patnáct, dvacet nebo pětadvacet let musíte každý měsíc zaplatit pár tisícovek. Zvažte, jestli se vám nevyplatí zároveň pravidelně investovat... celý článek

Jak nepodlehnout finančním mýtům

24. 11. 2014 | Pavel Kohout | 6 komentářů

Jak nepodlehnout finančním mýtům

Zakladatel poradenské firmy Orcam Financial Group ze San Diega Cullen Roche píše z pozice praktika, nikoli teoretického ekonoma z univerzity nebo centrální banky. To se projevuje nejen... celý článek

Velký investiční seriál: Penzijko jako investice na stáří smysl nedává

24. 9. 2014 | Daniel Tácha | 39 komentářů

Velký investiční seriál: Penzijko jako investice na stáří smysl nedává

Na začátku loňského roku odstartovalo doplňkové penzijní spoření. Novinka má být náhradou za populární penzijko, které má sjednané přes pět milionů lidí. Nabídky na přestup do nových... celý článek

Partners Financial Services