Velký investiční seriál: Jak sestavit fondové portfolio

Aleš Tůma | rubrika: Seriál | 10. 9. 2014 | 1 komentář
O výběru fondů byla řeč v jednom z předchozích dílů našeho seriálu. Teď si ještě povíme, jak z nich poskládat portfolio, aby to nedopadlo jako dort od Pejska a Kočičky.
Velký investiční seriál: Jak sestavit fondové portfolio

Jak vybírat podílový fond? Rekapitulace z minula:

nevybírejte si podle historické výkonnosti, na značce záleží, ale jen do jisté míry, chtějte jasně definovanou investiční strategií a tak dále. To je všechno moc fajn umíme vybrat fond, ale jak z fondů sestavit portfolio?

Dá se nějak spočítat, jak by mělo vypadat? Ano, dá, v učebnicích financí najdete příslušné vzorce. Pro praxi příliš užitečné nejsou, protože výsledky jsou extrémně citlivé na vstupní předpoklady. Běžného investora nezajímají ani tak korelační koeficienty jako to, aby portfolio splnilo jeho finanční cíle.

Tramtárie není strategie

Asi nejtěžší část je rozhodnout se, kolik rizika podstoupit. Je nutné vzít v úvahu své výdaje a příjmy, majetek a dluhy, ale třeba i obor, ve kterém pracujete. Bankovní manažer by měl investovat trochu jinak než zubař.

Strategie samozřejmě stojí a padá s investičním horizontem. Na několik málo let nemá smysl vrhat se za každou cenu do rizika. Pokud jste konzervativní, v dnešní době nízkých úrokových sazeb může být smysluplnější zůstat s penězi v bance, kde nenesete úrokové riziko, než kupovat podílové listy klasického fondu státních dluhopisů.

Něco jiného je investice na dlouhou dobu, kdy je důležitá ochrana kupní síly před inflací. Pokud odkládáte pravidelně na důchod dva tisíce měsíčně, není nutné bát se akciových fondů. Zvlášť pokud další tisícikorunu dáváte do garantovaného penzijního fondu – tak jako polovina národa.

Slovo experta

Odpovídá Richard Siuda, ředitel prodeje investiční společnosti Conseq

Richard Siuda

Jak by se mělo lišit portfolio mladých, lidí středního věku a těch, kterým se již blíží odchod do důchodu?

Čím mladší jste a čím delší máte investiční horizont pro svoje zajištění na důchod, tím můžou být vaše investice dynamičtější a rizikovější. Samozřejmě záleží na dalších faktorech jako třeba na tom, že se člověk bojí sám sebe a není si jistý, že při agresivnějším investování na dlouhodobý horizont nezačne panikařit a nebude chtít prodávat se ztrátou. Pak je lepší volit něco méně rizikového.

Více v rozhovorech na Peníze.cz

Richard Siuda: Je alarmující, že polovina Čechů nemá žádné finanční rezervy
Richard Siuda: Češi se dlouhodobého investování bojí jako čert kříže. A je to velká chyba

Ve správné „strategické alokaci“ portfolia, tedy v rozumném rozložení prostředků podle rizik, je přidaná hodnota dobrého investičního poradce. Pokud vám někdo radí investovat sto procent majetku do exotických trhů v Asii a Africe, kupte mu tam jednosměrnou letenku. Ale protože tato část seriálu je hlavně o fondech, zpět k nim.

Nevíte, kde začít?

Chtěli byste začít s investováním, jen nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Nepřehánějte to s počtem fondů

Drobní investoři mají někdy sklon držet se hesla čím víc, tím líp. Variantou tohoto postupu je takzvaná naivní diverzifikace podle pravidla „1/n“. Je-li v nabídce patnáct fondů, takový investor dá do každého z nich patnáctinu portfolia. Bez ohledu na to, jestli je čtrnáct fondů dluhopisových a jeden akciový, nebo naopak. Tento sklon je poměrně dobře zdokumentovaný například na studiích klientů penzijních plánů v USA.

Rekord, se kterým se autor tohoto článku setkal v praxi, byl dvacet různých smíšených a zajištěných fondů u jednoho klienta.

Fondy jsou ale obvykle samy o sobě dobře diverzifikované, což je ostatně jejich posláním. Kupovat jich desítky najednou tudíž nemá smysl. V podstatě můžete pokrýt všechny myslitelné druhy investic a země světa a pořád se vejít do pěti až deseti fondů. V takovém portfoliu je pak snadné se vyznat.

Nekupujte jen podle názvu

Vždy si pročtěte zaměření fondu, který se chystáte koupit. Investoři s eintopfem by při podrobnějším pohledu na složení svých fondů často zjistili, že se ve skutečnosti řada z nich překrývá.

Celkem častý příklad z praxe – koupíte si Balancovaný fond Banky A a Vyvážený fond Banky B a libujete si, jak dobře diverzifikujete. Oba přitom mohou mít třeba jen domácí akcie a dluhopisy. Nejenže se budou podobat jako vejce vejci, ale ještě vám v portfoliu budou scházet západní trhy.

Pokud přesné zaměření fondu není zjevné už z jeho názvu, můžete jej snadno zjistit z jeho měsíční zprávy a porovnat se svými ostatními investicemi.

Související případ je, pokud chcete vsadit na určitý sektor či region. Když si koupíte například čtyři fondy zaměřené na farmaceutické akcie, většina jejich portfolií se pravděpodobně bude shodovat, protože si zkrátka vybírají akcie ze stejného seznamu. Nelze tedy čekat, že když jeden zrovna bude mít smolný rok, druhý bude desítky procent v zisku.

Anketa

Pokud jde o investice, máte povahu spíš konzervativní, nebo se cítíte i na trochu risku?

Korelace není legrace

Když se jednomu oboru nebo zemi nedaří, jinde se dařit může. Na tom je založená diverzifikace a nejde proti tomu nic namítat.

Složité výpočty vzájemných korelací jsme v úvodu prohlásili za zbytečné akademické cvičení. Ale rozhodně je užitečné se zamyslet, jaká je souvislost neboli korelace mezi výnosy jednotlivých fondů, které se chystáte koupit.

Příklad – místo státních dluhopisů koupíte ty firemní, ty ovšem mají vyšší citlivost na pohyby akciových trhů, takže se vaše portfolio bude chovat jinak (bude kolísavější). To nemusí nutně být špatně, ale je potřeba s tím počítat.

Někdy se ovšem v jednom portfoliu sejdou investice, které jdou zcela proti sobě. Příklad – koupíte si strukturovaný fond postavený tak, že vydělá při stagnaci akciového indexu. Potom ale nemá smysl zároveň kupovat běžný akciový fond zaměřený na stejný index, protože oba scénáře zároveň se nemohou naplnit.

Jedna mantra na závěr

Když už máte portfolio rozumně nastavené, nepodléhejte pokušení ho každou chvíli měnit. Držte nastavený kurz a portfolio radikálně překopejte, jen pokud se změní vaše finanční cíle.

Snaha časovat trh povede jen k tomu, že vyděláte méně než trh a ještě můžete opakovaně platit vstupní poplatky.

Jak máte portfolio poskládané vy? Co převažuje? Už jste ho radikálně měnili? Nebo se změnám spíš vyhýbáte? Podělte se o zkušenosti v diskuzi...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký investiční seriál: Jak vybírat podílový fond

6. 8. 2014 | Aleš Tůma | 11 komentářů

Velký investiční seriál: Jak vybírat podílový fond

Už v minulém dílu Velkého investičního seriálu jsme zmínili, že český investor může vybírat z víc než 1300 podílových fondů; jen přes platformu Conseq je to několik stovek. Jenže takové... celý článek

Velký investiční seriál: Průvodce po galaxii podílových fondů

29. 7. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Velký investiční seriál: Průvodce po galaxii podílových fondů

Nejspíš už jste slyšeli o akciových a dluhopisových podílových fondech. Různých kategorií nebo typů fondů je ale mnohem více. Z čeho jsou namíchané smíšené fondy? Investují komoditní... celý článek

Investiční chyby: Časování trhu podruhé

22. 1. 2014 | Martin Tománek | 7 komentářů

Investiční chyby: Časování trhu podruhé

Minulý týden jsme se v článku o časování trhu zabývali lehkostí „zpětných předpovědí“ a obtížností předpovídání dopředu. Jako příklad jsme uvedli současnou debatu o ocenění amerických... celý článek

Investiční chyby: Snažíte se časovat trh

15. 1. 2014 | Martin Tománek | 7 komentářů

Investiční chyby: Snažíte se časovat trh

Předpovědět finanční krizi, jejíž akutní fázi odstartoval krach investiční banky Lehman Brothers, bylo snadné. A samozřejmě i související pád cen akcií. A samozřejmě i jejich následný... celý článek

Investiční chyby: Diverzifikujete. Přespříliš

27. 8. 2013 | Martin Tománek | 8 komentářů

Investiční chyby: Diverzifikujete. Přespříliš

Diverzifikovati budeš! Tak prý zní první přikázání investora. Jenže pozor – s diverzifikací se to dá taky přehnat.

Partners Financial Services