Velký investiční seriál: Jak investovat v krizi? Zapněte autopilota

Aleš Tůma | rubrika: Seriál | 2. 7. 2014 | 18 komentářů
Kdybychom spočítali frekvenci slov ve finančních zprávách za posledních pět až sedm let, „krize“ by nebyla v pořadí daleko za předložkami a spojkami. Teď už je finanční krize minulost, ale dřív nebo později zas nějaká přijde. Co potom? Je tady další díl Velkého investičního seriálu.
Velký investiční seriál: Jak investovat v krizi? Zapněte autopilota

„Nejlepší čas nakupovat je, když v ulicích teče krev.“ Tento výrok bývá připisován Nathanu Rotschildovi ze slavné bankéřské rodiny. Je to ale spíš mýtus než doložená historie, stejně jako to, že Rothschildové pohádkově zbohatli na burze, když jim kurýři v předstihu donesli zprávu o Napoleonově prohře u Waterloo.

Expertům navzdory

Citát je nicméně nedílnou součástí investorského folkloru. Měli byste se jím řídit? Určitě lze najít spoustu příkladů, které ho potvrzují. Nejnověji Řecko, ukázkový beznadějný případ… přesto řecké akcie za poslední dva roky stouply skoro o 180 procent. Samozřejmě najdeme ale i případy, kdy nákup v momentě největšího pesimismu přinesl jen další zklamání.

Pokud chcete „časovat trh“, musíte být ochotní nést riziko, že se netrefíte. Tak jako mnozí komentátoři, kteří po zakolísání na přelomu května a června 2013 tvrdili, že je nejvyšší čas prodat americké akcie. Místo očekávaného propadu index S&P 500 pokořil nová maxima.

Investiční experti by se možná dali sami o sobě využít jako indikátor pro časování trhu. Neklamným znakem bubliny je všeobjímající přesvědčení o tom, že akcie v příslušném sektoru nebo trh jako celek nemůžou klesnout. Ekonomické paradigma se změnilo. Centrální banky se naučili řídit hospodářský cyklus. Investoři jsou dokonale racionální. Tentokrát je to jiné než minule!

Velký investiční seriál

Pokud už jste zjistili, že jenom šetřit nestačí, a chtěli byste se začít rozkoukávat ve světě investic pro obyčejné lidi, je tu právě pro vás náš nový Velký investiční seriál:

Proč nespoléhat jen na spoření, ale také investovat? Dobré důvody vám v rozhovoru představí Jan Vedral

V pravidelné anketě vám poradí odborníci

Nevíte, kde začít?

Chtěli byste začít s investováním, jen nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Lynchův moment hrůzy

Ale dost teorie – co dělat, když nemáte čas a energii trhy sledovat? Bude to znít jako klišé, ale… investujte pravidelně.

Geniálně odhadnout, kdy přijde propad, umí jen málokdo. Slavný portfoliomanažer Peter Lynch, pod jehož velením fond Fidelity Magellan vydělával v průměru 29 procent ročně po 13 let, odjel těsně před burzovním krachem roku 1987 na dlouho odkládanou dovolenou do Evropy.

Pokud tedy nemáte křišťálovou kouli, nezoufejte, nejste sami. Investování na autopilota není dokonalé, ale funguje líp než neinvestovat vůbec. To vám řekne většina finančních poradců i zástupců finančních institucí – málokdo si ale dá tu práci, aby se podíval na detaily.

Co by kdyby

Proveďme si malou simulaci. Dejme tomu, že jste měli tu smůlu, a začali investovat do amerických akcií v říjnu 2007, kdy se vyčerpal optimismus investorů a trhy začala cloumat hypoteční krize.

Při jednorázové investici jste v bodě největší paniky v únoru 2009 prodělávali přes 50 procent. Pokud jste disciplinovaně dodrželi pětiletý horizont, v říjnu 2012 jste byli pořád ve ztrátě osm procent. Stále žádná hitparáda.

Pokud jste ale investovali ve stejném období pravidelně stejnou částku, vaše průměrná míra výnosnosti byla 7,8 procenta ročně. (Počítáno jako tzv. vnitřní výnosové procento – při pravidelné investici nejde jednoduše podělit částku na konci součtem vkladů!) To už vypadá mnohem nadějněji.

Jak ale vypadají čísla za delší historii? Když simulaci rozšíříme na data od roku 1969 a desetileté investiční horizonty, vyjde nám následující graf.

Pravidelně? Jednou?

Každý měsíc od prosince 1979 do prosince 2013 doběhla jedna simulovaná investice, celkem 409 případů. Výnos pravidelné investice je opět vnitřní výnosové procento. Použit index MSCI USA s reinvesticí dividend, po očištění o roční náklady 1,5 procenta; vyjádřeno v dolaru. Tato jednoduchá simulace si nedělá nároky na vědeckou přesnost, jde pouze o ilustraci. 

Zdroj: data MSCI, výpočty autor. Graf zvětšíte klikem.

Při desetiletém horizontu dosáhl pravidelný investor mnohdy vyšší míry výnosu než jednorázový. Ke konci býčího trhu v 90. letech to dokonce krátce bylo 20 procent ročně. V průměru jednorázové investice vynesly 8,5 procenta ročně, pravidelné pak 8,7 procenta ročně. Celkově měla pravidelná investice lepší výsledky ve zhruba 60 procentech případů.

Autopilot nefunguje líp vždycky…

Zdá se vám 60 procent málo? Číslo určitě nepotvrzuje naivní interpretaci, že pravidelná investice je vždycky lepší. Jsou zkrátka situace, kdy vám nepomůže ani pravidelná investice, ani deset otčenášů.

Teorie je taková, že za stále stejný měsíční vklad nakoupíte více akcií v době poklesu, průměrná nákupní cena tedy bude nižší a váš výnos vyšší. Efekt „průměrování nákladů“ ale nefunguje na extrémně rostoucím trhu následovaném prudkým poklesem.

Což je přesně zářez ke konci grafu (a také po roce 2000). V dobách bubliny se může stát, že budete kupovat dráž a dráž, a propad přijde zrovna na konci vašeho investičního horizontu.

Anketa

Dáváte přednost pravidelnému, nebo jednorázovému investování?

… přesto ho nevypínejte!

Jenže to neznamená, že pravidelné investování nemá smysl. Rok 2009 byl zkrátka extrémní smůla. Navíc horizonty v grafu jsou „jen“ desetileté. Na dvacetiletém horizontu naopak akcie v naprosté většině případů skončily v plusu a překonaly inflaci.

Ani historické statistiky ve skutečnosti nic nedokazují. Největší výhoda pravidelného investování je ale právě v tom, že funguje na autopilota.

Když si nastavíte trvalý příkaz k investici a jednou za rok prostudujete výpis, pravděpodobně budete mít mnohem lepší výsledky, než kdybyste denně reagovali na momentální výkyvy trhů. Ostatně, o investiční psychologii jsme se už zmínili v jednom z minulých dílů:

K pravidelnému investování se vrátíme ještě v budoucích dílech seriálu, kde už bude řeč o tom, jaké možnosti jsou drobným investorům k dispozici a jak je efektivně využít.

Autor je analytik Partners

Poškodila krize vaše investice? Už jste se otřepali? Nebo jste dokonce díky krizi získali? Dejte nám vědět v diskuzi.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2014 13:08

Láďo Konečný - Kopretino, to je moc riskantní. To já radši ETF od Vanguardu za 0,05 % (0,17 %) ročně.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2014 12:54

Ad 1 - Normální člověk neví víc než trh. Akcie jsou vždycky oceněné správně. (Tím samozřejmě není řečeno, že jejich cena nekolísá. Kolísá. Ale oceněné jsou správně.)
Ad 2 - Nemůže se to stát. Nakupujete vždycky za správnou cenu.
Ad 3 - Platí (Ad 2), takže (3) nedává smysl: akcie je vždycky oceněná správně. Nižší cena reflektuje informace o budoucí kondici firmy.

(Samozřejmě je nutné brát ad 1 - ad 3 s rezervou - někdo ty ceny stanovovat musí, někdo tím pádem musí trejdovat. Takový člověk pochopitelně na správné ocenění věřit nemůže.)

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

17. 6. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

Strach a chamtivost. Dvě základní emoce, které ovládají finanční trhy. Netřeba si nic nalhávat, máme je všichni. V různých chvílích převládne jedna nebo druhá. Proto jim věnujeme další... celý článek

Investiční chyby: Prodlužujete nedávné trendy do budoucna

27. 5. 2014 | Martin Tománek | 7 komentářů

Investiční chyby: Prodlužujete nedávné trendy do budoucna

Podívejte se na úvodní obrázek a představte si, že děláte třeba test inteligenčního kvocientu. Zadání je jednoduché: dokončete nedomalovanou čáru. Pokud jste si právě počmárali monitor... celý článek

Vlak vyjíždí. Je ještě čas investovat do akcií?

10. 4. 2014 | Petr Novotný | 3 komentáře

Vlak vyjíždí. Je ještě čas investovat do akcií?

Jak přispěl pád Lehman Brothers k současnému býčímu trhu? Mají ještě investoři čas začít nakupovat akcie? A čím se řídit při investování? Nejen o tom se v pondělním pořadu Investice... celý článek

Investiční chyby: Snažíte se časovat trh

15. 1. 2014 | Martin Tománek | 7 komentářů

Investiční chyby: Snažíte se časovat trh

Předpovědět finanční krizi, jejíž akutní fázi odstartoval krach investiční banky Lehman Brothers, bylo snadné. A samozřejmě i související pád cen akcií. A samozřejmě i jejich následný... celý článek

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

16. 10. 2012 | Martin Tománek | 25 komentářů

Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat... celý článek

Partners Financial Services