Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

Aleš Tůma | rubrika: Seriál | 17. 6. 2014 | 2 komentáře
Strach a chamtivost. Dvě základní emoce, které ovládají finanční trhy. Netřeba si nic nalhávat, máme je všichni. V různých chvílích převládne jedna nebo druhá. Proto jim věnujeme další díl Velkého investičního seriálu.
Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

Trhy můžou zůstat iracionální déle, než vy zůstanete solventní. Tento citát se připisuje Johnu Maynardu Keynesovi. Většina lidí ho zná (a mnozí kritizují) jako ekonoma, ale často se zapomíná, že byl také velice úspěšným investorem.

Že na finančních trzích pravidelně vznikají krátkodobé bubliny a paniky, nemůže popřít ani radikální ekonomický liberál. Trhy jsou fantastický nástroj pro tvorbu cen zboží, služeb i kapitálu, ale občas správnou cenu zkrátka hledají.

Většina slavných investorů jako Warren Buffett (i zmiňovaný Keynes) dokázala onu „správnou“ cenu odhadnout o něco dřív než ostatní díky pečlivé analýze a schopnosti nepodlehnout emocím. Jak to zařídit, abyste se jim aspoň trochu přiblížili a dostali svého vnitřního pračlověka pod kontrolu?

Velký investiční seriál

I malé peníze si zaslouží velkou pozornost. Pokud už jste zjistili, že jenom šetřit nestačí, a chtěli byste se začít rozkoukávat ve světě investic pro obyčejné lidi, je tu právě pro vás náš nový Velký investiční seriál:

Proč nespoléhat jen na spoření, ale také investovat? Dobré důvody vám v rozhovoru představí Jan Vedral

V pravidelné anketě vám poradí odborníci

Nevíte, kde začít?

My už tady o výnosech a danění – a vy byste teprve chtěli začít, jen nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Jak nesejít z cesty

Dobrý finanční poradce vám řekne, že byste si měli vytvořit nějaký finanční plán. Neříká to jen tak zbůhdarma. Je důležité vědět, kolik můžete uspořit, kolik potřebujete uspořit, ujasnit si jaké cíle chcete z úspor financovat, a jak jsou pro vás důležité.

Koupě bytu je důležitější cíl (alespoň pro většinu lidí) než cesta kolem světa a to určuje i riziko, jaké si s těmito penězi můžete dovolit podstoupit.

Za druhé, nesledujte příliš často zpravodajství z trhů. Většina expertů poskytuje komentáře a doporučení v dobré víře a na základě zralé úvahy, ale ne vždy se trefí. Spousta zpráv je také krátkodobý informační šum. Zvláště specializované servery pro investory jsou ho plné.

Jeden týden trhy zpanikaří třeba kvůli nepovedenému prodeji státních dluhopisů ve Španělsku, další týden už si informaci nikdo nepamatuje a trhy jsou v euforii kvůli dobrým „makročíslům“ z Německa.

Může to znít jako ohraná písnička, ale znovu a znovu se ukazuje, že krátkodobým náladám podléhají i investoři v podílových fondech, které jsou ideálním nástrojem pro ty, kdo nechtějí sami aktivně obchodovat.

Pravidelná studie americké společnosti Dalbar dlouhodobě ukazuje, že průměrná doba držení akciového fondu je jen něco přes tři roky. Jistě, někdy je pro výstup dobrý důvod, ale tři roky jsou opravdu docela málo.

Anketa

Investovali byste do podílových fondů se společností CONSEQ?

Pasti, pasti, pastičky

Existuje řada dalších jednoduchých rad, z nichž některé vám mohou ušetřit spoustu peněz.

Koukejte se na celkový výnos a celkové riziko. Ne zvlášť na dividendy a úroky a zvlášť na jistinu investice. Jednoduchý příklad: firma vám nabídne dluhopisy za sedm procent ročně. Každý rok je dostanete vyplacené na účet. Skvělá nabídka? Možná ano, možná ne – záleží na riziku, že ve splatnosti nedostanete zpět původní investici. Podobné je to v případě akcií s vysokou dividendou. Vyplácí firma vysoké dividendy, protože je extrémně zisková, nebo je platí „z podstaty“, takže pár let sice budete dostávat hezkou dividendu, ale pak vám v ruce zbude bezcenný podíl ve snědeném krámě, neprodejná akcie bez hodnoty?

Neplakejte nad rozlitým mlékem. Někdy je prostě potřeba smířit se se ztrátou a jít dál. Tato rada jde zdánlivě proti instrukci nebýt příliš aktivní a snažit se dočasné kolísání vydržet. Ale jen zdánlivě. Pokud vám makléř poradil vysoce spekulativní akcii a vy jste prodělali, je potřeba se racionálně zamyslet nad tím, jestli má investice smysl. Pokud budete jen doufat, že se cena vyškrábe zpět na tu, za kterou jste kupovali, nemusíte se dočkat.

Nenechte chamtivost vyhrát. Pokud vám zavolá makléř s nabídkou účasti na nejnovější horké nabídce akcií, a bude tvrdit, že po primární nabídce akcií cena „zaručeně“ poskočí o 15 či 30 procent, zeptejte se ho, jak na to přišel. Pokud odpoví ve stylu „bylo to tak minule“, víte, na čem jste.

O tom, že vysoký výnos bez rizik je utopie, jsme už ostatně ve Velkém investičním seriálu psali několikrát. Uvedené rady samozřejmě nejsou vyčerpávající a nejsou ani jediné možné, ale vycházejí z častých praktických zkušeností.

Trochu odbornější popis různých emočních nástrah a jak se jim bránit najdete například v knize Investor 21. století z pera Davida Havlíčka a Michala Stupavského, dříve portfoliomanažera Akciového fondu Conseq). Jde o jednu z prvních populárně-naučných knih o takzvaných behaviorálních financích v češtině.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký investiční seriál: Letadlo s garancí tvrdého přistání

4. 6. 2014 | Aleš Tůma | 15 komentářů

Velký investiční seriál: Letadlo s garancí tvrdého přistání

Jak poznat pyramidový podvod? Jde to snadno. Jenže lidé jsou nepoučitelní a nová „letadla“ stále vzlétají. Věnujeme jim proto další díl Velkého investičního seriálu.

Investiční chyby: Prodlužujete nedávné trendy do budoucna

27. 5. 2014 | Martin Tománek | 7 komentářů

Investiční chyby: Prodlužujete nedávné trendy do budoucna

Podívejte se na úvodní obrázek a představte si, že děláte třeba test inteligenčního kvocientu. Zadání je jednoduché: dokončete nedomalovanou čáru. Pokud jste si právě počmárali monitor... celý článek

Velký investiční seriál: Riziko. Váš věrný kamarád

21. 5. 2014 | Aleš Tůma | 1 komentář

Velký investiční seriál: Riziko. Váš věrný kamarád

Bez práce nejsou koláče a bez rizika nejsou výnosy. V nějaké z jeho podob se s ním setká každý investor a nevyhnete se mu ani při spoření do slamníku. Abyste se s ním lépe sžili, věnujeme... celý článek

Velký investiční seriál: Sázky na jednu kartu se nevyplácejí! Diverzifikujte

14. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Velký investiční seriál: Sázky na jednu kartu se nevyplácejí! Diverzifikujte

Proč se vyplatí rozdělovat investice na více hromádek? Správná diverzifikace už zachránila řadu investorů před pořádným průšvihem. Jak na to jít správně? A kdy může diverzifikace naopak... celý článek

Investiční chyby: Musím být první! Chcete být u zrodu hvězdy

30. 4. 2014 | Martin Tománek

Investiční chyby: Musím být první! Chcete být u zrodu hvězdy

V květnu 1997 vstupuje na burzu internetový obchodník Amazon. Firmě jsou tři roky, je několik milionů ve ztrátě. Do konce roku přesto cena akcie vzroste o 190 procent. V dalším roce... celý článek

Partners Financial Services