Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 2. 1. 2015 | 2 komentáře
Ekonomů, finančních analytiků, podnikatelů a investorů se v pokračování pravidelné ankety ptáme, kam by v letošním roce vložili své peníze. Přečtěte si jejich investiční tipy.
Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

Do čeho investovat peníze, aby se vám zhodnocovaly? Jaké šance se nabízejí pro dlouhodobější investice, jaké pro krátkodobé spekulace? Jaká rizika s sebou ty které investice ponesou? Někdo si jistě vsadí, že americké akcie ještě nedosáhly vrcholu, a peníze proto nasměruje do firem za Atlantikem. Jiní budou sázet na asijské dravce.

Pro jiné bude naopak lákavé zkusit vydělat tam, kde to letos zrovna nesypalo, s nadějí, že se nepříznivá situace brzy obrátí. Odvážlivce, které vzrušují klesající křivky, jistě nabudí pohled na ceny ropy, rublu, ale také zlata.

Jisté by mělo být to, že se česká koruna kvůli pokračujícím intervencím České národní banky bude i nadále držet při zemi, české státní dluhopisy budou jen těžko pro někoho lákavé.

A určitě bude i letos nemálo investorů, kteří buď z nedůvěry k finančním trhům, kvůli diverzifikaci, ale třeba i jen kvůli své povaze budou raději investovat do nemovitostí, do umění a jinými způsoby.

Kde půjdou v roce 2015 vydělat na investicích dobré peníze podle lidí ze světa financí? Jaké oblasti, obory, firmy a trhy se podle nich vyplatí letos sledovat? A kam by vložili své vlastní peníze?

Martin Mašát

portfoliomanažer Partners investiční společnosti

Martin Mašát
-9
+
-

Ať si říká, kdo chce, co chce, předvídat budoucnost je těžká disciplína. A kromě pár nadaných studentů, jejichž alma mater sídlí v Bradavicích, to asi nikdo úplně neumí. Proto je lepší než sázet na jednoho koně (rozuměj jednu akcii, jednu firmu, jednu měnu, jeden stát, jednu komoditu), rozkládat své investice do budoucna do více možností, nejlépe do celých trhů. Na finančních trzích je plno rizik a nejistot, ale několik jistot tu je: česká koruna nemůže posílit (vliv ČNB), desetiletý český státní dluhopis nese asi 0,6 procenta (při inflačním cíli dvě procenta!) a český akciový trh skoro neexistuje.

Výsledkem a mým doporučením je preference široce diverzifikovaných akciových investic, a to především ve vyspělých zemích, a snížení investic do dluhopisů (raději až k nule). Vzhledem k omezené možnosti zhodnocení koruny není ani nutnost zahraniční investice zajišťovat a rozhodně bych se nebál expozice v dolaru (vliv Fedu). Pokud musíte mít konzervativní část portfolia, je zde přinejhorším možnost spořicích účtů. Jejich výhodou je okamžitá likvidita, garance státu a alespoň nějaký výnos.

Aleš Michl

analytik Raiffeisenbank a poradce ministra financí

Aleš Michl
-5
+
-

Zdroj: Bloomberg. Zvětšíte klikem

Jo, investiční tipy… Slyšel jsem jednoho analytika a ten říkal, že koruna bude posilovat, ale že nevylučuje, že by mohla i oslabit. Na co pak takové řeči jsou? Ukážu vám radši jeden graf, který má varovat před velkou bublinou na trhu dluhopisů a říct vám, že státní dluhopisy už růst nemůžou, ceny ostatních investic ještě ano. Nic víc, nic míň. Tohle je můj investiční tip, za kterým si stojím a podle kterého řídím i svoje prachy. Graf ukazuje vývoj hodnoty podílu ve fondu Fidelity Investment Grade Bond Fund (NAV v USD). Je to nejstarší dluhopisový fond, co sleduji na Bloombergu. Data mám od 1971 do 2014. Takřka všechno máme nyní v dluhopisech – investují do nich banky, fondy, i vaše penzijní společnosti a pojišťovnyinvestičním pojištěním. Poslední roky úrokové sazby spíš klesaly s tím, jak se snižovala hrozba inflace a ceny dluhopisů rostly (čára v grafu nahoru). Málokdo si pamatuje období, kdy to bylo naopak, kdy úrokové sazby i inflace třeba deset, dvacet let rostly. Nyní jsou úrokové sazby nula a ceny dluhopisů na maximech. Až jednou sazby porostou (nikdo neví přesně kdy), pak hodnota vašich investic v dluhopisových fondech může zahučet, jako se to stalo v sedmdesátých letech – viz graf. Tehdy letěly inflace a sazby drsně nahoru. A ano, stejně by to platilo i pro Česko. Jen, snad z pochopitelných důvodů, nemám pro naši zemi tak dlouhou časovou řadu… 

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
-28
+
-

Vyplatí se sledovat některé kapitálové trhy. Nikdo neví, jestli například index Dow Jones (DJIA) přesáhne v příštím roce 20 000 bodů, nebo naopak bude korigovat pod 15 000. Ani jedna varianta by mě nepřekvapila. Přesto se domnívám, že bude pokračovat pozitivní důsledek (a průsak financí na kapitálový trh) ukončeného kvantitativního uvolňování v USA. Významní hráči mají finanční přebytky a často nevědí, kam s nimi. Velký potenciál k výrazným ziskům může být i nadále u amerických technologických titulů (Apple, Yahoo, Intel, Micron Technology a podobně) a při výrazné „vyklesanosti“ ropného sektoru by měla být, pro dlouhodobějšího investora, výhodná investice do některých ropných obslužných společností. Zejména švýcarský Transocean (RIG) nebo americký Halliburton (HAL) se pro mě jeví zajímavě pro nákup a držení akcií na delší dobu, a pro svoji výraznou volatilitu mohou zaujmout i spekulanty. Akciové střelce a nebojsy by mohl oslovit Yandex, ruská internetová společnost. Důležité u akciových investic je samozřejmě trefit správné načasování.

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
-13
+
-

Velikost potenciálního výnosu je jedna věc. Míra rizika pak druhá. Každému s nižší averzí k riziku bych doporučoval být spíš opatrný. Výnosy z dluhopisů zůstávají nízké a ocenění akcií a řady ostatních aktiv je naopak velmi vysoké. Existuje sice relativně slušná šance, že například akcie nabídnou i příští rok nějaký slušný výnos, existuje ale i nezanedbatelná šance, že se dočkáme korekce. A ta bývá většinou z podobně vysokých úrovní hodně bolestivá. Je třeba si uvědomit, že poslední tři roky rostou akcie téměř lineárně a jen v USA si připsaly téměř 70 procent, což není úplně normální. 

Když už tedy, zaměřil bych se na státní dluhopisy vyspělých zemí, které sice nabízejí nízký výnos, zároveň ale mohou posloužit jako dobré zajištění před případným zvýšením nervozity na trzích. A pokud jde o rizikové investice, věřím i nadále technologii, která momentálně vzniká kolem bitcoinu a jeho alternativ. Samozřejmě že pro tento typ investice stále platí, že lze riskovat pouze peníze, které jsme ochotni ztratit.

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
-13
+
-

Položte si dvě jednoduché otázky. Komu prospěje/ublíží silnější dolar? A komu prospěje/ublíží levnější ropa? Najděte společnost, které porostou zisky díky levnější ropě a které neublíží silnější dolar, a kupte její akcie.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Roklen24.cz

Lukáš Kovanda
-16
+
-

Anketa

S kým byste si zainvestovali?

Jako už tradičně uvedu nikoli investiční radu, ale region, který bych bedlivě sledoval. Ať se pak každý rozhodne sám, jestli o něm lze uvažovat z investičního hlediska. V roce 2015 doporučuji upřít pozornost na Indii. Z několika důvodů. Jako jediná ze zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) by podle predikcí měla v roce 2015 zrychlit svůj ekonomický růst. Měla by dosáhnout téměř 6,5 procenta, což už je poměrně blízko hodnotě predikované Číně (7,1 procenta). Po přesvědčivém vítězství ve volbách konaných v květnu 2014 je u moci ministerský předseda Nárendra Módí. Lze od něj čekat spíš modernizaci než nějakou zásadní liberalizaci indické ekonomiky, ale i to jí jistě pomůže – a investičním příležitostem v zemi taktéž. Ostatně před nástupem do funkce premiéra Indie působil jako šéf exekutivy státu Gudžarát. Ten v letech 2003 až 2012, za jeho vlády, rostl průměrně více než desetiprocentním tempem ročně. Indie představuje trh stamilionů mladých lidí, s obrovským potenciálem vzestupu spotřeby, se stále rostoucí střední třídou, přitom s nízkou penetrací zboží a služeb a poměrně funkční, byť mnohdy chaotickou demokracií. To vše nahrává jejímu dalšímu růstu. S očekávaným ekonomickým útlumem Číny navíc vystoupí více z jejího stínu a investování v Indii se tak může stát určitou módní vlnou, na níž se půjde svézt.

Kromě Indie bych neopomíjel sledovat ani situaci na Kubě. Aktuální oteplování vztahů mezi „ostrovem svobody“ a „zemí svobody“, Spojenými státy, vybízí k úvahám ohledně možnosti investic právě na Kubě, třeba do pozemků u moře. Není to záležitost nejbližší doby, a rozhodně ne roku 2015, ale i tak se může vyplatit získávat postupně povědomí o investičních vyhlídkách na Kubě. Začít lze třeba četbou této studie.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1366
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

29. 12. 2014 | Jan Traxler | 10 komentářů

Jan Traxler: Jak mi vyšly investiční tipy na rok 2014

Nastává čas plánování, ale taky bilancování. Než se pustíme do předpovědí na příští rok, je na místě se ohlédnout a zhodnotit, jak moc se naplnila naše očekávání v roce letošním.

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

3. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

Americké akcie, zlato, dluhopisy, bitcoiny, nebo snad nemovitostní trh? Oslovili jsme přední české finanční analytiky a ekonomické experty, aby vám poradili, kam v roce 2014 investovat... celý článek

Do čeho investovat v roce 2013

2. 1. 2013 | Jan Traxler | 3 komentáře

Do čeho investovat v roce 2013

Dnes navážeme na předvčerejší bilancování a podíváme se, které investice by mohly přinést zajímavý výnos v roce 2013.

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

20. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

Výhledy na rok 2012 nejsou dobré. Možností k dobrým investicím prý nebude mnoho. Vždy se ale najdou výjimky. Kde bude šance vydělat podle ekonoma Aleše Michla, podnikatele Tomia Okamury,... celý článek

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

5. 12. 2011 | Václav Valášek | 14 komentářů

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

Konec roku je záminka pro analytiky, aby předvedli svůj ostrovtip. Jak houby po radioaktivním dešti raší investiční doporučení na rok příští. Všechna se ohánějí grafy a čísly, vypadají... celý článek

Partners Financial Services