KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 1. 2. 2024
KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Pojištění Merlin, které využívá zhruba třetina majitelů platebních karet od Komerční banky, postupně nahradí nová služba nazvaná Extra služba Bezpečí. Přinese vyšší krytí, ovšem bude také dražší. 

Klienti, kteří mají Merlin, dostanou nové pojištění automaticky s přechodem do nového bankovního systému Komerční banky KB+. Při převodu je bude banka informovat o novém typu pojištění a zároveň vyzve k volbě jedné ze dvou jeho variant.  

Noví klienti si mohou novou Extra službu Bezpečí sjednat hned, pokud mají zájem. 

Pojištění bude volitelnou službou za příplatek, banka zatím nepočítá s jeho zařazením ani do vyšších tarifů běžných účtů jako Exclusive (169 Kč měsíčně) nebo Komfort (s paušálem 89 Kč měsíčně). 

Varianta Extra služba Bezpečí Standard stojí 39 korun měsíčně. V rozsahu krytí se podobá dosavadnímu Merlinovi, některá plnění jsou vyšší. Druhá varianta Plus má rozšířená plnění a bonusy navíc, ale vyjde na 99 korun měsíčně. Za Merlina klienti dosud platili 348 korun ročně (29 korun při přepočtu na měsíc).

Dosavadní cenu pojištění Merlin strhla všem pojištěným klientům už na začátku ledna na celý rok 2024. I když během letošního roku přejdou na nové pojištění, nebudou za něj platit nic navíc. Nové ceny jim začne banka účtovat až od roku 2025 poté, co si vyberou jednu ze dvou variant.  

„Naše nové pojištění poskytuje pojistné krytí na všechny platební karty vedené na jméno klienta v případech krádeže, loupeže nebo ztráty karty a jejího následného zneužití v obchodech nebo při online platbách. Jistí ale i situace, kdy je klient přinucen k výběru z bankomatu pod hrozbou násilí. Pojištění má dvě varianty plnění: Standard do výše 75 tisíc nebo Plus až 150 tisíc korun,“ upřesňuje Martin Svoboda, produktový manažer KB Pojišťovny, která produkt v rámci skupiny zajišťuje. Dosavadní Merlin má limit plnění 30 tisíc korun.  

Varianta Plus obsahuje i speciální pojištění pro případ zneužití bankovních údajů k provedení neoprávněných elektronických plateb včetně phishingových útoků. Limit pojistného plnění je 100 tisíc korun.  

Pojištění KB Extra služba Bezpečí MerlinZdroj: KB

„Toto krytí platí i pro platební karty, kdy nedošlo k jejich ztrátě nebo odcizení, ale pouze ke zneužití jejich údajů. Samozřejmě vyloučena je hrubá nedbalost klienta, například když poskytne své údaje na zjevně nedůvěryhodných nebo neověřených internetových stránkách nebo tak učiní navzdory upozornění banky na možný podvod či sdělí své údaje, ačkoliv se jedná o nestandardní pokyn pro danou obchodní transakci na některém z prodejních portálů,“ vysvětluje Svoboda. 

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Stejně jako Merlin kryje nová Extra služba Bezpečí také krádež nebo loupež osobních věcí (včetně hotovosti vybrané z účtu nejpozději před 48 hodinami) a ztrátu dokladů nebo klíčů. Nové pojištění navíc pokrývá i ztrátu penězenky, příruční tašky, slunečních a dioptrických brýlí, léků a zdravotnických pomůcek. Celkový limit pro zmíněné události je 30 tisíc ve variantě Standard (stejně jako má Merlin) a nově 50 tisíc ve variantě Plus.

Stejně jako Merlin bude i nová Extra služba Bezpečí platit po celém světě.

Novinka od KB Pojišťovny pokrývá i rizika spojená s mobilním telefonem, včetně jeho zneužití pro volání, zasílání SMS nebo přístup na internet, a to s dílčími limity 15 tisíc a 25 tisíc podle zvolené varianty. 

KB Pojišťovna je stejně jako Komerční banka členem Finanční skupiny Société Générale Group. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pár kliků a úspory jsou pryč. Podvodníci mají nový rekord

30. 1. 2024 | Olga Skalková

Pár kliků a úspory jsou pryč. Podvodníci mají nový rekord

Intenzita pokusů o získání hesel k bankovním účtům a k platební kartě nebo dokonce o přesvědčení lidí, aby sami podvodníkům poslali peníze, zesiluje. Banky loni napočítaly celkem 69... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Partners Financial Services