Změna ve vedení Erste Group. Nový šéf stál za Georgem

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 5. 10. 2023
Změna ve vedení Erste Group. Nový šéf stál za Georgem
Peter Bosek
Zdroj: Erste Group

Novým generálním ředitelem Erste Group, do které patří také Česká spořitelna, se od 1. července 2024 stane Peter Bosek. Rakouská bankovní skupina to oznámila včera večer po mimořádném zasedání dozorčí rady.

Do poloviny příštího roku zůstává ve funkci dosavadní šéf Willi Cernko, který bude řídit činnost Erste a má zajistit hladké předání funkce. V přechodném období ve druhé polovině roku 2024 pak bude fungovat v roli poradce. Jeho smlouva trvá do konce roku 2024.

Cernko, který předtím vedl konkurenční Bank Austria, se stal šéfem skupiny od července 2023 poté, co tehdejší generální ředitel Erste Group Bernd Spalt překvapivě oznámil, že neprodlouží smlouvu. Tehdy pětašedesátiletý Cernko se od začátku netajil tím, že funkci šéfa Erste Group bude zastávat pouze po omezenou dobu, dokud se nástupnictví nevyřeší řádným způsobem, připomíná agentura APA.

Peter Bosek odešel ze skupiny Erste v prosinci 2020 po pětadvacetiletém angažmá, naposled v ní byl členem představenstva pro retailový sektor. V současné době je generálním ředitelem Luminor Bank se sídlem v estonském Tallinu, která působí také v Lotyšsku a Litvě.

Pětapadesátiletý Bosek uspěl v těsném souboji mezi čtyřmi kandidáty (z toho dvou Rakušanů a jedné ženy), které vybrala headhunterská společnost Egon Zehnder, napsal rakouský list Kurier. V Erste Group je prý jeho návrat radostně vítán.

Podle Friedricha Rödlera, předseda dozorčí rady Erste Group, je Bosek jedním z nejzkušenějších a nejuznávanějších bankéřů v Evropě. Dozorčí radu přesvědčil svými komplexními plány dalšího rozvoje skupiny a jejími budoucími perspektivami. „Jako zkušený retailový bankéř se ve funkci generálního ředitele skupiny silně zaměří na všechna zákaznická témata a bude pracovat na digitalizaci a inovačním vedení skupiny,“ říká Rödler. Cílem nového šéfa bude vytvořit z Erste Group „rozumnou banku“, dodává předseda dozorčí rady.

Bosek byl jedním z favoritů na šéfa celé skupiny už v roce 2020, kdy z jejího vedení odešel Andreas Treichl, připomíná web Die Presse.

Před nástupem do Luminor působil Bosek jako ředitel retailového bankovnictví Erste Group, zároveň byl generálním ředitelem Erste Bank v Rakousku. Kromě jiného sehrál ústřední roli při tvorbě, spuštění a zavádění digitálního bankovnictví George.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services