Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Vít Hradil | rubrika: Analýza | 18. 2. 2024 | 5 komentářů
Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci díky němu ušetří.
Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Zdroj: Shutterstock

Vláda Petra Fialy loni schválila sadu rozpočtových opatření, jejichž cílem je snížit každoroční stamiliardové deficity státního rozpočtu. Tato opatření, pro něž se vžil název „konsolidační balíček“, zahrnují jak úspory ve výdajích, tak i zvýšení příjmů. Státnímu rozpočtu by letos měly celkově přinést 97,7 miliardy korun.  

Hodnocení celého balíčku je pochopitelně subjektivní a odvíjí se od politických preferencí každého jednotlivce. Přesto se odborná veřejnost z velké části shodla přinejmenším na jedné charakteristice: že konsolidační balíček je relativně „férový“.  Tedy že zasahuje prakticky všechny obyvatele napříč společností a k žádné skupině není přehnaně tvrdý ani shovívavý.

Pokud by balíček byl teoreticky absolutně „férový“, pak by každého občana České republiky včetně kojenců připravil o 9296 korun ročně.  Zcela rovnoměrně ale jeho dopady rozprostřeny být nemohou, jelikož například právě kojenci se na konsolidaci přímo nepodílejí. Nakonec tedy přece jen bude u každého jednotlivce záležet na jeho osobních, příjmových či spotřebních charakteristikách.  

Na modelových příkladech si ukážeme, jak výrazně se mohou dopady konsolidačního balíčku na jednotlivce lišit v extrémních případech.  

Konsolidační smolař

Pana Smutného se téměř veškerá vládní úsporná opatření dotkla s maximální razancí. V zaměstnání vydělává 80 tisíc korun měsíčně a v roce 2024 se tedy musí připravit na placení nově zavedeného nemocenského pojištění, které mu za celý rok z výplaty ukousne 5760 korun.  

Ještě výrazněji se ovšem změní jeho daň z příjmu. Tu mu ještě v minulém roce snižovalo školkovné na staršího syna ve výši 17 300 korun, o které letos přichází. O jeho druhé dítě – tříletou dceru – se v domácnosti stará jeho manželka, držitelka průkazu ZTP/P. Díky tomu by ještě před rokem mohl pan Smutný počítat se slevou na dani z příjmu ve výši 49 680 korun ročně, což nyní již neplatí.  

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Rozloučit se bude muset i s polovinou státního příspěvku na jeho stavební spoření, tedy o 1000 korun ročně. Připlatí si naopak za dálniční známku (800 Kč ročně) a podstatně dráže jej vyjdou i jeho zlozvyky – kouření a popíjení tvrdého alkoholu. Při spotřebě jedné krabičky cigaret denně celkem státu na spotřební dani a DPH letos nově odvede o 2190 Kč více a jeho pravidelná týdenní láhev kořalky se ze stejného důvodu prodraží o 1456 Kč.  

Zapomenout nelze ani na růst regulované složky elektrické energie. Domácnost pana Smutného ročně spotřebuje 12 MWh elektřiny, kterou používá i k topení a zatímco v roce 2023 jeho spotřebu částečně dotovala státní kasa, letos jsou složenky již jen na něm, což způsobí růst výdajů o 13 200 Kč. Od konsolidace ovšem pan Smutný neuteče, ani kdyby topení vypnul, jelikož samotné vlastnictví jeho rodinného domu ve středních Čechách se mu letos prodraží o 1250 Kč na vyšší dani z nemovitosti.  

Rozčarovaný pan Smutný se těšil alespoň na úlevu plynoucí ze změn sazeb daně z přidané hodnoty, ovšem i zde nakonec ostrouha. Díky přesunu potravin do nižšího pásma sice ročně ušetří solidních 4700 Kč, ovšem v opačném směru bude přibližně stejně silně působit růst DPH u jeho milovaného točeného piva, úklidových prací, kterými si v domácnosti nechávají Smutní vypomoct, vodného a stočného a kadeřnických služeb.  

V souhrnu se tedy pan Smutný bude letos na konsolidaci státního rozpočtu podílet částkou 92 636 Kč, což odpovídá 9,6 % jeho roční hrubé mzdy.  

Konsolidační šťastlivec

Důchodkyně paní Šťastná měla z konsolidačního balíčku původně obavy, ovšem záhy se ukázalo, že byly zbytečné. Jelikož již nemá pracovní příjem, netýkaly se jí změny daní z příjmu ani nemocenské pojištění. Naopak důchod se jí zvýšil o 360 korun měsíčně.  

Bydlí v nájmu a bezprostředně tedy nepocítila ani růst daně z nemovitosti. Nemá stavební spoření, nekupuje si dálniční známku, nekouří a nepije tvrdý alkohol. Topí dřevem a za rok spotřebuje skromných 1,5 MWh elektřiny, což ji letos na regulované složce bude stát o přibližně 1650 Kč více než před rokem.  

Nepotěší ji ani růst DPH u léků, vodného a stočného, ovšem tyto vyšší výdaje jí bohatě kompenzuje snížení DPH u potravin, autobusové dopravy a shodou okolností i stavebních prací. Paní Šťastná totiž po letech šetření právě letos zahajuje dlouho odkládanou rekonstrukci koupelny, kterou jí dodává stavební firma na klíč.  

Celkem tak pro ni změny sazeb DPH znamenají čistou roční úsporu ve výši 4682 Kč.

I po zohlednění vyšších plateb za distribuci energie se jí tedy vládní konsolidační balíček vyplatí o 3032 Kč ročně. 

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii na CERGE-EI (Centrum... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-212
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services