Otevírací doba obchodů o Vánocích, na Silvestra a Nový rok

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 23. 12. 2022
Jak jsou otevřené obchody 24., 25. a 26. prosince nebo na přelomu roku? Tady je přehled velkých řetězců. Dva z nich nechají na Štědrý den zaměstnance doma i dopoledne.
Otevírací doba obchodů o Vánocích, na Silvestra a Nový rok

Zdroj: Shutterstock

Zákon zakazuje prodej ve větších obchodech po celý den 25. a 26. prosince a na Nový rok (1. ledna). Na Štědrý den mohou mít řetězce otevřeno maximálně dopoledne.

Billa a Penny nechají své prodejny zavřené i 24. prosince dopoledne, podobně jako některé další řetězce však prodlouží otevírací dobu před svátky. Na Silvestra mají řetězce otevřeno, skončí ale dřív.

Albert

Otevírací doba v Albertech je až do 23. prosince běžná jako v jiné dny. Omezení přijde až na Štědrý den, kdy bude otevřeno pouze do 11:45. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno. Od 27. do 30. prosince platí opět běžná prodejní doba. Na Silvestra můžete ve většině obchodů Albert nakoupit do 18 hodin, výjimky najdete v tabulce. Na Nový rok bude povinně zavřeno. 

Albert otevírací doba Silvestr 2022Zdroj: Albert

Billa

Od 21. do 23. prosince má Billa otevřeno od 7 do 22 hodin. O Vánocích (včetně 24. prosince) budou její prodejny zavřené. Od 27. do 30. prosince má Billa běžnou prodejní dobu. Na Silvestra si v Bille můžete koupit 7 do 17 hodin. Na Nový rok má podle zákona zavřeno. 

COOP

V prodejnách COOP se prodejní doba liší podle typu a velikosti prodejny i podle jednotlivých regionů. Zákazníci ale mohou přes Vánoce a na konci roku očekávat podobnou otevírací dobu jako v minulých letech.

Anketa

Co udělat se zákazem prodeje?

Globus

Prodejny Globus mají 22. a 23. prosince mimořádnou otevírací dobu od 7 do 22 hodin. Na Štědrý den bude otevřeno od 7 do 11:45. Na Silvestra mají všechny hypermarkety Globus otevřeno od 7 do 18 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Kaufland

Na Štědrý den budou prodejny Kaufland otevřené do 11:45. Na Silvestra v Kauflandu nakoupíte do 18 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Lidl

Na Štědrý den má Lidl otevřeno od 7:00 do 11:30. Na Silvestra jsou prodejny otevřené od 7 do 17 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Makro

Makro před svátky (do 23. prosince) prodlouží otevírací dobu do 22 hodin. Na Štědrý den otevře od 8 do 11:30. Prodejní doba na Silvestra bude od 8 do 18 hodin. 

Penny

Do pátku 23. prosince mají všechny prodejny Penny otevřeno každý den přinejmenším od 7 do 21 hodin. U prodejen, které běžně zavírají dříve, se tedy otevírací doba prodlouží. U prodejen, kde je běžná otevírací doba do 22 hodin, zůstává i před svátky. Na Štědrý den zůstanou všechny prodejny Penny zavřené. Na Silvestra zavřou už v 17 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Tesco

V prodejnách Tesco bude na Štědrý den otevřeno do 11:30. Silvestrovský nákup si můžete udělat do 17 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok.  


O kterých svátcích musí být zavřené větší obchody?

  • 1. ledna
  • Velikonoční pondělí (nejbližší bude 10. dubna 2023)
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • 24. prosince od 12 hodin (dopoledne může být otevřeno)
  • 25. prosince
  • 26. prosince 

Kdy mohou obchody prodávat?

  • Velký pátek (nejbližší je 7. dubna 2023)
  • 1. květen
  • 5. července
  • 6. července
  • 17. listopadu
  • 24. prosince do 12 hodin (odpoledne musí být zavřeno)

Těšíte se na svátky a prázdniny?

Mrkněte i na Peniaze.sk: Prázdniny a svátky na Slovensku


Kam příště? Podívejte se na nová nákupní centra v Česku

Prohlédněte si nové nebo čerstvě vylepšené obchodní galerie v naší fotogalerii.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services