Ceny plynu: nový žebříček

Končí topná sezóna. Plynárenský kolos RWE snižuje ceny. Reaguje tak na odliv zákazníků k levnější konkurenci. Počkejme si ovšem do začátku příští zimy, jestli se ceny zase zvednou. Novinky (nejen) v ceníku ale nenachystali pouze v RWE – pojďme se podívat, co se děje u dodavatelů energií.
Ceny plynu: nový žebříček

Topnou sezónu máme skoro za sebou a energetické společnosti chrlí novinky – ať už se jedná o změny cen plynu nebo nové tarify. Ceny plynu jsme podrobili novému důkladnému srovnání a zeptali se dodavatelů, co na nás přichystali.

Rychlý přehled

Kdo všechno mění ceny plynu

  • RWE – od 3. května
  • Bohemia Energy – od 1. června
  • SPP CZ – od 1. dubna
  • Centropol – od 1. dubna, resp. od 3. května
  • ČEZ – od 3. května
  • Gas International – od 3. května

RWE snižuje ceny. A tam, kde dominuje, ji kdekdo následuje...

Těžko vám uniklo, že společnosti RWE snižuje od 3. května ceny plynu pro domácnosti v průměru o deset procent. Skupina tak především reaguje na odchody zákazníků k levnější konkurenci; v roce 2012 odešlo podle informací od obchodního ředitele RWE Tomáše Varcopa 250 000 (!) klientů.

Jak se vyvíjejí ceny plynu u ostatních dodavatelů? Ke změně svých cen se rozhodlo jen několik z nich – například Bohemia Energy ohlásila zlevnění cen plynu k 1. červnu 2013 až o devět procent. Má však v úmyslu snížit ceny jen pro produkt Garance, a to v „domácích“ regionech RWE (tedy všude s výjimkou Jihočeského kraje a Prahy). Nové ceníky zatím Bohemia Energy nevydala.

Další velký alternativní dodavatel, Centropol, snížil své ceny v produktu Optimum od 1. dubna průměrně o šest procent. Od 3. května pak snižuje ceny plynu v oblastech, kde je dominantním dodavatelem RWE, o cca 10,5 procenta. Ke stejnému datu mění své ceny na „domácích“ územích RWE společnost ČEZ, a to v produktových řadách Comfort, eTarif i Praktik. S nižšími cenami v distribučních oblastech RWE pak přichází v reakci na zlevnění RWE od 3. května také společnost Gas International.

... jiní ale nechávají ceníky bez tknutí. Je jich většina

Mnozí dodavatelé však změnu cen plynu v květnu ani v červnu neplánují. Například další dva dominanti, společnosti E.ON a Pražská plynárenská. Podle Miroslava Vránka z Pražské plynárenské jeho firma už zlevňovala – plyn levnější o 6,5 procenta mají její klienti od začátku letošní zimy, a právě v zimě lidé odebírají plynu nejvíc. I Vladimír Vácha ze společnosti E.ON nám sdělil, že k 1. květnu 2013 nebudou s cenou hýbat.

Řada dodavatelů tvrdí, že zlevnění u RWE je jen reklamní tah, na který zatím nehodlají reagovat. A Jiří Gavor, odborník z analytické společnosti ENA, souhlasí a upozorňuje na načasování akce: „Současné ceny plynu na energetických trzích spíše stoupají, zatím není důvod k tak výraznému poklesu. Krok RWE hodnotím spíše jako dobrý marketing, který je v nejbližších měsících, tedy po skončení topné sezóny, nebude ani příliš stát.“

Na to, že RWE zlevňuje až po sezóně, upozorňuje také alternativní dodavatel LAMA energy. Podle LAMA energy mají levnější ceny skutečný účinek zejména během topné sezóny. I společnost Corasta považuje krok RWE za sezónní (letní) zlevnění, které má na skutečnou roční úsporu odběratelů pouze okrajový vliv.

Skutečné zostření soutěže? Až na podzim

V nejbližších měsících však budou dodavatelé další vývoj bedlivě sledovat. Milan Trojanovič ze společnosti ST Energy sdělil, že reakce klientů budou vyhodnocovat, ale je to otázka minimálně následujícího kvartálu. „Pokud by tyto ceny RWE byly zachovány i ve 4. kvartálu 2013, reagovali bychom zlevněním některých našich produktů,“ doplňuje Martin Křížek ze společnosti Corasta.

Odborníci se domnívají, že rozhodující budou cenové relace dodavatelů na podzim, kdy očekávají další zostření soutěže. „Pozice RWE se zlepšila, nicméně ani po tomto zlevnění zdaleka nepatří k nejlevnějším dodavatelům,“ uvedl Jiří Gavor. Podle názoru Michala Eisnera z energetické společnosti Blue Gas se RWE snížením ceny plynu nyní posune na úroveň nejdražších alternativních dodavatelů.

Srovnání: Ceny plynu na jaře 2013

Pojďme se tedy nyní podívat na to, jak změny cen plynu zamíchají s výhodností nabídek jednotlivých dodavatelů. Srovnali jsme nejnovější ceníky standardních produktů pro domácnost s průměrnou roční spotřebou 28 000 kWh, která na plynu vaří, ohřívá s ním vodu a vytápí domek. Domácnost spadá pod distribuční území RWE GasNet, tedy např. do Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého či Libereckého kraje. 

Pořadí

Název dodavatele

Roční platba za plyn při uvedené spotřebě v Kč

1

ST Energy

36 168 Kč

2

Eneka

36 514 Kč

3

Energy Bees

36 802 Kč

4

3E - Europe Easy Energy

36 860 Kč

5

Fonergy

37 029 Kč

6

Energie2

37 289 Kč

7

E.ON Energie

37 732 Kč

8

Lumen Energy

37 825 Kč

9

Blue Gas

38 138 Kč

10

SVT Energie

38 201 Kč

11

Plynule.cz

38 476 Kč

12

ELIMON

38 544 Kč

13

Optimum Energy

38 593 Kč

14

Central Energy

39 222 Kč

15

ENRA Services

39 628 Kč

16

Obecní plynárna

39 749 Kč

17

Vemex Energie

39 764 Kč

18

Quantum

39 780 Kč

19

EP Energy Trading

39 798 Kč

20

SPP CZ

39 861 Kč

21

Armex Energy

39 866 Kč

22

LAMA energy

40 088 Kč

23

Comfort Energy

40 451 Kč

24

Pražská plynárenská

40 669 Kč

25

ČEZ Prodej

41 287 Kč

26

Gas International

41 622 Kč

27

Centropol

41 676 Kč

28

Corasta

42 552 Kč

29

Traxell

43 358 Kč

30

RWE Energie

43 460 Kč

31

Bicorn

43 510 Kč

32

Global Energy

43 670 Kč

33

X Energie

45 511 Kč

34

Bohemia Energy entity

45 681 Kč

35

Energetické Centrum

45 899 Kč


Zdroj: EnergetickaPoradna.cz

Anketa

Čím topíte?

Jaké jsou novinky u dodavatelů?

Termíny a rozsah změny cen energií jsou však jen jednou složkou obchodní strategie dodavatelů. Mezi další možnosti, jak zaujmout zákazníky, patří například nové tarify či produktové řady. Na toto téma jsme oslovili několik dominantních a alternativních dodavatelů a přinášíme vám přehled novinek, které mají nebo chystají.

Nové produkty u elektřiny i plynu

Společnost E.ON bude mít nově k dispozici sazby elektřiny D27d (pro domácnosti) a C27d (pro firmy) určené pro elektromobilisty, o které jsme vás již informovali. Od pololetí letošního roku začne tuto sazbu nabízet také Pražská energetika, která má kromě energetického poradenství k dispozici také zlevněný prodej elektrospotřebičů od úsporných zářivek až třeba po akumulační kamna (včetně montáže a likvidace starých). Stejně tak je speciální sazba pro dobíjení elektromobilů novinkou u společnosti Amper Market.

Pražská plynárenská pak začala kromě slev z ceny plynu určených seniorům a držitelům průkazu ZTP/P (ve výši 65 Kč/megawatthodina) poskytovat tutéž slevu za stejných podmínek také rodinám s malými dětmi – po celou dobu, kdy jeden z rodičů pobírá pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Alternativní dodavatelé a jejich nové tarify

Alternativní dodavatelé také představili řadu novinek. Například společnost ELIMON má od 1. dubna k dispozici několik nových produktových řad, ať už Svěží energie 13 (se zvýhodněnou cenou měsíčního paušálního poplatku u silové elektřiny při uzavření smlouvy na elektřinu i na plyn, a to po celou dobu trvání smluv), nebo Exclusive 2013 se zvýhodněnou cenou elektřiny pro podnikatele s roční spotřebou vyšší než 30 MWh. „Rovněž nabízíme pro držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P slevu za odebraný plyn ve výši 10 Kč na megawatthodinu z aktuálního ceníku,“ doplňuje Monika Szalayová z ELIMONu.

Společnost Europe Easy Energy připravila dva nové tarify elektřiny a plynu. Jedná se o tarify Junior pro zákazníky do 30 let a Senior pro klienty nad 60 let. Oba produkty mají zvýhodněné ceny oproti standardním ceníkům, a to o tři procenta u elektřiny a o dvě procenta u plynu. Společnost LAMA energy uvedla na trh nový tarif Premium, který je zvýhodněn o tři procenta oproti stávajícímu tarifu Standard.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

12. 3. 2013 | Michaela Divišová | 27 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vás energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit. celý článek

Nejlevnější topení plynem? Letos na jihu Čech

11. 2. 2013 | Michaela Divišová | 2 komentáře

Nejlevnější topení plynem? Letos na jihu Čech

Každá z nich ročně odebere stejné množství plynu. Přesto se jejich roční platby za topení plynem ve výsledku liší. Proč mají domácnosti z Liberce, Prahy či Českých Budějovic jiné náklady?... celý článek

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

19. 12. 2012 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

Stejně jako elektřina i plyn v příštím roce zdraží. Ceny plynu se domácnostem zvednou řádově o stokoruny až tisícikoruny. Přinášíme vám výpočty a srovnání nových cen u dominantních... celý článek

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Proč máme z vody vítr v peněžence?

31. 1. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Proč máme z vody vítr v peněžence?

Také si během pravidelné sobotní koupele se sklenkou Rulandského a napínavými romány Stiega Larssona rádi připouštíte do vany teplou vodu? Pak raději začněte pořádně šetřit. Voda letos... celý článek

Partners Financial Services