Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

Elektřina bude příští rok zase dražší. Kolik za ni české domácnosti opravdu zaplatí? Podívejte se na výpočty pro reálné domácnosti a na žebříčky cen dodavatelů.
Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

Ceny elektřiny jdou znovu nahoru. Dodavatelé sice v drtivé většině případů zlevnili, na konečném účtu za rok 2013 přesto vyjdou vyšší sumy než letos. Jak je to možné? Do výdajů za proud se promítne zvýšení některých poplatků, které stanovil stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Příspěvek na obnovitelné zdroje stoupl o 39 procent!

Zatímco dodavatelé svoje ceny, které tvoří zhruba polovinu z celkové platby za elektřinu (tzv. silová elektřina), snížili v průměru až o 5,2 procenta, regulační úřad přistoupil k navýšení regulovaných cen za distribuci a především razantně zvedl poplatek na obnovitelné zdroje. Tento poplatek se zvyšoval už loni, a to o 13 procent (z 370 korun na 419,22 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu). Letos je však změna ještě citelnější, částka poplatku narostla o 39 procent (ze 419,22 na 583 korun za megawatthodinu).

Pro rok 2013 se tedy příspěvek na obnovitelné zdroje zvedne o více než 160 korun na megawatthodinu. Mohlo být ovšem hůř.„Hrozilo ještě větší navýšení, které však poslanci a vláda České republiky poněkud zmírnili. Průměrná domácnost se spotřebou dvě megawatthodiny ročně zaplatí navíc okolo 400 korun včetně DPH,“ vypočítal Petr Holubec z Pražské energetiky (PRE).

Je třeba říci, že regulovanou část ceny, která dnes tvoří asi 55 procent z celkové částky za elektřinu, a kam kromě plateb za distribuci elektřiny či za činnost Operátora trhu spadá právě i poplatek na obnovitelné zdroje, zaplatíme jako odběratelé vždycky ve stejné výši, ať nám elektřinu dodává kdokoli. Díky zlevnění cen silové elektřiny u většiny dodavatelů se však konečný účet alespoň trochu srovná a proud nás v příštím roce vyjde v průměru o 2,4 procenta dráž.

Operátor trhu s elektřinou

Operátor trhu s elektřinou je akciová společnost ve vlastnictví státu, řízená ministerstvem průmyslu a obchodu. Organizuje krátkodobý trh plynu a elektřiny, vede seznam dodavatelů, který najdete na jeho webových stránkách.

Srovnání: Rozdíly v cenách dodavatelů jsou několikatisícové

Jaké částky zaplatí za elektřinu české domácnosti? Srovnali jsme náklady ve standardních cenách u dominantních i alternativních dodavatelů pro dvě skutečné domácnosti. Vzhledem ke stále nejisté situaci ohledně DPH v roce 2013 jsme do cen zahrnuli sazbu 17,5 procenta, nicméně kalkulovali jsme také s variantou 21procentní DPH, která může konečnou cenu elektřiny ještě ovlivnit. Podívejte se, jaké mohou být rozdíly v platbách.

  • Skromně na Hané

V prvním případě jsme vypočítali roční platbu za elektřinu pro domácnost v rodinném domku v Olomouckém kraji. V domě se elektřina používá jen na svícení a k napájení běžných elektrospotřebičů, proto je zde nastavena nejběžnější distribuční sazba D02d v kombinaci s jističem o velikosti 3 × 25 A. Rodina má podle posledního vyúčtování roční spotřebu 4455 kWh.

Nejnižší cena pro příští rok vychází u společnosti Europe Easy Energy (3E). U té by domácnost z Olomoucka zaplatila 21 999 korun. Naopak nejvíc by platila u RWE, konkrétně 23 367 korun. Rozdíl v roční platbě u těchto dvou dodavatelů by tedy činil 1368 korun.

Nezapomínáme ani na sice zatím nejistou, ale velmi pravděpodobnou možnost vyšší sazby DPH, která může celkovou roční cenu elektřiny v této sazbě (D02d) zvednout v průměru ještě o 680 korun.

  • Zostra na západě

Ve druhém případě jsme kalkulovali roční cenu za elektrickou energii v dvougeneračním rodinném domě v Plzni. Obě rodiny využívají elektřinu nejen ke svícení a k provozu řady elektrospotřebičů (dvě ledničky, dvě pračky, dvě televize, několik stolních počítačů atd.), ale elektřinou si pomocí velkého bojleru také ohřívají vodu pro celý dům. Není proto divu, že se jejich roční odběr v posledním vyúčtování vyšplhal na 12 821 kWh. Z toho ale větší část (7955 kWh) odebírají v levnějším nízkém tarifu, neboť mají nastavenou dvoutarifní sazbu D25d, vhodnou právě pro ohřev vody. V domě je pak instalován jistič o velikosti 3 × 25 A.

Nejmíň by stejně jako první domácnost zaplatili u Europe Easy Energy. Roční náklady zde vycházejí na 43 044 korun. Nejvíc by pak platili u společnosti Fonergy, kde cena činí 46 455 korun. Ceny těchto dodavatelů se liší o 3411 korun.

Bude-li se od příštího roku platit DPH ve výši 21 procent, celková roční platba v této sazbě (D25d) se navýší průměrně ještě o 1330 korun.

Anketa

Už jste změnili dodavatele elektřiny?

Dodavatelé reagují na vývoj na burzách i na trhu

Vzhledem ke snížení cen silové elektřiny u většiny dodavatelů nás zajímalo, podle jakých kritérií stanovili nové ceny. Řada dodavatelů snížila své ceny především díky pozitivnímu vývoji na burzách. „Vzhledem k lehkému snížení cen na burze v průběhu roku 2012 jsme i toto promítli do cen na rok 2013,“ sdělil Jan Vaníček ze společnosti Europe Easy Energy.

Dodavatelé také bedlivě sledují svou konkurenci a reagují na vývoj situace na trhu. Každý z obchodníků s elektřinou však k této otázce přistupuje jinak. Někteří alternativní dodavatelé se cenově vymezují vůči velkým dodavatelům, ale třeba společnost Corasta považuje podle svého zástupce Martina Křížka za důležitější sledovat chování ostatních alternativních dodavatelů než řídit svou cenovou politiku chováním dominantních dodavatelů, u nichž se situace dlouhodobě příliš nemění.

Jaký bude vývoj cen elektřiny do budoucna?

Na závěr se ještě podívejme na vývoj cen elektřiny v dalších letech. Ceny silové elektřiny se výhledově pravděpodobně příliš nezmění. Na trhu, kde dodavatelé silovou elektřinu nakupují, totiž zůstávají ceny velmi nízko. Podle Marka Hatlapatky, hlavního analytika společnosti Cyrrus, by tedy pozitivní vliv nízkých cen elektřiny na trhu mohl pokračovat i nadále.

Opačná situace však panuje v oblasti regulovaných cen. „Bohužel vysoké příspěvky na obnovitelné zdroje se budou táhnout i do dalších let, a úspěchem tak bude, pokud se ceny elektřiny nebudou zvyšovat více než jen o pár procent,“ uzavírá Hatlapatka.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2012 8:05, martin.mm

Dvě konkrétní domácnosti jsou krásná věc, ale každá další je už poněkud jiná. Nebylo by lepší porovnávat cenu za jednotku v daném tarifu, než skutečnou spotřebu? Tou svou spotřebou si pak každý vynásobí jednotkovou cenu a má srovnání pro svou domácnost.

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ceny energií, elektřina

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

8. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 11 komentářů

Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

Jedním z velkých nepřátel rodinného rozpočtu jsou drobné, ale opakované výdaje. V součtu dokážou dát dost velkou částku, která s rodinnými financemi může slušně zahýbat.

Partners Financial Services