Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vás energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit.
Tipy a triky: jak ušetřit za elektřinu a plyn

Do ročních nákladů za energie se v domácnostech se jednoznačně nejvíce promítá vytápění. Za topení vydá běžná domácnost v průměru zhruba 50–80 procent z celkových plateb. Do kapsy však musí sáhnout i kvůli ohřevu vody, který tvoří 15–30 procent z celkové spotřeby energie. Zbylých 10–20 procent jde na svícení a provoz domácích spotřebičů.

Při svícení a provozu spotřebičů lze najít nemalé úspory

Pokud elektřinou či zemním plynem nejen ohříváte vodu, ale také topíte, dají se provedením úsporných opatření ušetřit významné částky. Nemalé sumy se dají uspořit ale i na svícení a provozu elektrospotřebičů – elektřina prostě patří mezi nejdražší druhy energie.

Spotřeba elektrické energie v domácnostech – pokud domácnost elektřinou netopí – jde nejvíce na chlazení, osvětlení, vaření, praní a mytí nádobí. Jak ukazuje následující graf, na tyto činnosti připadá téměř 80 procent z veškeré spotřeby elektřiny v domácnosti.

Zdroj dat: EkoWATT; zvětšíte kliknutím

Několik tipů na úspory při vytápění a ohřevu vody

Podívejme se nejprve v krátkosti na možnosti úspor při vytápění a ohřevu vody. Například vytápíte-li doma starším plynovým kotlem, zvažte, zda by se nevyplatila jeho náhrada moderním kondenzačním kotlem. Moderní kotel sníží spotřebu plynu až o 20 procent.

Máte-li doma elektrický bojler, dá se spotřeba elektřiny snížit jeho vhodným nastavením. Teplota by měla být nastavena na 55 °C. Tím se omezí tepelné ztráty a tvorba vodního kamene, který přispívá ke zvyšování spotřeby energie. Nastavení o každý stupeň Celsia výš pak navyšuje spotřebu elektřiny o šest až osm procent. Elektrický bojler ale obecně není nejlepší volba. Energetický poradce Karel Murtinger například navrhuje pořídit si k elektrickému bojleru solární systém nebo prostě pro ohřev využívat spíš plyn než elektřinu.

Jestliže v domácnosti využíváte průtokový ohřívač, v ideálním případě by měl být nastavený na konečnou teplotu vody, abyste ohřátou vodu nemuseli míchat se studenou. Je vhodné mít ohřívač umístěný co nejblíž k místu odběru vody. Vyplatí se také řádně zaizolovat vedení teplé vody. Ohřívače vody či plynové karmy lze rovněž nahradit výrobkem s vyšší účinností.

Na další konkrétní možnosti úspor při vytápění a při spotřebě vody se pak podíváme v příštím článku, kde se budeme těmito tématy zabývat podrobněji.

Udělejte si „energetický miniaudit“ na provoz spotřebičů

Zvažujete-li úsporné kroky při provozu elektrospotřebičů, nejdříve vezměte v úvahu stáří spotřebičů. Chladnička, mrazák a jiné spotřebiče starší než deset let se obvykle vyplatí vyměnit za nové, úspornější. Podle odborníků se vzhledem k rostoucím cenám elektřiny často vyplácí vyměnit starší, byť ještě funkční výrobek za nový, s nízkou (třeba poloviční) spotřebou.

Pokud vás zajímá současná spotřeba přístrojů v domácnosti, můžete ji zjistit pomocí jednoduchého wattmetru, který obvykle dokáže vyčíslit i náklady na elektřinu. Nechcete-li si wattmetr rovnou kupovat (ceny se pohybují do 1500 korun), lze si ho bezplatně vypůjčit ve vybraných energetických a ekologických poradnách nebo i u distributorů elektřiny. Wattmetr pak jednoduše zapojíte do elektrické zásuvky před spotřebič a měříte.

S tímto měřičem spotřeby si můžete ještě před realizací jakýchkoliv úsporných opatření udělat „energetický miniaudit“. Díky tomu zjistíte, kolik co spotřebuje, a teprve na základě toho začnete vymýšlet (od největších žroutů) co a jak se dá omezit.

Kalkulačka: kolik ušetříte výměnou žárovek za úsporky

Kolik ušetříte s úspornou žárovkou

Počet
Doba svícení
+
h/den
+
h/den
+
h/den
+
h/den

Další kalkulačky

Z energetických štítků vyčtete potřebné

Při nákupu nového spotřebiče je pak dobrým vodítkem energetický štítek, který ukazuje nejen provozní spotřebu energie (v závislosti na velikosti spotřebiče), ale např. u praček také účinnost praní, u myček spotřebu vody, u ledniček jejich hlučnost apod. Tímto štítkem se v Česku povinně označují pračky, sušičky, chladničky, mrazničky, myčky nádobí, elektrické trouby, elektrické ohřívače vody, zdroje světla, předřadníky k zářivkám a klimatizační jednotky.

Nejefektivnější kategorie elektrospotřebičů hledejte pod označením A+, A++ a A+++, přičemž u nových chladniček, praček a dalších běžně užívaných spotřebičů se dnes již málokdy setkáte s horší kategorií než B. Označení písmenem slouží k přehlednému porovnání podobných výrobků. Rozdíl ve spotřebě mezi jednotlivými energetickými třídami přitom může být opravdu pořádný

Porovnání nákladů na úspornější chladničku při sazbě D02d

 

chladnička třídy B

chladnička třídy A +

spotřeba elektřiny

1,39 kWh/den

0,83 kWh/den

507 kWh/rok

303 kWh/rok

provozní náklady za rok

2202 Kč

1315 Kč

provozní náklady za 10 let

22 000 Kč

13 100 Kč

pořizovací náklady

12 000 Kč

13 500 Kč

náklady celkem za 10 let

34 000 Kč

26 600 Kč

Zdroj: EkoWATT

Jak zabráníte nechtěnému odběru proudu?

Plánujete-li pořízení nového počítače či tiskárny, úsporné výrobky s nízkou spotřebou bývají označeny značkou Energy Star nebo TCO. Při běžném denním provozu pak lze většinu osobních počítačů nastavit tak, aby při nečinnosti spotřebovávaly co nejméně. Nicméně i pokud je počítač a tiskárna vypnutý, může dále odebírat proud. Jak zamezit tomuto nechtěnému odběru?

Nejen počítač či tiskárna, ale většina domácích elektrospotřebičů odebírá proud, i když jsou vypnuté. Vaše televize, satelitní přijímač, hifi-věž i mnoho druhů lampiček totiž má zabudovaný transformátor. Tento transformátor spotřebovává proud neustále – je totiž trvale připojen k síti, vypínač je umístěný až za tímto transformátorem.

V tomto klidovém, tzv. stand-by režimu mohou starší spotřebiče spotřebovávat až 20 wattů za hodinu, novější obvykle jeden až pět wattů. Uveďme si příklad: pokud je stand-by příkon přístrojů v celé domácnosti dvacet wattů, spotřebují za rok 175 kWh. Při současné průměrné ceně elektřiny 4,83 korun/kWh je to téměř 850 korun. Tyto náklady se však dají snadno snížit – spotřebiče, které nemusejí být ve stand-by režimu (elektronika bez dálkového ovládání), můžete vypnout buď hlavním vypínačem, vytažením šňůry ze zásuvky nebo i elegantněji – společným vypínáním pomocí prodlužovacího kabelu s vypínačem zásuvek.

Které spotřebiče mají v Česku povinně energetický štítek

Budoucí energetický štítek
  • automatické pračky
  • bubnové sušáky prádla
  • pračky kombinované se sušičkou
  • chladničky, mrazničky a jejich kombinace
  • myčky nádobí
  • elektrické trouby
  • elektrické ohřívače vody
  • zdroje světla
  • předřadníky k zářivkám
  • klimatizační jednotky
  • televizory

Na obrázku (zvětšíte ho kliknutím) vidíte příklad energetického štítku otočeného o devadesát stupňů. Pokud ho chcete prozkoumat, pootočte hlavu o devadesát stupňů vlevo nebo monitor o devadesát stupňů vpravo. Zdroj: EkoWATT.

Jak kupovat a využívat nové spotřebiče

  • O nákup nového spotřebiče se zajímejte dřív, než původní fyzicky doslouží.
  • Vyhledávejte spotřebiče s vhodnou provozní kapacitou (velikost, hmotnost náplně aj.).
  • Preferujte spotřebiče s nízkou provozní spotřebou energie (podle energetického štítku, nejúspornější mají energetickou třídu A++; nově bude A+++).
  • Spotřebiče instalujte na vhodné místo (např. chladničku dál od topných zdrojů).
  • Prozkoumejte správnou obsluhu domácích spotřebičů.
  • Vysloužilé spotřebiče odevzdejte do místa zpětného odběru k recyklaci.

Pramen: SEVEn ve spolupráci s Pražskou energetikou

Další tipy na úspory elektřiny a plynu

Chladnička a mraznička

Vyplatí se pravidelně odmrazovat. Námraza silnější než tři milimetry může zvedat spotřebu energie až o 50, ba i více procent. Je také vhodné, aby tyto spotřebiče byly umístěny dále od sporáku a od topení, aby nestály přímo u stěny nebo na přímém slunci – nemohou pak dobře odvětrávat a odvádět teplo, čímž se spotřeba zvyšuje. Vzhledem k tomu, že lednička a mrazák jsou v provozu neustále, je vhodné v nich udržovat optimální teplotu – v chladničce kolem +5 °C, v mrazničce okolo -18 °C. Jestliže v nich bude chladněji, „sežerou“ mnohem víc energie.

Pračka

Spotřebu energie lze „udržet na uzdě“ optimálním dávkováním prádla a volbou vhodné teploty. Při přeplněné pračce může odběr elektřiny výrazně vzrůst, stejně jako při vyšší teplotě praní, než je nutné. Například snížením teploty z 90 na 60 °C je možné nejen dosáhnout zhruba čtvrtinové úspory elektřiny, ale také zabránit zbytečnému opotřebení prádla.

Sporák

Vaření lze urychlit použitím pokličky: bez použití pokličky může spotřeba vzrůst až na trojnásobek. Poklička však musí na hrnec pasovat, stejně jako hrnec musí „sedět“ na používanou plotnu – s malým kastrůlkem na velké plotně jen plýtváte energií. Plotýnku také můžete vypnout s předstihem a využít na dovaření už jen zbytkové teplo.

Vaření

Podle tipů od energetického poradce Karla Murtingera je vhodné například při přípravě polévky ohřát vodu ve varné konvici, pak ji nalít do hrnce a teprve začít vařit (konvice má vyšší účinnost než vařič), omezit dlouhé pečení v troubě; leccos jde dělat v mikrovlnce. Namísto dlouhého vaření můžete využít tlakový hrnec.

Mytí nádobí

Nejlépe v úsporné myčce. Pokud máte levný zdroj teplé vody (solár nebo tepelné čerpadlo), vyplatí se myčka s přívodem teplé vody.

Svícení

Výhodné je mít osvětlení navržené tak, aby šlo využívat lokálně (lampy). Díky tomu nebudete svítit zbytečně po celé místnosti, ale pouze tam, kde je to nezbytně nutné. „Ideální je používat směrové osvětlení s LED namísto centrálních světel,“ říká Murtinger. Další úspory může přinést nahrazení klasických žárovek úspornými kompaktními zářivkami. Spotřeba elektřiny při svícení klesne zhruba na čtvrtinu, přičemž úsporné zářivky vydrží i patnáctkrát déle. Lze je sehnat za ceny od 100 do 500 korun.

Elektronika

Podle Murtingera je lepší pořídit si menší TV panel a sednout si blíž. Cestou úspor se dá jít i při poslechu rádia – například opatřit si kvalitní sluchátka a poslouchat rádio z mobilního telefonu. Namísto stolního PC se pak vyplatí používat úspornější notebook.

Anketa

Znáte tyhle tipy a triky?

Náklady za elektřinu a plyn snížíte (možná) změnou dodavatele

Nemalé úspory za elektřinu a plyn vám může přinést také změna dodavatele. Na energetickém trhu v současnosti působí kolem čtyřiceti firem, které nabízejí elektřinu a plyn za různé ceny. Na změnu dodavatele energií máte jako odběratel právo každého půl roku a proces je zcela zdarma.

Při změně však berte vždy v úvahu nejen výhodnost dodavatele z hlediska ceny, ale také si pozorně pročtěte navrhovanou smlouvu a k ní přiložené obchodní podmínky. Neměli byste v nich narazit na žádné chytáky ve formě např. sankčních poplatků za případnou výpověď smlouvy. Solidní dodavatel vás nebude nutit k podpisu smlouvy pod časovým tlakem ani se u něj nesetkáte s nevýhodnými podmínkami v případě, že od něj budete chtít v budoucnu třeba odejít.

Elektřinu lze zlevnit také změnou jističe nebo sazby

V případě elektřiny lze ještě hledat další možnosti úspor například ve snížení velikosti hlavního jističe nebo ve změně distribuční sazby, pokud se ve vaší domácnosti nějak změnily podmínky odběru proudu. Výměna jističe vás vyjde na několik stokorun a do roka se vám může vrátit. Měsíční poplatky za jistič se totiž liší, stejně jako ceny elektřiny u různých distribučních sazeb – vhodnou změnou tak můžete ušetřit nemalou částku. Výměnu jističe však musí provést odborník, který nejprve zkontroluje, zda velikost jističe odpovídá příkonu spotřebičů v domácnosti. Můžete s ním také konzultovat, jestli je ve vaší domácnosti možné změnit sazbu elektřiny.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+78
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2013 7:53, Dopan

Úspory nejsou vždy úspory. Měli jsme funkční ledničku 15 let (cca 900Wh/24h)jenže už nebyla "in". Tak jsme si koupili novou, třída B a spotřeba 750Wh/24h za 9500,-Kč. Kdo umí počítat, tak bude vědět, za jak dlouho se vrátí "investice". Bohužel dnešní výrobky nejsou stavěné na 15let - těsně po záruce se začala spotřeba zvyšovat a zjistilo se, že tlak chladiva klesl a je nutná oprava. Takže nové spotřebiče nevedou vždy k úspoře!!

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2014 16:42

AEG ELEKTROLUX,nekupovat zadny srot

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Miliardový solární tunel. Co si o tom myslíte?

7. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Miliardový solární tunel. Co si o tom myslíte?

Nejvýnosnější byznys od časů kuponové privatizace. Tak se před pár lety mluvilo o solárních elektrárnách. Teď to vypadá taky na stejně velký tunel. Audit Energetického regulačního úřadu... celý článek

Malé peníze: Levnější elektřina? O deset procent by to šlo hned!

23. 1. 2013 | Jan Müller | 15 komentářů

Malé peníze: Levnější elektřina? O deset procent by to šlo hned!

Náš čtenář uvažuje o investici do akcií ČEZu, podnik se mu ale zdá zadlužený. Jan Müller rozebere strukturu dluhů energetické společnosti, podívá se na její činnosti – a z analýzy mu... celý článek

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

3. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Rok 2013 začal a jedno je jisté: naše peněženky dostanou zabrat. Kvůli zvýšení DPH podraží téměř všechno. Kromě toho ale stoupnou také ceny energií, dopravy a cigaret. Startuje druhý... celý článek

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

2. 5. 2011 | František Mašek | 45 komentářů

Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services