Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 23. 8. 2012 | 17 komentářů
Slovo spoluúčast se dnes leckomu příčí v hrdle; jeho význam zredukoval na regulační poplatky a doplatky za léky. Přitom znamenalo cosi pěkného: že se někdo na něčem podílí spolu s někým jiným. Peníze.cz zvyšují spoluúčast: jedeme v tom s vámi a zdarma radíme, jak šetřit. Dnes na nákupu léků.
Manuál chytrého seniora, maroda i alergika: Jak šetřit na lécích!

Už v roce 2008 utratil každý Čech za své nemoci (čili za léky a lékaře) průměrně čtyři sta šedesát tři korun měsíčně. Tedy z vlastní peněženky, zdravotní pojištění v to samozřejmě nepočítáme. Vyplývá to z loni uveřejněné studie Evropského výběrového šetření o zdraví v  ČR (EHIS). Novější údaje bohužel k dispozici nejsou. Zprůměrovaná čísla je tak jako tak třeba brát s rezervou. Jinak na tom je osmdesátiletá, chorobami zkoušená stařenka a jinak dvacetiletý mladík v rozpuku sil. Od roku 2008 finanční spoluúčast pacientů dále narostla. Už tehdy však podle výzkumu každý desátý člověk platil za zdravotní péči přes tisícovku měsíčně.

Nejznámější z 360 léků, na které už pojišťovna nepřispěje

  • Panadol
  • Paralen
  • Ibalgin
  • Bromhexin
  • Zyrtec

Poslední změna nastala před měsícem a půl, kdy pojišťovny přestaly hradit dalších tři sta šedesát léků – mezi nimi prostředky na alergie, bolesti kloubů nebo kožní problémy. Někteří si tak měsíčně opět připlatí až stokoruny Výběr nejznámějších léků, na které vám už od 1. července pojišťovna nepřispěje, i když vám je předepíše lékař, najdete v boxu.

Ceny se mění i několikrát za měsíc

Zorientovat se v cenách a doplatcích za jednotlivé léky není jednoduché. Mohou se totiž několikrát změnit i během jediného měsíce. „Změny v průběhu jednoho měsíce jsou obvyklé. Důvodem je souběh tří faktorů: nová pravomocná rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv o cenách a úhradách jednotlivých léčiv, doprodeje distribučních firem a lékáren, které trvají maximálně tři měsíce po změně, a také změny cen iniciované samotným výrobcem, který reaguje na konkurenci,“ vysvětluje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Tvorba cen léků je složitý proces. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stanovuje maximální ceny léků na předpis prostřednictvím správních řízení, která porovnávají ceny v rámci zemí Evropské unie. „Na cenu léku má také zásadní vliv hodnota úhrady zdravotní pojišťovnou. Právě zdravotní pojišťovny a výrobci léčiv jsou ze zákona účastníky správních řízení. Spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv spoluzodpovídají za přiměřenost cen léčiv, nákladů ze zdravotního pojištění a výše spoluúčasti pacientů,“ popisuje Lubomír Chudoba. Dodává však, že řada léků na předpis úředně stanovenou maximální cenu nemá. „Pak záleží na cenové politice výrobců. Stejně jako u cen volně prodejných léků – ty nejsou nijak regulovány,“ pokračuje prezident České lékárnické komory.

Zjišťujte, ptejte se, podělte se

Dalším důležitým hráčem jsou samotné lékárny – ceny i doplatky za léky se v nich totiž liší. Klidně i o desítky korun. Podle prezidenta České lékárnické komory tato situace zdaleka není ideální. „Měli bychom jednoznačně následovat většinu zemí Evropské unie, které mají u léků předepsaných lékařem stanovené pevné ceny,“ míní Lubomír Chudoba.

Dokud to tak nebude, nezbývá, než abychom se sami starali, jak výdaje za léky krotit. 

První rada, pro ty, kteří chtějí ušetřit, zní: ptejte se. Dřív než si lék koupíte, porovnejte si ceny lékáren ve vašem okolí. Žádná vyčerpávající centrální on-line databáze cen zatím neexistuje. Ve vyhledávači ministerstva zdravotnictví najdete nejvyšší možnou cenu léku i nejvyšší možný doplatek (pokud jsou stanovené) stejně jako aktuální průměrné ceny a doplatky v lékárnách. Údaje o konkrétních prodejnách však scházejí.

„Díru na trhu“ se rozhodl zaplnit nedávno vzniklý portál Doplatky.eu. „Většina lidí nemá přehled o tom, kde a kolik se za jaký lék doplácí. Po návštěvě lékaře nejčastěji zajdou s receptem do nejbližší lékárny nebo do té, kterou mají během dne ‚po cestě‘. U mnoha léků kvůli tomu přicházejí o nemalé peníze. Srovnávacím portálem Doplatky.eu chceme tuto situaci změnit,“ uvádí zástupkyně projektu Barbora Ruttkay. Projekt nabízí prostor pro sdílení informací o doplatcích léků v jednotlivých lékárnách. „Pro jeho fungování je nezbytná vzájemná solidarita návštěvníků. Ceny konkrétních léků jen zřídka zveřejňují samy lékárny. Proto návštěvník portálu nemůže pouze očekávat, že zjistí cenu doplatku, ale po příchodu z konkrétní lékárny by měl také cenu sám zadat, čímž pomůže ostatním i sobě,“ pokračuje Barbora Ruttkay.

Limity informačního webu jsou jasné – zdaleka všechny lékárny s ním nespolupracují, proto hodně závisí na aktivitě uživatelů. Těžko může pružně reagovat na neustálé změny cen v jednotlivých lékárnách. Hodit se vám však může jeho další užitečná funkce: když do vyhledávače zadáte účinnou látku léku, který chcete koupit, zobrazí vám všechna jeho levnější generika – čili léky, které obsahují stejnou účinnou látku a mohou vám posloužit stejně dobře za míň peněz.

Generika nejsou padělky!

Generikum je ekvivalent originálního léku, který se na trhu mohl objevit, až když jeho předchůdci vypršela patentová ochrana. Obsahuje totožnou účinnou látku a prochází stejně přísným procesem schvalování a testování jako původní lék. Generika rozhodně nejsou neregistrované padělky – ty totiž mohou být životu nebezpečné:

Zvídavými dotazy na levnější generika byste měli častovat i lékárníka. Jako podnikatel, který chce vydělat, vám přirozeně sám levnější varianty vnucovat nebude. Nestyďte se proto zeptat.

Kolik můžete ušetřit?

Pro představu: Voltaren emulgel na bolesti svalů a kloubů koupíte za sto osmdesát korun, jeho kolegu se stejnou účinnou látkou Veral Neo Emulgel nabízí tatáž lékárna za stovku. Zatímco za proslavený růžovák Ibalgin 400 zaplatíte 45 korun (balení o 24 tabletách), za Ibumax se stejnou účinnou látkou dáte třicet čtyři korun (a v balení najdete o šest tablet víc). A tak bychom mohli pokračovat téměř u všech léků.

Totéž platí, když si vyzvedáváte medikament, který vám předepsal lékař. V řadě případů je totiž možné nahradit i takový lék stejně účinným generikem. Nejde to přirozeně vždycky (zejména když obsahuje lék kombinaci více složek), za zeptání v lékárně ovšem nic nedáte.

Když vám lékař na jeden recept předepíše více léků, nic vás nenutí koupit je v jedné lékárně, pokud se vyplatí vyzvednout si každý jinde. Od letošního ledna už třicetikorunový poplatek neplatíte za každou položku na receptu, ale pouze za recept „na jehož základě došlo k výdeji prvního balení z předepsaných léčiv“, tedy pouze v první lékárně, kde budete léky z něj pořizovat.

Nezapomeňte, že volně prodejné léky bez předpisu dnes můžete nakupovat i přes internet. Elektronické lékárny na svých webech ceny zveřejňují a umožní vám si je porovnat. Nebo si aspoň udělat malou rešerši, abyste v kamenné lékárně dokázali cenu posoudit. A jako u každého jiného zboží většinou bývá výhodnější větší balení.

Anketa

Hledáte, kde pořídit léky levněji?

Rozhodně ale vždy neplatí, že levněji nakoupíte ve větším řetězci lékáren. „Řetězce obecně v jakémkoli oboru většinou investují značné částky do marketingu (třeba letáků). A snaží se občany na příkladu několika vybraných produktů přesvědčit, že jsou levnější. Ale že mají užší sortiment, že u ostatních produktů mohou být v porovnání s konkurencí naopak mnohem dražší a jaká je skutečně kvalita jejich služeb v porovnání s ostatními…, o tom se občan dozví již těžko,“ říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Pozor: Doplatek a započitatelný doplatek není totéž!

Nezapomínejte, že pokud vaše poplatky a doplatky za zdravotní péči (včetně léků) přesáhnou roční ochranný limit pěti tisíc korun, pojišťovna vám zbytek peněz vrátí. Jak postupovat, zjistíte v našem starším článku:

Započítávání doplatků za léky do ochranného limitu, je však složitější, než by se mohlo zdát. Zákon rozlišuje dva rozlišné termíny: doplatek a započitatelný doplatek. Do ochranného limitu se automaticky nezapočítává vše, co v lékárně za léky na předpis doplatíte. Počítá se pouze takzvaný započitatelný doplatek, který může být i desetinásobně nižší. Doplatky pacienta se započítávají pouze ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupné léčivé přípravky s obsahem stejné léčivé látky a se stejnou cestou podání,“ vysvětluje ministerstvo zdravotnictví. Výši započitatelného doplatku každého léku najdete spolu s maximálními a průměrnými cenami léku ve výše zmiňovaném vyhledávači ministerstva zdravotnictví.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2012 3:20, josef

Zdravotnictví u nás bude vždy předražené, pokud v něm bude působit profesní mafie jako dosud. Zatímco v civilizovaném světě jsou kartelové dohody o cenách zakázané, v našem zdravotnictví jsou dokonce povinné a profesními organizacemi zdravotníků prosazované dokonce do zákonů. Inzerování cen a prodeje léků na internetu, který v ostatních odvětvích pomáhá přiblížit dostupnost ceny spotřebitelům, se ve zdravotnictví bojí jako čert kříže a ministerstvo zdravotnictví jim k tomu sekunduje, místo toho aby povinně nařídilo lékárnám ceny léků na internetu zveřejňovat.Za rady, že staří a nemocní, kteří berou často i desítky léků mohou ušetřit tím, že budou obcházet lékárny, které mají lék nejlevnější, si rádci zaslouží nakopat do zadku.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2012 11:13, xls

Zajímavým způsobem ušetřit je (jako u všeho) nakupovat v zahraničí. Třeba v takovém Thajsku je v lékárnách podstatně větší výběr, léky často účinnější a za zlomek zdejších cen. Není výjimkou, že naprosto stejná věc stojí tady 10x tolik co tam. V podstatě není vůbec problém si takhle zaplatit letenku.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další zlom v českém zdravotnictví: nadstandardy už si můžete pojistit!

6. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Další zlom v českém zdravotnictví: nadstandardy už si můžete pojistit!

Definice nadstandardní zdravotní péče znamenala v českém zdravotnictví (zatím malou) revoluci. Za prvních osmnáct položek ve vyšší kvalitě si můžete připlácet od začátku roku. Uplynulo... celý článek

Prověřte svého lékaře. Požádejte o výpis zdravotní péče

10. 4. 2012 | Barbora Buřínská | 5 komentářů

Prověřte svého lékaře. Požádejte o výpis zdravotní péče

Zdravotní péče je bezplatná. Zdravotní pojištění je povinné. Filozofa možná tenhle paradox pobaví, obyčejného člověka asi zmate. Soustřeďme se ale dnes na druhou půlku sdělení: můžeme... celý článek

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

5. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 10 komentářů

Poplatky ve zdravotnictví: kolik za co a kdy už nemusíte platit

Zdravotnictví máme bezplatné, ale jen posud. Platí se za návštěvu lékaře, den v nemocnici, za recept, za léky samotné. Někdo bohužel sahá po peněžence tak často, že by ho to – spolu... celý článek

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

20. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Za lepší sádru si od ledna můžete připlatit, za lepšího doktora oficiálně pořád ne

Nadstandardy ve zdravotnictví začnou platit od ledna. A konečně se ví, jak budou vypadat. Pokud v rámci bujarého silvestrovského veselí uklouznete na ledu a zlomíte si ruku, budete... celý článek

Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano

16. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Brněnští (a)sociální demokraté šetří: 30 korun u doktora ne, 6 000 za jesle ano

O solidaritě s nejslabšími se to hezky mluví při sněmovních obstrukcích. Když dojde na činy, regionální politici ČSSD umí s potřebnými vytřít stejně efektně jako pravicová vláda.

Partners Financial Services