Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Arsen Lazarevič | rubrika: Jak na to | 21. 4. 2011 | 14 komentářů
Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem. Přinášíme pár praktických rad. Vyzkoušejte je – a nakonec možná zjistíte, že se v pepito zástěře řezníka podřezávajícího výdaje cítíte dobře.
Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Správná hospodyňka pro pírko i přes plot skočí a strýček Skrblík by si pro cent nechal vrtat koleno: oba totiž dobře znají starou pravdu, že halíře dělají talíře.

V tomto článku nabízíme pár jednoduchých tipů na nijak zvlášť bolestivé kroky, které povedou ke snížení vašeho rodinného rozpočtu o pár set korun měsíčně. Tedy o nějaké ty talíře za rok.

Ušetřete za telefony, za energie či za auto. Nebude vás to stát skoro nic: pár hodin shánění informací a trochu energie investované do vyjednávání. A neříkejte, že jde o handrkování – otázka A nemohl bych to dostat levněji? je základem veškerého obchodu!

Ušetřete na volání!

Ušetřit na volání a psaní SMS zpráv nemusí být nic složitého. Telefonní operátoři mají na nás zákaznících obrovské marže. U dvou největších operátorů se pohybují až mezi 40 a 50 procenty! Zkušenosti však ukazují, že jsou ochotni z nich slevit. Jak je to možné? Inu – lepší klient, na kterém vyděláme méně, než klient na kterém nevyděláme nic, protože odejde ke konkurenci.

Slevy lze vyjednat několika způsoby, nejjednodušší je však začít na infolince vašeho operátora:

OperátorZe stejné sítěZ jiných sítí
Telefónica O2*11800 02 02 02
T Mobile4644603 603 603
Vodafone*77800 77 00 77

Při jednání s operátorem

  • se vyhněte emocím
  • argumentujte věcně a objektivně
  • klaďte důraz na fakta
  • buďte asertivní, užívejte metodu „rozbité desky“

Váš argumentář. Nezapomeňte říci:

  • jak dlouho jste věrnými zákazníky
  • kolik peněz jste již operátorovi zaplatili
  • že si bohužel nebudete moci dál dovolit platit účty v dosavadní výši
  • že odchod ke konkurenci zvažuje celá rodina – nabídli vám výhodnější podmínky

Pak se ptejte se na možnost výhodnějšího tarifu

Na infolince se nechte přepojit přímo na operátora. Během jednání musíte být taktičtí, asertivní a argumentovat objektivně, nezapomínejte, že na druhé straně sedí člověk zvlášť na takové hovory vycvičený. Emoce do vyjednávání nepatří. Nejdříve poukažte, že jste věrným zákazníkem, a odhadněte částku, kterou už jste společnosti celkově „věnovali“.

A pak už se vyjednávání se dostává do finální fáze – řekněte, že za daných podmínek, kdy příjmy vaší domácnosti klesají, nebudete schopni nadále platit tarif v dosavadní výši. A nezapomeňte zmínit, že uvažujete o přechodu ke konkurenčnímu operátorovi, který celé vaší rodině nabídnul výhodnější podmínky. Důraz na slovo rodina není samoúčelný, z jednoho klienta je rázem několik, tj. pro operátora velké sousto, které by si neměl nechat ujít.

Je velmi nepravděpodobné, že vám operátor nenabídne slevu. Pokud nenabídne, jednejte – vraťte se k hořejší tabulce s čísly na infolinky všech operátorů. A nyní se dívejte do sloupce s voláním z jiných sítí: kontaktujte konkurenčního operátora, řekněte, kolik vaši rodinu telefonování stojí (pro lepší vyjednávací pozici částku snižte o zhruba deset procent), a zeptejte se, jestli vám nemohou nabídnout výhodnější podmínky. S největší pravděpodobností vám skutečně nabídnou služby zhruba ještě o deset procent levnější, než jakou sumu jste uvedli. Takže šetříte téměř pětinu nákladů na telefon. A pokračujeme.

TIP REDAKCE

Telefonní operátoři si leckdy najímají na prodávání svých tarifů firmy, které se při nabízení jen tak za něco nehanbí. Přemlouvání, vnucování, nátlak, lži.

Více v článku Petry Dlouhé: Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

Neplaťte Hulínské!

Významnou úsporou v rodinném rozpočtu může být změna dodavatele elektrické energie a plynu. O změně dodavatele by měl například uvažovat každý, kdo odebírá elektřinu od společnosti Pražská energetika (PRE). Nejen, že z většiny srovnání tato společnost vyjde jako nejdražší, ale jak je známo, vyplácí navíc milionové odměny pražským politikům ve své dozorčí radě. Rozmyslete si, jestli právě tohle chcete podporovat.

SpolečnostTarifCena na rok (Kč)Z toho měsíční poplatky (Kč)
PREBasic D Akumulace 816 3953 946
RWERWE Standard AKU 816 0113 946
ČEZBsic D Akumulace 815 5363 240
United Energy TradingHome Aku14 9703 528

V jiných krajích jsou samozřejmě tarify a společnosti jiné – a možná už teď využíváte nejlevnější variantu. Za průzkum ovšem nic nedáte, zato změnou dodavatele elektřiny a plynu lze ušetřit od několika stokorun ročně až po tisícikoruny. Pro srovnání nabídek můžete využít některý z internetových srovnávačů, například Ušetreno.cz nebo CenyEnergie. A potom kontaktujte přímo dodavatele.

U něj se informujte, zda vám může nabídnout nižší cenu, než vyšla ve srovnávači. Pokud jednáte s dodavatelem přímo, vypadává ze hry zprostředkovatel, který za svou činnost samozřejmě získává adekvátní provize.

Není třeba také připomínat, jak širokým obloukem je dobré se vyhnout podomním prodejcům elektřiny a plynu.

Vyjednejte si levnější povinné ručení

Pojištění automobilu vám nikdo nepromine – je přece povinné. Ušetřit se na něm ale dá. A není třeba chodit do pojišťoven, ba ani zvednout telefon. Stačí vám připojení k internetu.

Na serverech PovinneRuceni.com, iPojištění.cz, ručení.cz či  honzovapojistka.cz můžete porovnat povinné ručení veškerých pojišťoven a vybrat to, které vyhovuje vašim potřebám. Servery pamatují i na to, že jste třeba dobrým klientem pojišťovny – o různé bonusy za dosavadní bezpečné ježdění nepřijdete.

Některé ze serverů fungují tak, že ze svých klientů sestaví jakousi virtuální automobilovou flotilu: díky množství automobilů a potenciálních pojištěnců pak mají ve vztahu k pojišťovnám podstatně lepší vyjednávací pozici než kterýkoli jednotlivec. Je však třeba připravit se na to, že veškeré administrativní kroky řešíte s tímto zprostředkovatelem. Může se tak stát, že nebudete mít přístup k veškerým informacím spojeným s pojištěním. Jinak se však jedná o poměrně bezpečnou a dlouho fungující záležitost. Zvlášť pro mladé a nezkušené řidiče, kteří by neměli u pojišťoven plusové body za roky a kilometry bez nehod, jde o možnost jak výrazně snížit své náklady.

Pokud máte finančního poradce, porovnejte internetové nabídky – a získaná data a čísla využijte jako argumenty při vyjednávání s ním. Je možné, že vám slevu nabídne i na úkor svých provizí za zprostředkování povinného ručení. Pro finančního poradce je totiž důležité nejen vydělat na provizích, ale také splnit určené plány prodeje finančních produktů.

Trochu sebevědomí, obchod je zábava!

Anketa

Stydíte se vyjednávat o ceně?

Jsou země a kultury, kde je smlouvání o ceny toho či onoho zboží každodenní rutinou. Vlastně jsou to skoro všechny země: vyjednávání o ceně je totiž nezbytnou součástí téměř každého obchodu. V Česku jsme si ovšem v dobách plánovaného hospodářství obchodovat odvykli: ceny byly pevně stanovené a nedebatovalo se o nich. Platit automaticky cenu, kterou si řekne prodávající, ale není úplně normální.

Trocha zdravého sebevědomí vám může ušetřit i pár tisíc ročně. Takže zhluboka nadechnout, řeznickou zástěru – a řežeme výdaje!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 4. 2011 9:53, Pavel

Nu, ono se to lehko řekne, ale hůř provádí. Zejména v situaci, kdy už víceméně neexistuje lepší nabídka. Jednou mi volala konkurence od jisté mobilní společnosti, byl jsem tehdy u Eurotelu na GO kartě. A že prý mi určitě připraví lepší nabídku. Já povídám, že to těžko, a ona, ať jí řeknu, kolik provolám. Tak říkám, že tak ticku, maximálně dvanáct stovek. Děvče na druhém konci zajásalo a nadechovalo se k tomu, aby mi zoptimalizovalo výdaje. A já v té mezeře povídám, no jo, ale to je za celý rok. Načež na druhé straně chvíli ticho, pak sponntánní smích a nakonec omluva za zdržení a přání hezkého dne dne. A měl jsem pokoj. Já držím všechno už na minimech. A co pak?

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nevyhazujte peníze oknem! Poradíme, jak ušetřit

9. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 21 komentářů

Nevyhazujte peníze oknem! Poradíme, jak ušetřit

Je to zvláštní paradox – peníze milujeme, chceme je, ale přitom se o ně moc nestaráme. Necháváme je ležet bez užitku, neříkáme jim, co mají dělat, utrácíme je za falešný pocit jistoty... celý článek

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce II.

28. 7. 2010 | Václav Valášek | 6 komentářů

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce II.

Šetřit se dá i bez velkého utahování opasků, které by vám snížilo životní úroveň. Tady je dalších pět rad, jak s určitým nadhledem ušetřit dost peněz.

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce

27. 7. 2010 | Václav Valášek

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce

Vláda konečně šetří. Proč se proto neinspirovat a nezkusit nějakou tu kačku ušetřit i v rozpočtu rodinném, aniž byste museli snižovat svůj zažitý standard. Nebojte se!

Rodinný rozpočet: levná pomoc, jak ušetřit a vyhnout se dluhům

11. 5. 2009 | Petr Čermák | 11 komentářů

Rodinný rozpočet: levná pomoc, jak ušetřit a vyhnout se dluhům

Češi by po letech utrácení a zadlužování měli zasednout ke stolům a začít si dělat rodinný rozpočet. Lépe si tak naplánují budoucí výdaje, zajistí jejich financování a zároveň budou... celý článek

Jak ušetřit na provozu domácnosti

29. 9. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak ušetřit na provozu domácnosti

Svěrákovy "složenky, krávy zelený nenažraný," ve své poště nevidí rád asi nikdo. Neporadíme vám, jak se jim vyhnout. Dozvíte se ale, jak je možné náklady na služby výrazně snížit.

Partners Financial Services