Nejlevnější topení plynem? Letos na jihu Čech

Každá z nich ročně odebere stejné množství plynu. Přesto se jejich roční platby za topení plynem ve výsledku liší. Proč mají domácnosti z Liberce, Prahy či Českých Budějovic jiné náklady? Jaké jsou rozdíly v cenách plynu a co je způsobuje?
Nejlevnější topení plynem? Letos na jihu Čech

Do liberecké, pražské a budějovické domácnosti přišlo roční vyúčtování za zemní plyn. Kdybyste si je položili před sebe, zjistili byste, že přestože každá domácnost spotřebovala úplně stejné množství plynu, výsledné částky jsou jiné. Z jakých důvodů?

Konečnou cenu plynu tvoří jak obchodníci, tak stát

Celková platba za zemní plyn se skládá z několika částí, které mohou konečné náklady ovlivnit různě. Do výsledné ceny plynu se podepisují jak státem regulované platby za přepravu a distribuci plynu, tak dodavatelé svou cenovou politikou. Z hlediska distribuce plynu je Česká republika rozdělena celkem do šesti distribučních území:

  • RWE GasNet – Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj
  • VČP Net (patří do skupiny RWE) – Královéhradecký a Pardubický kraj a část kraje Vysočina
  • JMP Net (patří do skupiny RWE) – Jihomoravský a Olomoucký kraj, část Zlínského kraje a kraje Vysočina
  • SMP Net (patří do skupiny RWE) – Moravskoslezský kraj a část Zlínského kraje
  • E.ON Distribuce – Jihočeský kraj
  • Pražská plynárenská Distribuce – Praha

Distributora plynu přitom domácnosti měnit nemohou, je pevně určen na základě umístění odběrného místa.

Zdroj: TZB-info.cz

Podíl regulované složky však není u ceny plynu tak výrazný jako u elektřiny. Na rozdíl od cen elektrické energie, kde tvoří regulovaná část kolem 50 procent z celkové ceny, podílí se regulované ceny (které ovlivnit nelze) v konečné ceně plynu necelými 20 procent.

Tyto ceny pro jednotlivé distribuční společnosti každoročně stanovuje Energetický regulační úřad. Dodavatelé pak domácnostem v každoročním vyúčtování regulované ceny za distribuci pouze přefakturovávají. „Pokud při získávání zákazníka tvrdí prodejce, že i zde obchodník poskytne slevu okamžitě, je třeba prodejce vyrazit z domu,“ poznamenal k tomuto bodu Jaroslav Horych ze společnosti Vemex Energie.

Domácnosti ve svých ročních nákladech za plyn ovlivní zbylou, zhruba osmdesátiprocentní část z celkové ceny – tzv. neregulované ceny, které si stanovují sami dodavatelé a zákazníci si výši této části mohou určit výběrem svého dodavatele.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Ceny za distribuci plynu se liší i o 83 korun

Podívejme se nejprve na letošní ceny za distribuci, a to pro domácnosti, které plynem vytápí a mají roční spotřebu v průměru 27 megawatthodin (MWh). Za každou spotřebovanou megawatthodinu platí domácnosti napříč Českem jiné částky:

  • RWE GasNet (například Liberec): 171,90 korun
  • VČP Net (například Pardubice): 184,66 korun
  • JMP Net (například Zlín): 145,07 korun
  • SMP Net (například Ostrava): 174,28 korun
  • E.ON Distribuce (například České Budějovice): 228,90 korun
  • Pražská plynárenská Distribuce (Praha): 150,42 korun

Uvedené ceny za distribuci plynu zahrnují pevnou cenu za odebraný zemní plyn a pevnou cenu za službu Operátora trhu. Do regulovaných cen za distribuci spadají ještě stálé měsíční platy za kapacitu, které se oblast od oblasti také liší, jak uvidíme v tabulkách níže. Je také třeba podotknout, že od roku 2010 zahrnují regulované platby též ceny za přepravu plynu zákazníkům v České republice.

Tyto ceny za distribuci od sebe může dělit i více než 83 korun. Rozdílné ceny jsou dány zaprvé tím, že každý distributor má stanoven objem finančních prostředků (tzv. upravených povolených výnosů). Tento objem odpovídá stavu distribuční sítě, její struktuře, rozsahu, nákladům spojeným s jejím provozem a odpovídajícímu zisku.

Zadruhé se ceny liší kvůli množství a struktuře odběratelů. „Pokud budeme mít například dvě totožné plynárenské soustavy o stejné délce a stejném stáří, ovšem na jednu bude napojeno více zákazníků s vyššími odběry, bude mít tato nižší ceny. Tato skutečnost je právě problémem společnosti E.ON Distribuce, která se potýká s nejmenším počtem zákazníků ve srovnání s ostatními společnostmi a téměř s žádným významným průmyslovým odběratelem,“ vysvětlila Eva Jelínková z regulačního úřadu.

Srovnání: Náklady za plyn v různých domácnostech

Abychom si jednotlivé platby poskládali dohromady do výsledné ceny, prohlédněme si modelové příklady domácností z Liberce, Prahy a Českých Budějovic při ročním odběru 27 MWh zemního plynu. Každé z domácností dodává plyn dominantní dodavatel v regionu – tedy RWE Energie, Pražská plynárenská a E.ON Energie.

Stejně jako ceny za přepravu a distribuci plynu se v jednotlivých oblastech liší také ceny za dodávku, neboť dominantní dodavatelé nemají stejné ceny. Z následujících tabulek vyplývá, které částky jsou po celém Česku stejné a které ne.

Regulovaná složka – ceny nelze změnit

Distributor plynu

Pevná cena za odebraný zemní plyn (za 1 MWh)

Stálý měsíční plat za kapacitu

Pevná cena za službu OTE (za 1 MWh)

 

RWE GasNet

169,74

166,46

2,16

Pražská plynárenská Distribuce

148,26

144,16

 

2,16

E.ON Distribuce

226,74

181,96

2,16

Pozn.: Ceny jsou uvedeny v korunách bez DPH. Vysvětlení zkratek: OTE – Operátor trhu.

Neregulovaná složka – ceny si domácnost ovlivní sama (např. změnou dodavatele)

Dodavatel plynu

Cena za dodávku (za 1 MWh)

Měsíční poplatek dodavateli

RWE Energie

1112,21

106,20

Pražská plynárenská

910

110

E.ON Energie

789,60

142

Pozn.: Ceny jsou uvedeny v korunách bez DPH                               

Celková cena plynu = regulovaná + neregulovaná složka

Dodavatel plynu (tarif plynu)

Cena za spotřebovanou MWh

Měsíční paušál

Konečná roční platba při spotřebě 27 MWh

RWE Energie (RWE Standard)

1554

330

45 911

Pražská plynárenská (Plyn)

1283

308

38 334

E.ON Energie (Standard Plyn)

1232

392

37 978

Pozn.: Ceny jsou zaokrouhleny na celé koruny a zahrnují 21% DPH. Výpočty: autorka

Vytápění plynem při stejném ročním odběru vyjde v letošním roce nejlevněji pro domácnosti na jihu Čech. Pražské domácnosti pak zaplatí o trochu více. Nejdráž plyn vychází pro domácnosti v Libereckém kraji a v regionu Středních Čech, Plzeňska, Karlovarska a Ústecka, které všechny spadají do distribučního území RWE GasNet.

Anketa

K čemu je vám doma plyn?

Dodavatelé a ceny plynu: Dvojí strategie

Co se týče cen za dodávky plynu v jednotlivých distribučních oblastech, dodavatelé uplatňují dvojí strategii – buďto mají ceny všude stejné, nebo se jejich ceny v regionech RWE, E.ON a Pražské plynárenské trochu liší.

Dodavatelé, kteří mají po celém Česku stejné ceny, se zpravidla shodují v tom, že chtějí zachovat jednoduchost a přehlednost ceníků pro zákazníky. „Ani nemáme důvod pro jednotlivá distribuční území stanovovat odlišné ceny, protože plyn nakupujeme víceméně za shodnou cenu bez ohledu na oblast,“ uvedl David Keliš ze společnosti Obecní plynárna.

Jeho slova potvrzuje i Bronislav Horák ze společnosti Fonergy, Eva Mátlová ze společnosti Eneka a Robert Bárta z Central Energy. „Naši zákazníci jsou rozmístěni ve všech distribučních oblastech. Abychom jim usnadnili orientaci při kontrole faktur a srovnávání cen, rozhodli jsme se nabízet stejnou cenu pro celou Českou republiku,“ doplnil Robert Bárta.

Podle Evy Mátlové stanovují ostatní obchodníci ceny podle konkurence. „To se ale týká jejich strategie a obchodní politiky a ne toho, že by se ceny měly lišit,“ dodala Mátlová. K nastavení rozdílných cen v jednotlivých distribučních oblastech tedy mohou někteří dodavatelé přistupovat z různých důvodů. „Rozdílné náklady na akvizici v jednotlivých regionech souvisí s geomarketingem. Jako alternativní dodavatel energií se snažíme na trhu působit konkurenceschopně,“ vysvětlila například Iva Crkalová z Global Energy.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za elektřinu se letos nejmíň platí na jihu Čech a Moravy

25. 1. 2013 | Michaela Divišová | 2 komentáře

Za elektřinu se letos nejmíň platí na jihu Čech a Moravy

Pražské, plzeňské či brněnské domácnosti platí za proud při stejné roční spotřebě jiné částky. Co způsobuje rozdíly v cenách a jak se od sebe platby za elektřinu liší?

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

3. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Držte si peněženky, rok 2013 začíná! Přehled nejdůležitějších změn

Rok 2013 začal a jedno je jisté: naše peněženky dostanou zabrat. Kvůli zvýšení DPH podraží téměř všechno. Kromě toho ale stoupnou také ceny energií, dopravy a cigaret. Startuje druhý... celý článek

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

19. 12. 2012 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Kam porostou ceny plynu v roce 2013

Stejně jako elektřina i plyn v příštím roce zdraží. Ceny plynu se domácnostem zvednou řádově o stokoruny až tisícikoruny. Přinášíme vám výpočty a srovnání nových cen u dominantních... celý článek

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

11. 12. 2012 | Michaela Divišová | 15 komentářů

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

Elektřina bude příští rok zase dražší. Kolik za ni české domácnosti opravdu zaplatí? Podívejte se na výpočty pro reálné domácnosti a na žebříčky cen dodavatelů.

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

30. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků... celý článek

Partners Financial Services