Kam porostou ceny plynu v roce 2013

Michaela Divišová | rubrika: Co se děje | 19. 12. 2012 | 5 komentářů
Stejně jako elektřina i plyn v příštím roce zdraží. Ceny plynu se domácnostem zvednou řádově o stokoruny až tisícikoruny. Přinášíme vám výpočty a srovnání nových cen u dominantních a alternativních dodavatelů.
Kam porostou ceny plynu v roce 2013

Minulý týden jsme psali o pohybech cen elektřiny. Žádné pěkné čtení, v příštím roce se tradičně vydají vzhůru:

České domácnosti si ovšem v roce 2013 připlatí nejen za elektřinu, ale také za plyn. V průměru vzrostou náklady na plyn o 2,75 procenta. V korunách se pak zdražení samozřejmě jinak projeví u rodin, které plyn používají víceméně jen na vaření, jinak u těch, které s ním také ohřívají vodu a vytápějí.

O 100–1200 korun víc

Podle propočtů Energetického regulačního úřadu si domácnosti, které na plynu vaří, připlatí zhruba 100 korun ročně. Rodiny žijící v bytech, které zemní plyn využívají na vaření, ohřev vody i topení, uvidí účty o přibližně 800 korun vyšší. Obyvatelé rodinných domků, kde se na plynu vaří, ohřívá se s ním voda a také se jím vytápí, pak budou mít celkové vyúčtování navýšené zhruba o 1200 korun. Proč plyn zdražuje?

Přestože většina dodavatelů plyn nezdražila, do konečné ceny se podobně jako u elektřiny promítne nárůst tzv. regulované složky ceny. Sem spadají zejména platby za distribuci a přepravu plynu, které každoročně stanovuje Energetický regulační úřad. Tyto ceny jsou pevně dané a odběratel je nemůže ovlivnit. Na rozdíl od elektřiny však tato složka ceny tvoří u plynu mnohem menší podíl – kolem 19 procent (u elektřiny je to téměř 55 procent).

Relativně dobrou zprávou u cen plynu tedy je, že na víc než 80 procent ceny můžou volně působit konkurenční tlaky. A působí: domácnost si může svobodně vybírat z cen víc než 30 dodavatelů-obchodníků s plynem.

Modelové příklady

Jaké jsou nové ceny plynu, pokud jej domácnost využívá jen na vaření? Kolik odběratel zaplatí, jestliže plynem také ohřívá vodu a vytápí byt či dům? Podívali jsme se na tři modelové příklady domácností v různých regionech a přinášíme vám konkrétní výpočty. Do ceny plynu se v konečném výsledku samozřejmě promítne i změna DPH. Znovu jsme propočítali a porovnali ceny pro obě možnosti – pro DPH ve výši 17,5 procenta i pro pravděpodobnější 21procentní DPH.

Byt v Praze, na plynu jen vaří, roční odběr 840 kWh

První srovnání cen jsme provedli pro pražskou domácnost s nižší spotřebou. Z porovnání cen plynu vychází nejlépe Obecní plynárna, u které by odběratelé zaplatili 1994 korun ročně. Největší náklady by měli u dominantní Pražské plynárenské, a to celkem 3219 korun za rok. Mezi nejnižší a nejvyšší cenou je tedy rozdíl 1225 korun. V případě 21procentní DPH se pak uvedené ceny zvednou v průměru ještě o 140 korun. 

Byt v Jihočeském kraji, na plynu vaří, ohřívá vodu a vytápí jím, roční odběr 18 900 kWh

Jihočeši bydlící v bytě, kde se plyn používá k vaření, ohřevu vody a k topení, by hradili nejméně u Comfort Energy, konkrétně 23 781 korun za rok. Naopak nejvíc by zaplatili u RWE Energie, kde se částka šplhá k 33 526 korunám ročně. Mezi oběma sumami je rozdíl 9745 korun. Pokud se DPH bude zvyšovat na 21 procent, je třeba počítat s průměrným navýšením o 840 korun.

Rodinný dům v Jihomoravském kraji, na plynu vaří, ohřívá vodu a vytápí, roční odběr 31 500 kWh

Obyvatelé jihomoravských rodinných domků, kde je na plyn napojen sporák, karma i kotel, by při uvažované roční spotřebě měli nejnižší účet u ST Energy, a to 38 090 korun ročně. Fakturu s nejvyšší částkou by jim vystavila RWE Energie, roční platba se zde pohybuje kolem 50 348 korun. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším dodavatelem v tomto případě dosahuje 12 258 korun. Vyšší DPH pak znamená navýšení uváděných částek průměrně ještě o 1330 korun. 

Dodavatelé většinou ceny plynu nezměnili

Jaké vlastně stanovili dodavatelé od ledna ceny? Většina obchodníků s plynem ponechala ceny stejné jako doposud. „Naše společnost ‚komoditní‘ složku ceny, tedy tu kterou může aktivně ovlivňovat, od ledna příštího roku nijak neupravuje a snažíme se ji držet dlouhodobě na stabilní úrovni,“ uvedl Miroslav Vránek z Pražské plynárenské.

Ceny plynu snižuje pouze jeden dodavatel (Central Energy), tři dodavatelé ceny sice navýšili, ověemi i přesto se stále řadí mezi nejlevnější (Europe Easy Energy, Elimon, Energie2).

Jak se bude vyvíjet cena plynu?

Odhadnout ceny plynu do budoucna je oříšek. Podle odborníků se do nich může promítnout řada faktorů, vedoucích buďto ke zlevnění (ekonomická krize, nižší poptávka), nebo ke zdražení (slabší kurz koruny, eura a dolaru, růst cen ropy, náhlá katastrofa typu Fukušima apod.).

Cena za plyn se v České republice odvíjí především podle ceny na energetické burze a také podle období, ve kterém je určité množství plynu nakoupeno. „V současné době lze zemní plyn pořídit na základě ceny zemního plynu například na energetické burze v Lipsku nebo na základě cenového vzorce založeného na burzovních cenách topných olejů a dalších ropných derivátů,“ vysvětlil Vladimír Vácha ze společnosti E.ON. Cenu plynu na burze určuje aktuální nabídka a poptávka po zemním plynu. Cenu odvozenou od cen ropných derivátů pak ovlivňuje zejména vývoj ceny ropy.

Dodavatelé navíc mají také odlišné cenové politiky. „Pro své zákazníky z řad domácností a maloodběratelů máme ceny plynu stejné jako v roce 2012. Cílem je udržet nízké ceny po celý rok 2013,“ sdělil marketingový ředitel společnosti Vemex Energie Hugo Kysilka.

„Dodavatelé upravují cenu za dodávku komodity v závislosti na svém obchodním modelu, respektujícím aktuální vývoj na trhu s plynem,“ říká ve svém tiskovém prohlášení Energetický regulační úřad. Ceny dodavatelů plynu se tak mohou měnit několikrát do roka. Dřív se ceny plynu měnily zpravidla každé čtvrtletí, ale po loňském zdražení už v červnu místo v červenci začali někteří dodavatelé upravovat své ceny i v méně obvyklých termínech, než je leden, duben, červenec a říjen.

Anketa

K čemu v domácnosti používáte plyn?

Daň z plynu i pro domácnosti? Už se o ní uvažuje

Dalším faktorem, který může mít v průběhu příštího roku ještě vliv na změnu ceny plynu, je případné zavedení daně ze zemního plynu i pro domácnosti, které jsou od této daně doposud osvobozené. O zrušení výjimky pro domácnosti nyní diskutuje vláda. Jestliže začnou také platit daň ze zemního plynu, a pokud se navíc podle návrhu zákona o zdanění pevných paliv, plynů a minerálních olejů (který pochází z pera ministerstva financí) zavede od roku 2014 také uhlíková daň, může se domácnostem podle odhadů odborníků cena plynu v budoucnu navýšit o dalších sto korun za každou spotřebovanou megawatthodinu.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

11. 12. 2012 | Michaela Divišová | 15 komentářů

Ceny elektřiny 2013: Kolik domácnosti skutečně zaplatí?

Elektřina bude příští rok zase dražší. Kolik za ni české domácnosti opravdu zaplatí? Podívejte se na výpočty pro reálné domácnosti a na žebříčky cen dodavatelů.

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services